Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δικαιούνται και οι δυο σύζυγοι το οικογενειακό επίδομα αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος.
- Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέρχεται ο Στέλιος Παπαθεμελής, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για τη "17 Νοέμβρη".
- Θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός με σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή.
- Στη Σουηδία ο Πρωθυπουργός για τη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων.
- Τριήμερη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.
- Αντιδράσεις για τις αλλαγές υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
- Ενταση χθές στη Βουλή για τους αντιρρησίες συνείδησης.
- Διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τις φήμες για άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
- Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να επικυρωθεί απο την Ολομέλεια της Βουλής η Συνθήκη του "Σένγκεν".
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.
- Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο τομέα καθαριότητας.
- Για παρακώλυση της συγκοινωνίας δικάζονται Δήμαρχος και κάτοικοι του Αυλώνα Αττικής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Γιάννης Ιωαννίδης για ενα χρόνο ακόμη στην ΑΕΚ. - Στο Ισραήλ βρίσκεται η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, στο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ.
- Στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει το νέο ποδοσφαιρικό πρωταθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δικαιούνται και οι δυο σύζυγοι το οικογενειακό επίδομα αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε οτι δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα και οι δύο μισθωτοί σύζυγοι, που εργάζονται στο Δημόσιο ή στις ΔΕΚΟ. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ως αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη διάταξη άρθρου νόμου του 1984,η οποία καθορίζει ότι όταν οι σύζυγοι είναι υπάλληλοι του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ένας μόνον απο αυτούς δικαιούται το επίδομα κατ' επιλογή τους. Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου δέχεται ότι το οικογενειακό επίδομα αποτελεί αμοιβή και κατά συνέπεια δεν ασκεί καμμιά επιρροή αν λαμβάνει το επίδομα ο έτερος σύζυγος.

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέρχεται ο Στέλιος Παπαθεμελής, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για τη "17 Νοέμβρη".

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Δημόπουλο,κλήθηκε να προσέλθει σήμερα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, προκειμένου να παράσχει διευκρινήσεις για όσα δήλωσε πρόσφατα σχετικά με ονόματα εμπλεκομένων στην τρομοκρατική οργάνωση της 17ης Νοέμβρη. Αν ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει ότι τα στοιχεία είναι βάσιμα, τότε θα ζητήσει από τον κ. Παπαθεμελή να καταθέσει και εγγράφως.

Θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός με σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, τον οποίο θα επιλέγουν οι ασφαλισμένοι και θα είναι στη διάθεσή τους καθ' όλο το 24ωρο. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα δημοτικά ιατρεία,τα πολυατρεία του ΠΙΚΠΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. Καθιερώνεται ακόμη απογευματινή λειτουργία τμημάτων μονάδων εργαστηρίων, καθώς και χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση σχολιατρικής υπηρεσίας, ενώ καθιερώνεται κάρτα υγείας για όλους τους μαθητές.

Στη Σουηδία ο Πρωθυπουργός για τη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων.

Διήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί απο χθες στη Στοκχόλμη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά απο πρόσκληση του Σουηδού ομολόγου του, Γιόραν Πέρσον. Κατά τις συνομιλίες θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο κ. Σημίτης θα μεταβεί αύριο στο Μάλμε, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων,όπου θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Τριήμερη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.Ο κ.Καραμανλής, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και κοινοτικούς επιτρόπους. Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο.

Αντιδράσεις για τις αλλαγές υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και όχι του τελευταίου μήνα. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι με την τροπολογία, με την οποία έχει συμφωνήσει και η ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο δεν περικόπτεται το εφάπαξ, αλλά αντίθετα επέρχεται αύξηση κατά 12%.

Ενταση χθές στη Βουλή για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Εντονη αντιπαράθεση χθές στη Βουλή ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση για τη διάταξη που αφορά τη ρύθμιση των υποχρεώσεων στρατιωτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.Η Νέα Δημοκρατία έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας,ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος αντάλλαξε έντονους διαξιφισμούς με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τις σχετικές διατάξεις.Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμέλης δήλωσε οτι θα την καταψηφίσει .

Διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τις φήμες για άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, οτι υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει πρόταση να προστεθεί διάταξη, ειπε ο κ. Γιαννόπουλος, για κατοχύρωση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, ενώ θα μεταβληθεί και ο τρόπος επιλογής των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να επικυρωθεί απο την Ολομέλεια της Βουλής η Συνθήκη του "Σένγκεν".

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να επικυρωθεί απο την Ολομέλεια της Βουλής η Συνθήκη "Σένγκεν".Χθές η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της εισηγήτριας της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου Κουτσίκου ενέκρινε το νομοσχέδιο,που κυρώνει τη Συνθήκη , ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Την ανάγκη να κυρωθεί η σύμβαση ΣΕΝΓΚΕΝ επισήμανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τη χαρακτήρισε πολλαπλά οφέλιμη, πολιτικά, οικονομικά και εθνικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.

``Πράξη συλλογικής αυτοκτονίας`` και καταστροφική για την Αλβανία χαρακτήρισε την πιθανή ματαίωση των εκλογών της 29ης Ιουνίου στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά τις συνομιλίες που είχε χθές στα Τίρανα με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.Οπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος,η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση της διεθνούς εποπτείας των εκλογών και γι αυτό θα στείλει και το μεγαλύτερο αριθμό παρατηρητών, ενώ είναι διατεθειμένη εφόσον της ζητηθεί να αυξήσει και τη στρατιωτική της δύναμη.

Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο τομέα καθαριότητας.

Τη συνέχιση της απεργίας τους για 48 ακόμη ώρες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο τομέα καθαριότητος Δήμων και Κοινοτήτων με αίτημα την τακτοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους, με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Για παρακώλυση της συγκοινωνίας δικάζονται Δήμαρχος και κάτοικοι του Αυλώνα Αττικής.

Δικάζονται σήμερα ο Δήμαρχος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κάτοικοι του Αυλώνα, με την κατηγορία παρακώλυσης συγκοινωνίας απο τις περσινές κινητοποιήσεις στην Εθνική Οδό που ειχαν κάνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προέγκριση απο το ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργίας χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή τους. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αυλώνα σήμερα θα κλείσουν τα καταστήματα, το δημαρχείο και οι εκκλησίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Ιωαννίδης για ενα χρόνο ακόμη στην ΑΕΚ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο στην ΑΕΚ, αφού μετά από συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα του ΤΑΚ, Γιάννη Φιλίππου συμφώνησε να ανανεώσει τη συνεργασία του. Ετσι ο γνωστός προπονητής που βοήθησε την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας να αναγεννηθεί φέτος, αφού την οδήγησε στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος, έθεσε τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό.

Στο Ισραήλ βρίσκεται η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, στο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ.

Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, η οποία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ που θα γίνει στην Ισπανία, θα δώσει δύο φιλικούς αγώνες με την αντίστοιχη της χώρας αυτής. Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, ζήτησε από τους παίκτες να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ όπως τόνισε οι φιλικοί αγώνες με το Ισραήλ θα σπάσουν τη μονοτονία από τις συνεχείς προπονήσεις.

Στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει το νέο ποδοσφαιρικό πρωταθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας.

Την Κυριακή 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει το νέο ποδοσφαιρικό πρωταθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ, ενώ μια εβδομάδα αργότερα (7/9) θα αρχίσει και η Β` Εθνική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 279,28 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,79, γαλλικό φράγκο προς 47,98, λίρα Αγγλίας προς 456,24, ελβετικό φράγκο προς 195,13, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,80, τη λίρα Κύπρου προς 543,83 και την ECU προς 315,65 δραχμές.

Aνοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε μετοχές των Βιομηχανιών. Ο γενικός δείκτης τιμών εκλεισε στις 1684,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,90%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 27,2 δισ. δρχ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και σήμερα για μετοχές του ΟΤΕ κλείνοντας με άνοδο 200 δρχ. στις 7.400, και διακινώντας 440.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τη Μακεδονία - Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 13 εως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 14 εως 28 και στα νησιά απο 16 εως 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί τοπική βροχή κυρίως στα ορεινά, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πολή θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 1997 - 7:00:19 UTC