Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/07/1997 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Προεδρίας, για συνομιλίες σχετικά με την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.
- Σε μείωση των επιτοκίων καλεί τις τράπεζες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.
- Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τήρηση γενικών μητρώων ασφαλισμένων και συνταξιούχων αγροτών.
- Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό 4,4 βαθμών, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου-Ηλείας.
- Ομαλά εξελίχθηκε η έξοδος των Αθηναίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εξι νεκροί ο απολογισμός των τροχαίων.
- Τον Αύγουστο θα συζητηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την πρόσληψη 2.500 ατόμων στο Δημόσιο.
- Την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή η Γιαννακοπούλου, που φέρεται να σκότωσε τον 60χρονο αρχιμανδρίτη Ελευθεριάδη.
- Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς και όπλων, κατέσχεσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Προεδρίας, για συνομιλίες σχετικά με την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Αγκυρα. Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Προεδρίας για συνομιλίες με τον Ντενκτάς, σχετικά με τη μερική ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αρχίζουν τη διαδικασία για την παραχώρηση τριών φρεγατών τους, τύπου "Πέρυ", στην Τουρκία, απόφαση που είχαν αναβάλει εξ' αιτίας της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην Αθήνα, συζήτησαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης και Θεόδωρος Πάγκαλος τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα τουρκική πρόκληση.

Σε μείωση των επιτοκίων καλεί τις τράπεζες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Να μειώσουν τα επιτόκια, καλεί τις τράπεζες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, με δήλωσή του στην Ελευθεροτυπία. Επισημαίνει ωστόσο, οτι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεχτικά, ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες, όπως η αύξηση της ρευστότητας χρήματος στην αγορά,η εκροή συναλλάγματος και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού.Αφορμή στάθηκαν τα αποτελέσματα των κερδών των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο, που έφθασαν στο ύψος των κερδών που είχαν οι τράπεζες όλο το 1996.

Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τήρηση γενικών μητρώων ασφαλισμένων και συνταξιούχων αγροτών.

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, για επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τον τίτλο "Καταστατικό ασφάλισης και συνταξιοδότησης αγροτών", που προβλέπει την τήρηση γενικών μητρώων ασφαλισμένων και συνταξιούχων αγροτών και ρυθμίζει μεταξύ άλλων, τη διαδικασία χορήγησης αγροτικών συντάξεων από τον ΟΓΑ, καθώς και τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Ρυθμίζεται τέλος, η διαδικασία διαπίστωσης της αναπηρίας του ασφαλισμένου στον ΟΓΑ, καθώς και ο τρόπος συγκρότησης των αρμοδίων επιτροπών ελέγχου.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό 4,4 βαθμών, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου-Ηλείας.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές από την ασθενή σεισμική δόνηση, 4, 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα 230 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, και είχε ως επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή Γαστούνη και Βαρθολομιό.

Ομαλά εξελίχθηκε η έξοδος των Αθηναίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εξι νεκροί ο απολογισμός των τροχαίων.

Ομαλή ήταν η κίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο στα λιμάνια, τις εθνικές οδούς και τα αεροδρόμια, παρότι η φυγή των Αθηναίων για τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκεται στο ζενίθ. Και αυτή τη φορά όμως, η έξοδος βάφτηκε στο αίμα, καθώς έξι άτομα έχασαν τη ζωή του και άλλα 120 τραυματίσθηκαν σε 185 τροχαία από χθες έως σήμερα. Τις πρώτες πρωινές ώρες, σημειώθηκε καραμπόλα στο 131ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν επτά άτομα, τα οποία νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Κορίνθου και του Αιγίου.

Τον Αύγουστο θα συζητηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την πρόσληψη 2.500 ατόμων στο Δημόσιο.

Διόμισυ χιλιάδες άτομα αναμένεται να διοριστούν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον Αύγουστο. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή το αργότερο το Νοέμβριο. Εξάλλου, σύντομα θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα για την πρόσληψη 375 ειδικών επιστημόνων στις 13 περιφέρειες.

Την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή η Γιαννακοπούλου, που φέρεται να σκότωσε τον 60χρονο αρχιμανδρίτη Ελευθεριάδη.

Προθεσμία μέχρι την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να απολογηθεί, ζήτησε και πήρε χθες απο τον ανακριτή, η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ο οποία ομολόγησε οτι σκότωσε τον Αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη, έξω απο το σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη. Ο εισαγγελέας άσκησε χθες, εναντίον της Γιαννακοπούλου, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία.

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς και όπλων, κατέσχεσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί.

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων, κατέσχεσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη δύο Αλβανών που επιχείρησαν να πουλήσουν όπλα και 325 κιλά χασίς. Οι Αλβανοί συνελήφθησαν προχθές το βράδι σε αγροτική περιοχή, δίπλα από την εθνική οδό στην προσπάθεια τους να τα πουλήσουν, χωρίς να ξέρουν οτι οι επίδοξοι αγοραστές ήταν αστυνομικοί.Οπως ομολόγησαν, είχαν μεταφέρει τα ναρκωτικά και τα όπλα από την Αλβανία, μέσω δύσβατων περιοχών της Φλώρινας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευτυχώς δεν ήταν σοβαρός ο τραυματισμός που υπέστη ο πρωταθλητής θαλασσίου σκι Γιώργος Χατζής, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη λίμνη Καϊάφα. Ο νεαρός αθλητής, στην τρίτη προσπαθειά του, στο αγώνισμα του άλματος, δεν μπόρεσε να ανέβει κανονικά το βατήρα και στην προσπαθειά του να αποφύγει το άλμα, γλίστρησε στα πλάγια του βατήρα και λόγω της μεγάλης ταχύτητας που είχε έπεσε στη βραχώδη ακτή της λίμνης. Ο αθλητής έχει επαφή με το περιβάλλον και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συνέχιση της αθλητικής του δραστηριότητας. Ο Χατζής διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.

Δύο πρωταθλητές μας προκρίθηκαν στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου εφήβων-νεανίδων, που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Συγκεκριμένα, η Στέλα Κλωνιζάκη προκρίθηκε στον τελικό του ακοντισμού, καθώς στα προκριματικά σημείωσε επίδοση 47 μέτρα 52 εκατοστά, ενώ και ο Γιάννης Μπαρλής, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της σφύρας με 66 μέτρα 38 εκατοστά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 290,89 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158, 62, γαλλικό φράγκο προς 47,06, λίρα Αγγλίας προς 484,56, ελβετικό φράγκο προς 192,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 250,40, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την Eυρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ΕCU) προς 313,94 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται για αύριο νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 και 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 26 July 1997 - 18:00:15 UTC