Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας.
- Αύριο η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
- Μητέρα στραγγάλισε την κόρη της στο Χολαργό.
- Αύριο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
- Συναντήσεις με Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο είχαν Χόλμπρουκ-Μίλερ.
- Χαλάει από αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα.
- Ενας 58χρονος βιοπαλαιστής από τη Ρόδο, κέρδισε 1,8 δις στο Τζόκερ.
- Συνάντηση με τον Πάγκαλο είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
- Εκθεση για τους Αρχαίους Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας στη Μόσχα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας.

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας, καθώς οι μαθητές συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων και τις καταλήψεις των σχολείων, μερικά από τα οποία παρουσιάζουν εικόνα καταστροφής, ενώ το υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο Γεράσιμος Αρσένης εξήγγειλε πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και ΝΔ διασταυρώνουν τα πυρά τους για το τις πταίει, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει την τακτική των μαθητών.

Αύριο η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο το κοινό στις μετακινήσεις και στις συναλλαγές του με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κόντρα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ρήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, επιχειρεί η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, καθώς θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση. Λόγω της απεργίας θα ακινητοποιηθούν αύριο τα τρόλεϊ και τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ τα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Μητέρα στραγγάλισε την κόρη της στο Χολαργό.

Συγκλονισμένο είναι το Πανελλήνιο από την ενέργεια της 42χρονης Βάλιας Σιαμπάνη, από Χολαργό, η οποία στραγγάλισε με ένα κορδόνι την 14χρονη κόρη της Λιούμπα την ώρα που κοιμόταν, επειδή όπως είπε ήταν ατίθαση και αργούσε να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι. Την ώρα του στραγγαλισμού στο σπίτι ήταν και ο μεγάλος γιος της Σιαμπάνη, ο οποίος δεν κατάλαβε το παραμικρό. Η παιδοκτόνος, που είναι σε διάσταση με το συζυγό της, αφού περιπλανήθηκε για αρκετές ώρες στους δρόμους, παραδόθηκε στην αστυνομία.

Αύριο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Αποφάσεις για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αναμένεται να πάρει στην αυριανή του συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ. Ηδη για τις προτάσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τον υποργό Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η αγορά υπερσύγχρονων αεροσκαφών τέταρτης γενιάς και ιπταμένων ραντάρ, καθώς και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Συναντήσεις με Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο είχαν Χόλμπρουκ-Μίλερ.

Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης, κυρίους Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο, είχαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι Χόλμπρουκ και Μίλερ, που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα συνεχιστούν, βρέθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι Ες-300, καθώς η αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα να ματαιωθεί η εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

Χαλάει από αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες, η ένταση των οποίων στα ανατολικά και νότια θα φθάσει και τα 10 μποφόρ. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και στην ανατολική Πελοπόννησο, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ενας 58χρονος βιοπαλαιστής από τη Ρόδο, κέρδισε 1,8 δις στο Τζόκερ.

Ενας 58χρονος βιοπαλαιστής από τη Ρόδο, είναι ο σούπερ τυχερός της κλήρωσης του "Τζόκερ" που κέρδισε το ποσό του 1,875 δισ. δρχ, παίζοντας ένα δελτίο αξίας 2.000. Πρόκειται για τον Βασίλης Συριμή, κάτοικο του χωριού Απόλλωνα της Ρόδου, πατέρα τριών παιδιών και ο οποίος εργάζεται ως εποχικός υπάλληλος στο Δασικό Φυτώριο του νησιού.

Συνάντηση με τον Πάγκαλο είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Παράδειγμα προς μίμηση από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που βρέθηκε στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινότητας. Ο κ. Φίσερ που συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της κυβέρνησής του στις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.

Εκθεση για τους Αρχαίους Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας στη Μόσχα.

Οι Αρχαίοι Ελληνες της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας είναι το θέμα έκθεσης, που οργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας και η ελληνική Πρεσβεία στη Ρωσία, που εντάσσεται στον εορτασμό των 170 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας. Οι σχέσεις Βυζαντίου και Ρωσίας τείνουν ορισμένες φορές να επισκιάσουν τις σχέσεις του Ελληνισμού με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως πιστοποιούν και τα περισσότερα από 100 εκθέματα της έκθεσης, από τον 6ο μέχρι και 4ο μΧ αιώνα. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται χρυσά και ασημένια νομίσματα του Αλεξάνδρου, πλήθος αττικών μελανόμορφων αγγείων, η Αφροδίτη του Ταμάν κα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μία απόφαση, που αποκαλύπτει, για μία ακόμα φορά, ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δικαιοσύνη, αλλά ισσοροπίες και συναλλαγές στα γραφεία των παραγώντων, ο ΠΑΟΚ, που, μάλλον δικαίως φώναζε για την τιμωρία του και ειδικά όπως αυτή σημειώθηκε, τελικά πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί, ενώ ο αποκλεισμός της έδρας του μειώθηκε από πέντε σε τρεις αγωνιστικές. Πάντως, ο αγώνας κατακυρώνεται οριστικά στον Ολυμπιακό, καθώς θεωρείται... ότι έληξε με 2-1 υπέρ των ερυθρολεύκων και παράλληλα ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο δύο εκατομμυρίων δρχ. Ετσι, μετά απ'αυτή την εξέλιξη ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην τρίτη θέση με 26 βαθμούς, ενα περισσότερο από τη Ξάνθη και τον Παναθηναϊκό, ενώ προηγείται πάντα ο Ολυμπιακός με 31 και ακολουθεί με 29 η ΑΕΚ.

Με 2-0 επικράτησε ο Ολυμπιακός επί του Εθνικού, σε αγώνα για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α'εθνικής και πήρε πάλι κεφάλι στη βαθμολογία, με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ. Για τον Ολυμπιακό, για τον Ολυμπιακό που δεν πήγε καλά και δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα μέχρι να ανοίξει το σκορ, τα τέρματα πέτυχαν οι Γκόγκιτς στο 65' με πέναλτι και ο Τζόρτζεβιτς στο 75'. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν και πέναλτι, εκτός από πολλές ευκαιρίες, με τον Τζόρτζεβιτς στο 60'.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς μετά από ψηφοφορία των αρχηγών των ομάδων, που διοργάνωσε ο ΠΣΑΠ. Στην ίδια ψηφοφορία καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε ο Μπάγιεβιτς και διαιτητής ο Τεβεκέλης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού προσπάθησε σήμερα να τονώσει το ηθικό των παιχτών του για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Ο Δανιήλ τόνισε ότι όλοι έχουν ευθύνες για τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά και τη διατήρηση καλού κλίματος, ώστε η συνέχεια να είναι καλύτερη. Από την σημερινή προπόνηση απουσίασε ο Κόλα, ενώ αποκλείσθηκαν από τον αγώνα της Τετάρτης με τον Πανελευσινιακό για το κύπελλο, οι τιμωρημένοι Μπασινάς, και Κωνσταντινίδης.

Ο Γιώργος Παράσχος είναι το φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αρη. Ο Ελληνας τεχνικός θα έχει σήμερα την καθοριστική επαφή με τη διοίκηση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αργά χθες βράδυ έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γιώργου Φοιρού, μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τον Πανελευσινιακό.

Διαστάσεις άρχισε να παίρνει το σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μετά τις καταγγελίες του μέλους της Μαρκ Χόντλερ, ο οποίος κατήγγειλε πως οι "αθάνατοι" έχουν εξαγοραστεί κατά τη διάρκεια ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μετά τη φίμωση που επέβαλε στον Ελβετό παράγοντα, τώρα υποστηρίζει ότι η ΔΟΕ θα επιβάλει άμεσες και αυστηρές κυρώσεις στα μέλη της, που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Πάντως, το Πεκίνο φωνάζει ότι έχασε τους Ολυμπιακούς του 2000 από το Σίδνεϊ, λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στους κόλπους της ΔΟΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,16, γαλλικό φράγκο προς 50,74, λίρα Αγγλίας προς 473,37, ελβετικό φράγκο προς 210,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,18, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,40, τη λίρα Κύπρου προς 573,31 και την ECU προς 333,99 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 2407,05 μονάδες καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 2,18%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 51,5 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών και των εταιριών Λήζινγκ ενώ αντιθέτως έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των Κατασκευαστικών Εταιριών. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,79%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις στα δυτικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν στα Νότια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 2 μ ε 12 και στο Αιγαίο 7 με 14 βαθμούς Κελσίου. Βροχή με χιονόνερο και χιόνι στα γύρω ορεινά, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 11 και 2 με 5 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 15 December 1998 - 3:46:20 UTC