Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη Μονή Εσφιγμένου
  • [02] Πορεία συμπαράστασης στους φυλακισμένους της 17Ν
  • [03] Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Λαμίας:Αποκατάσταση κυκλοφορίας
  • [04] Στήριξη Ντενκτάς από Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
  • [05] Σε επιφυλακή για κακοκαιρία
  • [06] Συνέντευξη Παπανδρέου στο CNN Turk
  • [07] Θέμα εβδομάδων και όχι μηνών η τελική απόφαση για Ιράκ

  • [01] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη Μονή Εσφιγμένου

    01/02/2003 13:41:57

    Αποχώρησαν απο το λιμάνι της Ουρανούπολης όπου είχαν συγκεντρωθεί απο το πρωί για να διαδηλώσουν την συμπαράστασή τους προς τους μοναχούς του Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, οι πεντακόσιοι περίπου παλαιοημερολογήτες.

    Δήλωσαν όμως οτι θα συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο στην Ουρανούπολη μέχρις ότου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά Κοινότητα άρουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην Ιερά Μονή Εσφιγμενου όπου εγκαταβιούν περί τους ογδόντα φανατικούς ζηλωτές.

    Οι διαδήλωτές, που ανήκουν σε οργανώσεις και σωματεία παλαιοημερολογητών, έφτασαν στην Ουρανούπολη με έντεκα λεωφορεία απο πολλές περιοχές της βόρειας, κυρίως, Ελλάδας με σκοπό να περάσουν, εάν μπορέσουν, στο Αγιο Ορος και να κατευθυνθούν στην Εσφιγμένου.

    Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών όμως τα δρομολόγια των πλοίων προς τη Δάφνη δεν έγιναν.

    Ετσι οι εκδρομείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο λιμάνι της Ουρανούπολης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ορθοδοξία ή θάνατος, «φωνή λαού-οργή θεού, κ.α, ενω αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στο γραφείο που διατηρεί η Ιερά Κοινότητα σε αυτή των κωμόπολη.

    Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, εν τω ματαξύ βρίσκεται υπο διακριτική αστυνομική επιτήρηση μετά την άρνηση των μοναχών της να την εγκαταλείψουν όπως τους ζητήθηκε απο το Οικουμενικό πατριαρχείο και το ανώτατο διοικητ ικό όργανο του Αγίου Ορους, την Ιερά Κοινότητα.

    Οι εσφιγμενίτες υποστηρίζουν οτι μεθοδεύεται η βίαιη απομάκρυνσή τους απο το μοναστήρι, όμως τόσο η Ιερά Κοινότητα όσο και το Φανάρι έχουν διεψέυσει κατηγορηματικά οτι επίκειται κάτι τέτοιο.

    Οσον αφορά στην παρουσία της αστυνομίας πλησίον της Εσφιγμένου αγιορείτικη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ οτι αυτή είναι αναγκάια προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισόδου και εγκατάστασης στη μονή κοσμικών παλαιοημερολογητών προς συμπαρασταση στους μοναχούς.

    [02] Πορεία συμπαράστασης στους φυλακισμένους της 17Ν

    01/02/2003 13:41:49

    Πορεία συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι διακόσια περίπου άτομα.

    Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού και κατέληξε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Οι συγκεντρωμένοι αφού φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στους φυλακισμένους αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.

    [Φώτο-523275]

    [03] Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Λαμίας:Αποκατάσταση κυκλοφορίας

    01/02/2003 12:43:12

    Αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Λαμίας.Τα νερά του Σπερχειού λόγω των έντονων βροχοπτώσεων είχαν καλύψει χθές τη γέφυρα της γραμμής κοντά στο Λιανοκλάδι και οι τεχνικοί του ΟΣΕ είχαν διαπιστώσει ζημιές.

    Χθές για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες πλημμύρισαν περίπου 1.000 στρέμματα στο Φραντζή και Κωσταλέξι αφού υπερχείλισε ο ποταμός

    [Φώτο-539797]

    [04] Στήριξη Ντενκτάς από Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

    01/02/2003 12:27:51

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας εξέφρασε χθες βράδυ

    τη σθεναρή του υποστήριξη προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε ότι αφορά στη στάση του στο Κυπριακό.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', το ΣΕΑ

    εξέτασε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Κυπριακό και

    σε γραπτή του ανακοίνωση, υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων

    επί του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού και υποστήριξε τη

    συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.|

    Το ΣΕΑ σημείωσε ακόμη τη σημασία λήψης αποφασιστικών βημάτων από την

    τουρκική κυβέρνηση, που όπως επεσήμανε, απαιτούνται σε σχέση με τη

    στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.

    Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας εποικοδομητικής και

    καλοπροαίρετης προσπάθειας και από τις δυο πλευρές για επιτυχία των

    συνομιλιών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ενω δήλωσε ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής οι δηλώσεις του Ταγιπ Ερτογαν, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα για λύση εάν υπάρξει μικρή διαφοροποίηση στο χάρτη Ανάν υπέρ των Τουρκοκύπριων όσον αφορά το εδαφικό.

    Στο μεταξύ εκδήλωση για την Ειρήνη πραγματοποίησαν χθες στα κατεχόμενα διάφορες οργανώσεις Νεολαίας, με στόχο να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίτευξη ειρηνικής λύσης στο κυπριακό και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξ άλλου, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, πάνω από 500 φωτογραφίες νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, εκτίθενται σε αίθουσα συνδικαλιστικής οργάνωσης στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [Φώτο-526523]

    [05] Σε επιφυλακή για κακοκαιρία

    01/02/2003 12:11:15

    Σοβαρότατα προβλήματα έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει και νέα επιδείνωση.

    Στη Δυτική Μακεδονία προβλήματα έχουν προκληθεί στο ορεινό δίκτυο, όπου σε πολλά σημεία του η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Κατά διαστήματα ελαφρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί και στα πεδινά της δυτικής Μακεδονίας.

    Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από έντονες βροχοπτώσεις και στην Αχαΐα, την Ηλεία και τη Φθιώτιδα.

    Η αναμενόμενη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

    [Φώτο-422780]

    [06] Συνέντευξη Παπανδρέου στο CNN Turk

    01/02/2003 10:44:01

    "Η Κύπρος ή θα διχάσει την Ελλάδα και την Τουρκία ή θα τις φέρει πιο κοντά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ CNN Turk. Ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους της τουρκοκυπριακής πλευράς προσθέτοντας ότι εάν οι Τουρκοκύπριοι βρεθούν εντός των κόλπων της ΕΕ θα βοηθηθεί και η ένταξη της Τουρκίας, αφού η υπόλοιπη Ευρώπη θα συνηθίσει να βλέπει την Τουρκία εντός των κόλπων της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να βοηθήσει στην ένταξη της Τουρκίας , επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υλοποιήσει αυτά που προβλέπονται στην απόφαση της Κοπεγχάγης.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον δυνατόν να καθοριστεί μια πραγματική διαδικασία διαπραγματεύσεων τόσο για την εξεύρεση λύσεων όσο και για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.

    [Φώτο-541517]

    [07] Θέμα εβδομάδων και όχι μηνών η τελική απόφαση για Ιράκ

    01/02/2003 06:58:48

    Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν σε ένα χτύπημα κατά του Ιράκ.

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά από συνάντηση που είχε στο Κάμπ Ντέιβιντ με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση πίεσης στο Ιράκ, αλλά θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να παραταθεί η διαδικασία.

    Τόνισε οτι είναι Θέμα εβδομάδων και όχι μηνών η τελική απόφαση για μία πιθανή επέμβαση εναντίον του Ιράκ.

    Από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο χρόνος τελειώνει και πως είναι σαφές ότι ο Ιρακινος ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμένεται την προσεχή Τετάρτη να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό ''Νιούσγουικ'', ο Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει αποδείξεις βασισμένες σε ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις που δείχνουν ότι το Ιράκ ψεύδεται επανηλειμένα στους επιθεωρητές του Οργανισμού για τον αφοπλισμό.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει ζητήσει να εκπροσωπηθεί από υψηλόβαθμο αξιωματούχο και το Ιράκ.

    ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστας Σημίτης δεν απέκλεισε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την επιστολή των ''8'' ηγετών οι οποίοι συντάσσονται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ. Μετά από συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι η σύνταξη της επιστολής είναι ένα πρόβλημα και έκανε λόγο για έλλειψη συνεννόησης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των ''οκτώ''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η κίνηση των ''8'' δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την ΕΕ και ότι πλέον πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης.

    [Φώτο-541612]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 February 2003 - 12:30:16 UTC