Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στην Κρήτη θα εγκατασταθούν τελικά οι Ες-300.
- Τη νέα πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας.
- Δηλώσεις υφυπουργού Οικονομικών για την πτώση των επιτοκίων.
- Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο 29χρονος που κατακρεούργησε τη γιαγιά του στη Θεσσαλονίκη.
- Παρ'ολίγον τροχαίο στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
- Αγνοούνται ακόμα οι δύο έλληνες ναυτικοί, μέλη του πλοίου ΒΙΟΛΕΤΑ.
- Με αιχμές κατά της κυβέρνησης, ορκίσθηκε ο νέος υπερνομάρχης Αττικής Θεόδωρος Κατριβάνος.
- Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου κοριτσιού του αλβανού πρωθυπουργού.
- Βοήθεια σε κούρδους πρόσφυγες παρέχει το υπουργείο Εργασίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην Κρήτη θα εγκατασταθούν τελικά οι Ες-300.

Την οριστική απόφασή του να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι Ες-300 στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη, ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου που συνήλθε το απόγευμα, αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ.Κληρίδης τονίζει ότι κατέληξε στην απόφαση αυτή αφού έλαβε υπόψη του και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα έλθει σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για να συναφθεί νέα συμφωνία για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη.

Τη νέα πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας.

Συντόμευση του χρόνου ελέγχου και πληρωμών των αγροτικών προϊόντων και στην καταβολή των επιδοτήσεων, υποσχέθηκε ο υπουργός Γεωργίας, παρουσιάζοντας στα Χανιά τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο του με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των αγροτών. Μεταξύ άλλων ο κ. Ανωμερίτης εξήγγειλε μέτρα για τους νέους αγρότες και ινστιτούτα για τα τρία βασικά ελληνικά προϊόντα βαμβάκι, καπνό και το ελαιόλαδο.

Δηλώσεις υφυπουργού Οικονομικών για την πτώση των επιτοκίων.

Κατά ένα τρισεκατομμύριο δρχ μειώθηκαν το 1998 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και εκτίμησε ότι το 1999 θα επιταχυνθεί η πτώση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων και θα επιτευχθεί η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα και Τρίτη θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό Αφορολόγητα Αποταμιευτικά Ομόλογα διετούς διάρκειας με επιτόκιο 10% από 10, 3%.

Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο 29χρονος που κατακρεούργησε τη γιαγιά του στη Θεσσαλονίκη.

Ο 29χρονος εγγονός της Λεωνίδας Αφθονίδης, ο οποίος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, είναι τελικά ο δράστης του φρικιαστικού εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, με θύμα την 72χρονη Ουρανία Πατσαρίκα, που βρέθηκε νεκρή με 30 μαχαιριές. Ο Αφθονίδης, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση οπλοφορία και οπλοχρησία δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τι άκριβώς έκανε και καθόλη τη διάρκεια της ανάκρισης γελούσε συνεχώς.

Παρ'ολίγον τροχαίο στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Τυχαία αποφεύχθηκε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα εξαιτίας του πάγου, στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ, με 40 επιβάτες, συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο βγήκε από την πορεία του λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από τον πάγο. Ο οδηγός του λεωφορείου όμως κατάφερε να κρατήσει τον έλεγχο του οχήματος. Ο οδηγός του ΙΧ και η σύζυγός του τραυματίσθηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Αγνοούνται ακόμα οι δύο έλληνες ναυτικοί, μέλη του πλοίου ΒΙΟΛΕΤΑ.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση των δύο ελλήνων ναυτικών, μελών του υπό σημαία Κύπρου φορτηγό πλοίο ΒΙΟΛΕΤΑ, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Τεξάς των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Γαβαλά και Νικήτα Λαμπρινό, Α' και Β' μηχανικό αντίστοιχα, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης, ορκίσθηκε ο νέος υπερνομάρχης Αττικής Θεόδωρος Κατριβάνος.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε πριν καλά - καλά αναλάβει τα καθηκοντά του ο νέος υπερνομάρχης Αττικής Θεόδωρος Κατριβάνος, ο οποίος μαζί με τους νέους νομάρχες Αττικής, ορκίσθηκε σε ειδική τελετή στην Παλιά Βουλή. Ο κ. Κατριβάνος εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης στο θεσμός της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και έκανε λόγο για αλαζονεία και τυραννία της εξουσίας, για γραφειοκρατία και κομματικές παρεμβάσεις.

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου κοριτσιού του αλβανού πρωθυπουργού.

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου κοριτσιού του αλβανού πρωθυπουργού Παντελή Μάϊκο, που γεννήθηκε πρόωρα με προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο Ελενα για παρακολούθηση. Στο ίδιο νοσοκομείο βρίσκεται και η σύζυγος του αλβανού πρωθυπουργού, την οποία επισκέφθηκε το απόγευμα η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη.

Βοήθεια σε κούρδους πρόσφυγες παρέχει το υπουργείο Εργασίας.

Προσφορά βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα στους κούρδους πρόσφυγες στην Ελλάδα ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενόψει των εορτών. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000.000 δρχ. θα διατεθεί για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ποδοσφαιρικούς αγώνες θα ξεκινήσει το 1999 για τους Ελληνες φιλάθλους, αφού το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ, αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση την αναβολή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ΕΠΑΕ αναμένεται να αποστείλει άμεσα στον ΟΠΑΠ έγγραφο, στο οποίο θα ζητά την άμεση καταβολή των 300 εκατομμυρίων δραχμών που οφείλει ο Οργανισμός στην Ενωση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνουν αγώνες πρωταθλήματος ούτε στις 10, ούτε στις 17 Ιανουαρίου.

Σε ουδέτερο γήπεδο θα υποχρεωθεί να δώσει τα δύο επόμενα παιχνίδια του ο Αρης, αφού η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ τιμώρησε τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης με αποκλεισμό της έδρας του για δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δραχμών, για όσα συνέβησαν στον αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Στο μεταξύ, αύριο θα κριθούν από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, οι εφέσεις ΠΑΟ και Ολυμπιακού για τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί (3 και 2 ημέρες αντίστοιχα).

Μόνο οι υπογραφές απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η επιστροφή του Θανάση Κολιτσιδάκη στον Απόλλωνα. Ο έμπειρος αμυντικός που έκανε μεγάλη καριέρα στην ``ελαφρά ταξιαρχία`` και τον Παναθηναϊκό, ήταν ``παροπλισμένος`` το τελευταίο διάστημα από τον Βασίλη Δανιήλ και έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά. Ο Κολιτσιδάκης προπονείται τις τελευταίες ημέρες με τον Απόλλωνα και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεταγραφή της αθηναϊκής ομάδας στην προσπάθεια που κάνει η διοίκηση για ενίσχυση, προκειμένου να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 30 Δεκεμβρίου, Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αναβλήθηκε για εσωτερικούς λόγους. Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΑΕ ΑΕΚ, προσθέτει ότι η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Τάκη Φύσσα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Σήμερα ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, άναψε το ``πράσινο`` φως στον πρόεδρο του Πανιωνίου, Λουκά Σιότροπο για την παραχώρηση του διεθνούς μεσοαμυντικού στον Παναθηναϊκό. Ο κ Σιότροπος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Βαρδινογιάννη και αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του παίκτη με την υπογραφή του συμβολαίου, αφού ουσιαστικά απομένουν μόνο ορισμένες λεπτομέρεις να τακτοποιηθούν.

Ενας Ελληνας διαιτητής που ζεί στη Σουηδία, ο Νίκος Μποτίτσης, μαζί με τον Λιθουανό Μπραζάουσκας, ορίστηκαν από τη ΦΙΜΠΑ να διευθύνουν τον αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της Β φάσης της Ευρωλίγκας ανδρών. Ο Νίκος Μποτίτσης είναι Σουηδός υπήκοος, αλλά κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ζεί στην πόλη Γιάρφαλα, ενώ εκτός από το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ θα "σφυρίξει" και τον αγώνα του κυπέλλου Σαπόρτα, ΑΕΚ-Μπούντουτσνοστ.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών επισκέφθηκε το 401 Στρατιωρικό Νοσοκομείο και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και μοίρασε δώρα στους νοσηλευόμενους στρατιώτες και σμηνίτες. Την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών αποτελούσαν ο πρόεδρος Τάσος Μπουντούρης και οι Κάκι Κακιασβίλι, Γιώργος Τζελίλης και Μιρέλα-Μανιάνι Τζελίλη, ενώ μαζί τους ήταν και ο Θωμάς Κακιασβίλι, πατέρας του Κάκι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,40 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,51, γαλλικό φράγκο προς 50,83, λίρα Αγγλίας προς 479,10, ελβετικό φράγκο προς 208,89, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 247,64, τη λίρα Κύπρου προς 575,44 και την ECU προς 334,60 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας και καταιγίδες στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αλλά το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομιχλές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -8 με 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 14 και στα νησιά 5 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει 5 με 13 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις, ομίχλη το πρωί, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία -3 με 7 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 29 December 1998 - 19:00:32 UTC