Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέα μέτρα για αναδιάρθρωση της οικονομίας.
- Παπαντωνίου: Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.
- Διάγγελμα πρωθυπουργού.
- Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης.
- Και πάλι πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ.
- Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των κακοποιών.
- Οι αρχές κοντά στους δράστες του διπλού φονικού της Κεφαλλονιάς.
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Κώστας Καραμανλής.
- Ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ οι Εφορίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα μέτρα για αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Πακέτο μέτρων για την αναδιάρθρωση της οικονομίας εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά την ένταξη της δραχμής στους μηχανισμούς ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά, που έχουν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών, είναι: περικοπή κατά 100 δις δρχ των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, περιορισμός του ελλείμματος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 100 δισ., μείωση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης κατά 100 δισ. φέτος και 250 δισ. τα δυο επόμενα χρόνια,πάγωμα των προσλήψεων, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και περιορισμό απασχόλησης των συνταξιούχων. Επίσης θα ιδιωτικοποιηθούν έντεκα δημόσιες επιχειρήσεις και τέσσερις τράπεζες, θα αναδιαρθρωθεί ριζικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, θα εξυγιανθούν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ μέσα στο 1998 θα ιδιωτικοποιηθούν κατά 49% η ΔΕΠ, η ΕΥΔΑΠ, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η Ολύμπικ Κέτερινγκ, η ΔΕΘ, η Ολυμπιακή Τουριστική, ο Ισθμός της Κορίνθου, ενώ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ.

Παπαντωνίου: Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι δεν θα παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι ή έκτακτες εισφορές, προέβλεψε μικρές βραχυχρόνιες επιπτώσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, αλλά εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου θα κλείσει κοντά στο 2,5%, εφόσον, αντιδράσουν θετικά και ψύχραιμα οι κοινωνικοί εταίροι. Εξήγησε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν θα καταρτίσει νέο Πρόγραμμα Σύγκλισης, αλλά θα αναπροσαρμόσει το ισχύον και προέβλεψε πτωτική πορεία των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες. Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελλάδας να ενταχθεί η δραχμή στο σύστημα ισοτιμιών εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διάγγελμα πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο διάγγελμά του χθες το βράδυ ζήτησε τη στήριξη ολόκληρου του λαού, προκειμένου - όπως ειπε - να μετατραπεί η σχετική απόφαση για τη δραχμή σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η συμμετοχή της δραχμής, τόνισε, στο σύστημα αυτό έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πρόσθεσε οτι με αυτή την ισοτιμία θα ενταχθεί η Ελλάδα το 2001 στην ΟΝΕ. Το μεσημέρι ο Γιάννος Παπαντωνίου, θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων, που θα συνοδεύσει την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής.

Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης.

Για αναξιοπιστία, προχειρότητα και ατολμία κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι είναι ανέφικτος ο στόχος για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του έτους και υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.Τα εξαγγελθέντα μέτρα θα επιταχύνουν την εξαθλίωση των εργαζομένων, εκτιμά το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ ζητά την παραίτηση του οικονομικού επιτελείου, καταλογίζοντάς του λανθασμένες επιλογές και αποτυχημένους χειρισμούς. Για νέα βαριά επίθεση στο εισόδημα των μικρομεσαίων κάνει λόγο το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για Βατερλώ της σκληρής δραχμής. Για αιφνιδιασμό κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας ότι θα δώσει μάχη για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Και πάλι πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ.

Η ΠΑΣΚΕ με απόλυτη πλειοψηφία, αλλα χωρίς πλέον την αυτοδυναμία αναδείχθηκε ως πρώτη δύναμη της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ στο συνέδριο Συνομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκε στην Καβάλα. Η ΔΑΚΕ, αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση, ισοψηφώντας σε έδρες με την ΕΣΑΚ, αλλά με περισσότερους συνέδρους και ως εκ τούτου διεκδικεί τη θέση του γ.γ. της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ πήρε ποσοστό 48,95% και 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 22,96% και 10 έδρες, η ΔΑΣ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ 21,34% και 10 έδρες και η Αυτόνομη παρέμβαση που πρόσκεινται στον ΣΥΝ 6,72% και 3 έδρες.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των κακοποιών.

Ευρεία σύσκεψη υπο την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μετά τα αυξημένα κρούσματα κλοπών και ληστειών. Στη σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν μέτρα περιορισμού της δράσης των αλλοδαπών, κυρίως κακοποιών. Στο μεταξύ, τέσσερις ληστείες, έξι διαρρήξεις, τρεις αρπαγές τσαντών και 42 κλοπές έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή της Αθήνας. Στο Κρανίδι, δυο δράστες, μάλλον Αλβανοί μπήκαν στο σπίτι του 65χρονου Νίκου Παπασταύρου και αφού έδεσαν τον ίδιο και τη σύζυγό του, τους πήραν 150.000 δρχ, 100 δολάρια, χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Ο Παπασταύρου, πέθανε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Οι αρχές κοντά στους δράστες του διπλού φονικού της Κεφαλλονιάς.

Στα ίχνη των δολοφόνων του ζεύγους των Βρετανών στο χωριό Καμιναράτα Κεφαλλονιάς, βρίσκεται η αστυνομία, οι έρευνες της οποίας επικεντρώνονται σε δυο Αλβανούς, που συνελλήφθησαν στο Νυδρί της Λευκάδας και ανακρίνονται. Σε βάρος τους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και δεν αποκλείεται να ειναι αυτοί οι δράστες της διπλής ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει τα στοιχεία της ταυτότητας τους, επειδή δεν έχει ακόμη τις αποδείξεις που χρειάζεται.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Κώστας Καραμανλής.

Βγήκε το πρωί από το νοσοκομείο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στο δεξί γόνατο. Ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στο σπίτι του για περίπου τέσσερις ημέρες, ενώ για περίπου έξι εβδομάδες θα μετακινείται με πατερίτσες.

Ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ οι Εφορίες.

Ανοικτές ως τις 8 το βράδυ θα ειναι μέχρι και την Τρίτη οι εφορίες, προκειμένου να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει σιωπηρή παράταση μέχρι την Παρασκευή, δεδομένου ότι ορισμένα ταμεία δεν έχουν αποστείλει ακόμα τις βεβαιώσεις εισοδήματος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου κυπελούχων στο βόλεϊ αγωνίζεται το απόγευμα η ομάδα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την πανίσχυρη ιταλική Κούνεο. Χθες οι ερυθρόλευκοι νίκησαν εύκολα την πορτογαλική Καστέλο Ντα Μάϊα με 3-0 σετ, ενω η ιταλική ομάδα κέρδισε με 3-0 την ισπανική Γκράντ Κανάρια.

Συνεχίζονται στις 4 το απόγευμα οι αγώνες για την 25η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο της Α εθνικής κατηγορίας. Ειδικότερα θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός - Καβάλα, Σκόντα Ξάνθη - Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ - Ιωνικός, Βέροια - Καλαμάτα, Παναχαϊκή - Εθνικός Πανηλειακός - ΟΦΗ και Προοδευτική - Ηρακλής. Αύριο θα γίνει το παιχνίδι Απόλλων - Αθηναϊκός. Χθες η ΑΕΚ κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 1-0.

Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ολοκληρώνονται σήμερα οι αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 6.30 και θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του Αντέννα. Χθες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηράκλειο - Παναθηναϊκός 79-80, Περιστέρι - Παπάγου 66- 56, Σπόρτιγκ - Λάρισα 69-58, Ηρακλής - Πανιώνιος 77-81, Απόλλων Πατρών - Δάφνη 86-79 και ΑΕΚ - Αρης 64-55.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι νέες ισοτιμίες της δραχμής έναντι των νομισμάτων των χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος έχουν ως εξής: Φράγκο Βελγίου 8,753, Κορόνα Δανίας 47,331, Μάρκο Γερμανίας 180,542, Πεσέτα Ισπανίας 2,122, Φράγκο Γαλλίας 53, 831, Λίρα Ιρλανδίας 448,355, Λίρα Ιταλίας (100) 18,236, Φιορίνι Ολλανδίας 160,234, Εσκούδο Πορτογαλίας 1,761, Σελίνι Αυστρίας 25,661, Μάρκο Φινλανδίας 59,388 και την ΕCU 357.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα υδατικά πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 5 βαθμούς. Στα δυτικά 2 με 11 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 10 βαθμούς Κελσίου. Βροχή, ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 8 και 2 με 5 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 15 March 1998 - 17:00:22 UTC