Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ.Οικονομίας-Αύξηση επιτοκίων Αλφα Μπανκ
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ
  • [03] Μπλιξ: Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής
  • [04] Επιστολή Σημίτη στους "14"
  • [05] Κινδυνεύουν 5 σπίτια απο καθίζηση σε δρόμο της Κρήτης
  • [06] Καραμανλής για κακοτεχνίες.

  • [01] Υπ.Οικονομίας-Αύξηση επιτοκίων Αλφα Μπανκ

    14/02/2003 21:17:20

    Μεμονωμένη πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την παρατηρούμενη διεθνή μείωση και αποκλιμάκωση των επιτοκίων που γίνεται διεθνώς, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας την απόφαση της Αλφα Μπανκ να αυξήσει τα επιτόκια των δανείων της. Την εκτίμηση οτι οι υπόλοιπες τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν την κίνηση της Αλφα Μπανκ, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας. Εντονες αντιδράσεις, εξέφρασαν χθες τα πολιτικά κόμματα, η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ, καθώς και καταναλωτικές οργανώσεις.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

    14/02/2003 21:17:10

    Αύριο καταπλέει στην περιοχή της Ικαρίας το βαθυσκάφος Θέτις, προκειμένου να ερευνήσει τα σημεία εκείνα του βυθού, όπου μπορεί να βρίσκεται η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτερου του ΕΚΑΒ, που κατέπεσε πριν λίγες ημέρες. Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου φορέα για την αερομεταφορά ασθενών, στην οποία θα ενταχθούν τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, του στρατού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του λιμενικού.

    [03] Μπλιξ: Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής

    14/02/2003 19:01:12

    Οι επιθεωρητές δεν βρήκαν απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής, μόνο ένα μικρό αριθμό κενών χημικών πολεμοφοδίων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί και καταστραφεί, τόνισε στην ομιλία του ο Χανς Μπλιξ, στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, όπου είναι στραμμένη

    η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς οι επικεφαλείς των επιθεωρητών του Οργανισμού, υποβάλουν τη δεύτερη έκθεσή τους για το ιρακινό οπλοστάσιο. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών αμφισβήτησε ότι οι φωτογραφίες από δορυφόρο, που παρουσιάστηκαν την 5η Φεβρουαρίου απο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, είναι απόδειξη ύποπτης δραστηριότητας σε στρατιωτική τοποθεσία στο Ιράκ. Σημείωσε επίσης, ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει εξηγήσεις για πολλά απαγορευμένα όπλα. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν ανακάλυψαν απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ, σημείωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Στο μεταξύ, ο σχεδιαζόμενος πόλεμος έχει προκαλέσει ρήγματα και εντάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού με τη θέση των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντιδρούν τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ του έργου της συνέχισης των επιθεωρητών. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει και η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, θα συνιστά τη συνέχιση του έργου τους στο Ιράκ. Από την πλευρά του, ο βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εάν θεωρήσει ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι αναγκαία και δικαιολογημένη. Τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, παρακολουθεί και ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [Φώτο-547634]

    [04] Επιστολή Σημίτη στους "14"

    14/02/2003 17:47:47

    "Η Προεδρία έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την προσπάθεια διασφάλισης μιας κοινής στάσης των "15" στο θέμα του Ιράκ", αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προς τους ομολόγους του των 14 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

    "Όπως γνωρίζετε, η Προεδρία έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την προσπάθεια διασφάλισης μιας κοινής στάσης των «15 στο θέμα του Ιράκ. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 27ης Ιανουαρίου και το δημόσιο διάβημα προς το Ιράκ στις 4 Φεβρουαρίου βρήκαν τους πάντες σύμφωνους (συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων μελών) σε ένα ευρύ φάσμα σημείων κι έγιναν ευπρόσδεκτα από τους άλλους κύριους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

    Ωστόσο, είναι σήμερα σαφές ότι η παρούσα κρίση θα εισέλθει σύντομα σε μια νέα, ίσως αποφασιστική, καμπή. Για το λόγο αυτό, θεωρώ σημαντικό να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως υπό το φως της έκθεσης που θα υποβάλουν οι επιθεωρητές του Ο.Η.Ε. στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. στις 14 Φεβρουαρίου 2003.

    Αισθάνομαι ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος του Ιράκ στη διαδικασία ειρήνευσης του Μεσανατολικού, η οποία, κατά τη γνώμη μου, απαιτεί περισσότερο από ποτέ την εκ νέου ενεργοποίησή της, όπως και στο ευρύτερο θέμα της μη διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατόπιν των διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους, αποφάσισα να συγκαλέσω μία έκτακτη άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουάριου 2003. Αυτή θα αρχίσει στις 6.00 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσουν δείπνο εργασίας στις 7.30 μ.μ. και συνέντευξη Τύπου από την Προεδρία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κόξ θα μας απευθύνει μία σύντομη παρέμβαση στην αρχή της συνάντησης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα βρεθεί ανάμεσά μας, το αργότερο μέχρι τις 7.30 μ.μ.

    Της συνάντησής μας θα προηγηθεί μία προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, το πρωί της ίδιας μέρας. Αυτή η συνάντηση θα αρχίσει στις 11.00 π.μ. και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Οι συνδεδεμένες χώρες, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, θα ενημερωθούν από την Προεδρία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003''.

    [05] Κινδυνεύουν 5 σπίτια απο καθίζηση σε δρόμο της Κρήτης

    14/02/2003 14:47:58

    Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη την Κρήτη άνοιξε κυριολεκτικά ένας δρόμος στην συνοικία Πόρος του Ηρακλείου και 5 σπίτια βρίσκονται «ξεκρέμαστα .

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις διέβρωσαν το έδαφος με αποτέλεσμα ένα μέρος της οδού Κορυτσάς να βρεθεί στον γκρεμό και 5 τουλάχιστον σπίτια να κινδυνεύουν αφου βρίσκονται στο χείλος αυτού του γκρεμνού που άνοιξε με την καθίζηση.

    Το πρωί εκπρόσωποι του Δήμου με μηχανικούς επισκέφθηκαν την περιοχή και όλα δείχνουν ότι οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους Παράλληλα και άλλοι περίοικοι της περιοχής ζουν με τον φόβο καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει δίπλα από τα σπίτια τους από το άνοιγμα του δρόμου.

    Την ίδια ώρα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου αλλά και άλλων νομών, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων.

    [06] Καραμανλής για κακοτεχνίες.

    14/02/2003 14:32:52

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής μετά από σύσκεψη με τους φορείς της Μεσσηνίας, στην οποία καταλόγησε ευθύνες για τις καθιζήσεις στον εθνικό δρόμο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες και νόμοι, σημειώνοντας ότι γενικόλογες δικαιολογίες και διάχυση ευθυνών δεν χωρούν.

    ''Κάποιοι φταίνε και πρέπει να πληρώσουν'', τόνισε ο κ.Καραμανλής δείχνοντας τις προθέσεις του κόμματός του, το οποίο έχει εξαγγείλει ότι θα εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει στην Τσακώνα, είπε ότι αποτελεί μνημείο μικροπολιτικής και τόνισε ότι έγιναν προεκλογικά εγκαίνια σε κινούμενη άμμο.

    Άνέφερε ακόμη ότι ο κ.Σημίτης στις προηγούμενες εκλογές είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα ''το μέλλον ξεκίνησε'' αλλά με όσα συμβαίνουν θέλω να υπογραμμίσω ότι ''το παρελθόν τελειώνει εδώ''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σύστημα ανάθεσης και παραγωγής των δημοσίων έργων είναι σαθρό, και υπενθύμισε ότι το κόμμα του εδώ και χρόνια καταγγέλει τί ακριβώς συμβαίνει, αλλά η κυβέρνηση περιορίζεται να κατηγορεί τη ΝΔ για γκρίζα άρνηση.

    Πρόσθεσε ''τώρα που η Πελοπόννησος κόπηκε στα δύο, τί έχει να πει η κυβέρνηση;''.

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις, υπερβάσεις προυπολογισμών και σοβαρές κακοτεχνίες στα δημόσια έργα, και έκανε λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και αδιαφάνεια κάτι που καταγγέλουν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στις εκθέσεις του.

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι η καταστρατήγηση του μαθηματικού τύπου εντείνει τα φαινόμενα διαπλοκής αλλά και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό και προανήγγειλε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον μαθηματικό τύπο και θα επανεξετάσει όλες τις συμπληρωματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους και πως δεν δέχεται ούτε την δεσπόζουσα θέση ούτε την ύπαρξη προνομιακών εργολάβων.

    Επανέφερε την πρότασή του για τη σύνθεση ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει όλες τις συμβάσεις και τις προμήθειες του δημοσίου αλλά και τα δημόσια έργα.

    Ο κ.Καραμανλής επίσης πρότεινε ριζική αναδιοργάνωση του ΠΕΧΩΔΕ και τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις παραγωγής δημοσίων έργων.

    Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, να ξεκινήσουν μελέτες και οι εργασίες για να δοθεί οριστική λύση και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων από το εθνικό πρόγραμμα του ΠΕΧΩΔΕ.

    Ακόμη σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ο άξονας Τρίπολης Καλαμάτας καθώς και ο δυτικός άξονας της πόλης αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Αθήνα.

    Πάντως ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι τα περί απόδοσης ευθυνών δεν αποτελούν ρεβανσισμό, αλλά υποχρέωση στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 February 2003 - 21:30:14 UTC