Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΒΕΝΖΙΝΗ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΤΑΛΑΤ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΟΥΓΓΡΟΙ
  • [06] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΜΠΑΟΥΤΣΙΕΡ
  • [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [08] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΙΑΝΟΥ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΒΕΝΖΙΝΗ

    Σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της τιμής των καυσίμων και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου καί των εταιρειών πετρελαιοειδών για τον τρόπο κάλυψης των ζημιών, η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό ανέφερε το πρωί στο Τρίτο, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, επισημαίνοντας ότι με τις σημερινές τιμές του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά, η αύξηση αναμένεται να είναι σημαντική. Ο κύριος Λιλλήκας διευκρίνισε ότι η σημερινή λιανική τιμή πώλησης καθορίστηκε από τις τιμές του αργού πετρελαίου που ίσχυαν τον Ιανουάριο καί που ήταν 14 λίρες το βαρέλι. Σήμερα, είπε, η τιμή είναι 17 λίρες το βαρέλι, γι αυτό και ανάλογη θα είναι η αύξηση.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσει προσπάθειες ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για απ' ευθείας συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά και πολιτικά θέματα στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών καί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    [03] ΤΑΛΑΤ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν και διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.

    Αν αρχίσουν να γίνονται αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, είπε, οι Ελληνοκύπριοι θα μας φάνε λάχανο. Ενημερώνοντας την ψευδοβουλή για τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Ταλάτ υποστήριξε ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμούν επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου και ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα αυτό θα γίνει μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Υπέδειξε ωστόσο, ότι εναπόκειται στον Κόφι Ανάν για να αποφασίσει για τα βήματα που πρέπει να γίνουν και κατά πόσο θα νεκραναστηθεί, όπως είπε, το σχέδιο του, ή εάν οι Ελληνοκύπριοι θα διενεργήσουν δεύτερο δημοψήφισμα.

    Πάντως κατά το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εάν τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου, τότε οι αλλαγές πρέπει να είναι υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

    Η Γερμανική κυβέρνηση απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλα το σέβεται απόλυτα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, χωρίς να τίθεται θέμα αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος. Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση για τη συνάντηση του Γιαννάκη Ομήρου με τον Μπρέντ Μούτσελμπουργκ, Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε, ότι θα πρέπει τώρα να δούμε ποιά πρακτικά μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και με ποιους τρόπους θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη, για να απαμβλυνθεί η διαίρεση. Από την πλευρά του, ο κύριος Ομήρου ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με τόση μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν. Τόνισε ότι το ΟΧΙ δεν ήταν απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου, αλλά συγκεκριμένων προνοιών του σχεδίου.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΟΥΓΓΡΟΙ

    Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει ένθερμα οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίτευξη ειρηνικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού και εκφράζει έντονη επιθυμία να συνεργαστεί στενά με την Κύπρο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία έχουν πρόσφατα ενταχθεί και οι δυο χώρες. Αυτά τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Λάζλο Κόβατς στον απεσταλμένο του Προέδρου Παπαδόπουλου Βουλευτή Αντρος Κυπριανού. Ο κύριος Κυπριανού επέδωσε χθες προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, την οποία παρέλαβε ο κύριος Κόβατς. Ο κύριος Κυπριανού εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

    [06] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΜΠΑΟΥΤΣΙΕΡ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον, είχε χθες φιλοφρονητική συνάντηση με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση έγινε γενική επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα και για τις μελλοντικές προοπτικές.

    [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Στη Λωρίδα της Γάζας Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο που επιχείρησε να επιτεθεί σε οικισμό εβραίων εποίκων. Το θύμα προσπάθησε μαζί με άλλο Παλαιστίνιο να βάλουν βόμβα κοντά στον οικισμό εποίκων Ράφα Γιαμ, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο Παλαιστινίων σκοτώνοντας τον ένα και τραυματίζοντας τον άλλο.

    [08] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΙΑΝΟΥ

    Διεξάγεται απόψε στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία, η τελική φάση του Τέταρτου Παγκύπριου Διαγωνισμού Στάηνγουεη για νεαρούς πιανίστες. Στο πλαίσιο της τελικής φάσης θα επιλεγούν δύο νεαροί πιανίστες από τους επτά φιναλίστ. Οι δύο που θα προκριθούν θα λάβουν μέρος στο Ενδέκατο Διεθνές Φεστιβάλ Στάηνγουεη 2004, που θα γίνει στο Αμβούργο από τις 11 μέχρι τις 14 Ιουνίου. Τον διαγωνισμό διοργανώνουν του Ρικ και το Στάηνγουεη Κλαμπ Κύπρου. Ο διαγωνισμός θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση στις εννέα και δεκαπέντε το βράδυ από το Ρικ Δύο και από το Πρώτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια, στους 23 στα δυτικά και στους 21 στα υψηλότερα ορεινα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 14 May 2004 - 12:07:43 UTC