Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,11/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Χίλιοι νεκροί και 40.000 τραυματίες στο Ιράν απο τον καταστροφικό σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
- Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αρχίζει την Τετάρτη ο διάλογος της κυβέρνησης με του κοινωνικούς εταίρους.
- Να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνεια,κάλεσε ο υπουργός Εθνικης Οικονομίας τις τράπεζες.
- Για ανασυγκρότηση του κόμματος,μίλησε ο πρωθυπουργός στην οργανωτική συνδιάσκεωη του ΠΑΣΟΚ.
- Για τις ελληνουρκικές σχέσεις θα μιλήσει στις 26 του μηνός στην Αθήνα, ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Ονούρ Οϊμεν.
- Δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή του ονόματος της χώρας του, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.
- Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, στην ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη που επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα.
- Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συζητούν στο Βόλο οι πρυτάνεις.
- Σαρανταοχτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην χωματερή Ανω-Λιοσίων.
- Στη φίλη του Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Σαλόνικ, ανήκει κατα πάσα πιθανότητα το πτώμα που βρέθηκε απο την αστυνομία στη Σαρωνίδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ολυμπιακός και ΑΕΚ αγωνίζονται σήμερα στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον τελικό μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας.
- Με σκόρ 69-65 επικράτησε ο ΠΑΟΚ επι του Περιστερίου, στον πρώτο μικρό τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας.
- Το απόγευμα στο Στάδιο Καραισκάκη, το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χίλιοι νεκροί και 40.000 τραυματίες στο Ιράν απο τον καταστροφικό σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Τα σωστικά συνεργεία στο Ιράν συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων, μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα δύο χιλιάδες άτομα να χάσουν την ζωή τους και 40.000 περίπου να τραυματιστούν.Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και σκηνών.Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, εκατοντάδες χώρια ισοπεδώθηκαν,ενω σε πολλές περιοχές δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.Εκατόν σαράντα ομάδες διάσωσης έχουν σταλεί με ελικόπτερα στην περιοχή έξω απο τις πόλεις Καέν και Μπιρζάντ, όπου ο σεισμός ισοπέδωσε ή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε 200 χωριά. Αλλες 350 ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ'οδόν απο άλλες περιοχές του Ιράν και μονάδες του στρατού κινητοποιήθηκαν για τη μεταφορά κουβερτών,σκηνών και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.Το Ιράν απηύθυνε σήμερα έκκληση για βοήθεια, ενώ ήδη ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έστειλαν 39 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος στο Ιράν απο το 1990, όταν ενα τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε το θάνατο 35.000 ανθρώπων.

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αρχίζει την Τετάρτη ο διάλογος της κυβέρνησης με του κοινωνικούς εταίρους.

Αρχίζει την Τετάρτη πανηγυρικά με ομιλία του πρωθυπουργού ο Κοινωνικός Διάλογος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων,των εργοδοτών, των αγροτών, των Επιμελητηρίων,της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει ήδη τις θέσεις της ,οι οποίες αποτελούνται απο 19 σημεία και όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,είναι ανοιχτή είτε να προστεθούν κι άλλα είτε να συντεθούν αυτά που υπάρχουν.Αναφερόμενος στους φόβους που έχουν εκφραστεί, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει οτι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Επίσης δεν τίθεται θέμα μείωσης του χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, όπως δεν υπάρχει και θέμα αλλαγής του ορίου απολύσεων απο το 2%.Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ,Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της διαδικασίας του Κοινωνικού Διαλόγου αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση οτι επιχειρεί, μέσω των προτάσεών της,την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνεια,κάλεσε ο υπουργός Εθνικης Οικονομίας τις τράπεζες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" καλεί τις Τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια όλων των δανείων, ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.Επίσης εκφράζει την αισιοδοξία του οτι ο Προϋπολογισμός θα εκτελεσθεί κανονικά, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων. Αναφέρει ακόμη οτι όλες οι ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν το δρόμο του ΟΤΕ.

Για ανασυγκρότηση του κόμματος,μίλησε ο πρωθυπουργός στην οργανωτική συνδιάσκεωη του ΠΑΣΟΚ.

Εφόλης της ύλης ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας οτι η ανασυγκρότηση ισοδυναμεί με επανίδρυση και επανασύσταση του κόμματος.Ο πρωθυπουργός μίλησε επι μακρόν για την ανάγκη διαλόγου στους κόλπους της κεντροαριστεράς.Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία.

Για τις ελληνουρκικές σχέσεις θα μιλήσει στις 26 του μηνός στην Αθήνα, ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Ονούρ Οϊμεν.

Την Αθήνα θα επισκεφθεί κατα πάσα πιθανότητα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν στις 26 του μηνός, καθώς αποδέχθηκε πρόσκληση του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, για να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική εξωτερική πολιτική. Εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα ειναι η πρώτη τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών,υστερα απο μεγάλο χρονικό διάστημα.Ο κ.Οϊμέν δήλωσε ότι δεν προβλέπεται καμιά συνάντηση με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας όμως ότι εάν η ελληνική πλευρά ετοιμάσει κάποιο πρόγραμμα δέν θα αρνηθώ συνάντηση με ελληνες πολιτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με τον Οϊμέν, αυτό το ταξίδι μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχιση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης υπο την αιγίδα της Ολλανδίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ευχόμεθα μια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατέληξε ο Οϊμέν.

Δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή του ονόματος της χώρας του, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.

Αδιάλλακτος για μια ακόμη φορά εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ όσον αφορά την ονομασία της χώρας του, σε συνεντευξή Τύπου προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, που έχει προσκαλέσει το υπουργείο Πληροφοριών. Ο Γκλιγκόροφ τόνισε ότι στην κοινή γνώμη τη χώρας του δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή του ονόματος και χαρακτήρισε ως γκάφα μία πιθανή επιβολή ενός νέου ονόματος για την ΠΓΔΜ από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Γκλιγκόροφ, πάντως, δήλωσε πολύ αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα δημιουργηθούν οι καλύτερες σχέσεις, ενώ προσβλέπει σε δύο στρατηγικές επιδιώξεις, στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στη συμμετοχή της ως μόνιμου μέλους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, στην ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη που επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Αβντίεφ. Ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για θέματα βαλκανικού ενδιαφέροντος, για το Κυπριακό και για ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.Στη συνέχεια, ο κ. Κρανιδιώτης θα μεταβεί στο Λονδίνο οπου θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Ντάγκ Χέντερσον, με τον ειδικό εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ και με άλλους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συζητούν στο Βόλο οι πρυτάνεις.

Συνεχίζεται στο Βόλο η σύνοδος των πρυτάνεων των 18 ελληνικών πανεπιστημίων, τις εργασίες της οποίας παρακολουθεί και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Οι πρυτάνεις συζητούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και την μεταρρύθμιση που προωθεί στα πανεπιστήμια και στα λύκεια ο υπουργός Παιδείας και συγκεκριμένα τη δημιουργία Κύκλων Ελευθέρων Σπουδών, οπου θα εισάγονται φοιτητές άνευ εξετάσεων απο το Σεπτέμβριο. Υπέρ του ανοίγματος των πυλών των Πανεπιστημίων, ετάχθησαν ηδη με δηλώσεις τους οι πρυτάνεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Πανούσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης, αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρος Γέμτος. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όμως θεωρούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν οι πύλες των πανεπιστημίων είναι να ενισχυθούν τα ιδρύματα οικονομικά και να αναβαθμιστούν οι σπουδές.

Σαρανταοχτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην χωματερή Ανω-Λιοσίων.

Εκλεισε η χωματερή των Ανω Λιοσίων απο τα μεσάνυχτα.Σε έκτακτη γενική συνέλευσή του, ο σύλλογος εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε χθές να ξεκινήσει απο την Κυριακή 48-ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενος για το οτι δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη,η μονιμοποίηση των 100 εκτάκτων υπαλλήλων του σε έργα αυτεπιστασίας.

Στη φίλη του Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Σαλόνικ, ανήκει κατα πάσα πιθανότητα το πτώμα που βρέθηκε απο την αστυνομία στη Σαρωνίδα.

Της 19χρονης "Μις Ρωσίας " Σβελτάνα Κόκιβι, φίλη του Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Σαλόνικ είναι κατά πάσα πιθανότητα το τεμαχισμένο πτώμα νεαρής γυναίκας που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης κοντά στη βίλα όπου έμενε ο Ρώσος μαφιόζος στη Σαρωνίδα. Η Κόκιβι ήταν ερωμένη του Σαλόνικ και είχε εξαφανιστεί τρείς μήνες πριν αποκαλυφθεί η δολοφονία του ρώσου μαφιόζου.Ο Σαλόνικ είχε βρεθεί δολοφονημένος σε δασική έκταση στην Βαρυμπόμπη, σε μικρή απόσταση απο την εθνική οδό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολυμπιακός και ΑΕΚ αγωνίζονται σήμερα στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον τελικό μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας.

Ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ διεξάξεγαι σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι δύο ομάδες, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα αφού τόσο ο Παναγιώτης Φασούλας από πλευράς Ολυμπιακού όσο και ο Νίκος Χαζής από την ΑΕΚ, έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζαν και θα δώσουν κανονικά το παρών. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 21.30 και θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από τον ΑΝΤΕΝΑ.

Με σκόρ 69-65 επικράτησε ο ΠΑΟΚ επι του Περιστερίου, στον πρώτο μικρό τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας.

Στο μεταξύ, σημαντικό αβαντάζ για την κατάκτηση της τρίτης προνομιούχου θέσης που οδηγεί στην Ευρωλίγκα, απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, αφού στον πρώτο ``μικρό`` τελικό του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, επικράτησε 69-65 του συγκροτήματος των δυτικών προαστείων. Ετσι η ομάδα του Σκοτ Σκάϊλς πέτυχε την πρώτη νίκη στη σειρά αυτή των αγώνων, ενώ το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει την Τρίτη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα στο Στάδιο Καραισκάκη, το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο.

``Πάσα`` στο ποδόσφαιρο, όπου τον ``γύρο του θριάμβου`` είναι πιθανόν να κάνει σήμερα στο Στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός, αφού χρειάζεται μόλις ένα βαθμό στο παιχνίδι με την ΑΕΚ για να στεφθεί πρωταθλητής μετά από αρκετά χρόνια. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 18.15 και θα μεδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 32ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, έχει ως εξής: Αθηναϊκός-Πανηλειακός, Απόλλων-Παναχαϊκή, ΠΑΟΚ-Ξάνθη, Καλαμάτα- Εδεσσαϊκός, Βέροια-Καβάλα, Ηρακλής-Αρης, Παναθηναϊκός-Καστοριά και ΟΦΗ- Ιωνικός. Σήμερα εξάλλου, διεξάγεται και η 31η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής κατηγορίας, όπου θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες: Γιάννινα- Εθνικός,Παναιτωλικός-Δόξα Δράμας, Πανσερραϊκός- ΕΑΡ Παναργειακός-Νάουσα, Πανελευσινιακός-Δόξα Βύρωνα, Καλαμαριά-Πύργος, Προοδευτική-Λεβαδειακός, Νίκη Βόλου-Πανιώνιος. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 16.45, ενώ το ματς Τρικάλων-Λάρισας θα γίνει τη Δευτέρα

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,771 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161, 649, γαλλικό φράγκο προς 47,904, λίρα Αγγλίας προς 445,646, ελβετικό φράγκο προς 191,546, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,338, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 225,401, τη λίρα Κύπρου προς 542,193 και την ECU προς 314,427 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια Ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 13 έως 28 βαθμούς και στα νησιά απο 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.Αίθριος καιρός προβλέπεται για την Αθήνα με βόρειους ασθενείς έως μέτριους ανέμους και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 16 εως 17 βαθμούς.Αίθριος καιρός και στην Θεσσαλονίκη με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 14 εως 26 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 11 May 1997 - 14:06:43 UTC