Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-14

  1. Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
  2. Προτάσεις Μπούς για τη διάσωση του περιβάλλοντος
  3. Αιματηρή ενέδρα σε ισραηλινή αυτοκινητοπομπή
  4. Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
  5. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
  6. Μπους:Περιορισμός της ρύπανσης
  7. Καμπούλ: Προσκυνητές ξυλοκοπούν υπουργό
  8. Ένρον: Εξαπατήθηκε ο Λέι
  9. ΗΠΑ: Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων
  10. Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
  11. Επισπεύδουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  12. Τεξανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν γάτα
  13. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
  14. Αφγανός υπουργός ξυλοκοπήθηκε
  15. Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
  16. Ένρον: Εξαπατήθηκε ο Λέι
  17. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
  18. Ο Μπους προτείνει περιορισμό της ρύπανσης
  19. ΗΠΑ: Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων
  20. Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
  21. Επισπεύδουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  22. Μιλόσεβιτς: «Δικάζουν τη Σερβία»
  23. Βρετανία: Για ύποπτη χρηματοδότηση κατηγορείται η κυβέρνηση
  24. ΗΠΑ κατά Αραφάτ
  25. Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
  26. Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός από την Ε.Ε
  27. Επισπεύδουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
  28. Μιλόσεβιτς: «Δικάζουν τη Σερβία»
  29. Νεκρός ο Πέρλ, λέει ο απαγωγέας του
  30. Σήμερα η απάντηση Μιλόσεβιτς στο κατηγορητήριο
  31. ΗΠΑ κατά Αραφάτ
  32. Έπαινοι Μπους για το Πακιστάν
  33. Εξελίξεις στα Βαλκάνια με αφορμή τη δίκη Μιλόσεβιτς
  34. Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
  35. Καλιφόρνια: Ξεχνούσαν να ταϊσουν τα παιδιά τους
  36. Ο Άγιος Βαλεντίνος εκσυγχρονίζεται
  37. Η απροσεξία σε θέματα σεξουαλικής υγείας αρχίζει στα 40
Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
BBC News
«Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» υποστηρίζει ο κ. Μιλόσεβιτς

15.2.2002 4:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συνεχίσει σήμερα για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, την υπεράσπισή του, απέναντι στις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Χθές ο υπόδικος πρώην ηγέτης, στη διάρκεια ομιλίας που κράτησε τέσσερεις ώρες, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητητας ως "έναν ωκεανό από ψέμματα" που στρέφονται εναντίον του σερβικού λαού.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο.

Αναφέρθηκε στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που προκάλεσαν - όπως είπε - χιλιάδες θύματα. "Στον πόλεμο αυτό οι δυνάμεις μας αντιδρούσαν στην τρομοκρατία", υπογράμμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Παράλληλα τόνισε ότι οι συγκρούσεις στη Βοσνία και την Κροατία στην πραγματικότητα συνιστούσαν "εμφυλίους πολέμους" τους οποίους προκάλεσε η Δύση".

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ΝΑΤΟ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, χαρακτηρίζοντας ως ψεύδη τους ισχυρισμούς του υπόδικου πρώην ηγέτη, ότι η Νατοϊκή εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 αποτελεί έγκλημα πολέμου που πρέπει να δικαστεί.

Προτάσεις Μπούς για τη διάσωση του περιβάλλοντος
BBC News
Κίνητρα για μείωση ρύπανσης από σταθμούς παραγωγής ενέργειας

15.2.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους εξήγγειλε το πρόγραμμα του για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ένδεκα μήνες μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συνθήκη του Κυότο.

Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται η χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν να μειώσουν τις εκπομπές δηλητηριωδών αερίων, καθώς και τη θέσπιση περιορισμών στις εκπομπές από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

O κ. Μπους πρόσθεσε ότι για την κυβέρνησή του η μείωση των εκπομπών αερίων, πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά οικολογικές οργανώσεις επέκριναν τις προτάσεις Μπους γιατί δεν προβλέπουν υποχρεωτικά τη μείωση των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων, αντίθετα παρέχουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το λόμπι των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αιματηρή ενέδρα σε ισραηλινή αυτοκινητοπομπή
BBC News
Την ευθύνη ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχία Σαλαχουντίν"

15.2.2002 4:13 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίσθηκαν, σε ενέδρα που έστησαν Παλαιστίνιοι μαχητές σε Ισραηλινούς έποικους και τη στρατιωτική τους συνοδεία, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση άρχισε με ανατίναξη βόμβας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, καθώς περνούσε από εκεί η ισραηλινή αυτοκινητοπομπή.

Στη συνέχεια Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο κονβόϊ, και καθώς άρχισαν να καταφτάνουν ισραηλινές στρατιωτικές ενισχύσεις, μια δεύτερη έκρηξη διέλυσε ένα Ισραηλινό άρμα μάχης.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχία Σαλαχουντίν", ως αντίποινα -όπως είπε- για τους θανάτους πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή.

Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
BBC News
«Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» υποστηρίζει ο κ. Μιλόσεβιτς

15.2.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ αλλά στους κατήγορούς του άσκησε από εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τη δίκη ενός ατόμου αλλά για τη δίκη της Σερβίας και του Σερβικού λαού.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο.

Oι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πολεμικού εργαλείου δήλωσε ο κ. Μιλόσεβιτς.

Χθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι:

«Σου δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σου δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;» φέρεται να ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι.

Εκείνος του απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη «δουλειά», στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Δρίνα όπου και επακολούθησαν σφαγές.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
BBC News
Η επίθεση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά από Ισραηλινή επίθεση

15.2.2002 0:07 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση Παλαιστηνίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι Παλαιστήνιοι άνοιξαν πυρ σε πολιτική φάλαγγα αυτοκινήτων που φυλασσόταν από στατιώτες και τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και κάλεσαν ενισχύσεις. Στο σημείο κατέφτασαν ασθενοφόρα τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο της πόλης Βηθσεβά.

Η επίθεση ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, κατά την οπία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστήνιοι αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα Ταξιαρχίες Σαλαχουντίν, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η ομάδα ανακοίνωσε ότι η επίθεση κράτησε 45 λεπτά και ήταν σε αντίποινα για τις επιθέσεις Ισραηλινών.

Η ομάδα, η οποία λέγεται ότι έχει σχέσεις με τη Χαμάς και τη Φατάχ του παλαιστήνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιησε βαριά όπλα, πολυβόλα και ρουκέτες.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή αυτές τις μέρες δήλωσε νωρίτερα ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει και τα κλειδία έχουν χαθεί.

Μπους:Περιορισμός της ρύπανσης
BBC News
Κίνητρα για μείωση ρύπανσης από σταθμούς παραγωγής ενέργειας

15.2.2002 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε λόγο του περιέγραψε το σχέδιο του για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την εφαρμογή της συνθήκης του Κυότο την οποία είχε απορρίψει πέρυσι.

Ο κος Μπους είπε ότι θα δοθούν στις βιομηχανλίες κίνητρα για τον σταδιακό περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν παράλληλα οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεάνιων και Ατμοσφαιρικών Θεμάτων, ο κος Μπους ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους αμερικανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τα σημαντικότερα μέτρα που έχει λάβει η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής, αν και οι επικριτές του λένε ότι είναι αναποτελεσματικά.

Ο κος Μπους πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει στην περιβαλλοντική προστασία γιατί θα καλύψει τα έξοδα της καθαρής βιομηχανίας. Τα μέτρα, είπε ο κος Μπους, θα ελαττώσουν την κπομπή ρυπών σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 18% στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στη Συνθήκη του Κυότο και τις προτάσεις Μπους είναι ότι η πρώτη προτείνει υποχρεωτικές αλλαγές ενώ οι δεύτερες εθελοντικές.

Καμπούλ: Προσκυνητές ξυλοκοπούν υπουργό
BBC News
Χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες την πτήση για Μέκκα

15.2.2002 0:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Αφγανιστάν λέγεται ότι ξυλοκοπήθηκε από Αφγανούς προσκυνητές καθ'οδόν προς τη Μέκκα.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Αμπντούλ Ραχμάν δέχτηκε επίθεση από το πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από φήμες ότι με εντολή του ματαιώθηκε πλήση που θα μετέφερε προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός υπέκυψε στα τραύματα του, αλλά οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.Δεν υπήρξαν σχόλια από την Αφγανική κυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής του BBC Ντέμιαν Γκραμάτικας είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες αλλά σποραδικά επεισόδια. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.

Ο συνταγματάρχης Πέκαμ δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει αν ο υπουργός πέθανε, μόνο ότι ήταν τραυματισμένος.

Ένρον: Εξαπατήθηκε ο Λέι
BBC News
Η Ουάτκινς καταθέτει στο Κογκρέσσο

15.2.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώην υπάλληλος της Ένρον, Σερόν Ουάτκινς κατέθεσε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας, Κένεθ Λέι εξαπατήθηκε.

Καταθέτοντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου η κα Ουάτκινς είπε ότι η ίδια ανακάλυψε διαφορές ύψους 700 εκατομμυρίων δολλαρίων στους λογαριασμούς της εταιρίας και ότι παρότρυνε τον κο Λέι να βρει τους υπεύθυνους γι'αυτές τις διαφορές. Αλλά τόνισε ότι ο κος Λέι, ο οποίος είναι διδάκτορας οικονομικών, δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι εξαπατήθηκε από τους διευθυντές του Άντριου Φάστοου και Τζέφρι Σκίλιγκ.

"Ο κος Σκίλιγκ και ο κος Φάστοου είναι πολυμήχανοι" είπε και πρόσθεσε ότι ο κος Φάστοου θέλησε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση όταν η ίδια εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εταιρία στον κο Λέι.

Κατηγόρησε επίσης τοους ορκωτούς λογιστές της Ένρον, την εταιρία Άντερσεν, και την εταιρία νομικών συμβόυλων της ΄Ενρον, Βίνσον & Έλκινς.

ΗΠΑ: Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων
BBC News
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπάθησε να επιβραδύνει τη διαδικασία

15.2.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ των αλλαγών στη νομοθεσία που ορίζει πώς πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων από μεγάλες εταιρείες και συνδικάτα και περιορίζει τις προεκλογικές τηλεοπτικές διαφημήσεις.

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών, η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν, κυρίως, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τζορτζ Μπους.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Πολ Ουέλς, μεταδίδει ότι πρόκειται για τις σημαντικοότερες μεταρυθμήσεις από την εποχή του σκανδάλου Ουοτεργκέιτ. Απομένει η έγκριση του νόμου από τη Γερουσία και η υπογραφή του από τον πρόεδρο Μπους, αλλά αυτά θεωρούνται βέβαια.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπάθησε να επιβραδύνει τη διαδικασία προτείνοντας πολλές τροποποιήσεις στο νόμο. Είναι το κόμμα που θα χάσει τα περισσότερα από τη νέα νομοθεσία, αλλά δεν θέλει να φανεί προς το εκλογικό σώμα ότι δεν υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση.

Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
BBC News
Ο Σεϊχης Ομάρ οδηγείται στο δικαστήριο

15.2.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Πακιστάν και η αμερικανική εφημερίδα Ουόλ Στρητ Τζούρναλ υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός του βασικού υπόπτου για την απαγωγή του Ντάνειλ Περλ, ότι ο αμερικανός δημοσιογράφος είναι νεκρός δεν έχει βάση.

Ο Βρετανικής καταγωγής Σείχης Ομάρ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υποστήριξε ότι ο Περλ είναι πιθανότατα νεκρός.

Έντωμεταξύ η έγκυος σύζυγος του Περλ εμφανίστηκε στην τηλεόραση και παρακάλεσε τους απαγωγείς του άντρα της να τον αφήσουν ελεύθερο ή να της πουν αν είναι καλά.

Η πακιστανική αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για τον ιθύνοντα νου της απαγωγής.

Επισπεύδουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
BBC News
To ένταλμα θα ισχύσει για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε το 2004

15.2.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Εξι χώρες της Ε.Ε αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης το 2003 -ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

H Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο θα προχωρήσουν σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες έκδοσης.

Το νέο ένταλμα καλύπτει εγκλήματα από την τρομοκρατία και την αεροπειρατεία έως το οικονομικό έγκλημα και το «ξέπλυμα» παράνομου χρήματος και θεωρείται από αρκετούς ως απάντηση της Ε.Ε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η διαπραγματεύσεις για το ένταλμα έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ η οποία πραγματοποιείται στην Ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Αντόνιο Βιτορίνο δήλωσε ότι η απόφαση αποδεικνύει ότι οι συζητήσεις για μια ζώνη κοινού δικαίου δεν είναι ρητορικές.

Άλλες χώρες της Ε.Ε πρέπει να προχωρήσουν σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ένταλμα έως το 2004.

Τεξανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν γάτα
BBC News
Αυτή είναι η Cc:, η πρώτη γάτα-κλώνος

15.2.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας ανακοίνωσαν ότι κλωνοποίησαν μία γάτα και παρουσίασαν τον κλώνο της, ένα γατάκι δύο μηνών, το οποίο ονομάστηκε Cc:. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή κλωνοποίηση κατοικιδίου.

Οπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το γατάκι Cc: είναι το πρώτο κλωνοποιημένο κατοικίδιο ζώο. Η Cc: είναι γενετικό αντίγραφο της γάτας που κλωνοποιήθηκε, και όχι της γάτας που την έφερε στη ζωή...

Παρά το γεγονός ότι το γατάκι έχει τα ίδια γονίδια και το ίδιο χρώμα τριχώματος με την κλωνοποιημένη γάτα, η Cc: έχει διαφορετικό σχέδιο τριχώματος επειδή αυτές οι μορφοποιήσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στα γονίδια.

Η εφημερίδα Γουόλ Στρητ Τζούρναλ αναφέρει ότι τις έρευνες του πανεπιστημίου A&M του Τέξας χρηματοδότησε ένας χρηματιστής 81 ετών, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει εταιρία κλωνοποίησης κατοικιδίων ζώων.

Ο χρηματιστής κος Τζον Σπέρλιγκ, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ, ότι επιθυμεί την χρήση της μεθόδου της κλωνοποίησης για της δημιουργία ζώων που προσφέρουν κοινωνικό έργο, όπως για παράδειγμα, σκύλους σωστικών ομάδων.

Σημειώνεται ότι το γατάκι Cc: είναι το μοναδικό ζώο που επιβίωσε, από τα 87 κλωνοποιημένα έμβρυα που δημιουργήθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η μέθοδος αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί για να γίνει πραγματικότητα η κλωνοποίηση κατοικιδίων ζώων.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
BBC News
Η επίθεση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά από Ισραηλινή επίθεση

14.2.2002 22:33 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση Παλαιστηνίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι Παλαιστήνιοι άνοιξαν πυρ σε πολιτική φάλαγγα αυτοκινήτων που φυλασσόταν από στατιώτες και τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και κάλεσαν ενισχύσεις. Στο σημείο κατέφτασαν ασθενοφόρα τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο της πόλης Βηθσεβά.

Η επίθεση ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, κατά την οπία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστήνιοι αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα Ταξιαρχίες Σαλαχουντίν, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η ομάδα ανακοίνωσε ότι η επίθεση κράτησε 45 λεπτά και ήταν σε αντίποινα για τις επιθέσεις Ισραηλινών.

Η ομάδα, η οποία λέγεται ότι έχει σχέσεις με τη Χαμάς και τη Φατάχ του παλαιστήνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιησε βαριά όπλα, πολυβόλα και ρουκέτες.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή αυτές τις μέρες δήλωσε νωρίτερα ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει και τα κλειδία έχουν χαθεί.

Αφγανός υπουργός ξυλοκοπήθηκε
BBC News
Χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες την πτήση για Μέκκα

14.2.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Αφγανιστάν λέγεται ότι ξυλοκοπήθηκε από Αφγανούς προσκυνητές καθ'οδόν προς τη Μέκκα.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Αμπντούλ Ραχμάν δέχτηκε επίθεση από το πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από φήμες ότι με εντολή του ματαιώθηκε πλήση που θα μετέφερε προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός υπέκυψε στα τραύματα του, αλλά οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.Δεν υπήρξαν σχόλια από την Αφγανική κυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής του BBC Ντέμιαν Γκραμάτικας είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες αλλά σποραδικά επεισόδια. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.

Ο συνταγματάρχης Πέκαμ δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει αν ο υπουργός πέθανε, μόνο ότι ήταν τραυματισμένος.

Μιλόσεβιτς: «Κατηγορώ το ΝΑΤΟ»
BBC News
«Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» υποστηρίζει ο κ. Μιλόσεβιτς

14.2.2002 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ αλλά στους κατήγορούς του άσκησε από εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τη δίκη ενός ατόμου αλλά για τη δίκη της Σερβίας και του Σερβικού λαού.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο.

Oι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πολεμικού εργαλείου δήλωσε ο κ. Μιλόσεβιτς.

Χθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι:

«Σου δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σου δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;» φέρεται να ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι.

Εκείνος του απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη «δουλειά», στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Δρίνα όπου και επακολούθησαν σφαγές.

Ένρον: Εξαπατήθηκε ο Λέι
BBC News
Η Ουάτκινς καταθέτει στο Κογκρέσσο

14.2.2002 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώην υπάλληλος της Ένρον, Σερόν Ουάτκινς κατέθεσε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας, Κένεθ Λέι εξαπατήθηκε.

Καταθέτοντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου η κα Ουάτκινς είπε ότι η ίδια ανακάλυψε διαφορές ύψους 700 εκατομμυρίων δολλαρίων στους λογαριασμούς της εταιρίας και ότι παρότρυνε τον κο Λέι να βρει τους υπεύθυνους γι'αυτές τις διαφορές. Αλλά τόνισε ότι ο κος Λέι, ο οποίος είναι διδάκτορας οικονομικών, δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι εξαπατήθηκε από τους διευθυντές του Άντριου Φάστοου και Τζέφρι Σκίλιγκ.

"Ο κος Σκίλιγκ και ο κος Φάστοου είναι πολυμήχανοι" είπε και πρόσθεσε ότι ο κος Φάστοου θέλησε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση όταν η ίδια εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εταιρία στον κο Λέι.

Κατηγόρησε επίσης τοους ορκωτούς λογιστές της Ένρον, την εταιρία Άντερσεν, και την εταιρία νομικών συμβόυλων της ΄Ενρον, Βίνσον & Έλκινς.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί τη Γάζα
BBC News
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

14.2.2002 20:18 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση Παλαιστηνίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι Παλαιστήνιοι άνοιξαν πυρ σε πολιτική φάλαγγα αυτοκινήτων που φυλασσόταν από στατιώτες και τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και κάλεσαν ενισχύσεις.

Στο σημείο κατέφτασαν ασθενοφόρα τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο της πόλης Βηθσεβά.

Η επίθεση ακολούθησε μιααπό τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, κατά την οπία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστήνιοι αστυνομικοί.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή αυτές τις μέρες δήλωσε νωρίτερα ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει και τα κλειδία έχουν χαθεί.

Ο Μπους προτείνει περιορισμό της ρύπανσης
BBC News
Κίνητρα για μείωση ρύπανσης από σταθμούς παραγωγής ενέργειας

14.2.2002 20:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε λόγο του περιέγραψε το σχέδιο του για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την εφαρμογή της συνθήκης του Κυότο την οποία είχε απορρίψει πέρυσι.

Ο κος Μπους είπε ότι θα δοθούν στις βιομηχανλίες κίνητρα για τον σταδιακό περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν παράλληλα οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεάνιων και Ατμοσφαιρικών Θεμάτων, ο κος Μπους ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους αμερικανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τα σημαντικότερα μέτρα που έχει λάβει η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής, αν και οι επικριτές του λένε ότι είναι αναποτελεσματικά.

Ο κος Μπους πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει στην περιβαλλοντική προστασία γιατί θα καλύψει τα έξοδα της καθαρής βιομηχανίας. Τα μέτρα, είπε ο κος Μπους, θα ελαττώσουν την κπομπή ρυπών σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 18% στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στη Συνθήκη του Κυότο και τις προτάσεις Μπους είναι ότι η πρώτη προτείνει υποχρεωτικές αλλαγές ενώ οι δεύτερες εθελοντικές.

ΗΠΑ: Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων
BBC News
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπάθησε να επιβραδύνει τη διαδικασία

14.2.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ των αλλαγών στη νομοθεσία που ορίζει πώς πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων από μεγάλες εταιρείες και συνδικάτα και περιορίζει τις προεκλογικές τηλεοπτικές διαφημήσεις.

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών, η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν, κυρίως, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τζορτζ Μπους.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Πολ Ουέλς, μεταδίδει ότι πρόκειται για τις σημαντικοότερες μεταρυθμήσεις από την εποχή του σκανδάλου Ουοτεργκέιτ. Απομένει η έγκριση του νόμου από τη Γερουσία και η υπογραφή του από τον πρόεδρο Μπους, αλλά αυτά θεωρούνται βέβαια.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπάθησε να επιβραδύνει τη διαδικασία προτείνοντας πολλές τροποποιήσεις στο νόμο. Είναι το κόμμα που θα χάσει τα περισσότερα από τη νέα νομοθεσία, αλλά δεν θέλει να φανεί προς το εκλογικό σώμα ότι δεν υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση.

Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
BBC News
Ο Σεϊχης Ομάρ οδηγείται στο δικαστήριο

14.2.2002 19:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Πακιστάν και η αμερικανική εφημερίδα Ουόλ Στρητ Τζούρναλ υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός του βασικού υπόπτου για την απαγωγή του Ντάνειλ Περλ, ότι ο αμερικανός δημοσιογράφος είναι νεκρός δεν έχει βάση.

Ο Βρετανικής καταγωγής Σείχης Ομάρ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υποστήριξε ότι ο Περλ είναι πιθανότατα νεκρός.

Έντωμεταξύ η έγκυος σύζυγος του Περλ εμφανίστηκε στην τηλεόραση και παρακάλεσε τους απαγωγείς του άντρα της να τον αφήσουν ελεύθερο ή να της πουν αν είναι καλά.

Η πακιστανική αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για τον ιθύνοντα νου της απαγωγής.

Επισπεύδουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
BBC News
To ένταλμα θα ισχύσει για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε το 2004

14.2.2002 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Εξι χώρες της Ε.Ε αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης το 2003 -ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

H Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο θα προχωρήσουν σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες έκδοσης.

Το νέο ένταλμα καλύπτει εγκλήματα από την τρομοκρατία και την αεροπειρατεία έως το οικονομικό έγκλημα και το «ξέπλυμα» παράνομου χρήματος και θεωρείται από αρκετούς ως απάντηση της Ε.Ε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η διαπραγματεύσεις για το ένταλμα έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ η οποία πραγματοποιείται στην Ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Αντόνιο Βιτορίνο δήλωσε ότι η απόφαση αποδεικνύει ότι οι συζητήσεις για μια ζώνη κοινού δικαίου δεν είναι ρητορικές.

Άλλες χώρες της Ε.Ε πρέπει να προχωρήσουν σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ένταλμα έως το 2004.

Μιλόσεβιτς: «Δικάζουν τη Σερβία»
BBC News
«Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» υποστηρίζει ο κ. Μιλόσεβιτς

14.2.2002 16:46 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ αλλά στους κατήγορούς του άσκησε από εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τη δίκη ενός ατόμου αλλά για τη δίκη της Σερβίας και του Σερβικού λαού.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο.

Oι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πολεμικού εργαλείου δήλωσε ο κ. Μιλόσεβιτς.

Χθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι:

«Σου δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σου δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;» φέρεται να ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι.

Εκείνος του απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη «δουλειά», στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Δρίνα όπου και επακολούθησαν σφαγές.

Βρετανία: Για ύποπτη χρηματοδότηση κατηγορείται η κυβέρνηση
BBC News
O Ινδός επιχειρηματίας Λάκσμι Μιτάλ στήριξε την προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών

14.2.2002 13:58 (Ωρα Λονδίνου)
Tην απομάκρυνση στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση- το Κόμμα των Συντηρητικών- κατηγορώντας την κυβέρνηση για την στήριξη ινδού επιχειρηματία ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

H υπόθεση αφορά την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Μπλερ στον Ρουμάνο ομόλογό του, Αντριαν Ναστάζε, υποστηρίζοντας την εξαγορά μιας ρουμανικής χαλυβουργίας από την εταιρεία LNM του Ινδού μεγιστάνα Λάκσμι Μιτάλ.

Οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μπλερ, Τζόναθαν Πάουλ, έπρεπε να γνώριζε πως ο κ. Μιτάλ είχε δώσει 125 χιλιάδες στερλίνες στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας.

Η επιστολή Μπλερ στην αρχική της διατύπωση χαρακτήριζε τον κ. Μιτάλ «φίλο» του πρωθυπουργού, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός απαλείφθηκε από την επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.

Οι Συντηρητικοί επικρίνουν επίσης τον κ. Μπλερ ο οποίος χαρακτήρισε «βρετανική» την LMN--μια εταιρεία, που όπως επισημαίνουν, της οποίας μόνο το 1% του εργατικού δυναμικού βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΗΠΑ κατά Αραφάτ
BBC News
Στο παρελθόν ο Γιασέρ Αραφάτ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση

14.2.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, αποδέχθηκε ότι φέρει την ευθύνη για την παραγγελία φορτίου όπλων, το οποίο κατέσχεσαν οι Ισραηλινές υπηρεσίες πάνω σε πλοίο, στην Ερυθρά Θάλασσα τον Ιανουάριο.

Μέχρι τώρα η παλαιστινιακή Αρχή είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, Κόλιν Πάουελ, κατέθεσε χθές ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ότι έχει λάβει επιστολή από τον κ. Αραφάτ, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραγγελία του επίμαχου φορτίου, και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε αγορά άλλων όπλων.

Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, που συναντήθηκε χθές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η Ευρωπαική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συντονίσουν την πολιτική τους στο Μεσανατολικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο κ. Στρω συναντήθηκε και με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο και κάλεσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που διαθέτει για να στματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά του Ισράηλ για τρείς εβδομάδες, εντούτοις οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται κατά παλαιστινιακών στόχων.

Σύγχυση για την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου
BBC News
Ο Περλ απήχθη στις 23 Ιανουαρίου στο Καράτσι

14.2.2002 12:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Πακιστάν και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός του βασικού υπόπτου για την απαγωγή του Ντάνειλ Περλ, ότι ο αμερικανός δημοσιογράφος είναι νεκρός δεν έχουν βάση.

Ο Βρετανικής καταγωγής Σείχης Ομάρ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υποστήριξε ότι ο Περλ είναι πιθανότατα νεκρός.

Η πακιστανική αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για τον ιθύνοντα νου της απαγωγής.

Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός από την Ε.Ε
BBC News
Ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους θα συναντήσει ο Γιόσκα Φίσερ

14.2.2002 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη Φίσερ πραγματοποιείται σε μια εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας από την Ε.Ε.

Χτές ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζάκ Στρό, ο οποίος επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της για το μεσανατολικό με αυτή της Ουάσινγκτον.

Ανταποκριτές μεταδίδουν, πάντως, ότι οι δηλώσεις Στρό έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών (και κυρίως της Γαλλίας) που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Επισπεύδουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
BBC News
To ένταλμα θα ισχύσει για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε το 2004

14.2.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου)
Εξι χώρες της Ε.Ε αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το 2003 -ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο θα προχωρήσουν σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες έκδοσης.

Το νέο ένταλμα καλύπτει εγκλήματα από την τρομοκρατία και τις αεροπειρατείες έως το οικονομικό έγκλημα και το «ξέπλυμα» παράνομου χρήματος και θεωρείται από αρκετούς ως η απάντηση της Ε.Ε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Άλλες χώρες της Ε.Ε πρέπει να προχωρήσουν σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ένταλμα έως το 2004.

Μιλόσεβιτς: «Δικάζουν τη Σερβία»
BBC News
«Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» υποστηρίζει ο κ. Μιλόσεβιτς

14.2.2002 10:27 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ αλλά στους κατήγορούς του άσκησε από εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τη δίκη ενός ατόμου αλλά για τη δίκη της Σερβίας και του Σερβικού λαού.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο.

Oι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πολεμικού εργαλείου δήλωσε ο κ. Μιλόσεβιτς.

Χθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι:

«Σου δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σου δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;» φέρεται να ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι.

Εκείνος του απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη «δουλειά», στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Ντρίνα, όπου και επακολούθησαν σφαγές.

Νεκρός ο Πέρλ, λέει ο απαγωγέας του
BBC News
Ο Πέρλ απήχθη στις 23 Ιανουαρίου στο Καράτσι

14.2.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πέρλ παραδέχθηκε ενώπιων του δικαστηρίου στο Καράτσι την ενοχή του και αποκάλυψε οτι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρός.

Ο Βρετανικής καταγωγής Σείκ Ομάρ, ο οποίος συνελλήφθη την Τρίτη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο, κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας.

Η πακιστανική αστυνομία θεωρεί οτι πρόκειται για τον εμπνευστή της απαγωγής.

Σήμερα η απάντηση Μιλόσεβιτς στο κατηγορητήριο
BBC News
Χθές ο κ. Μιλόσεβιτς αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Δικαστηρίου της Χάγης

14.2.2002 4:03 (Ωρα Λονδίνου)
Στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την απαρίθμηση των κατηγοριών, και σήμερα το λόγο θα πάρει ο υπόδικος πρώην ηγέτης, για να αντικρούσει το κατηγορητήριο.

Χθές με βίντεο, χάρτες, φωτοτυπίες εγγράφων και άλλα στοιχεία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τακτικές δυνάμεις του σερβικού στρατού και παραστρατιωτικούς, σην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσυφοπέδιο, είχαν την εξουσιοδότηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε ένα σημείο της αγόρευσής του, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Τζέφρι Νάϊς επικαλέστηκε υποκλοπή μιας συνομιλίας του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών, Βόϊσλαβ Σέσελι:

"Σού δώσαμε χρήματα, άνδρες, και όπλα, σού δώσαμε την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις.. Τί αλλο θέλεις από εμάς;" ρώτησε ο υπουργός τον Σέσελι.

Εκείνος τού απάντησε ότι στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει τη "δουλειά", στα χωριά κατά μήκος του ποταμού Ντρίνα, όπου και επακολούθησαν σφαγές.

Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της διεθνούς επιτροπής για την υπεράσπιση του Σλόμπνταν Μιλόσεβιτς ο οποίος μίλησε στην Εληνική Υπηρεσία του BBC, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται από το εδώλιο του κατηγορουμένου να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον των ηγετών της Δύσης.

ΗΠΑ κατά Αραφάτ
BBC News
Στο παρελθόν ο Γιασέρ Αραφάτ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση

14.2.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, αποδέχθηκε ότι φέρει την ευθύνη για την παραγγελία φορτίου όπλων, το οποίο κατέσχεσαν οι Ισραηλινές υπηρεσίες πάνω σε πλοίο, στην Ερυθρά Θάλασσα τον Ιανουάριο.

Μέχρι τώρα η παλαιστινιακή Αρχή είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, Κόλιν Πάουελ, κατέθεσε χθές ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ότι έχει λάβει επιστολή από τον κ. Αραφάτ, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραγγελία του επίμαχου φορτίου, και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε αγορά άλλων όπλων.

Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, που συναντήθηκε χθές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η Ευρωπαική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συντονίσουν την πολιτική τους στο Μεσανατολικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο κ. Στρω συναντήθηκε και με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο και κάλεσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που διαθέτει για να στματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά του Ισράηλ για τρείς εβδομάδες, εντούτοις οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται κατά παλαιστινιακών στόχων.

Έπαινοι Μπους για το Πακιστάν
BBC News
"Το Πακιστάν πρέπει να γίνει ένα φιλελεύθερο και δυνατό Ισλαμικό κράτος"

14.2.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους επάινεσε το Πακιστάν για την προσύλωσή του στη μάχη κατά τη διεθνούς τρομοκρατίας, όπως είπε.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ στην Ουάσιγκτον, ο κος Μπους είπε ότι οι δυνάμεις της ιστορίας επέσπευσαν τη φιλία των δύο χωρών και επαίνεσε την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στο Πακιστάν σε λιγους μήνες.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στο κύριο Μουσαράφ την παραγραφή του χρέους του Πακιστάν που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, οι ελπίδες της Ισλαμαμπάντ για εμπορικά προνόμια και στρατιωτικό εξοπλισμό έμειναν ανεκπλήρωτες.

Ο στρατηγός Μουσαράφ κάλεσε τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επίλυση των διαφορών της χώρας του με την Ινδία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού οίκου, Άρι Φλάισερ, ανακοίνωσε οτι ο Τζώρτζ Μπούς προσέφερε στο Πακιστάν 200 εκατομμύρια δολάρια επιπροσθέτως στα 600 εκατομμύρια δολλάρια που είχε προσφέρει στο πρόσφατο παρελθόν.

Εξελίξεις στα Βαλκάνια με αφορμή τη δίκη Μιλόσεβιτς
BBC News
Τα βήματα του κ. Μιλόσεβιτς προς τη Χάγη απειλούνται οτι θα ακολουθήσουν και άλλοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου

14.2.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των Σερβοβοσνίων έδωσε χθές βράδυ προθεσμία τριάντα ημερών στους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου για να παραδοθούν, ειδάλλως απειλούνται με άμεση έκδοσή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στη Σερβία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε ότι και άλλοι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου, θα ακολουθήσουν, είτε οικιοθελώς είτε δια της βίας, τον κ. Μιλόσεβιτς, προς τη Χάγη.

Πάντως στη Γιουγκοσλαβία το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν χθές μικρότερο απ' ότι την πρώτη ημέρα της δίκης

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
BBC News
Ο Ευρωπαϊκός Τύπος

14.2.2002 4:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανική SUEDDEUTSE ZEITUNG αναφέρεται στη σύνοδο Ευρωπαϊκών και Ισλαμικών χωρών που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Λέει μαλιστα οτι η παρουσία της Κύπρου στη Σύνοδο "προκάλεσε μικρή αίσθηση".

"Για πρώτη φορά μέσα σε 28 χρόνια επετράπη σε Κύπριο υπουργό Εξωτερικών να επισκευθεί την Τουρκία και να πιεί ρακί στον Βόσπορο" επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Προσθέτει όμως οτι η φιλοξενία της Άγκυρας δεν ήταν αυθόρμητη, καθώς η Ευρώπη έπρεπε πρώτα να απειλήσει έμμεσα την Τουρκία οτι θα απείχε απο τη σύνοδο εάν δεν εκαλείτο και ο Κύπριος υπουργός.

Εννέα εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η LIBERATION γράφει οτι ο νύν πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν , κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα πρέπει να κερδίσει την εύνοια των γυναικών της Γαλλίας, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, εκείνες προτιμούν τον αντίπαλο του, και νυν πρόεδρο της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Η Ελβετική TRIBUNE DE GENEVE λέει οτι οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν βασίζονται πλέον στην Ευρώπη για την συνέχιση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτή η δεύτερη φάση, γράφει, η ελβετική εφημερίδα φαναιρώνει την αδυναμία των Ευρωπαϊκών κρατών και το δευτερεύοντα ρόλο τους.

Ο Σαντάμ Χουσείν στόχος των ΗΠΑ, είναι ο τίτλος της GUARDIAN. Η Βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει οτι το αμερικανικό πεντάγωνο και η CIA προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Στην επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με την GUARDIAN, θα λαβουν μέρος περίπου 200 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες και στόχος θα είναι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν απο την εξουσία. Η εφημερίδα που επικαλείται αμερικανικές διπλωματικές πηγές αναφέρει οτι το νέο χτύπημα στο Ιράκ αναμένεται μέσα στο χρόνο.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα FINANCIAL TIMES γράφει, ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Σε ένα άλλο θέμα: ο Independent αναφέρει οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ δέχεται νέες πιέσεις για να αποκαλύψει τυχόν εμ πλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο.

Καλιφόρνια: Ξεχνούσαν να ταϊσουν τα παιδιά τους
BBC News
Στο δικαστήριο οι γονείς του άτυχου βρέφους

14.2.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας άνδρας και τέσσερις γυναίκες με τις οποίες συζούσε οδηγήθηκαν ενώπιων του δικαστηρίου στην Καλιφόρνια με την κατηγορία οτι άφησαν να πεθάνει απο τη πείνα ένα βρέφος ηλικίας μόλις τριών μηνών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γουίνφρεντ Ράιτ είχε αποκτήσει 13 παιδιά με τις τέσσερις αυτές γυναίκες και ζούσαν όλοι μαζί σε ακριβό προάστιο του Σάν Φραντσίσκο.

Σύμφωνα με τις αρχές και τα υπόλοιπα παιδιά της ιδιόμορφης "οικογένειας" υποσιτίζονταν και δώθηκαν τελικά σε ανάδοχες οικογένειες.

Ο δικηγόρος μιας εκ των τεσσάρων γυναικών είπε οτι το τριών μηνών βρέφος πέθανε απο έλλειψη βιταμινών.

Ο Άγιος Βαλεντίνος εκσυγχρονίζεται
BBC News
Tο "σ'αγαπώ" μέσω μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου θα πούν οι νέοι της Βρετανίας

14.2.2002 3:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σήμερα, οι ταχυδρόμοι πιθανότατα θα εκπλαγούν.

Παραδοσιακή ημέρα ανταλλαγής καρτών και ερωτικών γραμμάτων η 14η Φεβρουαρίου, Αγίου Βαλεντίνου γαρ, ωστόσο οι τσάντες τους μάλλον άδειες θα φαντάζουν.

Ο λόγος; Και ο έρωτας φαίνεται πως εκσυγχρονίζεται. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Virgin, 80 εκατομμύρια Βρετανοί θα επιλέξουν να πουν το "σ'αγαπώ" μέσω μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου. Πέρσυ, την ίδια μέρα, είχαν σταλεί 50 εκατομμύρια μηνύματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας η προτίμηση στα μηνύματα έναντι των καρτών οφείλεται στην αμεσότητά τους έναντι του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στο ότι είναι μια επικοινωνία πιο προσωπική και γρήγορη.

Η Virgin μάλιστα ετοιμάζεται να λανσάρει έτοιμα ερωτικά μηνύματα, τα οποία θα αποτελέσουν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, την ταφόπλακα στις ερωτικές κάρτες.

Βέβαια, και η τεχνολογία καμιά φορά πέφτει σε αδιέξοδο, όπως έγινε πέρισυ του Αγίου Βαλεντίνου στην περίπτωση της ταϊλανδέζικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας AIS, το δίκτυο της οποίας μπλόκαρε σε μια επικοινωνιακή έξαρση των Ταϊλανδών ερωτευμένων.

Βέβαια για τους περισσότερο ρομαντικούς, το πάθημα των Ταιλανδών ίσως αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο για να πούν το σ'αγαπώ..απλά με ένα λουλούδι...

Η απροσεξία σε θέματα σεξουαλικής υγείας αρχίζει στα 40
BBC News
Δεν θέλουν να σκέφτονται την αντισύλληψη οι σαραντάρες Βρετανίδες

14.2.2002 4:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η απροσεξία σε θέματα σεξουαλικής υγείας αρχίζει στα 40 για τις Βρετανίδες, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανίδων ανω των 40 ετών δεν ενδιαφέρονται για την αντισύλληψη. Λένε ότι προτιμούν να σκεφτούν το θέμα μόνο αν μείνουν έγκυες και τότε θα επιλέξουν την άμβλωση.

Το 46% των Βρετανίδων άνω των 40 έχει σεξ σε μία νέα σχέση μέσα στα πέντε πρώτα ραντεβού, ενω ανάλογη συμπεριφορά παρουσιάζει μόνο το 34% των γυναικών μεταξύ 20 και 30 ετών.

Η έρευνα έγινε από τη φαρμακευτική εταιρία Σέριγκ Χελθ Κερ και το πρακτορείο γνωριμιών Ντεϊτλάιν, και το συμπέρασμά της ήταν ότι οι μεγαλύτερες Βρετανίδες ασχολούνται όλο και λιγότερο με την αντισύλληψη.

Πάνω από το 20% των γυναικών άνω των 40 παραδέχονται ότι δεν τις απασχολεί ποτέ το θέμα της αντισύλληψης, ενώ το 80% των γυναικών κάτω των 40 θεωρούν την αντισύλληψη πρώτιστο θέμα σε μια σχέση.

Το 25% των ερωτηθέντων γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών δήλωσαν ότι αν έμεναν έγκυες θα έκαναν οπωσδήποτε έκτρωση ενώ στις μικρότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό είναι μόλις 7% και στις γυναίκες άνω των 50 είναι 10%.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τη γιατρό Ροζμέρι Λέοναρντ είναι ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των μεγαλύτερων γυναικών που αναζητούν μια σχέση μετά από διαζύγιο, χωρισμό ή χηρεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.