Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τσετσένοι αντάρτες πάνω σε ρωσσικό άρμα μάχης
Τσετσένοι αντάρτες πάνω σε ρωσσικό άρμα μάχης

23/12/99 (18:00 GMT)

Επικρίνουν την Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες
ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσσία ότι με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Τσετσενία αψηφά την διεθνή νομοθεσία . Ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρόουμπ Τάλμποτ, δήλωσε ότι η Ρωσσία δεν συμμορφώνεται με τα διεθνώς ισχύοντα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις δηλώσεις ατυτές έκανε ο κ. Τάλμποτ μετά από συνάντησή του, στη Μόσχα, με τον τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ.   Παρά τις αμερικανικές επικρίσεις οι ρώσσοι συνέχισαν τους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας της Τσετσενίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται έντονες μάχες σε μία περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες στα νότια του Γκρόζνυ. Αλλες πληροφορίες , που όμως δεν είχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι δυνάμεις φιλορωσσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης μπήκαν στο Γκρόζνυ.

Την άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας ζητά ο ρώσσος Υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσσίας Ιγκόρ Σεργκιέγιεφ ζήτησε την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των αθώων πολιτών. Ο κ. Σεργκιέγιεφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην χώρα, επέκρινε επίσης την διεθνή κοινότητα η οποία δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, και είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε μονάδες των σερβικών δυνάμεων να επιστρέψουν στην εν λόγω επαρχία γιά να τους παράσχουν προστασία. Οι συνομιλίες του ρώσσου αξιωματούχου με την γιουγκοσλαβική ηγεσία θα περιστραφούν γύρω από θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά η δυνατότητα παροχής απ' ευθείας στρατιωτικής βοήθειας είναι περιωρισμένη δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία.

Δάνειο του ΔΝΤ προς την Τουρκία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους τεσσάρων δισεκατομμύρίων δολλαρίων γιά την Τουρκία που θα τής χορηγηθεί στο διάστημα των τριών επομένων ετών. Ο υποδιοικητής του διεθνούς οργανσιμού, Στάνλευ Φίσερ, δηλωσε ότι η πρώτη δόση , ύψους τριακοσίων εκατομμύρίων δολλαρίων θα καταβληθεί αμέσως. Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα προβεί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την μείωση του πληθωρισμού από 60 %, που είναι σήμερα, σε 5 % μέχρι το έτος 2002. Οι σεισμοί που πρόσφατα έπληξαν τη χώρα προκάλεσαν ζημίες που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολλάρια.

Εκρηκτικές ύλες μετέφερε το Κορεατικό αεροσκάφος
Εκπρόσωπος της Νοτιο-κορεατικής εταιρείας Korean Air δήλωσε ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να βρούν το θάνατο τα τέσσερα μέλη του πληρώματός του, μετάφερε χημικές ουσίες και εύφλεκτη καύσιμη ουσία. Είπε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται στο φορτίο του αεροσκάφους, τόνισε όμως ότι δεν είχαν παραβιασθεί οι διεθνείς κανονισμοί που διέπουν την μεταφορά ευφλέκτων  υλών.

Κλείνει η αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία γιά την απόδοση στην Γερμανία της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης στην Ευρώπη, μέχρι το έτος 2005. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε ότι το κλείσιμο της βάσης κοντά στην Φρανκφούρτη εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεπειών της κατάρρευσης του κομμουνισμού. Η εν λόγω αεροπορική βάση είχε περιέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1945, είχε δε χρησιμοποιηθεί ως σημείο εισόδου εκατομμυρίων ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές εγκαταστασεις θα χρησιμοποιούνται στο εξής γιά την στάθμευση αεροσκαφών και την αποθήκευση φορτίων του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

Τερματισμό των εχθροπραξιών αναγγέλουν αυτονομιστές στην Κορσική
 Στην Κορσική τέσσερεις αυτονομιστικές οργανώσεις ανάγγειλαν την κατάπαυση των εχθροπραξιών έναντι της γαλλικής κυριαρχίας. Η εν λόγω εκεχειρία, με την οποία τερματίζεται περίοδος σποραδικών πλήν όμως βίαιων επεισοδίων εδώ και εικοσιένα χρόνια, είναι ανοικτή και άνευ όρων. Της ενέργειας αυτής προηγήθηκε μιά χωρίς προηγούμενο συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν και των πολιτικών των εν λόγω αυτονομιστικών οργανώσεων της Κορσικής. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες αυτές βήμα θετικό , και συμφώνησαν να επαναλάβουν τις επαφές τους τον καινούργιο χρόνο. Αλλά ο κ. Ζοσπέν είπε ότι η πρόοδος του ζητηματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον πράγματι θα επιτευχθεί τερματισμός της βιας.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.