Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2002

Αποχώρηση ΝΔ από το ασφαλιστικό
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου ακόμη πιο ασαφές και νεφελώδες μετά τις τροποποιήσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ενώ επισημαίνει το κίνδυνο αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεών του. Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η ΟΤΟΕ συνεχίζει για τρίτη ημέρα την απεργία στις τράπεζες.

Βαρειά ατμόσφαιρα στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
Σε κλίμα έντασης διεξάγεται από το πρωί η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, αφού κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διατυπώθηκαν επικρίσεις για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου άσκησε κριτική στους χειρισμούς για την υπόθεση των πυροβολισμών από τοξικομανή έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι "αντί να προχωρήσουμε στην επέκταση της χορήγησης μεθαδόνης και στα δημόσια νοσοκομεία, εμείς ως πρώτο μέτρο κλείσαμε την οδό Αναγνωστοπούλου...". Την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής αμφισβήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα, ενώ ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης εξέφρασε αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων περί ανοδικής πορείας της οικονομίας.

Μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Σε νέα -δεύτερη- μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ προχωρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση που αιφνιδίασε τις αγορές. Όπως έγινε γνωστό, διατίθεται περίπου το 19% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού με συνδυασμένη προσφορά, που περιλαμβάνει δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και ιδιωτική τοποθέtηση για θεσμικούς του εξωτερικού. Ανάδοχοι της συνδυασμένης προσφοράς ορίσθηκαν η Schroder Salomon Smith Barney, η Alpha Finance και η EFG Eurobank Ergasias. Η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρεί σε ένα ακόμη βήμα για την αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., με τη διάθεση μετοχών. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί συνδυασμένη προσφορά με Δημόσια Εγγραφή στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, καθώς και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, σύμφωνα με τους όρους της οδηγίας 5/κανονισμού 144Α των ΗΠΑ. Το μέγεθος της συνδυασμένης προσφοράς αναμένεται να κυμανθεί στο 19% περίπου του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. και να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου 2002". Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ημερησίας", τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων θα είναι νέα μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ και η πώληση θυγατρικών της Ολυμπιακής.

Άλλο 8% του ΟΤΕ στην αγορά
Την καταστατική μειοψηφία (33,4%) θα διατηρεί πλέον το δημόσιο στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, μετά τη νέα μετοχοποίηση, που αφορά ποσοστό 8% του κεφαλαίου του. Πρόκειται για την 5η μετοχοποίηση του ΟΤΕ και η προσφορά αναμένεται να καλυφθεί κατά 90% από ξένους θεσμικούς επενδυτές και κατά 10% από Έλληνες θεσμικούς. Η τιμή που ορίσθηκε χθες το βράδυ για τις προσφερόμενες μετοχές είναι 16,5 ευρώ, ενώ η κλίμακα διακύμανσης ήταν από 16,5 έως 17,25 ευρώ. Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς δεν αναμένουν σημαντικές επιτπώσεις για την εξέλιξη της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από την τελευταία αυτή μετοχοποίηση - άλλωστε η πρώτη -αρνητική- αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι η νέα μετοχοποίηση είχε προεξοφληθεί. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν όμως ότι ωριμάζει σταδιακά το κλίμα για την παραχώρηση στο μέλλον της διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά και άλλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ιδιώτες επενδυτές.

Απεργία στα νοσοκομεία
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα εξυπηρετούν μόνον επείγοντα περιστατικά, ενώ νέα απεργία έχει εξαγγελθεί για τις 18 Ιουνίου. Οι απεργοί ζητούν τη μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών και την καταβολή δύο επιδομάτων. Απεργία έχουν εξαγγείλει και οι γιατροί του ΙΚΑ για τις 18, 21, 25 και 28 Ιουνίου.

Κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου με αντικείμενο την κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών που διακυβεύει τη χρονιά για τους σπουδαστές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Χρήστος Τρικαλινός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι κινητοποιήσεις και το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ ανάλογη απειλή εκφράζουν και οι σύλλογοι του διδακτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.