Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, πάνω από 20 οι νεκροί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον Αλβανών ανταρτών.
- Στο Βελιγράδιο Θεόδωρος Πάγκαλος για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.
- Νομοθετική ρύθμιση ζητούν τώρα οι δήμοι για την επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των παρκοεταιριών.
- Γρηγορότερους ρυθμούς στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της Τ.Ο. και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ζήτησε ο πρωθυπουργός.
- Μικρή πτώση σημείωσε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός.
- Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 16χρονη μαθήτρια από τη Μυτιλήνη, που όμως βρίσκεται εκτός κινδύνου.
- Αργά, αλλά σταθερά βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
- Ελληνας ομογενής ο κορυφαίος μετανάστης της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, πάνω από 20 οι νεκροί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον Αλβανών ανταρτών.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας σε στέκια Αλβανών ανταρτών, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων. Οι Σέρβοι κάνουν λόγο για 24 νεκρούς, ενώ οι Αλβανοί ανεβάζουν τον αριθμό στους 50. Εκατοντάδες γυναικόπαιδα ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ Αλβανία και Σκόπια έχουν θέσει το στρατό σε ετοιμότητα. Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ δεν έχουν πρόθεση να παρέμβουν στρατιωτικά, ενώ το Βελιγράδι απέρριψε διεθνή μεσολάβηση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα.

Στο Βελιγράδιο Θεόδωρος Πάγκαλος για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε στο Βελιγράδι διαδοχικές συναντήσεις με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ.Πάγκαλος τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει τις αποσχιστικές τάσεις, υποστηρίζει την ύπαρξη των σημερινών εθνικών κρατών στη Βαλκανική, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε μεταβολή των υπαρχόντων συνόρων, καταδικάζει την τρομοκρατία και την ένοπλη βία και τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Νομοθετική ρύθμιση ζητούν τώρα οι δήμοι για την επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των παρκοεταιριών.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν τώρα το μπαλάκι οι δήμοι, για την επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των ιδιωτικών παρκοεταιριών, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση. Η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει χωρίς νομοθετική ρύθμιση, είτε με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, είτε με δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε στη βουλή ο υφυπουργός εσωτερικών, Λουκάς Παπαδήμας και κάλεσε τους δήμους να κάνουν αγωγές κατά των παρκοεταιριών, προκειμένου να εισπράξουν όλα τα χρήματα.

Γρηγορότερους ρυθμούς στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της Τ.Ο. και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τομή στη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει επιφέρει η κυβέρνηση με μια σειρά θεσμικά νομοσχέδια. Μετά το Πάσχα θά πραγματοποιηθούν αναπτυξιακά συνέδρια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ώστε να εξειδικεύσουν επί τόπου τα προβλήματα της κάθε περιφέρειας.

Μικρή πτώση σημείωσε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός.

Συνέχισε και το Φεβρουάριο την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός παρουσιάζοντας νέα μικρή μείωση και κυμάνθηκε στο 4,3%, έναντι 4,4% στο τέλος του Ιανουαρίου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που έκανε και τη σχετική ανακοίνωση προέβλεψε ότι η καθοδική τάση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 16χρονη μαθήτρια από τη Μυτιλήνη, που όμως βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν προσλάβει τα κρούσματα μηνιγγίτιδας τα οποία εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Μια 16χρονη μαθήτρια από τη Μυτιλήνη, η Λήδα Φλωρά, διακομίσθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος στη Αθήνα, αφού προηγουμένως οι γιατροί του νησιού διέγνωσαν έγκαιρα την ασθένεια. Το κορίτσι βρίσκεται εκτός κινδύνου. Στο σχολείο που φοιτούσε δεν έγιναν μαθήματα και πραγματοποιήθηκαν εργασίες απολύμανσης.

Αργά, αλλά σταθερά βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Αργή αλλά σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, καθώς η λοίμωξη ελέγχεται πλήρως και η κατάσταση δεν είναι πλέον κρίσιμη. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου οι γιατροί δεν σκέπτονται ακόμη το θέμα εξόδου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν κάποιες επιπλοκές, ή να προσβληθεί από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ελληνας ομογενής ο κορυφαίος μετανάστης της Αυστραλίας.

Εναν Ελληνα ομογενή οινοπαραγωγό ανακήρυξε ως κορυφαίο μετανάστη επιχειρηματία της Αυστραλίας η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, "National Australian Bank". Πρόκειται, για την εταιρία του κ.Μουλαραντέλλη "Kingston Estate Wines", που παράγει κρασί εκλεκτής ποιότητας και έχει κερδίσει πολλά βραβεία στην Αυστραλία, αλλά και σε άλλες χώρες. Εξάλλου, με μία θεαματική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή έξω από την όπερα του Σίδνεϊ, θα ξεκινήσει το 16ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που φέτος συμπίπτει και με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας στην πόλη, θα γίνουν διαλέξεις, εκθέσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε όνειρο... ζει ο Νταμπίζας, που δήλωσε ενθουσιασμένος, μετά τη μεταγραφή του στη αγγλική Νιουκάστλ. Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στην παραχώρηση του διεθνούς αμυντικού, μετά την προσφορά των 630 εκατομμυρίων δρχ στο σύλλογο και 400 εκατομμυρίων δρχ στον παίχτη για τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ετσι, μετά το Μπορμπόκη και το Ζαγοράκη, ο Νταμπίζας θα αγωνιστεί σε ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

"Μπορούμε να νικήσουμε στη Μόσχα. Η ισοπαλία με την Λοκομοτίβ ήταν μία άτυχη στιγμή. Δεν πρέπει να μας πτοήσει αυτό το αποτέλεσμα, έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προκριθούμε". Με αυτά τα λόγια προσπάθησε να ανεβάσει ψυχολογικά ο Ντουμιτρίου τους παίχτες του, οι οποίοι από την πλευρά τους υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να φέρουν την πρόκριση στην Αθήνα. Οσον αφορά τον αγώνα του πρωταθλήματος με τον Πανηλειακό, ο Ρουμάνος τεχνικός προβληματίζεται για ένα μικροτραυματισμό που ταλαιπωρεί το Μαχαιρίδη, ενώ θα έχει στη διαθεσή του τον Καλλιτζάκη, που εξέτισε την ποινή του.

Στην 8η προνομιούχο θέση της βαθμολογίας που καταρτίζει η ΟΥΕΦΑ παρέμεινε η χώρα μας, μετά τους πρώτους αγώνες για την προημιτελική φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μετά την "λευκή" ισοπαλία που παραχώρησε η ΑΕΚ στην Λοκομοτίβ Μόσχας και σε συνδυασμό με την ισοπαλία με 1-1 που απέσπασε η Στουτγκάρδη στην Πράγα από την Σλάβια, η χώρα μας παραμένει στην όγδοη θέση, που εξασφαλίζει δύο εκπροσώπους στο επόμενο τσάμπιονς λιγκ.

Γουρλής αποδείχθηκε ο... Αλέξης Κούγιας για τη Βέροια, καθώς η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ έκανε δεκτή εν μέρει την έφεση της μακεδονικής ομάδας και μείωσε σε δύο τις αγωνιστικές, από τρεις που ήταν αρχικά, για τα σοβαρά επεισόδια, που προκάλεσαν οι οπαδοί της στον αγώνα με τη Ξάνθη. Ο Κούγιας προηγουμένως είχε αναλάβει την προεδρία της Βέροιας, μετά από πρόταση του ιδιοκτήτη της ομάδας Τσιαμήτρου.

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ κάλεσε σε απολογία εντός δέκα ημερών τον Παναθηναϊκό, τον Αρη και τον ΠΑΟΚ, γιά επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί τους σε αγώνες γιά το Κύπελλο Ελλάδος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,91 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,45, γαλλικό φράγκο προς 47,86, λίρα Αγγλίας προς 480,98, ελβετικό φράγκο προς 197,21, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,80, τη λίρα Κύπρου προς 547,20 και την ECU προς 317,64 δραχμές.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει σε απόσταση αναπνοής απο το φράγμα των 1500 μονάδων. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 1499,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,50%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε αισθητή βελτίωση και έφθασε τα 28,6 δισ. δρχ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του Τραπεζικού τομέα και ιδιαίτερα η Εθνική Τράπεζα καθώς και η μετοχή του ΟΤΕ η οποία έκλεισε με άνοδο 6,8% στις 6.500 δρχ. διακινώντας 2.091.110 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με ανέμους βόρειους ασθενείς μέχρι μέτριους και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυρούς, που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδών με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 17 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 17 και 3 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 6 March 1998 - 20:02:24 UTC