Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή
  • [02] Τρείς συλλήψεις για ΕΛΑ.
  • [03] Νέα τραγωδία για τη ΝΑΣΑ
  • [04] Προσαγωγές για τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ
  • [05] Πιο γρήγορα θα καταβάλλονται οι αγροτικές αποζημιώσεις
  • [06] Ερευνες και σύλληψη για την οργάνωση ''ΕΛΑ''
  • [07] Συνέχεια δικαστικής έρευνας για εκβιασμούς
  • [08] Η NASA ξεκινά έρευνες για καταστροφή Κολούμπια
  • [09] ΕΛΑ, Συνελήφθη ο Κοινοτάρχης Κιμώλου, Αγγελέτος Κανάς

  • [01] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    02/02/2003 12:40:00

    Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε μια προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί σήμερα τη Συρία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα και τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγάντιο Δ. Αύριο, μεταβαίνει στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά Αμπντάλα, τον πρωθυπουργό Αλί Αμπού Ράγεμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μαρουάν Μουάσερ.

    Την Τρίτη ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί στην Βηρυττό με τον ομόλογό του, Μαχμούντ Χαμούντ. Το πρόγραμμα προέβλεπε αρχικώς και επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ενδέχεται ωστόσο να διαφοροποιηθεί, λόγω της έκτακτης αναχώρησης του κ. Παπανδρέου για την Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη θα παρευρεθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

    [Φώτο-541320]

    [02] Τρείς συλλήψεις για ΕΛΑ.

    02/02/2003 10:55:29

    Τρία άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σχετικά με τη δράση της οργάνωσης "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας".

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Κοινοτάρχης της Κιμώλου Αγγελέτος Κανάς, ένας ακόμη άνδρας και μία γυναίκα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Πηγές της αστυνομίας, ανέφεραν ότι στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσήχθησαν άλλες τρεις γυναίκες, οι οποίες πιθανόν αφέθησαν ελεύθερες.

    Για την υπόθεση αναμένεται να κάνει εντός της ημέρας ανακοινώσεις ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [Φώτο-472115]

    [03] Νέα τραγωδία για τη ΝΑΣΑ

    02/02/2003 09:15:38

    Το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια είχε ειδοποιήσει για τεχνικές ανωμαλίες, λίγο πριν εκραγεί και ενώ βρισκόταν σε ύψος 200.000 ποδών πάνω απο τη Γη, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA, Ρον Ντίτμορ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες βράδυ στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, του Τέξας.

    Το Columbia με επταμελές πλήρωμα συνετρίβη πάνω από το κεντρικό Τέξας και ενώ κατευθυνόταν για προσγείωση στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα.

    Η ΝASA ανακοίνωσε ότι θα χειριστεί της έρευνας για την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου σαν να επρόκειτο για αεροπορικό δυστύχημα και εξασφάλισε για το λόγο αυτό βοήθεια από ειδικούς στον τομέα ασφάλειας των μεταφορών και της αεροπορίας.

    Παράλληλα προειδοποίησε τους πολίτες να μην αγγίξουν τα κομμάτια που θα βρουν επειδή υπάρχει πιθανότητα τοξικής μόλυνσης.

    Ωστόσο κάποιοι στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι διαθέτουν συντρίμμια του Κολούμπια προς πώληση.

    Η προσφορά αυτή εμφανίστηκε στη δημοφιλή ιστοσελίδα δημοπρασιών e-Bay αλλά γρήγορα αποσύρθηκε.

    Χθές ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε οτι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμμία ένδειξη ότι η συντριβή του διαστημικού αεροσκάφος Columbia έχει σχέση με τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε πως ολόκληρο το αμερικανικό έθνος θρηνεί το θάνατο των επτά αστροναυτών του Κολούμπια. Παράλληλα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία του Τέξας και της Λουιζιάνα, απελευθερώνοντας έτσι ομοσπονδιακά κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της περιοχής από τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου.

    [Φώτο-541840]

    [04] Προσαγωγές για τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ

    02/02/2003 08:10:53

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος συλλήψεων για την τρομοκρατία και ειδικότερα για τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα με τη σύλληψη του Κοινοτάρχη της Κιμώλου Αγγελέτου Κανά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρωινές ώρες έγιναν διάφορες προσαγωγές ατόμων,πάνω από τρεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται για άτομα, τα ονόματα των οποίων μεταδόθηκαν το βράδυ από τηλεοπτικά κανάλια αλλά για αλλά άλλους υπόπτους ή μάρτυρες που οδηγήθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εξετάζονται.

    Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά και επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για συλλήψεις ή απλώς για προσαγωγές ατόμων τα οποία θα αφεθούν ελεύθερα μετά την εξέτασή τους.

    [Φώτο-472116]

    [05] Πιο γρήγορα θα καταβάλλονται οι αγροτικές αποζημιώσεις

    02/02/2003 08:10:18

    Την απόφαση για την -σε σύντομο χρονικό διάστημα- δημιουργία κοινών επιτροπών της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της 19ης Εκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως εξήγησε, ο ρόλος αυτών των επιτροπών θα είναι να διερευνήσουν σε τεχνικό επίπεδο τα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα της κάθε χώρας, με στόχο τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών για τον εναρμονισμό τους με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο πλαίσιο της Agrotica, με ομολόγους του από τις βαλκανικές χώρες, συμφώνησαν να οργανωθούν αποστολές εμπειρογνωμόνων για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις βαλκανικές χώρες. Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία διαμόρφωση ενός κοινού οδηγού όπου θα περιγράφονται οι διάφορες φάσεις και διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν στον αγροτικό τομέα εκ μέρους των βαλκανικών κρατών, στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι από 1ης Ιουλίου 2003 αυτές θα καταβάλλονται στους αγρότες μέσα σε τέσσερις μήνες, από έξι που είναι σήμερα, κάνοντας λόγο για ?χρόνο ρεκόρ?. Πάντως για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται σήμερα στην καταβολή επιδοτήσεων, ο υπουργός είπε ότι δεν ευθύνεται ούτε το Υπουργείο, ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων) και παρέπεμψε τους διαμαρτυρόμενους να αναζητήσουν τυχόν ευθύνες στις κατά τόπους νομαρχίες και στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση διαμόρφωσης εθνικής αγροτικής στρατηγικής, είπε ότι ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και η δεύτερη φάση του έργου που ανέλαβε προς την κατεύθυνση αυτή η Ανεξάρτητη Επιστημονική Αρχή, και αφορά τον κοινωνικό διάλογο. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, το Υπουργείο Γεωργίας θα φέρει προς συζήτηση το σύνολο των παρατηρήσεων και προτάσεων, στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Παράδοση οχημάτων στη Θηροφυλακή Νωρίτερα, ο Υπουργός παρέστη στην τελετή παράδοσης 13 νέων οχημάτων και μία μοτοσικλέτας στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελεί το εν λόγω Σώμα στην προσπάθεια πάταξης των παράνομης δραστηριότητας ασυνείδητων κυνηγών και συνεχάρη τους 62 θηροφύλακες στο πρόσωπο του προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Δέλιου.

    [Φώτο-541433]

    [06] Ερευνες και σύλληψη για την οργάνωση ''ΕΛΑ''

    02/02/2003 08:10:11

    Σε εξέλιξη είναι από χθες βράδυ επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τη σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ''Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας''.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, συνελήφθη στο σταθμό Αγίου Νικολάου, στα Πατήσια ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου, Αγγελέτος Κανάς, ο οποίος ανακρίνεται από εκείνη την ώρα στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η σύλληψη και ενός τουλάχιστον δεύτερου ατόμου.

    Ο Κανάς έφτασε χθες ακτοπλοϊκώς από την Κίμωλο με σκοπό να συναντήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τους λόγους διαρροής του ονόματός του ως εμπλεκόμενου με τον ΕΛΑ.

    Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της αστυνομίας φέρουν τον Αγγελέτο Κανά ως τον άνθρωπο που εξασφάλιζε τα εκρηκτικά για τον ΕΛΑ και ήταν ο βασικός βομβιστής της οργάνωσης -η οποία σημειωτέον διέκοψε τη δράση της το 1995.

    Μάλιστα, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αγγελέτος Κανάς αναφέρεται και στα αρχεία της Στάζι, με ψευδώνυμο φυσικά.

    [Φώτο-533354]

    [07] Συνέχεια δικαστικής έρευνας για εκβιασμούς

    02/02/2003 08:09:59

    Με τις καταθέσεις και άλλων ατόμων από το δημοσιογραφικό, επιχειρηματικό και εκκλησιαστικό χώρο θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση των εκβιασμών.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήδη έλαβε την κατάθεση του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, ο οποίος όπως είχε δηλώσει, έπεσε θύμα εκβιασμού το 1998 όταν ήταν σε εξέλιξη οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.

    [08] Η NASA ξεκινά έρευνες για καταστροφή Κολούμπια

    02/02/2003 08:09:48

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα χειριστεί τις έρευνας για την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια σαν να επρόκειτο για αεροπορικό δυστύχημα και εξασφάλισε βοήθεια από ειδικούς στον τομέα ασφάλειας των μεταφορών και της αεροπορίας.

    Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών, που ερευνά τα αεροπορικά δυστυχήματα, ανέφερε ότι, μετά από αίτημα της NASA, όρισε πέντε ειδικούς στους τομείς αναπαράστασης και ανάλυσης των υπολειμάτων και εκτίμησης της απόδοσης των συστημάτων πτήσης, όπως το υδραυλικό και το ηλεκτρονικό σύστημα.

    ''Προσφέραμε όποια βοήθεια μπορούμε να παρέχουμε'' είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τεντ Λοπατκίεβιτς. Στην έρευνα θα συμμετάσχει επίσης ένας ειδικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας ενώ τουλάχιστον έναν εμπειρογνώμονα θα στείλει και το υπουργείο Μεταφορών.

    Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί ενδέχεται να είναι παρόμοια με την προσπάθεια που έγινε για τη συλλογή των συντριμμιών της πτήσης 800 της εταιρείας TWA πάνω από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1996. Το αεροσκάφος εκείνο, ένα Μπόινγκ 747, είχε εκραγεί λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Κένεντι.

    [Φώτο-541927]

    [09] ΕΛΑ, Συνελήφθη ο Κοινοτάρχης Κιμώλου, Αγγελέτος Κανάς

    02/02/2003 00:54:36

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου, Αγγελέτος Κανάς, συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο σταθμό του Αγίου Νικολάου στα Πατήσια, κατηγορούμενος για συμμετοχή στις δραστηριότητες του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

    Ο Αγγελέτος Κανάς περίμενε από μέρες τη σύλληψή του, η οποία ήταν αναμενόμενη από όλους με βάση πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της αστυνομίας που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο. Μάλιστα από προχθές βρίσκονταν στην Κίμωλο τηλεοπτικά συνεργεία για να καταγράψουν την ουσιαστικά προαναγγελθείσα σύλληψη. Ο κοινοτάρχης της Κιμώλου χθες αφού έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με όσα φημολογούνται (κάτι που είχε κάνει και με γραπτή δήλωσή του πριν από 15 μέρες), έφυγε από το νησί με το πλοίο "Πήγασος" προκειμένου, όπως είπε, να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση.

    Το πλοίο έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το βράδυ και ο κ. Κανάς πήγε πάντα συνοδευόμενος από τους δημοσιογράφους στο γραφείο του δικηγόρου του, που βρίσκεται την οδό Ηπείρου 1 στην πλατεία Βικτωρίας, με τον οποίο συνομίλησε ιδιαιτέρως για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια με τον ηλεκτρικό πήγε στον σταθμό Αγ.Νικολάου κατευθυνόμενος προφανώς σε συγγενικό του σπίτι για να φιλοξενηθεί απόψε. Εκεί όμως τον περίμεναν αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οι οποίοι τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύει μέχρι στιγμής, ο Αγγελέτος Κανάς φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε τα εκρηκτικά για τον ΕΛΑ και ήταν ο βασικός βομβιστής της οργάνωσης -η οποία σημειωτέον διεκοψε τη δράση της το 1995. Μάλιστα, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αγγελέτος Κανάς αναφέρεται και στα αρχεία της Στάζι, με ψευδώνυμο φυσικά.

    Μετά τη σύλληψη του Κοινοτάρχη Κιμώλου αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις -πιθανότατα μέχρι το πρωί- των ανθρώπων που φέρονται ως ηγετική ομάδα του ΕΛΑ. Πρόκειται για άλλους τουλάχιστον τρεις άντρες και μια γυναίκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 February 2003 - 12:30:16 UTC