Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκ στην κοινή γνώμη απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ
  • [02] ΗΠΑ-Συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια των κτιρίων
  • [03] ΗΠΑ-Τρομοκρατία-Μπιν Λάντεν
  • [04] Αναταραχή στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά-Ανάκαμψη στα Ευρωπαϊκά.
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ
  • [06] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
  • [07] Βουλή - Εισαγγελικό έγγραφο - ΔΕΚΑ
  • [08] Καύσιμα-Αυξάνονται απο τα μεσάνυχτα οι τιμές.
  • [09] ΗΠΑ-Τρομοκρατία-Ελλάδα .
  • [10] Επιπτώσεις .
  • [11] Οικονομία-Επιπτώσεις .
  • [12] Ολυμπιακή - Πώληση .
  • [13] Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ .

  • [01] Σοκ στην κοινή γνώμη απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ

    12/09/2001 13:43:12

    Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη μετά το απίστευτης αγριότητας τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, που προκάλεσε αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και την καταστροφή των δίδυμων πύργων του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, στη Νέα Υόρκη αλλά και μέρους του Πενταγώνου. Ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας των ΗΠΑ είναι το διάγγελμα του προέδρου Μπους οτι δεν πρόκειται να γίνει καμμία διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες που έφεραν εις πέρας τις ενέργειες αυτές και σε όσους τους υποθάλπτουν. Ασαφείς πάντως, παραμένουν η κατεύθυνση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσει η Ουάσιγκτον στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών πιστεύει οτι οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις συνιστούν πράξη πολέμου, αλλά μόνον το 22% εκτιμά οτι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβούν αμέσως σε επιθέσεις αντιποίνων.

    [02] ΗΠΑ-Συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια των κτιρίων

    12/09/2001 13:43:05

    Στα ερείπια των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη έχει στηθεί μία γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των αγνοούμενων που εκτιμάται οτι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε το πρωί οτι υπάρχουν επιζώντες κάτω απο τα ερείπια, ενώ ο δήμαρχος της πόλης επανέλαβε οτι οι "αριθμός των θυμάτων πρόκειται να είναι πολύ υψηλός". Κάτω απο τα ερείπια αγνοείται το επιτελείο της πυροσβεστικής και περισσότεροι απο 300 πυροσβέστες, ενώ δύο παγιδευμένοι διασώθηκαν το πρωί, απο τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα, το δίκτυο "Εν-Μπι-Σι" μετέδωσε οτι τουλάχιστον 800 άτομα σκοτώθηκαν κατά την πτώση του αεροσκάφους στο Πεντάγωνο. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση υψιστης ετοιμότητας τόσο για τη θωράκιση της χώρας, όσο και για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο εσωτερικό της. Οι αρχές στη Μασαχουσέτη εντόπισαν την ταυτότητα πέντε Αράβων ως υπόπτων για τις χθεσινές επιθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπόστον Χέραλντ" δύο απο τους ύποπτους, που επέβαιναν σε ένα απο τα αεροσκάφη που οδηγήθηκαν πάνω στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, ήταν αδέλφια με διαβατήρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας απο αυτούς είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος.

    [03] ΗΠΑ-Τρομοκρατία-Μπιν Λάντεν

    12/09/2001 13:42:58

  • Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας "φωτογραφίζουν" το Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο Οσάμα Μπιν Λάντεν, οτι βρίσκεται πίσω απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Πάντως, πακιστανική εφημερίδα, γραφεί σήμερα οτι ο Μπιν Λάντεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται κάθε ανάμειξη, εκτιμώντας οτι οι ενέργειες αυτές είναι έργο κάποιας αμερικανικής οργάνωσης. Ωστόσο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ισλαμικού Μετώπου στους κόλπους τους οποίου συμμετέχουν πολλές ισλαμικές οργανώσεις σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" επισημαίνει ότι μόνο ο Μπιν Λάντεν είχε την ικανότητα να πλήξει την καρδιά της Αμερικής, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον ισλαμικό κόσμο. Απο το Αφγανιστάν, η αντιπολίτευση που αντιμάχεται το καθεστώς των Ταλιμπάν, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις χθεσινές εκρήξεις που συγκλόνισαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    [04] Αναταραχή στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά-Ανάκαμψη στα Ευρωπαϊκά.

    12/09/2001 13:42:51

  • Αναταραχή επικρατεί στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει σήμερα κλειστό ενώ μεγάλες απώλειες παρουσίασαν οι Ασιατικές κεφαλαιαγορές. Στο Τόκιο ο δείκτης Νικέι σημείωσε απώλειες 6,6%. Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την αρχική πτώση από το μεσημέρι παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. Στην Αθήνα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου άρχισε στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 4.30. Οι απώλειες του Γενικού δείκτης στην αρχή της συνεδρίασης ξεπερνούν το 7%.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

    12/09/2001 13:42:44

  • Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις ενημέρωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ.Σημίτης μετά τη συνάντηση τονισε ότι οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ αποτελούν ένα στυγερό έγκλημα όποια σημαία κι αν σηκώνουν οι τρομοκράτες. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά, δημιουργούν άλλα, και καθιερώνουν μια νέα μορφή πολέμου που δεν πρέπει να την αποδεχθούμε και έχει θύματα τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Η Ελλάδα είπε, καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δεν θα πρέπει, τόνισε ο πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή να μας κυριεύσει ο φόβος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους συμμάχους της. Οι ενέργειές μας, τόνισε, έχουν πάντα γνώμονα την προστασία της ειρήνης, της ανθρώπινης ζωής και την εξασφάλιση των συνθηκών προόδου. Ο κ.Στεφανόπουλος στην αρχή της συνάντησής τους και μπροστά στις κάμερες εξέφρασε την κατάπληξη και την ανησυχία του για τις συνέπειες ενώ τόνισε ότι χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για να αποκρουστούν οι τρομοκράτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι αλλάζει το σκηνικό και συνέστησε ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Από τις 12 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή και ασχολείται με τα χθεσινά γεγονότα στις ΗΠΑ.

    [06] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

    12/09/2001 13:42:38

  • Εντάθηκαν οι έλεγχοι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις των μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στη χώρα μας. Επίσης δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί τόσο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και σε διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών όσο και οργανισμών. Σήμερα η αμερικανική πρεσβεία παραμένει κλειστή. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλους τους στόχους αμερικανικού και ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος. Το πρωί στο Πεντάγωνο συνεδρίασε η επιτροπή κρίσεων του ΓΕΕΘΑ.

    [07] Βουλή - Εισαγγελικό έγγραφο - ΔΕΚΑ

    12/09/2001 13:42:31

  • Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα το εισαγγελικό έγγραφο για τη δραστηριότητα και την οικονομική διαχείριση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών κατά την προεκλογική περίοδο. Στο έγγραφό του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας χαρακτηρίζει ζημιογόνο τη διαχειριστική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ ΑΕ και εκτιμά ότι υπάρχει εμπλοκή του υπουργού και των υφυπουργών Οικονομικών της περιόδου εκείνης σε αξιόποινες συμπεριφορές, καθώς και του προέδρου της ΔΕΚΑ, όπως και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς γιατί δεν υλοποίησε την ελεγκτική της δραστηριότητα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με δήλωσή του διατύπωσε την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του εισαγγελικού εγγράφου. Εκτιμά ότι δεν συνιστά διαβίβαση στοιχείων και καταγγελιών όπως ορίζει ο νόμος αλλά επεκτείνεται και σε ανεπίτρεπτες αξιολογήσεις σε ήδη γνωστά θέματα. Σημειώνει ότι το έγγραφο αναφέρεται επιλεκτικά σε ορισμένα θέματα τα οποία παραποιεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

    [08] Καύσιμα-Αυξάνονται απο τα μεσάνυχτα οι τιμές.

    12/09/2001 13:42:24

  • Αυξάνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων. Κατά 3 δραχμές το λίτρο, αυξάνονται οι τιμές της βενζίνης, ενώ κατά 5 δραχμές ακριβότερα θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης.

    [09] ΗΠΑ-Τρομοκρατία-Ελλάδα .

    12/09/2001 08:52:38

    Σοκαρισμένη εξακολουθεί και παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αμερικανικό λαό. Σχεδόν 24 ώρες μετά εξακολουθούσε να φλέγεται το Πεντάγωνο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 800 νεκρούς, ενώ κατέπεσε ένα ακόμα υποστηρικτικό κτίριο των δίδυμων ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης. Στα ερείπιά τους εικάζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άτομα.

    [10] Επιπτώσεις .

    12/09/2001 08:52:31

    Κοινή είναι η εκτίμηση ότι από σήμερα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με το χθές στην πολιτική και οικονομική παγκόσμια σκηνή ύστερα από το πολλαπλό πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποκτά νέες διαστάσεις. Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα αυτό, ενώ ο Αμερικανός ομολόγός τους ξεκινά διαβουλεύσεις με όλους τους ηγέτες. Στην Αθήνα, συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [11] Οικονομία-Επιπτώσεις .

    12/09/2001 08:52:25

    Απρόβλεπτες σε έκταση αναμένονται οι επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές θα αποφασίσουν σήμερα αν θα λειτουργήσουν. Ηδη χθές τα μεγάλα Χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλη πτώση, ενώ υπήρξε θεαματική άνοδος του τιμής του πετρελαίου και του χρυσού. Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα.

    [12] Ολυμπιακή - Πώληση .

    12/09/2001 08:52:19

    Παρατείνονται για 35 μέρες ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την ΑΞΟΝ Aερογραμμές ΑΕ και τις άλλες ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η Boston θα ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από τα άλλα μέρη (Κυπριακές Αερογραμμές και Αυστραλιανή Κοινοπραξία) τα οποία συνεχίζουν να μετέχουν στη διαδικασία.

    [13] Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ .

    12/09/2001 08:52:12

    Την Παρασκευή αναμένεται να δώσει το υπουργείο Παιδείας, τις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σχετικές δηλώσεις έκανε το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι το 2004 δεν πρόκειται να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 September 2001 - 11:30:45 UTC