Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύγχυση για τους αγνοούμενους της αλβανικής ακταιωρού που βυθίστηκε στην Αδριατική. Οι διασωθέντες κάνουν λόγο για 40 αγνοούμενους.

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Μπασκίμ Φίνο, που δηλώνει ικανοποιημένος για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Νέα κόντα μεταξύ του Γεράσιμου Αρσένη και των καθηγητών, που αρνούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο για αναπλήρωση της ύλης. Με κυρώσεις προειδοποιεί ο υπουργός Παιδείας.

Απεγκλωβίσθηκαν τα πτώματα των τεσσάρων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Οι κηδείες τους θα γίνουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Ανοιχτά και αύριο μέχρι το μεσημέρι τα ταχυδρομεία για την παραλαβή φορολογικών δηλώσεων.

Αποσαφήνιση του όρου κεντροαριστερά ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά υπό τον Κώστα Καραμανλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλάζει τα ξημερώματα η ώρα. Στις 3 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 4.

Ικανοποιημένος ο Κίρο Γκλιγκόροφ για τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα.

Νέα επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την ανέγερση οικισμού στην Ιερουσαλήμ.

Δώδεκα νεκροί και 50 τραυματίες από έκρηξη σε σταθμό λεωφορείων στο ινδικό κρατίδιο του Κασμίρ.

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια αύριο σε όλη τη χώρα. Μέχρι θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 μέχρι 17 βαθμούς. Στους 15 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους 9 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι προσπάθειες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού για την ανεύρεση επιζώντων από την αλβανική ακταιωρό, που βυθίστηκε στην Αδριατική, όταν εμβολίστηκε από ιταλικό πλοίο. Σύγχυση, όμως, επικρατεί και για τον αριθμό των αγνοουμένων, καθώς οι αλβανοί λαθρομετανάστες που επέβαιναν στην ακταιωρό, επιμένουν ότι στο πλοίο είχαν συνωστισθεί περίπου 120 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 55 επιζώντες και τέσσερα πτώματα.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης.Ο κ. Φίνο, ο οποίος την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του αλβανικού λαού για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα, σημειώνει την άριστη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και προσβλέπει στην πολιτική στήριξη της κυβέρνησης του από την Αθήνα. Σήμερα, πολεμικό αεροσκάφος C-130 μετέφερε στα Τίρανα περίπου 20 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Την κατηγορηματική αντιθεσή του στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία εκφράζει το ΚΚΕ, που κάνει λόγο για ωμή πρόκληση της νέας τάξης πραγμάτων.

Σε νέα φάση έντασης εισέρχονται οι σχέσεις του υπουργού παιδείας με την ΟΛΜΕ,μετά την απόφαση της ομοσπονδίας των καθηγητών να μην εφαρμόσουν τα μέτρα του υπουργείου για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης.Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι υπερέβη τα εσκαμμένα,έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των μαθητών, προειδοποίησε τους καθηγητές ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση.Από την πλευρά του ο υφυπουργός παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσληφθούν ωρομίσθιοι καθηγητές για να συμπληρωθεί η διδακτέα ύλη.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο απεγκλωβισμός των 4 απωλεσθέντων Υπαξιωματικών απο το ναυάγιο της πυραυλακάτου Κωστάκος.Τά συνεργεία ανέσυραν απο το πρυμναίο τμήμα της πυραυλακάτου τα πτώματα των Ανθυπασπιστή Κοκκίνη, και Κελευστών Αναδρανισιάκη, Απσπρογέρακα και Μαυρογιώργου τα οποία αναγνωρίσθηκαν απο τους οικείους τους. Τά πτώματα των 4 απωλεσθέντων Υπαξιωματικών προωθήθηκαν στο νεκροτομείο Αθηνών. Οι κηδείες τους θα γίνουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Υποτονική ήταν σήμερα η κίνηση στα κεντρικά ταχυδρομεία των μεγάλων πόλεων,που παρέμειναν ανοιχτά για να δέχονται τις φορολογικές δηλώσεις. Η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα και όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Τη Δευτέρα οι εφορίες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ,ενώ αύριο θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 1:30 το μεσημέρι τα κεντρικά ταχυδρομεία σε όλη τη χώρα.

Την άμεση αποσαφήνιση του όρου κεντροαριστερά ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του παραμένει ανοιχτό στο διάλογο, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμισε ότι κανείς δεν θα σπρώξει το Συνασπισμό στο πολιτικό περιθώριο και δεν θα τον καταστήσει συμπληρωματική δύναμη σε παιχνίδια αναπαλαίωσης του δικομματικού συστήματος.

Αρχίζει από τα ξημερώματα η εφαρμογή της θερινής ώρας. Ετσι, στις 3.00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.00. Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

Την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μέχρι τότε ο κ. Καραμανλής αναμένεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του για ανασυγκρότηση του κόμματος.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι περίπου 65.000 μηχανικοί όλης της χώρας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στις εκλογές παίρνουν μέρος 13 παρατάξεις.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομάδα βόλεϊ ανδρών τού Ολυμπιακού, αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας 1996/97, αφού στον τελικό, πού έγινε γιά πρώτη φορά στην επαρχία καΙ συγκεκριμένα στη Λαμία, νίκησε 3-1 τον Αρη. Αυτός ήταν ο 11ος τελικός στην ιστορία τού θεσμού, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κατακτήσει 7 φορές το τρόπαιο, ενώ 3 φορές το έχει πάρει ο Παναθηναϊκός και μία ο Δημόκριτος.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Απόλλων Πατρών καί η ΑΕΚ είναι οι ομάδες πού προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ τού κυπέλλου Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης ο Ολυμπιακός νίκησε στο Περιστέρι την ομώνυμη ομάδα με σκορ 58 - 78, ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ τον ΒΑΟ με 81-69 καί ο Απόλλων Πατρών τον Παπάγου με 82-68, ενώ την περασμένη Τετάρτη η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον Αμύντα με 83-65. Η κλήρωση των αγώνων τού φάιναλ φορ θα γίνει την Δευτέρα το βράδυ, οπότε καί θα αποφασιστεί καί το γήπεδο διεξαγωγής τους.

Ο Πανιώνιος καί η Προοδευτική βρέθηκαν ακόμη πιό κοντά στην πρώτη εθνική κατηγορία, αφού στο πλαίσιο της 26ης ημέρας τού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` εθνικής, νίκησαν τη Δόξα Δράμας καί τον Εθνικό αντίστοιχα. Ο Πανιώνιος κερδίσε στη Νέα Σμύρνη 2-1 τη Δόξα, ενώ η Προοδευτική επικράτησε με 2-0 τού Εθνικού. Ετσι τώρα ο Πανιώνιος προηγείται με 56 βαθμούς, έναντι 47 της Προοδευτικής καί 46 τού Εθνικού.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι:

δολάριο ΗΠΑ προς 268,26 δραχμές,

γερμανικό μάρκο προς 160,09

γαλλικό φράγκο προς 47,54

λίρα Αγγλίας προς 438,13

ελβετικό φράγκο προς 185,31

100 ιταλικές λιρέτες προς 16,03

100 γιεν Ιαπωνίας προς 217,10

λίρα Κύπρου προς 534,96 και

ΕΛΜ (ECU) προς 311,29 δραχμές.

[05] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία με βροχές, τοπικές καταιγίδες χιόνια στα ορεινά προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία τα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 15 και στο Αιγαίο 11 με 17 βαθμούς. Συννεφιά με βροχή ή καταιγίδα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 15 και 5 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 29 March 1997 - 21:47:08 UTC