Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 4 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-21

  1. Συγκρούσεις στη Βολιβία
  2. Εισβολή στην Τζενίν
  3. Το AIDS απειλεί την Αφρική
  4. Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
  5. Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
  6. Επίθεση σε φυλακή της Βαγδάτης
  7. «Αποφασιστικό ναι» των Λετονών
  8. Το AIDS απειλεί την Αφρική
  9. Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
  10. Το τέλος του ταξιδιού
  11. Συγκρούσεις στη Βολιβία
  12. Επίθεση σε φυλακή της Βαγδάτης
  13. Το Ιράκ προς πώληση
  14. Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
  15. Συνελήφθη ιερέας του Γουαντάναμο
  16. «Αποφασιστικό ναι» των Λετονών
  17. Συνελήφθη ιερέας του Γουαντάναμο

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στη Βολιβία
 

Ο αριστερός ηγέτης Έβο Μοράλες μιλά σε χιλιάδες διαδηλωτές στην περιοχή της Κοτσαμπάμπα

Η κυβέρνηση της Βολιβίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, μετά από τα βίαια επεισόδια και το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, που σημάδεψε μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας χωρικών.

Οι χωρικοί αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για εξαγωγή φυσικού αερίου.

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν όταν στρατιώτες και αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, θέλοντας να απελευθερώσουν περισσότερους από 800 ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων και περίπου 40 αλλοδαποί τουρίστες, οι οποίοι κρατούνταν από τους διαδηλωτές σε ένα οδόφραγμα κοντά στη λίμνη Τιτικάκα.

Όλοι οι τουρίστες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χοσέ Λουίς Χερμπ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα και για το λόγο αυτό άνοιξαν πυρ.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των χωρικών, Φελίπε Κίσπε, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης «δολοφόνους» και κάλεσε σε συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων.

Οι χωρικοί λένε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου αλλά η διάθεσή του για τις ανάγκες των φτωχών Βολιβιανών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για το γεγονός ότι η εξαγωγή του αερίου προβλέπεται να γίνει μέσω λιμανιών της Χιλής που ανήκαν στη Βολιβία μέχρι τον μεταξύ τους πόλεμο το 1879.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισβολή στην Τζενίν
 

Νέα εισβολή ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων στην Τζενίν

O ισραηλινός στρατός επέβαλε εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, προχωρώντας παράλληλα σε επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων ισλαμιστών μαχητών.

Περίπου τριάντα στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης και κατέλαβαν την κατοικία του Μοχάμαντ Αμπού Χαμάντ, ο οποίός θεωρείται ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα».

Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το κτίριο, αφού διέταξε την εκκένωσή του, καταστρέφοντας επίσης και ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν στο χώρο.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το AIDS απειλεί την Αφρική
 

Μικρά παιδιά περιλαμβάνονται καθημερινά μεταξύ των θυμάτων του AIDS στην Αφρική

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για το ΑΙDS διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την αφρικανική ήπειρο, όπου οι φορείς του ιού υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια άτομα.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο θανατηφόρος ιός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες ανάπτυξης των φτωχών αφρικανικών κρατών.

Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού, Μισέλ Σιντιμπέ, η ασθένεια απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου, σημειώνοντας ότι 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα λόγω του AIDS, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν στο δρόμο ή να γίνοναι ανήλικοι στρατιώτες.

Εν τούτοις, η έκθεση αναφέρει πως η εξάπλωση του ιού HIV και του ΑΙDS είναι δυνατόν να ελεγχθεί με τα κατάλληλα φάρμακα.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να καταλήξει σε αποφάσεις για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε φάρμακα που καταπολεμούν τους ρετροϊούς, τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη του AIDS και στοιχίζουν κατά πολύ φθηνότερα από τα συνήθη φάρμακα.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στη διανομή των φαρμάκων μέσω των ουσιαστικά ανύπαρκτων συστημάτων υγείας των αφρικανικών χωρών.

Μαλάουϊ

Εν τω μεταξύ, μία άλλη έκθεση, της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπει ότι μέχρι και ο μισός ενεργός πληθυσμός του Μαλάουϊ κινδυνεύει να έχει χάσει τη ζωή του μέχρι το 2005, εξαιτίας της προσβολής από τον ιό του AIDS.

Η έκθεση επισημαίνει ότι από το εργατικό δυναμικό της ανατολικοαφρικανικής χώρας, αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι σήμερα ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας είναι φορείς του ιού HIV. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 11 εκατομμύρια.

Κάθε μέρα σχεδόν 140 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ΑΙDS.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
 

Η μονομαχία Στόιμπερ - Σρέντερ στη Βαυαρία, ανέδειξε νικητή τον πρώτο

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου ηγείται ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπέστη βαριά ήττα κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ομοσπονδιακού συμβουλίου στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με τα sτοιχεία, όπως τα μετέδωσε η τοπική τηλεόραση, οι σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να λάβουν περισσότερο από το 19% των ψήφων των Βαυαρών.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα στην περιοχή από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συντηρητικοί του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης του Έντμουντ Στόιμπερ, το οποίο κυβερνά τη Βαυαρία τα τελευταία σαράντα χρόνια, αύξησαν το ποσοστό τους σε περισσότερο από 60%.

O κ. Στόιμπερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στη γερμανική κυβέρνηση.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε εθνικά θέματα, όπως η αύξηση της ανεργίας και τα κυβερνητικά σχέδια για ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η υγεία και το συνταξιοδοτικό.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
 

Ο Αθνάρ (δ) στήριξε τον Μπλερ στον πόλεμο του Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συνεχίζει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει μια ευρεία διεθνή υποστήριξη στα σχέδια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, συναντώντας τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες στην εξοχική κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, στο Τσέκερς, έξω από το Λονδίνο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από εκπρόσωπο του κ. Μπλερ ως «πολύ θετικές».

Σε αντίθεση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τους οποίους συναντήθηκε ο Μπλερ το Σάββατο, ο Αθνάρ είναι στενός υποστηρικτής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμό τους κατά του Ιράκ.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν για μια απόφαση που θα επιτρέπει την εμπλοκή άλλων κρατών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Χώρες που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και η Ινδία, έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν στρατεύματα αν δεν υπάρξει στήριξη από του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, εξάλλου, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στο προσεχές μέλλον.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε φυλακή της Βαγδάτης
 

Για άλλη μία φορά στο στόχαστρο Ιρακινών οι στρατιώτες των ΗΠΑ

Τρεις ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις δυτικά της Βαγδάτης τη νύχτα του Σαββάτου.

Δύο νεκροί και 13 τραυματίες ηταν ο απολογισμός επίθεσης με όλμους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, που διοικείται απο τις αμερικανικές δυνάμεις.

Κανείς από τους Ιρακινούς κρατούμενους δεν τραυματίστηκε.

Ο τρίτος Αμερικανος στρατιωτης σκοτωθηκε στην πολη Ραμάντι, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε ανατινάχτηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, η ζωή της Ακίλα αλ-Χασίμι, μέλους του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που πυροβολήθηκε χθες έξω από το σπίτι της, δε διατρέχει πλέον κίνδυνο.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:43 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποφασιστικό ναι» των Λετονών
 

Ήταν «το σωστό αποτέλεσμα για τη Λετονία» είπε η πρόεδρος της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Έιναρς Ρέπσε, χαρακτήρισε αποφασιστική την νίκη των οπαδών της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων του δημοψηφίσματος του Σαββάτου το 67% των Λετονών ψήφισε υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα, με το 32% να αντιτίθεται σε αυτήν.

Η Λετονία ήταν η τελευταία από τις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες που ψήφισε για το αν θα ενταχθεί στην Ένωση τον ερχόμενο Μάιο.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, έστειλε τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επαίνεσε τη δημοκρατία της Βαλτικής για το αποτέλεσμα, το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους ώστε να εργαστούν πιο σκληρά για την ενότητα της ηπείρου.

Μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε το Σάββατο και ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

H πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε-Φράιμπεργκ, που είχε προβλέψει την ευρεία διαφορά, δήλωσε ότι ήταν το σωστό αποτέλεσμα για τη χώρα.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το AIDS απειλεί την Αφρική
 

Μικρά παιδιά περιλαμβάνονται καθημερινά μεταξύ των θυμάτων του AIDS στην Αφρική

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για το ΑΙDS διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την αφρικανική ήπειρο, όπου οι φορείς του ιού υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια άτομα.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο θανατηφόρος ιός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες ανάπτυξης των φτωχών αφρικανικών κρατών.

Εν τούτοις, η έκθεση αναφέρει πως η εξάπλωση του ιού HIV και του ΑΙDS είναι δυνατόν να ελεγχθεί με τα κατάλληλα φάρμακα.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να καταλήξει σε αποφάσεις για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε φάρμακα που καταπολεμούν τους ρετροϊούς, τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη του AIDS και στοιχίζουν κατά πολύ φθηνότερα από τα συνήθη φάρμακα.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στη διανομή των φαρμάκων μέσω των ουσιαστικά ανύπαρκτων συστημάτων υγείας των αφρικανικών χωρών.

Μαλάουϊ

Εν τω μεταξύ, μία άλλη έκθεση, της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπει ότι μέχρι και ο μισός ενεργός πληθυσμός του Μαλάουϊ κινδυνεύει να έχει χάσει τη ζωή του μέχρι το 2005, εξαιτίας της προσβολής από τον ιό του AIDS.

Η έκθεση επισημαίνει ότι από το εργατικό δυναμικό της ανατολικοαφρικανικής χώρας, αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι σήμερα ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας είναι φορείς του ιού HIV. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 11 εκατομμύρια.

Κάθε μέρα σχεδόν 140 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ΑΙDS.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
 

Ο Αθνάρ (δ) στήριξε τον Μπλερ στον πόλεμο του Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συνεχίζει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει μιαν ευρεία διεθνή υποστήριξη στα σχέδια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, συναντώντας τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλίες στην εξοχική κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, στο Τσέκερς, έξω από το Λονδίνο.

Σε αντίθεση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τους οποίους συναντήθηκε ο Μπλερ το Σάββατο, ο Αθνάρ είναι στενός υποστηρικτής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμό τους κατά του Ιράκ.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν για μια απόφαση που θα επιτρέπει την εμπλοκή άλλων κρατών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Χώρες που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και η Ινδία, έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν στρατεύματα αν δεν υπάρξει στήριξη από του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, εξάλλου, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στο προσεχές μέλλον.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Το τέλος του ταξιδιού
 

Αναπαράσταση της ανάφλεξης του διαστημόπλοιου

Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για τον τερματισμό της αποστολής του μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Γαλιλαίος», που θεωρείται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες διαστημικές αποστολές.

Ο «Γαλιλαίος», που εκτοξεύθηκε το 1989 πρόκειται σε λίγη ώρα να καταστραφεί, περνώντας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία, όπου και θα αναφλεχθεί.

Η ελεγχόμενη καταστροφή του διαστημόπλοιου γίνεται ώστε να αποφευχθεί η πρόσκρουση στο δορυφόρο του μεγάλου πλανήτη, την Ευρώπη, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την πιθανή ύπαρξη ζωής εκεί, προσβάλλοντας το έδαφος της Ευρώπης με γήινα μικρόβια.

Στα μελλοντικά σχέδια της ΝΑΣΑ είναι ακριβώς η εξερεύνηση της διαστημικής Ευρώπης, στην οποία έχει εντοπιστεί ένας ωκεανός πάγου, κάτω από την επιφάνειά της, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβίωσης οργανισμών.

Επί οκτώ χρόνια, αφού το 1995 τέθηκε σε τροχιά, μελετούσε το Δία και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του, στέλνοντας στη ΝΑΣΑ δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες με ανεκτίμητες πληροφορίες για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στη Βολιβία
 

Ο αριστερός ηγέτης Έβο Μοράλες μιλά σε χιλιάδες διαδηλωτές στην περιοχή της Κοτσαμπάμπα

Επίσημοι στη Βολιβία λένε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και χωρικών που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να εξάγει φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση λέει πως οι χωρικοί είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή Ουαρισάτα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ, ενώ οι χωρικοί καταγγέλλουν τον στρατό ότι τους επιτέθηκε.

Οι χωρικοί λένε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου αλλά η διάθεσή του για τις ανάγκες των φτωχών Βολιβιανών.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την έκτη μέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να εξάγει το αέριο.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι η εξαγωγή του αερίου προβλέπεται να γίνει μέσω λιμανιών της Χιλής που ανήκαν στη Βολιβία μέχρι τον μεταξύ τους πόλεμο το 1879.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε φυλακή της Βαγδάτης
 


Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με όλμο σε φυλακή δυτικά της Βαγδάτης.

Δύο βλήματα όλμου έπληξαν αργά το Σάββατο το βράδυ τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Τα θύματα ήταν στρατονόμοι που φρουρούν τη φυλακή που διοικείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Κανείς από τους Ιρακινούς κρατούμενους δεν τραυματίστηκε.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ προς πώληση
 

Μόνο οι πετρελαιοβιομηχανία εξαιρείται από τις προτάσεις

Η διορισμένη από τις ΗΠΑ διοίκηση του Ιράκ εξήγγειλε προτάσεις που προβλέπουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να εξαγοράζουν τον πλήρη έλεγχο των όλων ιρακινών επιχειρήσεων -με μόνη εξαίρεση την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι ριζικές αυτές μεταρρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των πρώην κρατικών επιχειρήσεων του Ιράκ.

Κατά τον διορισμένο υπουργό Οικονομίας Καμέλ αλ-Κεΐλάνι οι αλλαγές αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στις ξένες τράπεζες να αγοράσουν τα ιρακινά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Το Σάββατο η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα έχει έτοιμη την ολοκληρωμένη ανάλυσή της για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες του Ιράκ.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
 

Ο Αθνάρ (δ) στήριξε τον Μπλερ στον πόλεμο του Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συνεχίζει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει μιαν ευρεία διεθνή υποστήριξη στα σχέδια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, συναντώντας τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες στην εξοχική κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού.

Σε αντίθεση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τους οποίους συναντήθηκε ο Μπλερ το Σάββατο, ο Αθνάρ είναι στενός υποστηρικτής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμό τους κατά του Ιράκ.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν για μια απόφαση που θα επιτρέπει την εμπλοκή άλλων κρατών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Χώρες που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και η Ινδία, έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν στρατεύματα αν δεν υπάρξει στήριξη από του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ιερέας του Γουαντάναμο
 

Οι συνθήκες και το καθεστώς κράτησης στο Γουαντάναμο έχουν επικριθεί από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συνελήφθη μουσουλμάνος ιερέας του αμερικανικού στρατού που εργαζόταν στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, ως πνευματικός καθοδηγητής εκατοντάδων κρατουμένων υπόπτων Ταλεμπάν και μελών της αλ-Κάιντα.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του λοχαγού Γιουσέφ Γι, αλλά οι αρχές αρνούνται να εξηγήσουν γιατί έχει συλληφθεί.

Ο Γι συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου στη Φλόριδα, κατά την επιστροφή του από την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) βρήκε στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα και ένα χάρτη με λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται ο κάθε κρατούμενος.

Ο Γι είναι απόφοιτος της γνωστής στρατιωτικής ακαδημίας του Ουέστ Πόιντ και υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού.

Πριν από μια δεκαετία ασπάστηκε το Ισλάμ και έζησε στη Συρία για να μάθει αραβικά.

Αργότερα επανήλθε στον αμερικανικό στρατό ως ιερέας.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποφασιστικό ναι» των Λετονών
 

Ήταν «το σωστό αποτέλεσμα για τη Λετοινία» είπε η πρόεδρος της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Έιναρς Ρέπσε χαρακτήρισε αποφασιστική την νίκη των οπαδών της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων του δημοψηφίσματος του Σαββάτου το 69,5% των Λετονών ψήφισε υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα, με το 29% να αντιτίθεται σε αυτήν.

Η Λετονία ήταν η τελευταία από τις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες που ψήφισε για το αν θα ενταχθεί στην Ένωση τον ερχόμενο Μάιο.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωκοινβουλίου, Πατ Κοξ, έστειλε τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση της χώρας.

Η πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε-Φράιμπεργκ, είχε προβλέψει ότι το 60% θα υπερψηφίσει την ένταξη της χώρας.

Ωστόσο, οι οπαδοί του «όχι», δήλωναν αισιόδοξοι ότι θα ανέτρεπαν τα προγνωστικά.

Οι ευρωσκεπτικιστές επισημαίνουν επίσης ότι η Λετονία των δυόμισι εκατομμυρίων κατοίκων θα πληγεί οικονομικά από την ένταξη και τα οικονομικά δεδομένα με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί, ούσα ήδη η φτωχότερη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Οι γειτονικές Λιθουανία και Εσθονία, όπως και οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες έχουν ψηφίσει υπέρ της ένταξης, αλλά η Λετονία ήταν η πιο επιφυλακτική από τις δέκα χώρες.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ιερέας του Γουαντάναμο
 

Οι συνθήκες και το καθεστώς κράτησης στο Γουαντάναμο έχουν επικριθεί από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συνελήφθη μουσουλμάνος ιερέας του αμερικανικού στρατού που εργαζόταν στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, ως πνευματικός καθοδηγητής εκατοντάδων κρατουμένων υπόπτων Ταλεμπάν και μελών της αλ-Κάιντα.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του λοχαγού Γιουσέφ Γι, αλλά οι αρχές αρνούνται να εξηγήσουν γιατί έχει συλληφθεί.

Ο Γι συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου στη Φλόριδα, κατά την επιστροφή του από την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) βρήκε στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα και ένα χάρτη με λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται ο κάθε κρατούμενος.

Ο Γι είναι απόφοιτος της γνωστής στρατιωτικής ακαδημίας του Ουέστ Πόιντ και υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού.

Πριν από μια δεκαετία ασπάστηκε το Ισλάμ και έζησε στη Συρία για να μάθει αραβικά.

Αργότερα επανήλθε στον αμερικανικό στρατό ως ιερέας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.