Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αρχισε η τουρκική άσκηση στο Αιγαίο που επεκτείνεται από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο. Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
- Με αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, εισιτήρια, τιμολόγια ΟΤΕ και αντικειμένικές αξίες μπήκε το 1998.
- Δύο γυναίκες και ένα αγοράκι αγνοούνται στον Εβρο, κατά την επιχείρηση εισόδου 125 Κούρδων από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος.
- Ευθύνες στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ επιρρίπτει το Πρωτοδικείο Πειραιά για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ.
- Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο καθηγητής Χρήστος Πράπας, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων μαθητών.
- Επιμνημόσυνη δέηση για τα πέντε θύματα του C-130, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης.
- Ιδιαίτερα αιματηρή η έξοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε 374 τροχαία, 39 νεκροί και 504 τραυματίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε η τουρκική άσκηση στο Αιγαίο που επεκτείνεται από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο. Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Υπό τη στενή, αλλά διακριτική, παρακολούθηση των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων, άρχισε στο Αιγαίο η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουάριου και επεκτείνεται από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο. Η Τουρκία έχει συμπεριλάβει τμήματα του εθνικού μας εναέριου χώρου και ελληνικές βραχονησίδες, προφανώς με στόχο να επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών και να αμφισβητήσει το ΦΙΡ Αθηνών.

Με αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, εισιτήρια, τιμολόγια ΟΤΕ και αντικειμένικές αξίες μπήκε το 1998.

Με αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, ποτών και τιμολογίων μπήκε το 1998. Αυξημένες είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, η τιμή των τσιγάρων αυξάνεται από 50 ως 70 δρχ και των ποτών περίπου 100 δρχ. Ακριβότερη κατά 1, 5 δρχ είναι η αστική μονάδα του ΟΤΕ, ενώ αυξάνεται κατά 200 δρχ το πάγιο τέλος. Ακριβότερη κατά 1.000 δρχ είναι η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις συγκοινωνίες. Πάντως τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δεν θα αυξηθούν το 1998. Τέλος αυξημένες κατά 2,5% θα είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Δύο γυναίκες και ένα αγοράκι αγνοούνται στον Εβρο, κατά την επιχείρηση εισόδου 125 Κούρδων από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος.

Δύο νεαρές γυναίκες και ένα μικρό αγοράκι αγνοούνται στον Εβρο, όταν η φουσκωτή βάρκα με την οποία επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος, ανατράπηκε στον ποταμό. Οι Τούρκοι δουλέμποροι προσπάθησαν αυτή τη φορά να προωθήσουν στην Ελλάδα 125 Ιρακινούς λαθρομετανάστες, στέλνοντάς τους στην κυριολεξία στο θάνατο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάθει κρυοπαγήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ευθύνες στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ επιρρίπτει το Πρωτοδικείο Πειραιά για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ.

Δεκτές έκανε το Πρωτοδικείο Πειραιά τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν συγγενείς των θυμάτων του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων 322 εκατ. δρχ. Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι έχει αποδείξει με πλήθος στοιχείων πως η συντήρηση του πλοίου ήταν συνεχής και σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις ασφαλείας.

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο καθηγητής Χρήστος Πράπας, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων μαθητών.

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο 33χρονος καθηγητής Μαθηματικών Χρήστος Πράππας, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό σε βάρος ανηλίκων μαθητών του. Στη διάρκεια της απολογίας του ο Πράππας υποστήριξε οτι είναι ομοφυλόφιλος , παραδέχθηκε οτι ασελγούσε σε βάρος ανηλίκων μαθητών, αρνήθηκε, όμως, οτι προχώρησε και στην πράξη του βιασμού.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα πέντε θύματα του C-130, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πέντε αεροπόρους που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 20 Δεκεμβρίου, με τη συντριβή του C-130, στο όρος Πάστρας, τελέσθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Στη δέηση παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Ιδιαίτερα αιματηρή η έξοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε 374 τροχαία, 39 νεκροί και 504 τραυματίες.

Ιδιαίτερα αιματηρή ήταν η έξοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, σε 374 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και 504 τραυματίσθηκαν. Η Τροχαία εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός πιθανώς να αυξηθεί, καθώς μεγάλος αριθμός εκδρομένων αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σημαία της ΑΕΚ είναι και πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την επιστροφή του Στέλιου Μανωλά. Ο κορυφαίος αμυντικός ποδοσφαιριστής, που απείχε τους τελευταίους μήνες από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της ομάδας, λόγω της διενεξής του με τον πρώην πρόεδρο Τροχανά, υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους, έναντι 120 εκατομμυρίων δρχ. Ο Μανωλάς δήλωσε πολύ ευχαριστημένος για το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, αλλά και θα κλείσει την καριέρα του. Από την πλευρά του, ο προπονητής της "Ενωσης" Ντουμιτρίου δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιστροφή του Μανωλά ότι "γύρισε ο καθηγητής της άμυνας! Ολοι θα είναι καλύτεροι με τον Στέλιο". Οσον αφορά το παιχνίδι της Κυριακής με τον ΟΦΗ, ο Ρουμάνος τεχνικός θα αφήσει στον πάγκο τις τρεις μεταγραφές.

Με όνειρα αναχώρησε σήμερα για την Αυστραλία η αποστολή των εθνικών μας ομάδων υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, καθώς και οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, που θα διεξαχθεί από τις 8-18 Ιανουαρίου στο Περθ. Στην Αυστραλία βρίσκονται ήδη για "μίνι" προετοιμαία και οι κολυμβητές μας, Μαγγανάς, Σαρακατσάνη και Πόποτας, οι οποίοι θα πάρουν επίσης μέρος στους αγώνες.

Για εγχείρηση αφαίρεσης οστεοφύτων έβαλαν στο χειρουργείο τον Τάρλατς και του βρήκαν ...πολλά και διάφορα. Οι γιατροί διέγνωσαν αρθρίτιδα, ενώ ανακαλύφθηκε και ένα "ελεύθερο σωματίδιο". Ο σέντερ του Ολυμπιακού θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης περίπου για ένα μήνα. Παράλληλα, ο Φασούλας ταλαιπωρείται ακόμα από το τραύμα του, αλλά αναμένεται σύντομα να είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί.

Ο Τάκης Γκώνιας, που έχει συμπληρώσει τρεις κίτρινες κάρτες, θα είναι ο μοναδικός απών από την ενδεκάδα του Ηρακλή στον εντός έδρας αγώνα του με τον Πανιώνιο, για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος. Εξάλλου, η ομάδα του ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί αύριο χωρίς προβλήματα κόντρα στον Εθνικό, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ωστόσο, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν θα αγωνιστεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Ούγγρος φορ Κόβατς, καθώς δεν έχει εκδοθεί το δελτίο του.

Με προπόνηση εντατικής μορφής ολοκληρώθηκε σήμερα στην Παιανία η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον Κυριακάτικο αγώνα με την Καλαμάτα, που θα γίνει στα Τρίκαλα, λόγω τιμωρίας του ΟΑΚΑ. Ο Βασίλης Δανιήλ απέκλεισε από την αποστολή που θ' αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για τα Τρίκαλα, τους τιμωρημένους, Κολιτσιδάκη, Λαγωνικάκη και τον τραυματία Αλεξούδη, ενώ επανέρχεται ο Κωνσταντινίδης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,44, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 474,45, ελβετικό φράγκο προς 197,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,34, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 316,96 δραχμές.

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση του 1998. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1482,41 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,19%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 13,5 δισ. δρχ. εκ των οποίων, όμως, τα 8 περίπου δισ. αφορούν στη διακίνηση πακέτων 300.000 και 150.000 αντιστοίχως της Εθνικής και της Εμπορικής.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσίασει αύριο ο καιρός με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, αλλά γρήγορα θα σημειώσει βελτίωση. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 15 και στο Αιγαίο 8 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 βαθμούς, θα έχει η Αθήνα. Συννεφιά με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 12 βαθμούς θα εχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 2 January 1998 - 19:00:13 UTC