Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-11-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΑΦΑΤ ΝΕΚΡΟΣ
  • [02] ΑΡΑΦΑΤ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [03] ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΡΑ
  • [04] ΑΡΑΦΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [05] ΠΑΠΑΣ ΑΡΑΦΑΤ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΑΡΑΦΑΤ
  • [07] ΑΡΑΦΑΤ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • [08] ΑΡΑΦΑΤ ΔΙΑΔΟΧΗ
  • [09] ΤΑΣΣΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [11] ΜΗΤΣΟ ΤΑΣΣΟΣ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [13] ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΙΜΕΣ
  • [14] ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΡΑΦΑΤ ΝΕΚΡΟΣ

    Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσύ στο Παρίσι, στις τέσσερις και τριάντα την αυγή, ώρα Κύπρου.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, εβδομήντα- πέντε ετών, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία προχθές και έπεσε σε βαθύ κώμα.

    Το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ο παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ.

    Με την ανακοίνωση του θανάτου του Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη κηρύχθηκε σαρανταήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν τον ηγέτη που έγινε σύμβολο του αγώνα τους για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

    Δεκάδες, εξάλλου, ένοπλοι Παλαστίνιοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα χαρακτηρίζοντας "μαύρη μέρα", τη σημερινή.

    Η σορός του Αραφάτ θα μεταφερθεί αργότερα σήμερα στο Κάϊρο όπου αύριο θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και εν συνεχεία στη Δυτική Οχθη όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα ταφεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλα εκεί όπου έμεινε αποκλεισμένος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

    [02] ΑΡΑΦΑΤ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Οι παλαιστινιακές οργανώσεις δέχθηκαν τον θάνατο του ηγέτη τους με συγκλονισμό και ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους εναντίον του Ισραήλ.

    Η οργάνωση '' Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα '' , κατέστησε την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για τον θάνατο του Αραφάτ και κάλεσε τους υποστηρικτές της να πλήξουν το Ισραήλ παντού.

    Εξ άλλου, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη θα ενισχύσει την απόφασή της να συνεχίσει τον ιερό πόλεμο όπως τον αποκάλεσε, εναντίον του Ισραήλ.

    [03] ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΡΑ

    Το Ισραήλ επιχαίρει για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιόζεφ Λάπιντ, χαιρετίζοντας πρώτος την είδηση του θανάτου του Παλαιστινίου ηγέτη, είπε ότι είναι καλό που ο κόσμος απαλλάχθηκε από αυτόν.

    Ο ήλιος, είπε, λάμπει στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο, γιατί ο Αραφάτ δεν ήταν μόνο ο αρχηγός της τρομοκρατίας, κατά την έκφασή του, εναντίον του Ισραήλ, αλλά και ο γεννήτορας της τρομοκρατίας που υφίσταται σήμερα στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Αλ Κάϊντα.

    Χρησιμοποιώντας, ηπιότερη γλώσσα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σιαρόν δήλωσε ότι ο θάνατος του Αραφάτ, ίσως αποτελέσει ιστορική καμπή στο Μεσανατολικό, αν η νέα ηγεσία των Παλαιστινίων κηρύξει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Σιαρόν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση, τις προσπάθειές του για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης με τους Παλαιστινίους.

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος του Αραφάτ να επιτρέψει την ανάδειξη νέας παλαιστινιακής ηγεσίας που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Παλαιστινίων με το Ισραήλ.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αραφάτ, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και απαγόρευσε στους Παλαιστινίους να μεταβούν στις εργασίες τους στο Ισραήλ.

    Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι στόχος είναι η αποτροπή επιθέσεων στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά και η διασφάλιση αξιοπρεπούς κηδείας για τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    [04] ΑΡΑΦΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασε συγκλονισμό και κάλεσε τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη ειρηνικής συμφωνίας.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους χαρακτήρισε το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ σημαντική στιγμή για την ιστορία των Παλαιστινίων.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, εκφράζεται η ελπίδα το μέλλον να φέρει ειρήνη και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών για ανεξάρτητη, δημοκρατική Παλαιστίνη που θα συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές της.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα υπογραμμίζει ότι ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν το σύμβολο του εθνικού παλαιστινιακού κινήματος, που εργάστηκε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και οδήγησε το λαό του στην ιστορική αποδοχή της ανάγκης για ύπαρξη δύο κρατών.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σε γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε με συγκίνηση το θάνατο του πρώτου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Σήμερα απεβίωσε ένας πολιτικός ηγέτης με παγκόσμια διάσταση που θυσίασε όλη του τη ζωή στον αγώνα για την αναγνώριση του δικαιώματος ενός ανεξάρτητου κράτους που να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν.

    [05] ΠΑΠΑΣ ΑΡΑΦΑΤ

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος προσεύχεται για τη ψυχή του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε πηγή του Βατικανού.

    Σε ανακοίνωση εξάλλου που εξέδωσε το Βατικανό, αναφέρεται ότι η Αγία Εδρα ενώνει τον πόνο της, για το θάνατο του Αραφάτ, με αυτόν του παλαιστινιακού λαού.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΑΡΑΦΑΤ

    Θλίψη και οδύνη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Είναι, είπε, με πολλή οδύνη, που ακούσαμε το άγγελμα του θανάτου του συμβόλου της παλαιστινιακής αντίστασης και του παλαιστινιακού λαού.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, στους αγώνες της Παλαιστίνης αλλά και στην πορεία προς την ειρήνη.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ από τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [07] ΑΡΑΦΑΤ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    Ο Γιάσερ Αραφάτ γεννήθηκε το 1929 στο Κάϊρο.

    Το 1969 ανέλαβε την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ηγήθηκε του αγώνα για την δημιουργία κράτους στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές.

    Το 1993 υπέγραψε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ραμπίν τις συμφωνίες ειρήνης του Οσλο με τις οποίες καθοριζόταν το πλαίσιο για τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων απο τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την ίδρυση της παλαιστινιακής αρχής.

    Για το επίτευγμα αυτό το 1994 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη το οποίο μοιράστηκε με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον ισρηαλινό υπουργό Εξωτερικών Σιημόν Πέρεζ.

    Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στη Γάζα ύστερα από 27 χρόνια εξορίας, και δύο χρόνια αργότερα εξελέγη Πρόεδρος της Παλιστινιακής Αρχής στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν νυμφευμένος και πατέρας μιας θυγατέρας εννέα ετών.

    [08] ΑΡΑΦΑΤ ΔΙΑΔΟΧΗ

    Τον Γιάσερ Αραφάτ θα διαδεχθεί στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Βουλής Ράουϊ Φατούχ, ως προσωρινός πρόεδρος.

    Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Ράουϊ Φατούχ θα ορκιστεί σε έκτακτη συνεδρία του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στη Ραμάλα.

    Εξ άλλου, ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς διαδέχθηκε το πρωί τον Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Η προεδρία της οργάνωσης '' Φάταχ '' ανατέθηκε στον Φαρούκ Καντούμι.

    [09] ΤΑΣΣΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο επίτιμος προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό, Αλφα Ελλάδος.

    Κληθείς το πρωί να σχολιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη, σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται στη σεμνή αυτή τελετή να μιλά για τον Μητσοτάκη.

    [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλή Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε θλίψη για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η ώρα που γίνονται είναι το λιγότερο ατυχής.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε πως όταν αγωνιζόμαστε οι ξένοι να σεβαστούν την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη σεβόμαστε προσεκτικοί όταν κάμνουμε τέτοιες εκτιμήσεις.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι είναι λίγο αδόκιμο, όταν ακούεται από εξέχοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας η δήλωση ότι η Κύπρος μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό σε νέες περιπέτειες.

    [11] ΜΗΤΣΟ ΤΑΣΣΟΣ

    Ο Επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ στον Αλφα Ελλάδος υποστήριξε ότι η Κύπρος οδηγήθηκε σε απομόνωση μετά το δημοψήφισμα και κινδυνεύει να παρασύρει και τον Ελληνισμό γενικότερα.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υποστηρίζοντας ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο, επιτίθεται ανοικτά και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Διερωτήθηκε επίσης εάν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δε βλέπει, την τραγική, κατά την έκφρασή του, απομόνωση της Κύπρου, ενώ νομίζει, όπως είπε, ότι έχει μόνος του περιθώρια.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να συζητήσει εκ βαθέων το πρόβλημα με την Κύπρο, και επιτέλους η Κύπρος να πει τι θέλει και τι δεν θέλει.

    [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, είχε το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Νωρίτερα ο κύριος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και αυτήν την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο του Πασόκ Γιώργο Παπανδρέου.

    [13] ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΙΜΕΣ

    Δύο προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να τεθούν σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για το φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

    Η πρώτη πρόταση προβλέπει μείωση κατά τρία σεντ σεντ το λίτρο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να επιβαρύνεται η τιμή της βενζίνης και η δεύτερη μείωση τέσσερα σέντ το λίτρο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και αύξηση ενός σεντ της τιμής της βενζίνης.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διανέμεται χρωματισμένο.

    Η μείωση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα επεκταθεί και στο φωτιστικό πετρέλαιο, ώστε να επωφεληθούν όσοι χρησιμοποιούν θερμάστρες πετρελαίου.

    [14] ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί έξω από τη Βουλή κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων Πιτσιλιάς, Μαραθάσας και Σολιάς για την πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Η Συντονιστική Επιτροπή προέδρων Κοινοτήτων και Συμβουλίων επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον προεδρεύοντα της Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη, με αίτημα τη μείωση στο ένα σεντ του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανέρχεται σήμερα στα 17,7 σεντ.

    Ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Ορεινής Τάσος Μιχαηλίδης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα μεταφέρουν τις οικογένειες τους στα κτίρια της Δημόσιας Υπηρεσίας.

    Ο προεδρεύων της Βουλής υποσχέθηκε ότι θα θέσει το αίτημα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει στις τρεις και τριάντα το απόγευμα στη Βουλή και διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν βροχές που θα συνοδεύονται απο βροντές.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως ανατολικοί γενικά μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα δυτικά νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 16 στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 11 November 2004 - 15:08:22 UTC