Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-19

  1. Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία
  2. Μείωση των τιμών των καυσίμων στη Βρετανία
  3. Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία
  4. Επεισόδια βίας στις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία
  5. Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
  6. Αποχώρηση των 'κατοχικών' δυνάμεων ζητούν Αραβικές χώρες
  7. Σφαγή στην Κολομβία
  8. Δεκάδες φάλαινες στα ρηχά νερά της Φλόριδας
  9. Προεδρικές εκλογές με βία στη Νιγηρία
  10. Χονγκ Κονγκ: 'Θερίζει' η άτυπη πνευμονία
  11. Ιράκ: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός των Οικονομικών

Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία
 

Χάρτης της Βραζιλίας

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι - οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι τουρίστες - έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο φέρι-μπoτ κοντά στο νησί Παπαγκάγιο, περίπου 200 χλμ ανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού τουρισμού της Βραζιλίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι του σκάφους επέβαιναν περίπου 40 άνθρωποι όταν αυτό ανετράπη λόγω θαλασσατοραχής έξω από τις ακτές του Κάμπο Φρίο περίπου 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρίο.

Πάντως ακόμη δεν είναι σαφής ο αριθμός των επιβατών των οποίων αγνοείται η τύχη.

Κατά τα φαινόμενα οι επιβάτες πραγματοποιούσαν μονοήμερη εκδρομή στο νησί Παπαγκάγιο.

Τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας τουρισμού είπε ότι τα περισσότερα θύματα είναι Βραζιλιάνοι και προέχρονται από την περιοχή του Σάο Πάολο.

Δύτες της αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στην περιοχή και οι τραυματίες μεταφέθηκαν στα νοσοκομεία του Κάμπο Φρίο.

Τα πτώματα 10 ενηλίκων κι ενός παιδιού που πνίγηκαν έχουν μεταφερθεί στο τοπικό ιατρικό ινστιτούτο, είπε ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών στο Κάμπο Φρίο.

Πολλοί τουρίστες την περίοδο του Πάσχα επισκέπτονται το Κάμπο Φρίο.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 23:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείωση των τιμών των καυσίμων στη Βρετανία
 

Μειώθηκαν οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα σούπερμαρκετ και να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι τιμές της βενζίνης στα πρατήρια έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο από μία έως δύο πένες το λίτρο.

Τον περιορισμό των τιμών αποφάσισαν την Πέμπτη το βράδυ οι αλυσίδες καταστημάτων Asda και Tesco και ακολούθησαν οι ανταγωνιστικές εταιρείες Sainsbury's και Safeway. Τώρα όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει κι αυτές στη μείωση των τιμών.

Η εταιρεία για την εξυπηρέτηση των οδηγών, η AA , ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή της αμόλυβης βενζίνης είναι 78,43 πένες το λίτρο και η βενζίνη ντίζελ 81,03 πένες.

Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου είχε περιορισθεί στα 27 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη το βράδυ ενώ τον περασμένο Οκτώβριο είχε φθάσει τα 35 δολάρια το βαρέλι.

Εκπρόσωπος των βενζινοπωλών είπε ότι η λήξη του πολέμου στο Ιράκ είναι μόνο μία από τις αιτίες για την πτώση των τιμών.

Το τέλος του ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η επίλυση των προβλήματων που είχαν σχέση με τη διύλιση και την κατανομή του πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τιμών, σημείωσε ο εκπρόσωπος των Βρετανών πρατηριούχων λιανικής πωλήσεως.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία
 


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι - οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι τουρίστες - έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο φέρι-μπότ κοντα στο νησί Παπαγκάγιο, περίπου 200 χλμ ανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού τουρισμού της Βραζιλίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι του σκάφους επέβαιναν περίπου 40 άνθρωποι όταν αυτό ανετράπη λόγω θαλασσατοραχής έξω από τις ακτές του Κάμπο Φρίο περίπου 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρίο.

Πάντως ακόμη δεν είναι σαφής ο αριθμός των επιβατών των οποίων αγνοείται η τύχη.

Κατά τα φαινόμενα οι επιβάτες πραγματοποιούσαν μονοήμερη εκδρομή στο νησί Παπαγκάγιο.

Τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας τουρισμού είπε ότι τα περισσότερα θύματα είναι Βραζιλιάνοι και προέχρονται από την περιοχή του Σάο Πάολο.

Δύτες της αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στην περιοχή και οι τραυματίες μεταφέθηκαν στα νοσοκομεία του Κάμπο Φρίο.

Τα πτώματα 10 ενηλίκων κι ενός παιδιού που πνίγηκαν έχουν μεταφερθεί στο τοπικό ιατρικό ινστιτούτο, είπε ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών στο Κάμπο Φρίο.

Πολλοί τουρίστες την περίοδο του Πάσχα επισκέπτονται το Κάμπο Φρίο.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδια βίας στις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία
 

Πολλοί ψηφοφόροι για να ψηφίσουν έπρεπε να διανύσουν με τα πόδια μεγάλες αποστάσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα στη νότια Νιγηρία την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Αξωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας που συνοδεύουν πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος είπαν ότι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην περιοχή που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα είχαν σημειωθεί επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η ψηφοφορία στη Νιγηρία έληξε πριν από μερικές ώρες και είναι οι πρώτες εκλογές που προκηρύχθηκαν από τους πολιτικούς και όχι από τους στρατιωτικούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο σημερινός πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπασάνζο, ο οποίος εξελέγη πριν από 4 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία για άλλη μία τετραετία. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην στρατιωτικός κυβερνήτης Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την πρωτεύουσα Αμπούζα ότι η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα εκλογικά κέντρα αποτελεί απόδειξη του δημοκρατικού φρονήματος του λαού της Νιγηρίας.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ- ιλ επισκέπτεται μεθοριακή περιοχή

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας τελικά φαίνεται ότι θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συνομιλίες αυτές επρόκειτο να ματαιωθούν μετά από πληροφορίες άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπάρχει περίπτωση στην αρχή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να παρερμηνεύθηκε.

Αργότερα σύμφωνα με τη μετάφραση του επίσημης ανακοίνωσης που έκανε Αμερικανός αναλυτής , έγινε σαφές στους Αμερικανούς ότι η Πιονγιάνγκ και το καθεστώς του προέδρου Κιμ Γιόνγκ- ιλ είναι στα πρόθυρα της επανέναρξης του προγράμματος παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου και ότι οι σχετικές εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων έξι μηνών για το πυρηνικό πρόγραμα της Πιονγιάνγκ.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχώρηση των 'κατοχικών' δυνάμεων ζητούν Αραβικές χώρες
 

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, με τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Αμπντάλα στη Ριαντ

Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, καθώς και η Αίγυπτος με το Κουβέιτ, κάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των Αραβικών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, απευθύνει έκκληση για τον άμεσο σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, «υπογραμμίζουν την υποχρέωση των κατοχικών δυνάμεων», όπως ορίζεται από την Συνθήκη της Γενεύης, να «αποχωρήσουν από το Ιράκ και να επιτρέψουν στον Ιρακινό λαό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» λέει χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν.

Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαισάλ που διάβασε το τελικό κείμενο είπε ότι θα πρέπει να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ μόλις εγκατασταθεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην χώρα.

Πρόσθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να παίξουν τον "κεντρικό ρόλο" στο μεταπολεμικό Ιράκ και όχι μόνο στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το τελικό κείμενο κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην αναγκαιότητα διατήρησης της ενότητας του κράτους του Ιράκ.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφαγή στην Κολομβία
 

O στρατός της Κολομβίας με τη βοήθεια των ΗΠΑ προσπαθεί να διαλύσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις

Υπάρχουν υποψίες ότι αντάρτες τις οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) φέρουν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον θρησκευτικής πομπής σε μία από τις κεντρικές επαρχίες της Κολομβίας και στην οποία επίθεση σκοτώθηκαν τρείς άνθρωποι και τραυματίσθηκαν δύο άλλοι.

Η επίθεση αυτή, κατά τα φαινόμενα, είναι η απάντηση των ανταρτών στην υπόσχεση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (Πάσχα των Καθολικών) θα ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία των πολιτών.

Οι κάτοικοι της Ντολόρες ,στην επαρχία Τολίμα, ακολουθούσαν την πομπή του Επιταφίου μέσα στην πόλη όταν ακούσθηκαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να προκληθεί πανδαιμόνιο.

Μέλη της οργάνωσης FARC, υποστηρίζουν ορισμένοι, άνοιξαν πυρ ενάντιον των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που συνόδευαν την πομπή.

Ανάμεσα στους τρείς που σκοτώθηκαν είναι ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών ενώ ένας από τους τραυματίες είναι ένα παιδί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας έχουν υποσχεθεί ότι κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα καταβάλλουν προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και φάλαγγες στρατιωτικών αυτοκινήτων με ένοπλους στρατιώτες συνοδεύουν τους εκδρομείς σε νευραλγικές περιοχές των αυτοκινητοδρόμων.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες φάλαινες στα ρηχά νερά της Φλόριδας
 

Σύντονες προσπάθειες για να επιστρέψουν οι φάλαινες στα βαθιά νερά

Δεκάδες φάλαινες "αποκλείσθηκαν" στα ρηχά νερά της Φλόριδας και τουλάχιστον πέντε απ' αυτές έχουν πεθάνει.

Αυτές που έχουν επιζήσει τυγχάνουν της φροντίδας από εκπαιδευμένους υπαλλήλους της ακτοφυλακής και από πλειάδα εθελοντών που παρέχουν τροφή στα θυλαστικά και προστασία με άσπρα βρεγμένα σεντόνια ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα λόγω του ήλιου.

Υπάλληλοι της ακτοφυλακής εξετάζουν τη φυσική κατάσταση των φαλαινών για να αποφασίσουν ποιές θα οδηγηθούν στα βαθιά νερά του ωκεανού. Τις υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να τις σκοτώσουν εφόσον δεν υπάρχει ελπίδα να επιζήσουν.

Ορισμένες από τις φάλαινες που έχουν επιζήσει μεταφέρθηκαν με πλοιάρια σε προσωρινό κέντρο ελέγχου των θυλαστικών όπου οι ειδικοί θα αποφανθούν αν είναι σε θέση να αφεθούν ελεύθερες στον ωκεανό.

Άλλες μεταφέρθηκαν σε περισσότερο βαθιά νερά με την ελπίδα ότι από μόνες τους θα έχουν τη δύναμη να κατευθυνούν πρός τον ανοικτό ωκεανό.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές εκλογές με βία στη Νιγηρία
 

Πολλοί ψηφοφόροι για να ψηφίσουν έπρεπε να διανύσουν με τα πόδια μεγάλες αποστάσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα στη νότια Νιγηρία την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Αξωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας που συνοδεύουν πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος είπαν ότι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην περιοχή που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα είχαν σημειωθεί επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η ψηφοφορία στη Νιγηρία έληξε πριν από μερικές ώρες και είναι οι πρώτες εκλογές που προκηρύχθηκαν από τους πολιτικούς και όχι από τους στρατιωτικούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο σημερινός πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπασάνζο, ο οποίος εξελέγη πριν από 4 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία για άλλη μία τετραετία. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην στρατιωτικός κυβερνήτης Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την πρωτεύουσα Αμπούζα ότι η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα εκλογικά κέντρα αποτελεί απόδειξη του δημοκρατικού φρονήματος του λαού της Νιγηρίας.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 17:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Χονγκ Κονγκ: 'Θερίζει' η άτυπη πνευμονία
 

Στο Χονγκ Κονγκ, καλόγρια προσεύχεται με την προστατευτική μάσκα

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι 12 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας (Sars) πέθαναν μέσα σε μία μέρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω του Sars σε μία από τις περισσότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου από τότε που εκδηλώθηκε η επιδημία έχει ξεπεράσει τους 80.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα. Πάντως οι αρχές στο Πεκίνο επικρίνονται επειδή προσπάθησαν να μην αποκαλύψουν την αλήθεια για την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Μολονότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ υποτρηρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης, εν τούτοις η τελευταία ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας.

Χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν αρχίσει να καθαρίζουν την πόλη σε μία προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο ιός της άτυπης πνευμονίας έχει προσβάλλει περισσότερα από 3.000 άτομα από τα οποία περίπου τα 1.300 έχουν προσβληθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κι άλλοι 32 άνθρωποι στην περιοχή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.


Σάββατο 19 Απριλίου 2003 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός των Οικονομικών
 

O αλ- Αζάουι είναι το τέταρτο στέλεχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συλλαμβάνεται

Η ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην υπουργό των Οικονομικών Χικμάτ Ιμπραχίμ αλ- Αζάουι και τον παρέδωσε στις συμμαχικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ.

Το όνομα του κ. αλ-Αζάουι, που ασκούσε και καθήκοντα αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ για τα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται από τους Αμερικανούς.

Είναι το τέταρτο άτομο στη λίστα των 55 ανώτατων στελεχών που συλλαμβάνεται. Την Παρασκευή οι Κούρδοι του Ιράκ παρέδωσαν στους Αμερικανούς ανώτατο αξιωματούχο του κόμματος Μπάαθ. Πρόκειται
για τον Σαμίρ αλ- Αζίζ αλ-Νάζεμ ο οποίος συνελήφθη στη Μοσούλη.

Στη Βαγδάτη, Αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση για την κατάληψη της ιρακινής πρωτεύουσας έχουν αρχίσει να αποσύρονται και να αντικαθίστανται από μέλη του τακτικού στρατού.

Εν τω μεταξύ οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες ζήτησαν από τις Αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που ανέτρεψαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να απομακρυνθούν ολοκληρωτικά από τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.