Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-03

  1. Προκρίθηκε η Ανόρθωση
  2. Πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος
  3. Δεκάδες οι νεκροί στο Χαρτούμ
  4. Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  5. Στο διαδίκτυο ο Σιναϊτικός Κώδικας
  6. Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  7. Διόρθωση προς τα κάτω για την ευρωζώνη
  8. Ο πολυτιμότερος παίκτης της Ευρώπης
  9. Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  10. Στο διαδίκτυο ο Σιναϊτικός Κώδικας
  11. Επισκευή στο διάστημα
  12. Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ
  13. Δεκάδες οι νεκροί στο Χαρτούμ
  14. Πραξικόπημα στη Μαυριτανία
  15. Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ
  16. Γυμνιστής στη ζωή και στο θάνατο;
  17. Μεταολυμπιακές δημοπρατήσεις
  18. «Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»
  19. Επισκευή στο διάστημα
  20. Απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαυριτανία
  21. Γυμνιστής στη ζωή και στο θάνατο;
  22. Ελλοχεύει η κρίση
  23. Εμπορική ισχύς εν τη ενώσει
  24. Αλλαγές στην αγορά ακινήτων
  25. Ένταση στις σχέσεις Ιράν - Δύσης
  26. Καχυποψία και εξάντληση δυνάμεων
  27. Κύμα νέων επιθέσεων στο Ιράκ
  28. Αποφεύχθηκε αεροπορική τραγωδία

Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου)

Προκρίθηκε η Ανόρθωση

Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ πέρασε η Ανόρθωση, που ηττήθηκε στην Τραπεζούντα από την Τραμπζονσπόρ με 1-0, είχε νικήσει όμως στη Λευκωσία με 3-1.

Οι Τούρκοι σημείωσαν το νικητήριο γκολ στο 41 με τον Φατίχ Τεκέ, ενώ η κυπριακή ομάδα έπαιζε από το 74 με 10 παίχτες, λόγω αποβολής του Κατσαβάκη, με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι Τούρκοι πίεσαν πολλές φορές την εστία του Γιωργαλλίδη και σημείωσαν γκολ στις καθυστερήσεις, το οποίο όμως ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Επόμενος αντίπαλος για την Ανόρθωση και τελευταίος πριν τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι η σκοτσέζικη Ρέιντζερς.

Οι συνθέσεις:

Τραμπζονσπόρ: Tζέφερσον, Ερέν, Μπεκίρογλου (Λι), Γιαβούζ (Μπάγιερ), Φαμπιάνο, Σ. Κοτσάκ (Γιλμάζ), Σιμσίρ, Α. Κοτσάκ, Σιμκόβιακ, Καραντενίζ, Τεκέ

Ανόρθωση: Γιωργαλλίδης, Κατσαβάκης, Λουκά, Χατζί, Πουρσαϊτίδης, Νικολάου, Χάμπερ, Μαραγκός (Κινκλάντζε), Κετσπάγια (Κωνσταντίνου), Φρούσσος (Ξενίδης), Τσιταϊσβίλι

Στον επόμενο γύο των προκριματικών πέρασαν επίσης η Λίβερπουλ (νίκησε την Τρίτη την Κάουνας με 2-0), η Αρτμέντια (έχασε 4-0 από την Σέλτικ, είχε κερδίσει όμως τον πρώτο αγώνα με 5-0), η Αντερλεχτ, η Βαλερένγκα, η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Μάλμε, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, η Μπρόντμπι, η Ντέμπρετσεν και η Ραπίντ Βιέννης.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος

Χαίρει άκρας υγείας το σκυλί με το όνομα Σνούπι, ράτσας Αφγανιστάν, που κλωνοποίησαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες.

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι δημιούργησαν τον Σνούπι το όνομα προέρχεται από τα αγγλικά αρχικά των λέξεων Κουτάβι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ- τον πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο σκύλο, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού στον κόσμο.

Το σκυλί με το όνομα Σνούπι είναι ράτσας Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκε η ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη Ντόλι, του πρώτου θηλαστικού (προβάτου) στον κόσμο.

Ως παρένθετη μητέρα για τη γέννηση του Σνούπι χρησιμοποιήθηκε σκύλα ράτσας Λαβραδόρ. Ένα άλλο κουτάβι πέθανε μετά τη γέννα.

Ο καθηγητής Γου-Σουκ Χουάνγκ του Πανεπιστημίου της Σεούλ δήλωσε ότι η επιτυχημένη κλωνοποίηση του πρώτου σκύλου, θα επιτρέψει την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας για τη θεραπεία ασθενειών με τη βοήθεια στελεχών κυττάρων.

«Τα σκυλιά έχουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, μερικές μάλιστα από τις ασθένειές τους είναι ίδιες με εκείνες των ανθρώπων Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για την εξεύρεση τεχνολογιών που θα είναι χρήσιμες για την ίαση ασθενειών που πλήττουν τον άνθρωπο», είπε στο ΒΒC o Nοτιοκορεάτης επιστήμονας.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες οι νεκροί στο Χαρτούμ

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στους δρόμους της πόλης επικρατεί χάος

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η βία στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μετά το αεροπορικό δυστύχημα της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή του πρώην ηγέτη των ανταρτών και αντιπροέδρου της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τζον Γκάρανγκ.

Σύμφωνα με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών των ανταρτών του νότου και δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στους δρόμους της πόλης επικρατεί χάος, με πολίτες να έχουν στην κατοχή τους μέχρι και αυτόματα όπλα.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων κατοίκων που επιχειρούν να διαφύγουν σώοι, συμβάλλουν στο χάος αυτό.

Ο πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ και ο νέος ηγέτης του νότου, Σάλβα Κίιρ απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση κοινής επιτροπής με τους πρώην αντάρτες του νότου για τη διερεύνηση των συνθηκών συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Τζον Γκάρανγκ από την Ουγκάντα στο νότιο Σουδάν.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη

Οι βρετανικές αρχές απήγγηλαν κατηγορίες βάσει του νόμου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κατά του 23χρονου Ισμαέλ Αμπντουραχμάν, που είχε συλληφθεί μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για τον πρώτο συλληφθέντα εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμπντουραχμάν κατηγορείται ότι διαθέτει πληροφορίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν να είχαν οδηγήσει στη σύλληψη ενός προσώπου που φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Είχε συλληφθεί στις 28 Ιουλίου και οδηγείται την Πέμπτη σε δικαστήριο. Άλλοι 14 άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αρχές.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αμπντουραχμάν σχετίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας άνδρας που είχε συλληφθεί στις 31 Ιουλίου στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης

Στο Λονδίνο ενισχύονται σημαντικά τα μέτρα αστυνόμευσης, τέσσερις εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου.

Τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί , πολλοί εκ των οποίων ένοπλοι, θα περιπολούν στους δρόμους και το σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας.

Η βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη στο μεταξύ υπογράμμισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί δυσφορίας της βρετανικής αστυνομίας, σε σχέση με το επίπεδο συνεργασίας με τις ιταλικές αρχές, σε ό,τι αφορά την έκδοση του συλληφθέντος στη Ρώμη, Οσμάν Χουσεΐν.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στο διαδίκτυο ο Σιναϊτικός Κώδικας

H Mονή της Αγίας Αικατερίνης θεωρεί ότι ο Σιναϊτικός Κώδικας έχει κλαπεί

Ειδικοί από τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο προετοιμάζουν τεχνικά, βελτιώνοντας την ευκρίνια, τη δημοσίευση στο διαδίκτυο του «Σιναϊτικού Κώδικα», του χειρογράφου με το πλήρες ελληνικό κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Περιλαμβάνει επίσης μέρος της Παλαιάς Διαθήκης, της γνωστής «Μετάφρασης των Ο'», που περιλαμβάνει βιβλία τα οποία θεωρούνται «Απόκρυφα».

«Είναι ένα πολύ ευδιάκριτο χειρόγραφο και κανένα άλλο δεν μοιάζει με αυτό», δήλωσε στο ΒΒC ο Σκοτ Μακ Κέντρικ, προϊστάμενος του Τμήματος Μεσαιωνικών Χειρογράφων και Χειρογράφων των Πρώιμων Χρόνων, λέγοντας στη συνέχεια ότι «σε κάθε σελίδα μεγέθους 34-37 εκατοστών βρίσκεται το ελληνικό κείμενο σε τέσσερις στήλες».

Όπως εξήγησε ο κ. Μακ Κέντρικ, η διαδικασία προετοιμασίας για την πλήρη δημοσίευση του χειρογράφου στο ίντερνετ θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια.

Το χειρόγραφο πωλήθηκε το 1933 από την σοβιετική κυβέρνηση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Ο «Σιναϊτικός Κώδικας» πιστεύεται ότι έχει συνταχθεί σε 50 αντίγραφα, κατ' εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Το χειρόγραφο που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ονομάστηκε «Σιναϊτικός Κώδικας» από το μέρος στο οποίοι γράφηκε και συγκεκριμένα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, όπου, κατά τη βιβλική παράδοση, ο Μωϊσής έλαβε τις Δέκα Εντολές.

Στη Μονή παρέμεινε μέχρι το 1955 όταν την επισκέφτηκε ο Γερμανός, Κονσταντίν φον Τίσεντορφ και δανείστηκε σταδιακά μέρη του κυρίως σώματος του χειρογράφου, τα οποία ουδέποτε επιστράφηκαν, καταλήγοντας στη Γερμανία και στη Ρωσία.

Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας δώρισε τα πρώτα φύλλα που απέσπασε ο φον Τίσεντορφ

Στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, στην οποία πουλήθηκε το 1933 από τη Σοβιετική Ένωση αντί 100.000 λιρών, φυλάσσονται 347 από τις 400 σελίδες του χεριρογράφου.

Οι υπόλοιπες βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Λειψίας, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία μέχρι σήμερα θεωρεί ότι το θεωρεί ότι το σπάνιο κειμήλιο έχει κλαπεί.

Κατά την άποψη της Μονής, ο Σιναϊτικός Κώδικας δεν ανήκει στα 50 σώματα που παρήγγειλε ο Μ. Κωνσταντίνος στον επίσκοπο Καισαρείας της Παλαιστίνης για να εφοδιάσει τους νεοΐδρυτους ναούς της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται όμως για ένα άμεσο αντίγραφό τους.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη

Οι βρετανικές αρχές απήγγηλαν κατηγορίες βάσει του νόμου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κατά του 23χρονου Ισμαέλ Αμπντουραχμάν, που είχε συλληφθεί μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για τον πρώτο συλληφθέντα εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμπντουραχμάν κατηγορείται ότι διαθέτει πληροφορίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν να είχαν οδηγήσει στη σύλληψη ενός προσώπου που φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Είχε συλληφθεί στις 28 Ιουλίου και οδηγείται την Πέμπτη σε δικαστήριο. Άλλοι 14 άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αρχές.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αμπντουραχμάν σχετίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας άνδρας που είχε συλληφθεί στις 31 Ιουλίου στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Διόρθωση προς τα κάτω για την ευρωζώνη

Στο 2% διατήρησε τους περασμένους 25 μήνες τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για τις 12 χώρες τςη ευρωζώνης, προβλέπει για το 2005 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διορθώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,6%.

Προς τα κάτω (1,9%) διόρθωσε και την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης του 2006 (2,3%).

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι σωστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε στα ίδια επίπεδα τα βασικά επιτόκια (2%), προκειμένου να δώσει ώθηση σε οικονομίες που παραπαίουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων. Στην ετήσια έκθεσή του για την ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό ταμείο σημειώνει ότι ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητη η μείωση των επιτοκίων στο μέλλον.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι παραμένει σε χαμηλό επίπεδο η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματικού κόσμου στην ευρωζώνη, οι αγορές εργασίας είναι «νωθρές», ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για πληθωριστικές τάσεις, εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου.

Τον Ιούλιο ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είχε προειδοποιήσει ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προληφθεί η αποδυνάμωση της ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Ο ΟΑΣΑ παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συστήσει στις χώρες της ευρωζώνης τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων, στις οποίες να περιλαμβάνεται και η ελαστικοποίηση των αγορών εργασίας.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πολυτιμότερος παίκτης της Ευρώπης

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ είναι μεταξύ των υποψηφίων

21 από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γηραιάς ηπείρου διεκδικούν το βραβείο της ΟΥΕΦΑ για τον Πολυτιμότερο Παίκτη της περασμένης περιόδου, που θα απονεμηθεί στο πριγκιπάτο του Μονακό στις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη λίστα που καθόρισε η ΟΥΕΦΑ, το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα διεκδικούν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν της Γιουβέντους, ο οποίος είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης το 2003, ο Γέρζι Ντούντεκ, ήρωας του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ και ο Πετρ Τσεχ της αναγεννημένης πρωταθλήτριας Αγγλίας, Τσέλσι.

Το βραβείο για τον καλύτερο αμυντικό θα απονεμηθεί σε έναν εκ των έμπειρων Καφού (Ρόμα), Πάολο Μαλντίνι (Μίλαν) και Τζέιμι Κάραχερ (Λίβερπουλ) ή των νεότερων Σάμι Χίπια (Λίβερπουλ), Αλεσάντρο Νέστα (Μίλαν) και Τζον Τέρι (Τσέλσι).

Στους παίκτες της μεσαίας γραμμής η μάχη θα είναι επίσης σκληρή. Αντίπαλοι ο Μίχαελ Μπάλακ της Μπάγερν Μονάχου μέχρι στιγμής τουλάχιστον-, ο Στίβεν Τζέραρντ, ηγέτης της Λίβερπουλ, ο Κακά, μεσοεπιθετικός της Μίλαν, ο παίκτης εργαλείο Αντρέα Πίρλο επίσης της Μίλαν, ο σπεσιαλίστας των απευθείας εκτελέσεων φάουλ και μυαλό της Λιόν, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο εργάτης και ηγέτης του κέντρου της Τσέλσι, Φρανκ Λάμπαρντ, και τα πνευμόνια της Αϊντχόβεν, Μαρκ φαν Μπόμελ, που από φέτος θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Για το βραβείο του καλύτερου επιθετικού, τέλος, συναγωνίζονται ο Αντριάνο της Ίντερ, ο Σάμουελ Ετό της Μπαρτσελόνα, ο Ροναλντίνιο, επίσης των Καταλανών, ο Αντρέι Σεφτσένκο της Μίλαν και η αποκάλυψη της Αϊντχόβεν, ο Κορεάτης Γι Σουνγκ Παρκ, που μετακόμισε στο Ολντ Τράφορντ και τη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγγελία κατηγοριών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη

Οι βρετανικές αρχές απήγγηλαν κατηγορίες βάσει του νόμου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κατά του 23χρονου Ισμαέλ Αμπντουραχμάν, που είχε συλληφθεί μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για τον πρώτο συλληφθέντα εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμπντουραχμάν κατηγορείται ότι διαθέτει πληροφορίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν να είχαν οδηγήσει στη σύλληψη ενός προσώπου που φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Είχε συλληφθεί στις 28 Ιουλίου και οδηγείται την Πέμπτη σε δικαστήριο. Άλλοι 14 άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αρχές.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αμπντουραχμάν σχετίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας άνδρας που είχε συλληφθεί στις 31 Ιουλίου στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στο διαδίκτυο ο Σιναϊτικός Κώδικας

H Mονή της Αγίας Αικατερίνης θεωρεί ότι ο Σιναϊτικός Κώδικας έχει κλαπεί

Ειδικοί από τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο προετοιμάζουν τεχνικά, βελτιώνοντας την ευκρίνια, τη δημοσίευση στο διαδίκτυο του «Σιναϊτικού Κώδικα», του χειρογράφου με το πλήρες ελληνικό κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Περιλαμβάνει επίσης μέρος της Παλαιάς Διαθήκης, της γνωστής «Μετάφρασης των Ο΄», που περιλαμβάνει βιβλία τα οποία θεωρούνται «Απόκρυφα».

«Είναι ένα πολύ ευδιάκριτο χειρόγραφο και κανένα άλλο δεν μοιάζει με αυτό», δήλωσε στο ΒΒC ο Σκοτ Μακ Κέντρικ, προϊστάμενος του Τμήματος Μεσαιωνικών Χειρογράφων και Χειρογράφων των Πρώιμων Χρόνων, λέγοντας στη συνέχεια ότι «σε κάθε σελίδα μεγέθους 34-37 εκατοστών βρίσκεται το ελληνικό κείμενο σε τέσσερις στήλες».

Όπως εξήγησε ο κ. Μακ Κέντρικ , η διαδικασία προετοιμασίας για την πλήρη δημοσίευση του χειρογράφου στο ίντερνετ θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια.

Ο «Σιναϊτικός Κώδικας» πιστεύεται ότι έχει συνταχθεί σε 50 αντίγραφα, κατ΄ εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Το χειρόγραφο πωλήθηκε το 1933 από την σοβιετική κυβέρνηση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Το χειρόγραφο που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ονομάστηκε «Σιναϊτικός Κώδικας» από το μέρος στο οποίοι γράφηκε και συγκεκριμένα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, όπου, κατά τη βιβλική παράδοση, ο Μωϊσής έλαβε τις Δέκα Εντολές.

Στη Μονή παρέμεινε μέχρι το 1955 όταν την επισκέφτηκε ο Γερμανός, Κονσταντίν φον Τίσεντορφ και δανείστηκε σταδιακά μέρη του κυρίως σώματος του χειρογράφου, τα οποία ουδέποτε επιστράφηκαν, καταλήγοντας στη Γερμανία και στη Ρωσία.

Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας δώρισε τα πρώτα φύλλα που απέσπασε ο φον Τίσεντορφ

Μέχρι σήμερα η Μονή της Αγίας Αικατερίνη, στην οποία φυλάσσονται μόνον ελάχιστα φύλλα του χειρογράφου, θεωρεί ότι το σπάνιο κειμήλιο έχει κλαπεί. Στα τελευταία 20 χρόνια το χειρόγραφο το είδαν μόνον τέσσερις μελετητές.

Στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, στην οποία πουλήθηκε το 1933 από τη Σοβιετική Ένωση αντί 100.000 λιρών, φυλάσσονται 347 από τις 400 σελίδες του χεριρογράφου. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Λειψίας, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία μέχρι σήμερα θεωρεί ότι το θεωρεί ότι το σπάνιο κειμήλιο έχει κλαπεί.

Κατά την άποψη της Μονής, ο Σιναϊτικός Κώδικας δεν ανήκει στα 50 σώματα που παρήγγειλε ο Μ. Κωνσταντίνος στον επίσκοπο Καισαρείας της Παλαιστίνης για να εφοδιάσει τους νεοΐδρυτους ναούς της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται όμως για ένα άμεσο αντίγραφό τους.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Επισκευή στο διάστημα

Η επικίνδυνη αποστολή του πληρώματος του Ντισκάβερι είναι η πρώτη παρόμοια διαστημική περιπέτεια

Από επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση επισκευής του εξωτερικού περιβλήματος του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, η πρώτη φορά που παρόμοια εργασία γίνεται σε σκάφος που έχει τεθεί σε τροχιά.

Ο Αμερικανός αστροναύτης, Στίβεν Ρόμπινσον, δεμένος σε ένα μηχανικό βραχίονα, κατάφερε να προσεγγίσει την κοιλιά του διαστημικού σκάφους και να κόψει τα δύο κομμάτια του υλικού που προεξείχαν από τη θερμική ασπίδα του Ντισκάβερι.

Οι ειδικοί της ΝΑΣΑ φοβούνταν ότι τα δύο αυτά κομμάτια μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αεροδυναμική του διαστημικού σκάφους καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Παρόμοια ήταν και η αιτία της ανατίναξης του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια κατά την επιστροφή του στη Γη πριν από δυόμισι χρόνια, που είχε στοιχίσει τις ζωές του επταμελούς πληρώματος.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ

Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν θύματα και στον άμαχο πληθυσμό

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πεζοναύτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν κοντά στη δυτική πόλη Χαντίθα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας ακόμα πεζοναύτης τραυματίστηκε, ενώ με δήλωση στο διαδίκτυο, η οργάνωση των ανταρτών Στρατός Ανσάρ αλ Σούνα ισχυρίζεται ότι κρατά αιχμάλωτο έναν τραυματισμένο Αμερικανό πεζοναύτη. Τη δήλωση διέψευσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή όπου την Τρίτη 6 πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με αντάρτες.

Η Χαντίθα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, απ όπου οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν εισέλθει στο ιρακινό έδαφος πολλά μέλη της ένοπλης εξέγερσης.

Πέρα από τις επιθέσεις στη Χαντίθα, το Ιράκ πέρασε ένα 24ωρο αιματηρών επιθέσεων σε πολλές περιοχές, με κύριο στόχο αμερικανικά στρατεύματα και Ιρακινούς αστυνομικούς, αλλά και θύματα μεταξύ των αμάχων.

Στη συνοικία Αλ Ιστικλάλ της Βασόρας άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αργά το βράδυ τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Στίβεν Βίνσεντ, που εργαζόταν για την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς και ήταν συγγραφέας βιβλίου για το Ιράκ με τίτλο «Κόκκινη Ζώνη».

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μοσούλη όταν βομβιστής καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε όχημα της αστυνομίας. Θύματα της επίθεσης ήταν ένα παιδί και πέντε αστυνομικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη ένοπλοι έστησαν ενέδρες και σκότωσαν τον διευθυντή ενός νοσοκομείου, τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Άμπου Γκράιμπ, καθώς και Ιρακινούς πολίτες.

Εξάλλου πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με στόχο αμερικανική περίπολο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στην πόλη Μπακούμπα ένας αστυνομικός και ένα παιδί βρήκαν το θάνατο από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη αστυνομική περίπολο.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες οι νεκροί στο Χαρτούμ

Οπαδοί του Τζον Γκάρανγκ πορεύονται διαμαρτυρόμενοι

Συνεχίζεται η βία στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μετά το αεροπορικό δυστύχημα της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή του πρώην ηγέτη των ανταρτών και αντιπροέδρου της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τζον Γκάρανγκ.

Σύμφωνα με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών των ανταρτών του νότου και δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στους δρόμους της πόλης επικρατεί χάος, με πολίτες να έχουν στην κατοχή τους μέχρι και αυτόματα όπλα.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων κατοίκων που επιχειρούν να διαφύγουν σώοι, συμβάλλουν στο χάος αυτό.

Ο πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ και ο νέος ηγέτης του νότου, Σάλβα Κίιρ απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση κοινής επιτροπής με τους πρώην αντάρτες του νότου για τη διερεύνηση των συνθηκών συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Τζον Γκάρανγκ από την Ουγκάντα στο νότιο Σουδάν.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πραξικόπημα στη Μαυριτανία

Ο Μαυριτανός πρόεδρος, Ουλντ Τάγια είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα πριν από 21 χρόνια

Τη σύσταση στρατιωτικού συμβουλίου που αναλαμβάνει τον έλεγχο της Μαυριτανίας ανακοίνωσαν οι υποκινητές του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη δυτικοαφρικανική ισλαμική δημοκρατία.

Οι οργανωτές του πραξικοπήματος τονίζουν στη δήλωσή τους ότι ανέτρεψαν το καθεστώς του προέδρου Μααουίγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια, με σκοπό να θέσουν τέλος στον ολοκληρωτισμό του.

Οι δυνάμεις του στρατού έχουν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νουακσότ, καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ έχουν κατλάβει και την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Υπό τον έλεγχο του στρατού βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Νουακσότ. Μάλιστα δεν επετράπη η προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Ουλντ Τάγια, ο οποίος επέστρεφε στη Μαυριτανία από τη Σαουδική Αραβία, όπου παρέστη στην κηδεία του βασιλιά Φαχντ.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο Νίγηρα.

Υποβόσκουσα αστάθεια

Ο πρόεδρος Ουλντ Τάγια κατέλαβε ο ίδιος της εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1984. Έκτοτε έχει κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες όμως αμαυρώθηκαν από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εκφοβισμού και νοθείας.

Ο πρόεδρος επιβίωσε μιας απόπειρας πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια, ενώ στις αρχές του έτους περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Κούνα Ουλντ Χαϊνταλά, δικάστηκαν με την κατηγορία σχεδιασμού απόπειρας πραξικοπήματος.

Πολλοί πρώην στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Η κίνηση του προέδρου της ισλαμικής δημοκρατίας της Μαυριτανίας να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των μουσουλμάνων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι επικριτές του τού καταλογίζουν επίσης ότι εκμεταλλεύτηκε τον κηρυχθέντα από τις ΗΠΑ «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» για να εκδιώξει τους ισλαμιστές αντιπάλους του.

Η Μαυριτανία είναι βαθύτατα διαιρεμένη μεταξύ τριών ομάδων: των ανοιχτόχρωμων αραβόφωνων, των απογόνων των σκλάβων και των σκουρόχρωμων που μιλούν δυτικοαφρικανικές διαλέκτους.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ

Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν θύματα και στον άμαχο πληθυσμό

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πεζοναύτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν κοντά στη δυτική πόλη Χαντίθα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Ένας ακόμα πεζοναύτης τραυματίστηκε. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή όπου την Τρίτη 6 πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με αντάρτες.

Η Χαντίθα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, απ όπου οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν εισέλθει στο ιρακινό έδαφος πολλά μέλη της ένοπλης εξέγερσης.

Πέρα από τις επιθέσεις στη Χαντίθα, το Ιράκ πέρασε ένα 24ωρο αιματηρών επιθέσεων σε πολλές περιοχές, με κύριο στόχο αμερικανικά στρατεύματα και Ιρακινούς αστυνομικούς, αλλά και θύματα μεταξύ των αμάχων.

Στη συνοικία Αλ Ιστικλάλ της Βασόρας άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αργά το βράδυ τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Στίβεν Βίνσεντ, που εργαζόταν για την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς και ήταν συγγραφέας βιβλίου για το Ιράκ με τίτλο «Κόκκινη Ζώνη».

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μοσούλη όταν βομβιστής καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε όχημα της αστυνομίας. Θύματα της επίθεσης ήταν ένα παιδί και πέντε αστυνομικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη ένοπλοι έστησαν ενέδρες και σκότωσαν τον διευθυντή ενός νοσοκομείου, τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Άμπου Γκράιμπ, καθώς και Ιρακινούς πολίτες.

Εξάλλου πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με στόχο αμερικανική περίπολο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στην πόλη Μπακούμπα ένας αστυνομικός και ένα παιδί βρήκαν το θάνατο από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη αστυνομική περίπολο.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Γυμνιστής στη ζωή και στο θάνατο;

Ήλθε στη ζωή γυμνός και γυμνός θέλησε να φύγει, αλλά διαφορετική άποψη έχουν οι οικείοι του.

Πρόκειται για τον 82χρονο Ρόμπερτ Νόρτον από το Ιλινόις των ΗΠΑ ο οποίος είχε διωχθεί ουκ ολίγες φορές γιατί ήταν γυμνιστής--περιφερόταν στον κήπο του αλλά και έξω από το σπίτι του γυμνός.

Ο κ. Νόρτον, λοιπόν, είχε εκφράσει την επιθυμία όταν πεθάνει να ταφεί γυμνός.

Τ' αδέλφια του, όμως, αποφάσισαν να μην ικανοποιήσουν την τελευταία του επιθυμία κι αποφάσισαν πως θα πρέπει να πάει στον τάφο φορώντας γκρι παντελόνι και πουκάμισο.

«Δεν πρόκειται να ταφεί γυμνός», δήλωσε ένας από τους αδελφούς του Ρόμπερτ Νόρτον, που είναι κληρικός, αν κι ένας άλλος εξήγησε πως ο αδελφός του δεν ήθελε ποτέ να κάνει κακό σε κανένα--«ήταν πάντα», είπε, «φιλήσυχος και του άρεσε η φύση».

Κάποιοι, όμως, γείτονές του είχαν σαφώς ενοχληθεί: «δεν τον ξέραμε και ζητήσαμε απ' την αστυνομία να τον συλλάβει», δήλωσε μία γειτόνισα του Νόρτον, η οποία, όπως εξήγησε, επί πολλά χρόνια αναγκαζόταν να πηγαίνει την κόρη της στο πάρκο παρά να την αφήνει να παίζει στον κήπο, αφού στο διπλανό σπίτι κυκλοφορούσε ένας γέρος γυμνός.

«Συνήθως, τον συνελάμβαναν την άνοιξη κι έτσι εξαφανιζόταν το καλοκαίρι. Την επόμενη άνοιξη τον συνελάμβαναν και πάλι κι αυτό γινόταν κάθε χρόνο», είπε η κ. Μπρέντα Λέτε.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1962 και οι συλλήψεις--είκοσι συνολικά--συνεχίστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες ώσπου ο παλαίμαχος αυτός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να πάει σε οίκο ευγηρίας.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταολυμπιακές δημοπρατήσεις

Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων στο προσκήνιο

Συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη -Πετραλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Η κα. Πετραλιά δήλωσε μετά τη συνάντηση πως είναι έτοιμοι οι διαγωνισμοί για τη δημοπράτηση των έργων για την κατασκευή του Μουσείου των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και του Μουσείου Κλασικού Αθλητισμού, ενώ τόνισε ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ικανοποιητικά η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων.

Η υπουργός ανέφερε ότι στα τέλη Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα των διαγωνισμών για την αξιοποίηση Ολυμπιακών Έργων και το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και νέοι διαγωνισμοί.

Στόχος μας είναι, είπε η κα. Πετραλιά, να δοθεί στους πολίτες η μεγάλη προστιθέμενη αξία από την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ.

Η κα. Πετραλιά αναφέρθηκε στην ανάληψη του Παγκόσμιο Κυπέλλου Στίβου το 2006 από την χώρα μας, όπως και του Μπρούνο Ζάουλι, ενώ σημείωσε ότι ήδη διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα κανόε καγιάκ και θα διεξαχθεί φέτος το παγκόσμιο πρωτάθλημα του μπιτς βόλεϊ.

Η υπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα δύο ταξίδια της στην Κίνα -όπου υπέγραψε μνημόνιο ολυμπιακής συνεργασίας με την κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή και την κινεζική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα τον χρόνο πριν από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008- και στις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Στάδια», η κα. Πετραλιά είπε ότι είναι αθρόα η συμμετοχή των πολιτών και αυτό δείχνει ότι αυτό ήθελαν οι πολίτες.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

"Εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη", τονίζει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε χαρακτηρίσει αδιανότητη την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση και των 25 κρατών μελών από την Άγκυρα.

Ο κ. Πέτεριγκ, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και τόνισε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ήμαστε λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις με χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τα 25 κράτη-μέλη. Έτσι, λοιπόν, εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος, είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές μου απόψεις για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Αυτό έχει να κάνει με μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει μια λογική», τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ο οποίος πρόσθεσε ακολούθως ότι θα του φαινόταν ως μια λογική ενέργεια η τυχόν άσκηση βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία:

«Νομίζω ότι είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όμως, δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη Κύπρο μόνη της σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει η Λευκωσία να απαιτήσει την αλληλεγγύη των άλλων κρατών-μελών, δήλωσε λέει ο κ. Πέτερινγκ.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε στη συνέχεια στον κ. Πέτερινγκ πώς σχολιάζει το γεγονός ότι είναι μεν ο ηγέτης της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποφανθεί μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τότε θα πάρουμε την απόφασή μας για το εάν μια χώρα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμάτε. Σε αυτή τη φάση, δεν συζητάμε για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος. Σε αυτή τη φάση, συζητάμε το λογικό επιχείρημα ότι για να γίνει η Τουρκία μέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Επισκευή στο διάστημα

Η επικίνδυνη αποστολή του πληρώματος του Ντισκάβερι είναι η πρώτη παρόμοια διαστημική περιπέτεια

Με αγωνία περιμένουν οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ την ολοκλήρωση του διαστημικού περιπάτου δύο μελών πληρώματος του διαστημόπλοιου Ντισκάβερι, στο πλαίσιο της επικίνδυνης επιχείρησης επισκευής τμήματος του εξωτερικού περιβλήματος του σκάφους.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια εργασία πραγματοποιείται σε σκάφος που έχει τεθεί σε τροχιά.

Ένας εκ των δύο αστροναυτών, ο Αμερικανός Στιβ Ρόμπινσον, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το σημείο του σκάφους όπου δύο κομμάτια του κεραμικού περιβλήματος στην ασπίδα θερμότητας προεξέχουν και κρέμονται, με σκοπό να τα κόψει εάν είναι δυνατόν με το χέρι αλλιώς με λαβίδα ή αυτοσχέδιο πριόνι.

Οι εργασίες επισκευής υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν διάρκεια ακόμα και επτά ωρών.

Οι ειδικοί της ΝΑΣΑ φοβούνται ότι τα δύο αυτά κομμάτια μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αεροδυναμική του διαστημικού σκάφους καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Παρόμοια ήταν και η αιτία της ανατίναξης του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια κατά την επιστροφή του στη Γη πριν από δυόμισι χρόνια, που είχε στοιχίσει τις ζωές του επταμελούς πληρώματος.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαυριτανία

Ο Μαυριτανός πρόεδρος, Ουλντ Τάγια είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα πριν από 21 χρόνια

Πληροφορίες από τη Μαυριτανία αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο υποκινητής.

Οι δυνάμεις του στρατού φέρονται να έχουν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νουακσότ, καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπου έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυρών με την προεδρική φρουρά.

Νωρίτερα, στρατιώτες είχαν καταλάβει την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση και είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης, όπου επίσης έχουν αναφερθεί σποραδικά πυρά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ανώτεροι αξιωματούχοι τόσο της προεδρικής φρουράς όσο και του στρατού έχουν συλληφθεί, ενώ υπό τον έλεγχο του στρατού βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Νουακσότ.

Μάλιστα, όπως μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, δεν επετράπη η προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο, Μααουίγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια, ο οποίος επέστρεφε στη δυτικοαφρικανική χώρα από τη Σαουδική Αραβία, όπου παρέστη στην κηδεία του βασιλιά Φαχντ.

Ασάφεια

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο πρόκειται για εκδήλωση απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος ή για προσπάθεια αποτροπής της.

Αναφερόμενος στην προεδρική φρουρά, Μαυριτανός δημοσιογράφος που μίλησε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν τα μέλη της προσπαθούν να αποτρέψουν ένα πραξικόπημα ή αν οι ίδιοι το επιχειρούν.

Υποβόσκουσα αστάθεια

Ο πρόεδρος Ουλντ Τάγια κατέλαβε ο ίδιος της εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1984. Έκτοτε έχει κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες όμως αμαυρώθηκαν από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εκφοβισμού και νοθείας.

Ο πρόεδρος επιβίωσε μιας απόπειρας πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια, ενώ στις αρχές του έτους περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Κούνα Ουλντ Χαϊνταλά, δικάστηκαν με την κατηγορία σχεδιασμού απόπειρας πραξικοπήματος.

Πολλοί πρώην στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Η κίνηση του προέδρου της ισλαμικής δημοκρατίας της Μαυριτανίας να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των μουσουλμάνων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι επικριτές του τού καταλογίζουν επίσης ότι εκμεταλλεύτηκε τον κηρυχθέντα από τις ΗΠΑ «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» για να εκδιώξει τους ισλαμιστές αντιπάλους του.

Η Μαυριτανία είναι βαθύτατα διαιρεμένη μεταξύ τριών ομάδων: των ανοιχτόχρωμων αραβόφωνων, των απογόνων των σκλάβων και των σκουρόχρωμων που μιλούν δυτικοαφρικανικές διαλέκτους.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Γυμνιστής στη ζωή και στο θάνατο;

Ήλθε στη ζωή γυμνός και γυμνός θέλησε να φύγει, αλλά διαφορετική άποψη έχουν οι οικείοι του.

Πρόκειται για τον 82χρονο Ρόμπερτ Νόρτον από το Ιλινόις των ΗΠΑ ο οποίος είχε διωχθεί ουκ ολίγες φορές γιατί ήταν γυμνιστής--περιφερόταν στον κήπο του αλλά και έξω από το σπίτι του γυμνός.

Ο κ. Νόρτον, λοιπόν, είχε εκφράσει την επιθυμία όταν πεθάνει να ταφεί γυμνός.

Τ' αδέλφια του, όμως, αποφάσισαν να μην ικανοποιήσουν την τελευταία του οικονομία κι αποφάσισαν πως θα πρέπει να πάει στον τάφο φορώντας γκρι παντελόνι και πουκάμισο.

«Δεν πρόκειται να ταφεί γυμνός», δήλωσε ένας από τους αδελφούς του Ρόμπερτ Νόρτον που είναι κληρικός, αν κι ένας άλλος εξήγησε πως ο αδελφός του δεν ήθελε ποτέ να κάνει κακό σε κανένα--«ήταν πάντα», είπε, «φιλήσυχος και του άρεσε η φύση».

Κάποιοι, όμως, γείτονές του είχαν σαφώς ενοχληθεί: «δεν τον ξέραμε και ζητήσαμε απ' την αστυνομία να τον συλλάβει», δήλωσε μία γειτόνισα του Νόρτον, η οποία, όπως εξήγησε, επί πολλά χρόνια αναγκαζόταν να παίρνει την κόρη της στο πάρκο παρά να την αφήνει να παίζει στον κήπο, αφού στο διπλανό σπίτι κυκλοφορούσε ένας γέρος γυμνός.

«Συνήθως, τον συνελάμβαναν την άνοιξη κι έτσι εξαφανιζόταν το καλοκαίρι. Την επόμενη άνοιξη τον συνελά,βαναν και πάλι κι αυτό γινόταν κάθε χρόνο», είπε η κ. Μπρέντα Λέτε.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1962 και οι συλλήψεις--είκοσι συνολικά--συνεχίστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες ώσπου ο παλαίμαχος αυτός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να πάει σε οίκο ευγηρίας.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλοχεύει η κρίση

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός στη διεθνή σκηνή, αλλά στη χώρα του θεωρείται ήρωας λόγω του προγράμματος που είχε θέσει σ'εφαρμογή, ως δήμαρχος της Τεχεράνης, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις παραγκουπόλεις της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ, που κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε πως θα αγωνισθεί για την παγκόσμια δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως στόχος του είναι να τεθεί τέρμα στα όπλα μαζής καταστροφής.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρανική πρωτεύουσα, η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ως πρόεδρος ο κ. Αχμαντινετζάντ είναι η συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Τεχεράνη φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει την επεξεργασία ουρανίου, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την απόφαση να προχωρήσουν οι εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, το Ιράν έχει κάνει μία "στρατηγική επιλογή".

Το Ιράν επιμένει ότι η εκ νέου ανάληψη των εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου δεν παραβιάζει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και υποδεικνύει ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες βρίσκονται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία, από την πλευρά τη,ς θεωρεί ότι η Τεχεράνη έχει παραβιάσει τους κανόνες καθώς ακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για περισσότερα από 18 χρόνια.

Αν και η κατάσταση φαίνεται να φθάνει στα άκρα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση επιτάχυνση της κρίσης, είτε σε διπλωματικό, είτε σε στρατιωτικό επίπεδο και επισημαίνουν ότι το Ιράκ έχει κάνει μία "στρατηγική επιλογή". Η επιλογή αυτή είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού και να διακόψει, σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τις συνομιλίες με τους τρεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή κατάλαβε ότι οι συνομιλίες αυτές ήταν ο "λάθος δρόμος" και ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ακόμη όμως και να έχουν δίκαιο όλοι εκείνοι, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ, που προειδοποιούν ότι το Ιράν "θα περάσει το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή", εάν συνεχίσει το πρόγραμμά του, θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο η Ισλαμική Δημοκρατία θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμη για να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι μυστικές υπηρεσίες δεν είναι καν σε θέση για να πουν εάν το Ιράν αποφάσισε να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα όπλα.

Τι θα γίνει τώρα εάν το Ιράν όντως παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείαςτου ΟΗΕ;

Σύμφωνα με τον συντάκτη του ΒΒC, Πολ Ρέινολντς, που ειδικεύεται στις διεθνείς υποθέσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να ζητήσει από το Ιράν την "παγοποίηση" του προγράμματος, με το επιχείρημα ότι οι ενέργειές του στο παρελθόν δείχνουν πως δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ζητήσει επίσημα τη διακοπή του προγράμματος. Και το τρίτο, να επιβάλλει κυρώσεις- όπως για παράδειγμα την απαγόρευση πώλησης τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπορική ισχύς εν τη ενώσει

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αντίντας, Χέρμπερτ Χάινερ

H γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Αντίντας (Adidas) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την αμερικανική ανταγωνίστριά της Ρίμποκ (Reebok) έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων ευρών.

Η συμφωνία εξαγοράς θα παραπεμφθεί για έγκριση στους μετόχους της Ρίμποκ και στις αρχές ανταγωνισμού.

Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί, στο νέο όμιλο θα αναλογεί περίπου το 1/5 της αγοράς αθλητικών παπουτσιών και ενδυμάτων στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον ακόμα ισχυρότερο ανταγωνιστή για τη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο, την αμερικανική Νάικ (Nike).

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να έχουν διαφορετικά εμπορικά σήματα.

Η Αντίντας θα επικεντρωθεί στα ανταγωνιστικά αθλήματα και η Ρίμποκ θα εξελιχθεί περισσότερο σε φίρμα καθημερινής ένδυσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αντίντας, Χέρμπερτ Χάινερ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού δύο εκ των γνωστότερων εταιρειών αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Ο κ. Χάινερ εκτίμησε επίσης ότι η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα έχει συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση αθλητικών παπουτσιών σε όλο τον κόσμο.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.370 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε Δημόσιο και ΟΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον "φούρνο" σήμερα η Ελλάδα. Ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού όλων των εποχών χθες!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εξυγίανση στο κύκλωμα των οικοδομών. Νομοσχέδιο-τομή για τα ακίνητα από τον Αλογοσκούφη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στις φλόγες αεροπλάνο με 297 επιβάτες. Θρίλερ στο αεροδρόμιο του Τορόντο με Α340 της Air France.

Η ΑΥΓΗ: Είμαστε όλοι ύποπτοι! 342 "μάτια" της ΕΛ.ΑΣ. στραμμένα πάνω μας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Αντώνης Αγγελόπουλος μετανάστης από την Νότιο Αφρική τηλέφωνο 210 - 6741125 με εξώδικό του προς την "INTERAMERICAN" καταγγέλλει: 200.000 $ μου έφαγε ο Κοντομηνάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κίνδυνος μπλακάουτ και χάος στα λιμάνια. Στα όρια αντοχής το δίκτυο της ΔΕΗ - συνεχίζεται η οδύσσεια των εκδρομέων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πότε συμφέρει η μεταβίβαση ακινήτου. Τι αλλάζει στην αγορά ακινήτων με τα μέτρα Αλογοσκούφη.

ΕΘΝΟΣ: Χαράτσι στην πρώτη κατοικία. Άπιαστο όνειρο η απόκτηση σπιτιού μετά τα κυβερνητικά μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΕΗ - θείτε να μη γίνει μπλακ - άουτ. Προσοχή όλοι στη χρήση ρεύματος, λένε οι υπεύθυνοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι τελικές ρυθμίσεις για τα ακίνητα. Ενώ αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς τα παιδιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς φόρο το πρώτο σπίτι στα παιδιά. Ακίνητα: Πότε συμφέρει η αγορά και η γονική παροχή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΠΑ και ΦΑΠΑ οι αντικειμενικές . Ακίνητα: Δεδομένη η επιβάρυνση 19% και έπεται συνέχεια.

ΕΣΤΙΑ: Μεγάλη τομή για τα ακίνητα. Οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη.

ESPRESSO: Η οργή του Τόλη "Θέλουν να με χωρίσουν από την Άντζελα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως 50% πάνω. Ακολουθεί ο φόρος μεταβίβασης. Ελαφρύνσεις στις κληρονομιές.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων. ΦΠΑ 19% στα νέα ακίνητα από 1 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο... φωτιές ανάβουν στα ακίνητα. Κερδοσκοπία και αυξήσεις λόγω ΦΠΑ.

Η ΝΙΚΗ: Στεγαστικός φόρος. Εισπρακτικά μέτρα για τα ακίνητα ανακοίνωσε ο Αλογοσκούφης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδιωτικοποιούν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο του ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Ξέσπασε άγριος πόλεμος καναλαρχών. Επίθεση Κουρή σε Κοντομηνά.

Η ΧΩΡΑ: Οριστική λύση στο πρόβλημα των αποστράτων. Όπως διαβεβαίωσε ο Β. Μιχαλολιάκος στο Κανάλι 10.

City Press: Μπαράζ προστίμων για το περιβάλλον.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΕΗ: SOS για τον καύσωνα. Μεγάλος κίνδυνος διακοπών στη Θεσσαλονίκη.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο εδώλιο γιατροί του ΑΧΕΠΑ. Πόρισμα των ελεγκτών επιθεωρητών Υγείας για το θάνατο επίτοκου και του αγέννητου παιδιού της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη διεθνής κρίση πυρηνικού κινδύνου. 60 χρόνια μετά τη Χιροσίμα κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Βιλπέν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η εφημερίδα Μetro δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Ν/σ για τα ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως και 50% που θα ισχύσει μαζί με την εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα από την αρχή του ερχόμενου έτους, πυροδοτεί περαιτέρω την αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται ήδη σε έξαρση. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, οι οποίες παραμένουν στάσιμες από το 2001. Με την αύξηση, οι αντικειμενικές αξίες θα πλησιάσουν στα επίπεδα των πραγματικών και θαυπάρχει αντικειμενική βάση για την εφαρμογή του ΦΠΑ. Έως εκ τούτου, η φορολογική επιβάρυνση των αγοραστών θα είναι μεγαλύτερη, ακόμη κι αν δεν αυξηθούν οι πραγματικές τιμές ακινήτων".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι " με το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, που είναι μία από τις τελευταίες εστίες και που η πάταξή της θα συμβάλει στο να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους. Σημαντική αύξηση του αφορολόγητου στις κληρονομιές, που ανεβαίνει από 20.000 ευρώ στα 80.000 και στις γονικές παροχές. Η εφαρμογή του ΦΠΑ δεν θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία, αλλά στην δεύτερη κι εκτιμούν από το υπουργείο, ότι θα επιδράσει θετικά στην κτηματαγορά".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης . Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει : ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα από 1 Ιανουαρίου 2006 (εκτός από την πρώτη κατοικία) , σταδιακή μείωση του φόρου μεταβίβασης και αύξηση των αφορολογήτων ορίων, καθώς και επιβολή φόρου υπερτιμήματος. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "χωρίς φορολογική επιβάρυνση θα είναι το 2006 οι περισσότερες περιπτώσεις δωρεάς πρώτης κατοικίας προς παιδιά ή εγγόνια, καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί σε γενναία αύξηση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές. Αντιθέτως, αυξημένη φορολογία αναμένεται από το επόμενο έτος για όσους αγοράσουν ακίνητα".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "η κυβέρνηση αφήνει αμετάβλητα τα αφορολόγητα όρια παρά το άλμα που ετοιμάζει στις αντικειμενικές αξίες. Σε όλα τα καινούργια σπίτια από το 2006 και μετά θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19%. Καθιερώνεται φόρος υπερτιμήματος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σαφή επιβάρυνση της τιμής των ακινήτων φέρνει το σύστημα του ΦΠΑ 19% στην οικοδομή, που ανακοίνωνε ο Γ. Αλογοσκούφης. Η πρώτη κατοικία θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο αν η αύξηση των αντικειμενικών τιμών τον Δεκέμβριο δεν συνοδευθεί και με αύξηση του αφορολόγητου ορίου πόρτα που άφησε ανοιχτή ο υπουργός Οικονομίας. ΜΕ το νομοσχέδιο αντικαθίσταται σταδιακά και σε βάθος χρόνου ο φόρος μεταβίβασης από τέλος συναλλαγής για τους αγοραστές σε φόρο υπερτιμήματος για τους πωλητές. Αυξάνεται σε 80.000 (από 20.000) το αφορολόγητο για γονικές παροχές - κληρονομικές και εξομοιώνεται ως κληρονόμος ο εγγονός με το τέκνο. Η αντιπαροχή υπάγεται στο σύστημα του ΦΠΑ, ενώ εξαιρείται η αυτεπιστασία".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "βαρύ θα είναι το φορολογικό φορτίο για τους αγοραστές ακινήτων μετά την 1/1/2006, ενώ παράλληλα προκαλείται χάος και ευνοείται η κερδοσκοπία".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τις κύριες διατάξεις του σχεδίου νόμου για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα καθώς και για την αύξηση του αφορολογήτου για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης".

Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ "το νέο τοπίο που θα αλλάζει ριζικά την αγορά ακινήτων παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "προς άγραν φοροεσόδων βγαίνει πλέον η κυβέρνηση, καθώς τα δημοσιονομικά πάσχουν από έλλειψη ρευστού. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα καθώς ,μεταξύ άλλων, προβλέπει επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα, και σταδιακή αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τον Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ) για όλα τα παλαιά ακίνητα".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "την ριζική μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων ανεκοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης . Σταδιακώς καταργείται ο φόρος μεταβιβάσεως ακινήτων και αντικαθίσταται με φόρο υπεραξίας (αυτομάτου υπερτιμήματος). Παράλληλα, στις μεταβιβαζόμενες νέες οικοδομές επιβάλλεται ΦΠΑ. Έτσι το κράτος παύει να φορολογή αδιακρίτως αλλά φορολογεί μόνον εκεί όπου έχει γεννηθή εισόδημα και υπεραξία".

Μπλακ άουτ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Ανάπτυξης και οι φορείς της αγοράς ενέργειας υπό τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση και η ΔΕΗ απηύθυνε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες 11.00-15.00, τόσο χθες, όσο και σήμερα, που προβλέπονται εξίσου υψηλές θερμοκρασίες".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "στο "κόκκινο" για τρίτη συνεχόμενη ημέρα λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς η κατανάλωση κινείται το μεγαλύτερο διάστημα σε οριακά επίπεδα. Χθες το μεσημέρι σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι η ζήτηση έφθασε στα 9.510 μεγαβάτ. Την ίδια ώρα τη Δευτέρα η κατανάλωση ήταν 9.305 μεγαβάτ. Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο θερμό διάστημα του φετινού καλοκαιριού, καθώς χθες η θερμοκρασία στην Αθήνα άγγιξε τους 39 βαθμούς, ενώ ακόμα υψηλότερη θα είναι σήμερα".

ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ που θα παραλύσει τη χώρα είναι πλέον ορατός. Χθες η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έφθασε σε ύψος-ρεκόρ και το δίκτυο της ΔΕΗ στα όρια αντοχής του. Την ίδια ώρα, στα λιμάνια συνεχίζονται το χάος και η ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών κάτω από τον καυτό ήλιο. Και στις δύο περιπτώσεις η κρατική μηχανή συνελήφθη μία ακόμη φορά απροετοίμαστη. Αντέδρασε κατόπιν εορτής και σπασμωδικά για να αντιμετωπίσει δύο ... προαναγγελθείσες κρίσεις".

Η TRAFFIC προσθέτει ότι "ο υδράργυρος στο κόκκινο σήμερα, αφού σε αρκετές περιοχές θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε κατάσταση επιφυλακής η Πυροσβεστική λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών, καθώς και η ΔΕΗ για τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση".

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η ΑΥΓΗ σχολιάζει ότι "οι συντονισμένες διεθνείς και ελληνικές τρομο-πιέσεις κατόρθωσαν να επιβάλουν την παρακολούθηση όλων, αδιακρίτως, των πολιτών που ζουν και κινούνται στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κάμφθηκε και επέτρεψε να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων".

ΙΚΑ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων τομέων του ΙΚΑ, που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού. Εκχωρεί σε ιδιωτική εταιρία τη χρήση του μηχανογραφικού συστήματος του νεοσυσταθέντος Κέντρου Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αττικής, αν και η διοίκηση του ΙΚΑ γνωρίζει ότι με αυτή την επιλογή περιέρχονται καθημερινά σε γνώση των επιχειρηματιών τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων ασφαλισμένων του Ιδρύματος, για ιδιαίτερα σοβαρές εξετάσεις".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 2.370 προκηρύχθηκαν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις: στη Μονάδα Οργάνωσης του ΚΠΣ, σε πέντε δημόσια νοσοκομεία, σε δήμους της χώρας και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων".

Αεροσκάφος της Air France

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι τουλάχιστον 297 επιβαινόντων στο αεροσκάφους Airbus A-340 της Air France, το οποίο πραγματοποιούσε χθες τη πτήση 358 Παρίσι-Τορόντο και τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο".

Περιβάλλον

Η CITY PRESS γράφει ότι "σκληραίνει η στάση της ΕΕ και του επιτρόπου Σταύρου Δήμα έναντι της Ελλάδας. Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μέχρι τα τέλη του 2007 πρέπει να έχουν κλείσει 1.100 παράνομες χωματερές. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν 9 υποθέσεις σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν ελέγχουμε τις εκπομπές ρύπων, δεν προστατεύουμε και δεν διαχειριζόμαστε σωστά τα απόβλητα...Κινδυνεύουμε με σημαντικά πρόστιμα και τον απόλυτο ευρωπαϊκό διασυρμό".

Απόστρατοι

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "τη δέσμευση για αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις των αποστράτων ανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στο Κανάλι 10 ο Β. Μιχαλολιάκος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και το δημοσίευμα της "Χ" της Δευτέρας για το ευρύ πρόγραμμα στέγασης των στρατιωτικών που ετοιμάζει το υπ. Εθνικής Άμυνας".

Κοντομηνάς

"Πάταγο έκανε η χθεσινή αποκάλυψη της "Αυριανής" για τον ΑΠΑΤΕΩΝΑ Κοντομηνά που έφαγε από τους καϋμένους τους μετανάστες μας, γύρω στα ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δραχμές υποσχόμενος ότι θα τους ασφάλιζε, θα επένδυε τα χρήματά τους - με τόκο 18!!!!- και θα τους πλήρωνε, όταν ήθελαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό σε ΔΟΛΛΑΡΙΑ, ενώ αυτοί θα του έδιναν στην Νότια Αφρική - RAND!!!! που φυσικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ , ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ η εξαγωγή τους....".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση στις σχέσεις Ιράν - Δύσης

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει έντονη ανησυχία για τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δυτικές χώρες και της κυβέρνησης της Τεχεράνης εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Λε Φιγκαρό (Le Figaro) «οι εντάσεις για το Ιράν κορυφώνονται», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Εξίσου όμως «κορυφώνεται η ένταση στο Ιράν» σημειώνει η εφημερίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα την έκρηξη βόμβας σε γραφεία βρετανικών εταιρειών και τη δολοφονία ενός ανώτατου δικαστή.

Παρά το τεταμένο κλίμα, «το Ιράν εξακολουθεί να αψηφά τη διεθνή κοινότητα και τους Ευρωπαίους διαμεσολαβητές επιλέγοντας να συνεχίζει τις υπερευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες», γράφει η Λε Φιγκαρό.

Στη Γερμανία η εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) προβλέπει ότι η αντιπαράθεση ΕΕ και Ιράν οδηγείται προς ευθεία σύγκρουση, καθώς οι θέσεις αμφοτέρων των μερών εμφανίζονται ανεπίδεκτες συνδιαλλαγής.

Η εφημερίδα προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιμείνουν σε αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν προωθεί την παρασκευή πρώτης ύλης για πυρηνικά όπλα.

Ποιος έχει «το πάνω χέρι»;

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) θεωρεί ότι εκτός από τον κίνδυνο κατασκευής πυρηνικών όπλων, δοκιμάζεται το κύρος τριών ευρωπαϊκών χωρών, που προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η πολιτική και διπλωματική πίεση είναι αρκετή για να αποκλιμακώσει την παρούσα κρίση.

«Το μόνο επίτευμα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μέχρι στιγμής είναι ότι άγονται και φέρονται από το Ιράν» σημειώνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Και προβλέπει ότι στην κρίση υπάρχουν δύο πιθανές εκβάσεις, εξίσου εφιαλτικές: «είτε οι μουλάδες υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Δύσης και θα προκαλέσουν νέο ανάφλεξη στην περιοχή, είτε θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυρηνική βόμβα».

Η ελβετική εφημερίδα Λε Ταν (Le Temps) εκτιμά ότι η απειλητική στάση της Τεχεράνης για ορισμένους αναλυτές αποτελεί τμήμα της συνολικής διαπραγματευτικής τακτικής της, η οποία όμως είναι άγνωστο μέχρι ποιό σημείο θα φτάσει.

Η Λε Ταν υπενθυμίζει ότι το Ιράν είχε πυρηνικές φιλοδοξίες από την εποχή του Σάχη της Περσίας, και αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η εθνική του υπερηφάνεια.

«Εξάλλου, η παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ την Τεχεράνη. Το παράδειγμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα δεν επηρρεάζει την πολιτική ηγεσία στο Ιράν, και, εάν ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού, τυχόν εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα επέφερε περισσότερες ζημιές στις χώρες της Δύσης» υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Καχυποψία και εξάντληση δυνάμεων

Οι σχέσεις των μουσουλμάνων με τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό και οι «παράπλευρες» επιπτώσεις των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο σχολιάζονται από τις βρετανικές εφημερίδες.

«Η πολυπολιτισμική Βρετανία δεν λειτουργεί» υποστηρίζει ο υποψήφιος για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Ντέιβις, μια άποψη που γίνεται πηχυαίος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegpraph) .

Σε άρθρο του ο επίδοξος αρχηγός των Τόρηδων καλεί τους Μουσουλμάνους της Βρετανίας να εγκαταλείψουν τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμά τους και να αφομοιωθούν στο κύριο κοινωνικό ιστό.

Ο κ. Ντέιβις, που είναι σκιώδης υπουργός Εσωτερικών και προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γράφει ότι πολύ συχνά οι αρχές φαίνεται δίνουν περισσότερη έμφαση στην ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των μεταναστών και όχι στην προώθηση των κοινών εθνικών αξιών.

Και ζητά από τη μουσουλμανική κοινότητα να εκβάλει - με τη βοήθεια της αστυνομίας - από τους κόλπους της όσους ακολουθούν ακραίες θέσεις και υιοθετούν ακραίες πρακτικές.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας σπεύδει να ασπαστεί τις απόψεις αυτές, γράφοντας ότι ανάμεσά μας κυκλοφορούν ελεύθεροι φανατικοί ισλαμιστές που επιδιώκουν να σκοτώσουν και να σπείρουν τον πανικό.

Επομένως η αστυνομία είναι απαραίτητο να στρέψει τις έρευνές της στη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Αντίθετα ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ (The Independent) αντιμετωπίζει διαφορετικά τους αστυνομικούς ελέγχους που εστιάζονται σε νεαρούς Μουσουλμάνους κυρίως άνδρες, σημειώνοντας ότι οι σκληρές αστυνομικές μέθοδοι δεν πρόκειται να κάνουν τη βρετανική κοινωνία ασφαλέστερη, αντιθέτως θα οδηγήσουν τη μουσουλμανική κοινότητα στο περιθώριο και τα «οργισμένα νιάτα» της στην παρανομία.

Αστυνομική πανστρατιά

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) έχει τίτλο: «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση σπρώχνει την αστυνομία στα όριά της».

Το γεγονός ότι στις έρευνες που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 7ης και 21ης Ιουλίου λαμβάνουν μέρος πάνω από χίλιοι ντετέκτιβ, πυροτεχνουργοί και εγκληματολόγοι, το ότι στο Λονδίνο περιπολούν πάνω από 5 χιλιάδες αστυνομικοί, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό για τη διαλεύκανση άλλων εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου, αναφέρει η Γκάρντιαν.

Ο αρθρογράφος Τζόναθαν Φρίντλαντ κάνει λόγο για «το εφιαλτικό καλοκαίρι που διέρχεται η χώρα», για την «πάνδημη καχυποψία έναντι οποιουδήποτε έχει λίγο πιο σκουρόχρωμο δέρμα», για την «επιβεβαίωση των χειρότερων ρατσιστικών αντιλήψεων» όπως για παράδειγμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες και οι πολιτικοί πρόσφυγες αποτελούν εν δυνάμει πέμπτη φάλαγγα μέσα στη βρετανική κοινωνία.

Eκτιμά δε ότι βασική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η Βρετανία είναι η έλλειψη κοινών αξιών ανάμεσα στις διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες.

Και ως λύση προκρίνεται η διαμόρφωση μιας κοινής ταυτότητας, μιας «βρετανικότητας» η οποία θα διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταγωγής του καθενός, αλλά θα ασπάζεται δύο βασικές και απόλυτες έννοιες, του σεβασμού της έννομης τάξης και της ανεκτικότητας.

Οι Τάιμς (The Times) προαναγγέλλουν την επιβολή νέας αντιτρομοκρατικής φορολογίας στους Λονδρέζους μέσω των δημοτικών τελών, καθώς αυξάνεται αλματωδώς το κόστος της αστυνόμευσης στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι «η έλλειψη απευθείας σχέσης των βομβιστών της 21ης Ιουλίου με την Αλ Κάιντα αυξάνει την ανησυχία» των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς φανερώνει την ύπαρξη μιας νέας γενιάς ισλαμιστών που δεν συνδέεται με τις παλαιές δομές του τρομοκρατικού δικτύου.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα νέων επιθέσεων στο Ιράκ

Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν θύματα και στον άμαχο πληθυσμό

Το Ιράκ πέρασε ένα ακόμα 24ωρο αιματηρών επιθέσεων με στόχο τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μοσούλη όταν βομβιστής καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε όχημα της αστυνομίας.

Θύματα της επίθεσης ήταν ένα παιδί και πέντε αστυνομικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Νωρίτερα έξι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην πόλη Χαντίθα του δυτικού Ιράκ, σε περιοχή που έχει φουντώσει η ένοπλη εξέγερση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου των έξι στρατιωτών.

Στη Βαγδάτη ένοπλοι έστησαν ενέδρες και σκότωσαν τον διευθυντή ενός νοσοκομείου, τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Άμπου Γκράιμπ, καθώς και αρκετούς Ιρακινούς πολίτες.

Έξι πεζοναύτες σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά στη Χαντίθα

Εξάλλου πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με στόχο αμερικανική περίπολο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Τέλος στην πόλη Μπακούμπα ένας αστυνομικός και ένα παιδί βρήκαν το θάνατο από έκρηξη αυτοκινητοβόμβας δίπλα σε διερχόμενη αστυνομική περίπολο.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 05:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφεύχθηκε αεροπορική τραγωδία

Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Ως εκ θαύματος σώθηκαν 309 επιβαίνοντες σε αεροσκάφος της εταιρείας Ερ Φρανς, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες λίγες στιγμές μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Τορόντο, το απόγευμα της Τρίτης.

Ανάμεσα στους 297 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα υπάρχουν μόλις 14 ελαφρά τραυματίες.

Το αεροσκάφος τύπου Airbus 340 εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Τορόντο και την ώρα που προσέγγιζε στον τελικό προορισμό του, επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με δυνατές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους στην περιοχή του αεροδρομίου Πίρσον.

Ένας από τους επιβάτες περιέγραψε τις στιγμές που επακολούθησαν: «Λίγο πριν προσγειωθούμε όλα σκοτείνιασαν, έσβησαν τα φώτα μέσα στο αεροπλάνο, το οποίο πήγαινε πολύ γρήγορα».

«Μετά διολισθήσαμε πέραν του διαδρόμου προσγείωσης και το αεροπλάνο βρέθηκε σε ένα χαντάκι, όπου και σταμάτησε. Ανοίξαμε τις εξόδους κινδύνου και ήδη είχε πιάσει φωτιά γύρω μας. Τρέξαμε να σωθούμε στη γύρω περιοχή» είπε ο Ολιβιέ Ντιμπό.

Επιτόπου έσπευσαν σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα και πυροσβεστικές αντλίες, ενώ η τηλεόραση μετέδιδε εικόνες που έδειχναν την άτρακτο του αεροσκάφους στις φλόγες και πυκνά νέφη καπνού.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ερευνά τα αίτια τοιυ ατυχήματος, αλλά ορισμένοι επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν έναν κεραυνό να πλήττει την άτρακτο του αεροσκάφους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.