Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Νίκη του Μπούς σε τρείς πολιτείες
Νίκη του Μπούς σε τρείς πολιτείες

(01/03/2000, 0700GMT)

Νίκη του Τζώρτζ Μπούς σε τρείς πολιτείες
Στις αμερικανικές προκριματικές εκλογές,  ο Τζώρτζ Μπούς ο Νεώτερος, του Κόμματος των Ραπουμπλικάνων,   υπερίσχυσε του αντιπάλου του Τζών Μακ Κέην σε τρείς πολιτείες, την Βιρτζίνια, την Βόρεια Ντακότα και την Ουάσιγκτον.Ο κ. Μπούς συγκέντρωσε την πλειοψηφία των οπαδών του κόμματός του, οι οποίοι έχουν σαφώς δυσαρεστηθεί με την επίθεση που εξαπέλυσε αυτή η βδομάδα ο κ. Μακ Κέην κατά των συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων.Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο αντιπρόεδρος των Ην. Πολ. Αλ Γκορ, επεκράτησε του αντιπάλου του Γερουσιαστή Μπίλ Μπράντλεϋ. Η ήττα αυτή θεωρείται μεγάλο πλήγμα γιά τον Γερουσιαστή Μπράντλεϋ, που , όπως πιστεύουν οι πολιτικοί σχολιαστές, δεν εχει τώρα πολλές πιθανότητες να υπερισχύσει του Αλ Γκόρ γιά την πρόκρισή του ως υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το θέμα του ελέγχου των όπλων και πάλι στο προσκήνιο στις ΗΠΑ
Επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστια αίσθηση προκάλεσε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εξάχρονου κοριτσιού στο Μίσιγκαν από ένα συνομήλικο συμμαθητή της, δίνοντας και πάλι έναυσμα στις διαβουλεύσεις γιά τον έλεγχο των όπλων στη χώρα. Ο πρόεδρος Κλίντον κάλεσε τους υποψήφιους γιά την προεδρία της χώρας να περιλάβουν το θέμα στην προεκλογική τους εκστρατεία. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έσπευσε να τονίσει ότι είναι πια καιρός να φύγουν τα όπλα από τα χέρια εκείνων που, όπως είπε, δεν πρέπει να τα έχουν.

Βόμβα στον Νότιο Λίβανο
Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ δήλωσαν ότι έκρηξη βόμβας στον Νότιο Λίβανο προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών της πολιτοφυλακής του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου. Η βόμβα εξερράγη μέσα στο τζίπ του οποίου αυτοί επέβαιναν, και που βρισκόταν μέσα στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ ζωνη του Νοτίου Λιβάνου.

Πολλοί οι αβοήθητοι πλημμυροπαθείς στη Μοζαμβίκη
Στη Μοζαμβίκη υπολογίζεται ότι 100 χιλιάδες άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένα από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη χώρα πρίν τρείς εβδομάδες. Από την Κυριακή έχουν διασωθεί 8 χιλιάδες κυρίως με την βοήθεια πλωτών μέσων και των ελικοπτέρων που η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έθεσε στη διάθεση των υπηρεσδιών αρωγής. Η Βρετανία  έστειλε επίσης ελικόπτερα και σωστικά σκάφη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλουν δύο αεροσκάφη με σωστικό υλικό. Οι καταυλισμοί όμως στους οποίους διοχετεύονται οι πλημμυροπαθείς είναι ασφυκτικά γεμάτοι, και οι υπεύθυνοι διατυπώνουν φόβους ότι θα ξεσπάσουν επιδημίες όπως χολέρα και ελονοσία.

Εκκληση γιά κατάπαυση των θρησκευτικών ταραχών στη Νιγηρία
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας , θα απευθύνει σήμερα τηλεοπτικό μύνημα κάνοντας έκκληση στους πολίτες της χώρας του γιά την αποκατάσταση της ειρήνης, μετά από εβδομάδες θρησκευτικών ταραχών που προκάλεσαν τον θάντο εκατοντάδων ατόμων. Ανώτατα στελέχη της Χριστιανικής εκκλησίας χαιρέτισαν την κυβερνητικη δήλωση σύμφωνα με την οποία οι βόρειες πολιτείες της χώρας, που είναι ως επι το πλείστον Μουσουλμανικές, συμφωνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του Ισλαμικού δικαίου, Σαρία, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης. Οι ηγέτες της Νιγηρίας συμφωνησαν ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο υπάρχων ποινικός νόμος, ενώ ο ισλαμικός νόμος θα χρησιμοποιείται γιά την επίλυση οικογενειακών διαφορών εντός της μουσουλμανικής κοινότητας.

Αποχωρούν οι οργανισμοί αρωγής από το Νότιο Σουδάν
Στο Νότιο Σουδάν  η ηγεσία των ανταρτών δήλωσε ότι οι διαθνείς οργανσιμού αρωγής διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους. Οργανώσεις όπως ο Οξφαμ, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κλπ. απομακρύνονται από την περιοχή, κατοπιν εντολών του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, διότι αρνούνται να δεχθούν νέους ελέγχους σ' ότι αφορά τις κινήσεις τους στην περιοχή που ελέγχει το ανταρτικό κίνημα. Από την πλευρά τους οι εν λόγω οργανώσεις δηλώνουν ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν θα τους επιτρέπουν να είναι αμερόληπτοι και πιστοί στις ανθρωπιστικές τους αρχές.

Νέο σχέδιο λειτουργίας της δίνει σήμερα στην δημοσιότητα η Κομμισιόν
Η Ευρωπαική Επιτροπή πρόκειται να δόσει σήμερα στη δημοσιότητα τις τελευταίες λεπτομέρεις ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της. Το σχέδιο προβλέπει νέους ελέγχους στις δαπάνες, μέτρα γιά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, και τον πειθαρχικό έλεγχος του προσωπικού . Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε μετά τα σκάνδαλο που ξέσπασε πέρσυ και που προκάλεσε την παραίτηση ολόκληρης της Ευρωπαικής Επιτροπής, εν μέσω καταγγελιών διαφθοράς, νεποτισμού και κακής διαχείρησης.
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.