Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν.Τύπου-Γρ.Τ.Πρωθ.-Σημίτης/Πανελλήνια συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ.
  • [02] Αρχισαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ληστεία στην Εμπορική στο Μοσχάτο.
  • [04] Στο 3,3% ο πληθωρισμός Ιουνίου
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου.
  • [06] Τρομοκρατία-Προσαγωγές υπόπτων και έρευνες σε σπίτια
  • [07] Αρχίζει σήμερα η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
  • [08] Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ για κοινοτική οδηγία.
  • [09] Μικρή πτώση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • [10] Επιμένει η Τουρκία στις απόψεις της για τον ευρωστρατό.

  • [01] Αν.Τύπου-Γρ.Τ.Πρωθ.-Σημίτης/Πανελλήνια συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ.

    05/07/2002 14:18:21

    Embargo: ώρα 14.00

    ΟΜΙΛΙΑ

    ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

    ΤΟΥ Κ0ΜΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2002

    Συντρόφισσες, σύντροφοι,

    Μια νέα εποχή έχει αρχίσει για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την προοδευτική παράταξη, που ενώνει τους Έλληνες σε μια πορεία ελπίδας και προοπτικής. Σε μια πορεία για μια νέα Ελλάδα, για μια πιο ισχυρή Ελλάδα, για μια Ελλάδα ψηλά στην Ευρώπη του αύριο.

    Συντρόφισσες, σύντροφοι,

    Τη νέα εποχή σφραγίζει η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύγκλιση. Για να αποκτήσει η κοινωνία μας την οικονομική δύναμη, τις προοπτικές και τις υποδομές των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

    Σφραγίζει ακόμα τη νέα εποχή για τη χώρα μας:

    Η μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι τολμηρές πολιτικές για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων της κοινωνίας.

    Ο μεγάλος και πολυμέτωπος αγώνας για μια ιστορική Ολυμπιάδα.

    Μέσα από τις μεγάλες αυτές προσπάθειες και τις αλλαγές σε όλους τους τομείς προβάλλει η Ελλάδα του αύριο. Προβάλλει η κοινωνία που οραματιζόμαστε, η κοινωνία που δημιουργούμε με σύγχρονο σχέδιο, με ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται. Προβάλλει η Ελλάδα που εμείς, η γενιά των αναζητήσεων, των αγώνων και των ανατροπών, θα αφήσουμε κληρονομιά στους Έλληνες του αύριο. Κι αυτό το μεγάλο σχέδιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν θα το αφήσουμε στη μέση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα το κάνουμε πράξη, ένα νέο εθνικό κεκτημένο.

    Ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ήταν τόσο ισχυρή. Η ισχυρή Ελλάδα προχωράει και πετυχαίνει τους στόχους της. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει χαράξει το σχέδιο και το πρόγραμμα για την πιο ισχυρή Ελλάδα, για την ισχυρή κοινωνία, για την επίλυση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δίνει πνοή στο σχέδιο αυτό και το κάνει πράξη.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας. Προβλήματα όπως οι χαμηλές συντάξεις και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε στο σύστημα της υγείας και της δημόσιας παιδείας. Προβλήματα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, που πρέπει να λύσουμε για να εκλείψει η γραφειοκρατία και να εμπεδωθεί κλίμα διαφάνειας και απόλυτης εμπιστοσύνης του πολίτη. Προκλήσεις στον αγροτικό τομέα όπου πρέπει να δώσουμε νέες λύσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα των αγροτών. Προκλήσεις στην οικονομία όπως είναι η περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και η νέα κατανομή των φόρων - να γίνει δηλαδή το φορολογικό μας σύστημα πιο δίκαιο, αλλά και πιο ανταγωνιστικό. Έχουμε ευθύνη και θέληση να προχωρήσουμε στη λύση τους. Με τομές κι αν χρειαστεί με συγκρούσεις. Γι αυτό θέσαμε ως στόχο μας το στόχο της σύγκλισης.

    Συντρόφισσες, σύντροφοι,

    Σήμερα κατακτούμε βήμα βήμα τη σύγκλιση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς. Αλλάζουμε την Ελλάδα ως προς όλες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν τη σύγκλιση. Κατοχυρώνουμε τη σταθερή άνοδο των εισοδημάτων, υλοποιούμε τους μεγάλους σχεδιασμούς μας στις υποδομές, δημιουργούμε ένα νέο κράτος και προχωράμε στο δρόμο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και την υγεία. Δύναμη στην πορεία μας προς τη σύγκλιση δίνει η ανάπτυξη της οικονομίας, που χάρη στην πολιτική μας, προβλέπεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς να είναι για το 2002 η ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σήμερα η χώρα μας μπορεί να λύσει πιο αποφασιστικά τα προβλήματα της εργαζόμενης οικογένειας, των αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών.

    Προχωράμε σταθερά ώστε η εργαζόμενη οικογένεια να αποκτήσει το εισόδημα, τις ευκαιρίες μόρφωσης και την ποιότητα περίθαλψης που υπάρχει στην Ευρώπη.

    Προχωράμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

    Στόχος μας είναι η σύγκλιση για όλους και προχωράμε σε αυτό το στόχο με διαρκή αναδιανομή, με αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αδύνατων ομάδων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.

    Το σύνθημά μας είναι: Πρώτα ο Πολίτης Πρώτα η Ελλάδα.

    Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: διασφαλίζουμε το πλεονέκτημα της σταθερότητας και προχωράμε στον δρόμο του εκσυγχρονισμού στην οικονομία, γιατί μόνο έτσι τα εισοδήματα και οι συντάξεις, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους θα συγκλίνουν αυτή τη δεκαετία για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Κοντά στον αγώνα για τη σύγκλιση έρχεται ο αγώνας για μια άρτια Ολυμπιάδα. Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο εκτεταμένες προσπάθειες για την αλλαγή και την πρόοδο της χώρας μας. Η Ολυμπιάδα θα είναι η μεγάλη στιγμή της ισχυρής Ελλάδας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα έχει όλα τα οφέλη από την επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

    Με την πολιτική της ισχυρής Ελλάδας κατοχυρώνουμε παράλληλα την εθνική μας ανεξαρτησία, προωθούμε την επίλυση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων και προασπίζουμε την εδαφική μας ακεραιότητα. Δίνουμε αγώνες για καθαρούς στόχους, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη ρύθμιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Έχουμε ήδη αναλάβει την Προεδρία της Ένωσης στις στρατιωτικές πτυχές άμυνας και ασφάλειας, όπως και σε θέματα ευρώ και από την 1.1.2003 θα αναλάβουμε στο σύνολο την Προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσουμε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν ζωτική και μείζονα σημασία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Ερχόμαστε από μακριά για να πάμε πολύ μακριά. Το Κίνημά μας εδραίωσε την πολιτική δημοκρατία, και σφράγισε την εθνική συμφιλίωση. Έδειξε ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη, τόλμησε μεγάλες τομές για την κοινωνική απελευθέρωση κι έφερε το άλλο μισό της κοινωνίας δυναμικά στο προσκήνιο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιούργησε το κοινωνικό κράτος κι αποκατέστησε για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον υπάλληλο και τη νεολαία το αναφαίρετο δικαίωμα της συμμετοχής στην πρόοδο του τόπου. Σε έναν διπολικό κόσμο, χτισμένο στα ερείπια ενός παγκοσμίου πολέμου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με καθυστέρηση 40 χρόνων έδωσε στην Ελλάδα τη δική της φωνή και χάραξε μια νέα διαδρομή ενότητας, ελπίδας και προοπτικής.

    Με τη δύναμη των αξιών μας, αλλά και του θετικού έργου, που έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, προχωρήσαμε με αυτοπεποίθηση στο νέο κόσμο της δεκαετίας του 90. Το Κίνημα της Αλλαγής δεν φοβήθηκε την κοσμοϊστορική αλλαγή, που συντελέστηκε στην Ευρώπη. Μέσα στο νέο κόσμο, που χτίστηκε στα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου, χαράξαμε νέους δρόμους για την Ελλάδα. Με τόλμη διορθώσαμε τα λάθη μας και βρεθήκαμε στην εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας με κυρίαρχο αίτημα τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Με τον εκσυγχρονισμό ξεκίνησε η υπέρβαση αδιεξόδων δεκαετιών. Ο εκσυγχρονισμός δεν κρίνεται μόνο από τα μεγάλα έργα ή τη δραστική μείωση του πληθωρισμού. Κρίνεται κυρίως από την ικανότητα της χώρας να πετυχαίνει στόχους που δίνουν πνοή στην κοινωνία κι ανοίγουν νέους δρόμους για τη χώρα και το λαό. Εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δυναμώνουμε αυτή την ικανότητα της Ελλάδας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Είμαστε κόμμα αλλαγής κι όχι κόμμα διαχείρισης της εξουσίας. Στόχος μας είναι η αλλαγή του τόπου, η προώθηση του εκσυγχρονισμού στην κοινωνία και σ αυτό χρειάζεται η διαρκής συστράτευση των οργανωμένων φορέων, των συνδικάτων, των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Είναι απαραίτητη η συλλογική ευθύνη για τη διαμόρφωση, τη στήριξη και την προώθηση των αλλαγών. Δεν μπορούμε να θέλουμε τον εκσυγχρονισμό παντού, τη σύγκλιση για όλους και σε όλα με τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, την πιο ισχυρή Ελλάδα και ταυτόχρονα να θέλουμε να μην αλλάζει τίποτα. Ο εκσυγχρονισμός είναι συνολική διεκδίκηση αλλαγής της κοινωνίας κι όχι άθροισμα επί μέρους συντεχνιακών διεκδικήσεων.

    Κι αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει ως σταθερό γνώμονά του το σοσιαλιστικό πρότυπο. Οι αρχές που μας εμπνέουν είναι οι αρχές του σοσιαλισμού. Οι ακατάλυτες αρχές της ισότητας και της αυτονομίας του ατόμου, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ειρήνης.

    Εμείς πιστεύουμε βαθύτατα σε έναν κόσμο στον οποίο καθένας θα μπορεί να κάνει πράξη τον όραμα ζωής του εφόσον σέβεται την αυτονομία των άλλων.

    Πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Σε έναν κόσμο που δεν αδιαφορεί για την τύχη του κάθε ατόμου. Σε έναν κόσμο κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής. Στην αναγκαιότητα δράσεων που διαμορφώνουν την κοινωνία. Που συνδυάζουν τη λογική της αγοράς με την κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να δημιουργείται μακροχρόνια ανάπτυξη, σταθερότητα και πλήρης απασχόληση, να προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη και να προστατεύεται το περιβάλλον.

    Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες αυτοκαθορίζονται. Που επιλέγουν τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς.

    Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν από τις συναλλαγές μεταξύ κρατών, οικονομιών και ατόμων. Πιστεύουμε στην ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, στην αλληλεγγύη ανάμεσά τους.

    Και εδώ βρίσκονται οι βαθιές, οι αγεφύρωτες διαφορές μας με τη συντηρητική παράταξη. Την παράταξη του αυταρχισμού. Την παράταξη της παντοκρατορίας της αγοράς και των ισχυρών συμφερόντων. Την παράταξη των αποκλεισμών και των ανισοτήτων. Την παράταξη που θέλει τους πολίτες στη γωνία. Την παράταξη που οδηγεί με τις πολιτικές της στην εθνική εξάρτηση.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Οι αλήθειες δεν βλάπτουν. Οι αλήθειες είναι το οξυγόνο της πολιτικής. Αλήθειες θέλει ο λαός και αλήθειες θα πούμε σήμερα για την πορεία της χώρας μας στο μέλλον. Υπάρχει σήμερα μια Αριστερά του κρατισμού και του συντηρητισμού και μια συντήρηση του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης. Υπάρχει μια Αριστερά που θέλει τη γιγάντωση του κράτους, και μια Δεξιά, που υποδαυλίζει και υιοθετεί όλα τα αιτήματα χωρίς διάκριση, χωρίς σχέδιο και χωρίς ευθύνη απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού. Υπάρχει μια συντήρηση που με τη στάση της πιέζει για μια πορεία ελλειμμάτων και ύφεσης, για το ροκάνισμα των θεμελίων της οικονομίας, που με τόσο κόπο χτίσαμε.

    Δεν έχουν καταλάβει καμιά από τις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο, όπως δεν κατάλαβαν την ΟΝΕ και την πολιτική που οδήγησε στην ΟΝΕ. Δεν έχουν καταλάβει πως τα ελλείμματα, μια πολιτική χωρίς πυξίδα, που υπακούει στη λογική της πελατείας και του προσεταιρισμού ψήφων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους συνταξιούχους να έχουν συνεχώς πιο μειωμένη σύνταξη, τους υπαλλήλους σε εισοδηματικές απώλειες, τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά και τη χώρα χωρίς ασφάλεια. Δεν έχουν καταλάβει πως όταν ο μεγάλος όγκος των κεφαλαίων περνά εθνικά σύνορα με πατήματα κουμπιών, ακόμα και μια μεγάλη χώρα μπορεί να δεχτεί ισχυρά πλήγματα και να χρεοκοπήσει αν δεν ακολουθήσει τους κανόνες που εξασφαλίζουν παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και σταθερή ανάπτυξη. Οι παλιές συνταγές, που επαγγέλλονται, είναι συνταγές για την καταστροφή.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα οπισθοχωρήσει ούτε βήμα στον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα της συντήρησης. Ο λαϊκισμός της συντήρησης κρύβει μέσα του την προοπτική της φτώχειας, της ανεργίας και της κοινωνικής αναταραχής. Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να κάνει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα, γιατί εκεί οδηγεί το προγραμματικό κενό της, εκεί οδηγεί ο λαϊκισμός της. Εκεί δεν θα πάμε. Με υλικά του χτες δεν χτίζεται το αύριο.

    Με νέα μέσα και νέες πολιτικές δίνουμε σήμερα τον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην κοινωνία. Ο νέος δρόμος για το κοινωνικό κράτος είναι μια ισχυρή οικονομία ικανή να παράγει τα πλεονάσματα που θα το στηρίξουν. Ισχυρή οικονομία δεν υπάρχει χωρίς ισχυρό νόμισμα και ισχυρά νομίσματα δεν είναι τα εθνικά νομίσματα. Τα εθνικά νομίσματα συνθλίβονται στην εποχή μας στις διεθνείς χρηματαγορές. Η Ελλάδα είχε ένα από τα πιο αδύναμα και σήμερα έχει ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο. Με το ευρώ ο νέος δρόμος για την ισχυρή οικονομία μόλις ξεκίνησε για την Ελλάδα, μετά από κόπους, θυσίες και προσπάθειες ετών. Αυτές οι προσπάθειες και οι θυσίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα αυτό το δρόμο και θα φτιάξει βήμα-βήμα μια πιο ισχυρή οικονομία κι ένα νέο κοινωνικό κράτος για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ξεκινάμε και προχωράμε σε αυτό το δρόμο και κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, την κοινωνία μας πιο δίκαιη, αλλά και την εδαφική μας ακεραιότητα πιο στέρεα και πιο αδιαμφισβήτητη από ποτέ.

    Συντρόφισσες, σύντροφοι,

    Σήμερα βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μια στροφή προς τις συντηρητικές δυνάμεις. Μια στροφή που πριν από όλα εκφράζει την κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική. Τη δυσπιστία των πολιτών που νιώθουν ότι η πολιτική αδυνατεί να ανοίξει νέους δρόμους. Τη δυσπιστία των πολιτών εκείνων που αισθάνονται παραγκωνισμένοι από τις εξελίξεις, που πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική επιτείνεται συχνά από τα ΜΜΕ ή από την πίεση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να ελέγξουν τη δημόσια σφαίρα. Κρίση εμπιστοσύνης που σε πολλές χώρες της Ευρώπης οδηγεί σε επιλογές αναδίπλωσης και παλινόρθωσης του συντηρητισμού.

    Όμως αναδίπλωση κι επιστροφή στο παρελθόν δεν θα συμβεί στην Ελλάδα. Εμείς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε χρέος να μην το επιτρέψουμε. Ν αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής.

    Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια, μήτε μπορούμε να προσφέρουμε στον λαό αναπαράγοντας νοοτροπίες της μιζέριας. Να αντισταθούμε στην κουλτούρα της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Αυτό ζητά η βάση, ο κάθε Έλληνας πολίτης.

    Εμείς, ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα, απαντάμε στον κίνδυνο απαξίωσης της πολιτικής με το έργο μας, με τις προοπτικές μας. Με τις ξεκάθαρες θέσεις μας για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μετασχηματίζουμε θετικά τη δυσπιστία των πολιτών που αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις εξελίξεις με το να ικανοποιούμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, με το να αντιστεκόμαστε αποτελεσματικά στον ανταγωνισμό των ισχυρών συμφερόντων. Μετασχηματίζουμε δημιουργικά τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών που θέλουν να είναι υπεύθυνοι για την πορεία των πραγμάτων με το να διαμορφώνουμε διαδικασίες και θεσμούς που τους επιτρέπουν να έχουν λόγο. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την συνεχίσουμε, να την εντατικοποιήσουμε, να την κάνουμε πιο απτή, πιο συγκεκριμένη στα μάτια του πολίτη.

    Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα, πρέπει ν απαντήσουμε στην απειλή απαξίωσης της πολιτικής και με την ενδυνάμωση της δημόσιας σφαίρας. Με την ενίσχυση της ικανότητας των πολιτών να εξασκούν έλεγχο στο κράτος και σε άλλες μορφές εξουσίας. Με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και στην άσκηση της εξουσίας. Με την ανάπτυξη της κοινωνίας πολιτών, ενός τρίτου πόλου ανεξάρτητου από το κίνητρο του κέρδους αφενός, και από την κρατική εξουσία αφετέρου, που ενισχύει τη δημόσια δράση και μπορεί να λειτουργεί ως καταλύτης για την επίλυση προβλημάτων που άλλως θα ήταν δυσεπίλυτα.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Η παγκοσμιοποίηση κάνει τις παραδοσιακές διεθνείς και εθνικές διαδικασίες να φαντάζουν αδύναμες. Τις παραδοσιακές λύσεις να μοιάζουν αναποτελεσματικές. Η νεοφιλελεύθερη άποψη αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση άνευ όρων. Ταυτίζεται ιδεολογικά μαζί της στην αρχή ότι τα πάντα είναι αγορά. Γι αυτό πληρώνουν τα πιο αδύναμα στρώματα τις αρνητικές συνέπειές της. Στον αντίποδα αυτής της άποψης είναι το κίνημα της περιχαράκωσης, της επανεθνικοποίησης. Μερικοί καλλιεργούν ακροδεξιά φαντάσματα άλλων εποχών. Άλλοι πάλι επιμένουν σε αριστερά μοντέλα, τα οποία αποδείχτηκε από την ιστορία ότι δεν είναι εφαρμόσιμα. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα, δεν τους ακολουθούμε. Ο δρόμος της φοβίας είτε της νοσταλγίας του μυθικού παρελθόντος δεν μας συγκινεί. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θα αξιοποιήσουμε τη διεθνιστική παράδοση της προοδευτικής παράταξης, της παράταξης που επέμεινε σταθερά στις αξίες του οικουμενισμού και της αλληλεγγύης.

    Δεν δαιμονοποιούμε την παγκοσμιοποίηση. Ούτε την ξορκίζουμε. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τις θετικές πλευρές της, την πύκνωση της επικοινωνίας μεταξύ των λαών, την κινητικότητα των ανθρώπων, τη διάχυση των ιδεών. Αλλά επισημαίνουμε και τις αρνητικές όψεις της, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την πολιτιστική ομοιομορφία, την κυριαρχία της αγοράς. Και αγωνιζόμαστε να βρεθούν ρυθμίσεις που να διαμορφώνουν μια νέα διεθνή τάξη. Μια οικουμενική τάξη που να εναρμονίζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολιτική ελευθερία. Αυτό είναι το όραμα μας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Το 1969 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει:

    «Αν η Ευρώπη ήταν ενωμένη θα άνοιγε για τη μικρή αλλά σημαντική χώρα μας μια δυνατότητα, που βαθιά θα την επιθυμούσαμε. Να είμαστε μια σύγχρονη, σεβαστή, ισότιμη χώρα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινότητας των Εθνών?

    Η Ευρώπη άλλαξε εντυπωσιακά από τότε. Έγιναν θεαματικά βήματα ενοποίησης και μετεξέλιξης από τα οποία η Ελλάδα άντλησε δυνατότητες, πόρους και ευκαιρίες. Απέδειξε στην πράξη ότι, όπου τα προβλήματα και οι προκλήσεις είχαν υπερεθνικές αιτίες, μόνο με υπερεθνικές αποφάσεις μπορούσαν να δοθούν απαντήσεις, ν ανοίξουν νέοι δρόμοι. Σ αυτή την εξέλιξη βρίσκεται το κλειδί για την αλλαγή της κοινωνίας.

    Όμως σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούμε για να κινηθεί η Ευρώπη;

    Πρέπει ν αγωνισθούμε για μια εξέλιξη που θα διευρύνει διαρκώς τη δυνατότητα κάθε χώρας άρα και της Ελλάδας να συνθέτει και να πραγματοποιεί τους μεγάλους στόχους της. Που θα διευρύνει συγχρόνως τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες, την ευημερία των πολιτών της. Μαζί με την ισχυρή Ελλάδα να κάνουμε πραγματικότητα την ισχυρή κοινωνία.

    Η Ευρώπη απάντησε στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό από το νόμισμα της κάθε χώρας. Δεν αρκεί. Η ισχυρή Ένωση πρέπει να απαντήσει στα «κοινωνικά ελλείμματα, που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση, με ένα «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πιο αποτελεσματικό, πιο ανθεκτικό και πιο ισχυρό από το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας. Ένα κοινωνικό κράτος, που θα πετυχαίνει τον στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα διασφαλίζει τη συνοχή στις κοινωνίες του αύριο. Για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκεί απλώς μια ισχυρή Ένωση. Χρειάζεται μια Ένωση με ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές, με πολιτικές συνοχής, με πολιτικές που οδηγούνε σε ωφελήματα απτά για την καθημερινή ζωή και τις προοπτικές κάθε πολίτη. Μόνο με μια τέτοια ισχυρή Ένωση, δίνουμε πολιτικές απαντήσεις στα φαινόμενα του νέου αιώνα όπως η παγκοσμιοποίηση, η άνιση ανάπτυξη ή οι νέοι κοινωνικοί αποκλεισμοί που έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα.

    Το κρίσιμο κλειδί απέναντι στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενοποίηση της και συγχρόνως η κατεύθυνση της σε στόχους όχι μόνο αγοράς και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και συνοχής και αλληλεγγύης της κοινωνίας.

    Για μας είναι ξεκάθαρο.

    Θέλουμε:

    Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, οικολογικά ευαίσθητη, παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας.

    Μια Ευρώπη που να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα αιτήματα και τις ανάγκες όλων των πολιτών της. Μια περισσότερο ανοιχτή και πολυπολιτισμική Ευρώπη.

    Μια «Ευρώπη των πολιτών, που προωθεί και κατοχυρώνει την αλληλεγγύη, την συνοχή και την ανοχή.

    Μια Ευρώπη όπου θα κυριαρχούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και όχι τα διευθυντηριακά παρασκήνια και συναθροίσεις.

    Μια Ευρώπη με ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία στο διεθνές σύστημα για περισσότερο ισορροπημένες και συμμετρικές διεθνείς σχέσεις, για έναν πολυκεντρικό κόσμο.

    Η οικοδόμηση αυτής της ισχυρής Ένωσης είναι αδήριτη αναγκαιότητα. Ο ελληνικός λαός και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει αυτή την ισχυρή Ευρώπη. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εργάζεται και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Στόχος και αποστολή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να κατοχυρώνουμε και να διευρύνουμε τα συμφέροντα και τις δυνατότητες της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού.

    Η οργανωτική αλλαγή, που συζητούμε σε αυτή τη συνδιάσκεψη, έρχεται να επαναβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ενός κόμματος που δίνει φωνή στα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας.

    Η εκλογή του Προέδρου από το σύνολο των μελών του Κινήματος είναι η πιο ριζοσπαστική αλλαγή του καταστατικού στην ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έρχεται να υπογραμμίσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ανήκει σε μηχανισμούς, δεν ανήκει σε στελέχη, δεν ανήκει σε πρόσωπα. Εκφράζει τις τάσεις και τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε η ηγεσία μας να εκφράζει την προοδευτική πλειοψηφία της πατρίδας μας.

    Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε με δύναμη το άνοιγμα στην κοινωνία. Άνοιγμα στην κοινωνία σημαίνει ότι στο κόμμα μας δεν υπάρχουν επετηρίδες, ότι δεν υπολογίζονται χρόνια υπηρεσίας, ότι δεν είμαστε υπάλληλοι μιας ιδέας με επιδόματα ευδοκίμου παραμονής. Σημαίνει ότι κινητοποιούμε όλο και περισσότερους πολίτες, χαιρετίζουμε κι αγκαλιάζουμε όποιον στρατεύεται, αξιοποιούμε όποιον προσφέρει δουλειά και ιδέες. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να είμαστε το κίνημα με τις πιο σύγχρονες πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα και τα διλήμματα των καιρών. Το κίνημα που είναι σε θέση να εμπλουτίσει τις αρχές του σοσιαλισμού μπροστά στις νέες προκλήσεις. Το κίνημα που ενώνει τους Έλληνες μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Αλλά αυτό δεν αρκεί ως εξαγγελία: πρέπει να γίνεται πράξη. Και γίνεται πράξη όταν δρούμε με την αρχή ότι θέλουμε αλλαγή, ότι εξετάζουμε συνεχώς τις ιδέες και τις θέσεις μας, ότι ο σοσιαλισμός είναι μια συνεχής διεργασία για τη πιο δίκαιη λειτουργία της κοινωνίας, ότι είμαστε παράταξη ανοιχτή σε όλους όσους επιδιώκουν μια κοινωνία ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Έτσι χαιρετίζουμε την προσχώρηση στο Κίνημα στελεχών που προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά και που στρατεύθηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια. Για μας σταθερός στόχος είναι η συνεργασία και η σύγκλιση όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς με τις μορφές που κρίνονται πρόσφορες και επιθυμητές σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Στο Π.Α.ΣΟ.Κ. έχουμε ξεκάθαρους, μεγάλους στόχους: τη σύγκλιση σε όλους τους τομείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη ρύθμιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτούς τους στόχους υπηρετούμε και υπηρετώ με την εντολή του ελληνικού λαού και τη δική σας εντολή. Έχω ταυτίσει την πολιτική μου διαδρομή με την επίτευξη αυτών των μεγάλων στόχων και μέχρι την επίτευξή τους θέλω να είμαι και θα είμαι παρών με τη θέληση και τη νέα εντολή του ελληνικού λαού το 2004.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Το μήνυμα είναι μάχη τώρα, αγώνας τώρα, συσπείρωση τώρα.

    Η επόμενη νίκη μας θα είναι ιστορική για τη χώρα γιατί ιστορικά είναι τα μείζονα διακυβεύματα για την Ελλάδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενώνει και αλλάζει την Ελλάδα και ταυτίζεται με τις μεγάλες απαντήσεις στα κορυφαία διλήμματα της νέας εποχής για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση και η ηγεσία της δεν έχουν κανένα σχέδιο και κανένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Δεν έχουν σχέδιο για μια οικονομία ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουν πρόγραμμα για την προάσπιση των συμφερόντων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουν θέσεις για την ανάπτυξη, για τους φόρους, για την ασφάλιση, για την παιδεία και την υγεία, για το κράτος, τη διαφάνεια και την απασχόληση.

    Σε όλα τα κορυφαία ζητήματα για το μέλλον του τόπου η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη και γι αυτό δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί. Δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική σκηνή χωρίς μηδενισμό και καταστροφολογία. Στήνει ψεύτικα σκηνικά καταστροφής γιατί μόνο μέσα σε σκηνικά καταστροφής μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς τους στόχους. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Είπε «όχι στο αεροδρόμιο των Σπάτων. «Όχι στο Μετρό. «Όχι στο Ρίο Αντίρριο καταψήφισε τα σχετικά νομοσχέδια, προσπάθησε να εμποδίσει τα μεγάλα αυτά έργα.

    Η Νέα Δημοκρατία προχωρά όλο και πιο βαθιά στο δικό της αδιέξοδο.

    Όποιος Έλληνας έφυγε από την Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια κι επιστρέφει σήμερα βλέπει μια χώρα που ξεφεύγει με δύναμη κι ορμή απ όλα τα αδιέξοδα, που την καθήλωναν. Βλέπει μια χώρα με άλλες υποδομές, με άλλη οικονομία, με άλλο νόμισμα και άλλες προοπτικές. Με το τρίτο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, με το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, με την πρώτη Ολυμπιάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο αιώνα.

    Αυτή η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα την οδηγήσει στο μέλλον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κίνημα, που συσπειρώνει στις τάξεις του ευρύτατες και πλειοψηφικές κοινωνικές δυνάμεις, θα οδηγήσει τη χώρα στο αύριο.

    Η νέα ιστορική περίοδο για το έθνος μας δεν θα επιτρέψουμε να σημαδευτεί από χαμένες ευκαιρίες και εθνικά λάθη. Όχι σε νέα αδιέξοδα.

    Η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία του τόπου θα κρατήσει σταθερά στα χέρια της το τιμόνι της χώρας στη νέα εποχή, που ανοίγεται μπροστά μας.

    Μια εποχή γεμάτη κινδύνους, μια εποχή γεμάτη ελπίδες. Να απαντήσουμε στους κινδύνους, να δικαιώσουμε τις ελπίδες.

    Ζητάω απ όλους σας μάχη τώρα. Αγώνα τώρα. Συσπείρωση τώρα.

    Ψ Εμπρός για περισσότερο έργο παντού.

    Ψ Εμπρός για τη νίκη στους στόχους μας.

    Ψ Εμπρός για τη νικηφόρα πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Ψ Εμπρός για τη νίκη της Ελλάδας, για τη δικαίωση του ελληνικού λαού.

    Η νίκη θα είναι δική μας.

    Η νίκη είναι νίκη του ελληνικού λαού.

    [02] Αρχισαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ

    05/07/2002 13:54:12

    Την πρόθεσή του να είναι παρών στους αγώνες για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας, με τη θέληση και τη νέα εντολή του ελληνικού λαού, του 2004, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του με την οποία άρχισαν οι τριήμερες εργασίες της Οργανωτικής Διάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει με δύναμη το άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς επετηρίδες και χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ χαιρέτισε την προσχώρηση στο Κίνημα στελεχών απο την ανανεωτική αριστερά.

    Κάλεσε τα στελέχη να αντισταθούν στην κουλτούρα της εσωστρέφειας και της μιζέριας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ οτι στα κορυφαία ζητήματα του τόπου είναι ανύπαρκτη και προχωρά όλο και πιό βαθιά στο δικό της αδιέξοδο. Τη χαρακτήρισε παράταξη του αυταρχισμού, των αποκλεισμών και των ανισοτήτων.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε οτι σήμερα κατακτούμε βήμα- βήμα τη σύγκλιση σε όλους τους τομείς. Τόνισε όμως οτι η ισχυρή Ενωση πρέπει να απαντήσει στα κοινωνικά ελλείμματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση με ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πιό αποτελεσματικό, πιό ανθεκτικό και πιό ισχυρό απο το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας.

    [03] Ληστεία στην Εμπορική στο Μοσχάτο.

    05/07/2002 13:41:16

    Τριανταπέντε χιλιάδες ευρώ ήταν η λεία δύο ενόπλων, απο το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Μοσχάτο, επί της οδού Μακρυγιάννη 103.

    Οι δράστες, εισέβαλαν το πρωί στην Τράπεζα, κρατώντας δύο όπλα και μία χειροβομβίδα, άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [04] Στο 3,3% ο πληθωρισμός Ιουνίου

    05/07/2002 13:41:09

    Ανακοινώθηκε το μεσημέρι απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός του Ιουνίου, ο οποίος έκλεισε στο 3,3%.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ουάσιγκτον Πόστ'', η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και η υιοθέτηση του ευρώ έχει ενισχύσει την πορεία αυτή.

    Η εφημερίδα τονίζει οτι η Ελλάδα διαθέτει μία απο τις πλέον σφριγηλές οικονομίες της Ευρώπης, αλλά σημειώνει παράλληλα, τη μεγάλη ανεργία, τις λιγοστές ξένες επενδύσεις και τα διαρθρωτικά εμπόδια στην ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρει, είναι και η εργατική νομοθεσία.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου.

    05/07/2002 13:41:02

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενημέρωσε το πρωί η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και ειδικότερα για τα αποτέλεσματα της πρόσφατης επίσκεψης κλιμακίου της ΔΟΕ και του Ντένις Οσβαλντ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις θετικές εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς του κ.Οσβαλντ για την πορεία προς το 2004.

    Η κ.Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα ασφαλείας των αγώνων, που καταρτίζει σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για τις έρευνες σχετικά με την τρπομοκρατία.

    [06] Τρομοκρατία-Προσαγωγές υπόπτων και έρευνες σε σπίτια

    05/07/2002 13:40:52

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται απο τις διωκτικές αρχές οι έρευνες για την εξάρθρωση της ''17-ης Νοέμβρη''.

    Δεκάδες άτομα προσάγονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον πέντε απο τους προσαχθέντες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, κρατούνται και αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν είναι και η πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού, αλλά και ένας Σουδανός φίλος του.

    Οι έρευνες των αρχών διεξάγονται σε σπίτια τόσο εντός όσο και εκτός της Αττικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκεται στην Πάτρα, για έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

    [07] Αρχίζει σήμερα η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    05/07/2002 07:51:48

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις 12 το μεσημέρι, ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της Οργανωτικής Διάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή περίπου 2000 στελεχών του. Η τελευταία μέρα της Συνδιάσκεψης, η Κυριακή είναι αφιερωμένη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, τη μάχη των οποίων θα δώσει το ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα ''Δήμοι και Νομαρχίες ανοιχτές στην κοινωνία-Μεταρρυθμίσεις τώρα''.

    [08] Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ για κοινοτική οδηγία.

    05/07/2002 07:51:42

    Την άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αναδρομική και καθολική ισχύ της μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,ζήτησε και πάλι χθες η ΓΣΕΕ, η οποία διοργάνωσε συλλαλητήριο μαζί με 15 συνδικαλιστικές οργανώσεις της.

    [09] Μικρή πτώση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    05/07/2002 07:51:35

    Μικρή πτώση των βάσεων, χωρίς όμως να αναμένονται σοβαρές αυξομειώσεις στα επίπεδα των βάσεων των σχολών, ακόμη και στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπου δεν αποκλείεται σε ορισμένες απ'αυτές να παρατηρηθεί και άνοδος ολίγων μορίων, προέβλεψε ο γγ του υπουργείου παιδείας, δίνοντας βαθμολογικά στοχεία από τις επιδόσεις των μαθητών Β και Γ λυκείου. Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν στα συνήθη επίπεδα.

    [10] Επιμένει η Τουρκία στις απόψεις της για τον ευρωστρατό.

    05/07/2002 07:51:29

    Επιμένει στις δικές της απόψεις για το θέμα του ευρωστρατού η τουρκική κυβέρνηση και απορρίπτει τις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Σεβίλλης. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, το ζήτημα του ευρωστρατού «είναι θέμα προς επίλυση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιμένοντας πως βάση για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι το λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 July 2002 - 11:30:24 UTC