Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν παραιτείται ο Σαλί Μπερίσα παρά το τελεσίγραφο των εξεγερμένων ν'αποχωρήσει μέχρι την Πέμπτη. Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Στο Αργυρόκαστρο ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Συνάντηση Σημίτη - Εβερτ για το Αλβανικό. Δάνειο ύψους 20 δις θα χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα στην Αλβανία.

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Επαναλαμβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος τις καταγγελίες περί τουρκικών σχεδίων διχοτόμησης του Αιγαίου.

Αισιόδοξος ο Γιάννος Παπαντωνίου για την πορεία της οικονομίας που εκτιμά σε 4,5% τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους.

Τα τελευταία τους χαρτιά ρίχνουν στην κούρσα διαδοχής οι τέσσερις υποψήφιοι στη ΝΔ. Ανοιχτό αφήνει ο Στέφανος Μάνος το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κόμμα.

Ριζικές αλλαγές στην υγεία προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του ΕΣΥ. Καθιερώνεται οικογενειακός και σχολικός γιατρός. Λειτουργία απογευματινών ιατρείων σ'όλα τα νοσοκομεία.

Πακέτο πέντε προτάσεων για αναπλήρωση της διδακτέας ύλης παρουσίασε η ΟΛΜΕ. Προτείνει κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων και παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Κύκλο κινητοποιήσεων εγκαινιάζει από τέλος του μήνα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για σύμβαση εργασίας και ασφαλιστικό.

Αστατος αύριο ο καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια. Μέχρι πολύ ισχυροί οι νοτιάδες. Πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 2 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Στους 14 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 13 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία,καθώς ο Σαλί Μπερίσα δεν παραιτείται, παρά το τελεσίγραφο των εξεγερμένων να αποχωρήσει μέχρι την Πέμπτη.Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της,ενώ ήδη έγινε αισθητή η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, καθώς έχουν λεηλατηθεί οι κρατικές αποθήκες.Ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο επισκέπτεται το Αργυρόκαστρο,στο οποίο βρίσκεται ήδη και ο Γιάννος Κρανιδιώτης,για συνομιλίες τόσο με τον κ. Φίνο, όσο και με εκπροσώπους της μειονότητας και των εξεγερμένων.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων,για τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίστηκε την αλβανική κρίση. Σε δηλωσή του ο κ.Σημίτης τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης με πολιτικά μέσα, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία ζήτησε από Ελλάδα και Ιταλία να αναλάβουν την αναδιάρθρωση του αλβανικού στρατού.Ο Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα θα χορηγήσει στην Αλβανία δάνειο ύψους 20 δις δρχ, με ευνοϊκούς όρους.

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία, καθώς τουλάχιστον 10 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου- Λήμνου και Χίου.Από τη Θεσσαλονίκη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι η Τουρκία προωθεί σενάρια διχοτόμησης του Αιγαίου και κάλεσε την Αγκυρα να επιλέξει μεταξύ του δρόμου προς την ευρωπαϊκή προοπτική και του ηγεμονισμού.Τόνισε όμως, ότι η Τουρκία έχει τα πολιτιστικά δεδομένα να ενταχθεί στην Ευρώπη, αν σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις κατά της ελλάδος.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίς εμφανίσθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, εκτιμώντας ότι η χώρα μας εισήλθε σε περίοδο χαμηλών ελλειμμάτων, χαμηλού πληθωρισμού και υψηλοτέρων ρυθμών ανάπτυξης,γεγονός που θα της επιτρέψουν να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για το 1997 ο κ.Παπαντωνίου προέβλεψε περαιτέρω μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμό στο τέλος του έτους, γύρω στο 4, 5%.

Τα τελευταία τους χαρτιά ρίχνουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ,ενώ τρείς μέρες,πριν από το κρίσιμο συνέδριο εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις.Ο Γιώργος Σουφλιάς θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική και ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται το Ηράκλειο Κρήτης.Ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για τις δηλώσεις του περί κινδύνου διασπάσεως, επανήλθε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του.

Ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας,επιφέρει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού και σχολικού γιατρού, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας και καθιερώνεται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων, χειρουργείων και εργαστηρίων στα νοσοκομεία. Γίνεται επίσης ορθολογισμός στην κατανομή της σύγχρονης τεχνολογίας, σε όλα τα νοσοκομεία, θεσπίζεται όργανο προστασίας του ασθενή και εισάγεται ο θεσμός του διευθυντή - μάνατζερ των νοσοκομείων.

ΟΛΜΕ και υπουργείο παιδείας αναζητούν τρόπους αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.Η ΟΛΜΕ προτείνει κατάργηση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 20 Ιουνίου και όχι στις 6 που προτείνει το υπουργείο και περικοπή της ύλης των γενικών εξετάσεων.Επίσης, προτείνει να μη γίνουν μαθήματα τα Σάββατα και η ύλη στις δύο πρώτες τάξεις, γυμνασίου και λυκείου, να αναπληρωθεί στις δύο πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς. Τέλος, ζητά την άμεση πρόσληψη πέντε χιλιάδων καθηγητών.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ικανοποίηση ασφαλιστικών αιτημάτων του κλάδου τους.Ετσι, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξήγγειλε 24-ωρη απεργία στο τέλος Μαρτίου και 48-ωρη το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοικτό θεωρεί τον μεθαυριανό αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν στη Νέα Φιλαδέλφεια γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, ο αρχηγός της γαλλικής ομάδας Ραϊ. Ο Βραζιλιάνος διεθνής μέσος δήλωσε ότι η ομάδα του έχει τα περιθώρια πρόκρισης στα ημιτελικά, τόνισε, όμως, ότι η ΑΕΚ είναι ένα ισχυρό συγκρότημα και θα πρέπει η Παρί να παίξει με πάθος και στα 90 λεπτά της συνάντησης προκειμένου να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι Ελληνες διαθέτουν πολύ καλή ομάδα και είναι καλά οργανωμένοι, είπε ο Ραϊ αναφερόμενος στην ΑΕΚ και συνέχισε τονίζοντας πως θα έχουν και πάλι πολλούς παίκτες στην μεσαία γραμμή. Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από την απόδοση μας στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Λυών και είναι πολύ σημαντικό να μην επηρεαστούμε από την κερκίδα.

Ο Παναθηναϊκός, σε αγώνα της 25ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο νέο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, επικράτησε 74-49 (ημίχρονο 34-20) του Ηρακλή. Με τη νίκη αυτή, οι πράσινοι έκαναν σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της 3ης προνομιούχου θέσης στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, μια μόλις αγωνιστική πριν την λήξη και ενώ απομένει το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στο Περιστέρι. Από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής εκτός απροόπτου θα καταλάβει την 11η θέση και έτσι στα πλέϊ οφ θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα καταλάβει την 5η θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια.

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται για την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Τζον Αμίτσι, πού βρίσκεται σε κόντρα με τον προπονητή των πρωταθλητών Ευρώπης, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο Αγγλος παίκτης, δεν πήρε μέρος σε δύο προπονήσεις των πρασίνων, δίνοντας ουσιασικά τέλος στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση της ομάδας τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, το χειρισμό του οποίου έχει ο προπονητής.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,73, γαλλικό φράγκο προς 47,33, λίρα Αγγλίας προς 427,65, ελβετικό φράγκο προς 185,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,91, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,57, τη λίρα Κύπρου προς 531,58 και την ECU προς 309,04 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και ασθενείς βροχές τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στ'ανατολικά βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 13 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 15 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις που προς το βράδυ θα πυκνώσουν, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 14 και 1 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 18 March 1997 - 20:00:20 UTC