Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία: Μικρή ύφεση
  • [02] Στην Αθήνα αύριο ο Τ.Παπαδόπουλος
  • [03] Ηράκλειο: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [04] Τσοχατζόπουλος: Σύνοδος υπουργών ενέργειας
  • [05] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με Β. Παπαγεωργόπουλο
  • [06] 17Ν: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης

  • [01] Κακοκαιρία: Μικρή ύφεση

    22/02/2003 19:34:17

    Μικρή ύφεση παρουσίασε σήμερα η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές, αν και διατηρούνται οι χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν βάλει τη χώρα στον καταψύκτη. Το θερμόμετρο στο μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Ελλάδος, αλλά και των ορεινών της υπολοίπου χώρας, βρίσκεται σχεδόν μόνιμα κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα τις βραδινές και πρωϊνές ώρες να σχηματίζεται ισχυρός παγετός, που μετατρέπει τους δρόμους σε πραγματικές παγίδες. Χτες το βράδυ στο Νευροκόπι Σερρών ο υδράργυρος κατέβηκε στους -14 βαθμούς, ενώ στην Καστοριά το θερμόμετρο βούτηξε στους -9.

    [02] Στην Αθήνα αύριο ο Τ.Παπαδόπουλος

    22/02/2003 19:30:21

    Στην Αθήνα φθάνει αύριο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει τις πρώτες του συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο εισέρχεται πλέον στην πιο κρίσημη φάση του. Υστατες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης εντός των χρονικων ορίων που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ, έως τις 28 Φεβρουαρίου καταβάλλουν οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τόμας Γουέστον και Ντέηβιτ Χάνεϊ αντίστοιχα, που βρίσκονται ήδη στη Λευκωσία για συνομιλίες με τις δύο πλευρές. Τη Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να αρχίσει την περιοδεία σε Άγκυρα, Λευκωσία και Αθήνα.

    [Φώτο-548884]

    [03] Ηράκλειο: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    22/02/2003 19:03:39

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη και αυξάνονται παράλληλα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, τα οποία εστιάζονται σε κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στο δρόμο Ηρακλείου - Μεσαράς, στο ύψος του χωριού Σίβα Μαλεβιζίου, ο δρόμος υποχώρησε και κόπηκε στα δύο και ήδη βρίσκεται εκεί συνεργείο για να αποκαταστήσει τη ζημιά. Έργο όμως δύσκολο, καθώς η καθίζηση του οδοστρώματος είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ χειρότερη, απ ό,τι πίστευαν αρχικά οι τεχνικοί.

    Εξάλλου, στον Αγιο Σύλλα Τεμένους Ηρακλείου, σε λόφο δίπλα στο χωριό σημειώθηκε κατολίσθηση και ένας τεράστιος βράχος που μετακινήθηκε -καταστρέφοντας ελαιόδενδρα και αμπέλια -«κρέμεται απειλητικός πάνω από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

    [04] Τσοχατζόπουλος: Σύνοδος υπουργών ενέργειας

    22/02/2003 18:52:18

    Μήνυμα προς τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «αισθανόμαστε ασφαλείς, σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ολοκληρώνοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου τους.

    Όπως διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο προεδρεύων, υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, οι χώρες της ΕΕ μπορούν με τα στρατηγικά αποθέματα που διαθέτουν να αντιμετωπίσουν μια βραχυχρόνια κρίση, ενώ και οι χώρες του ΟΠΕΚ διαβεβαίωσαν, δια του γενικού γραμματέα τους Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν, ότι μπορούν με τα δικά τους αποθέματα να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης κατά την περίοδο της κρίσης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος μετέφερε επίσης την εκτίμηση των ομολόγων του ότι η περίοδος της κερδοσκοπίας με το πετρέλαιο που εμφανίζεται τους δυο τελευταίους μήνες (από 27 σε 32 δολάρια το βαρέλι στο αργό), είναι παροδική και υποστήριξε ότι σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της είναι ο συνεχής διάλογος μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

    Οι υπουργοί των «15 συζήτησαν αναλυτικά επί δυο προτάσεων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ασφάλεια εφοδιασμού πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου. Η πρώτη πρόταση, που προκαλεί έντονες συζητήσεις στους κόλπους των «15, συνίσταται ουσιαστικά στην αύξηση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου για την περίοδο κρίσεων από τις ενενήντα στις εκατόν είκοσι ημέρες.

    Τα επιπλέον αποθέματα των τριάντα ημερών προτείνεται να υπαχθούν σ' έναν εθνικό οργανισμό κάθε κράτους-μέλους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καθοδηγούνται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προοπτική να ''ρίχνουν'' τα αποθέματα στην αγορά προκειμένου να συγκρατούν τις τιμές.

    Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο Λογιόλα ντε Παλάθιο έγινε μια ειλικρινής συζήτηση επί της πρότασης στο συμβούλιο των υπουργών, το οποίο το χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικό.

    Επί της ουσίας, ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν στο τραπέζι.

    Οσον αφορά το φυσικό αέριο, έγινε συζήτηση επί της πρότασης δημιουργίας αποθεμάτων για εξήντα ημέρες.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο στο ενεργειακό ζήτημα τη Ρωσία και, όπως είπε, οι υπουργοί συμφώνησαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Μόσχας και των χωρών της Μεσογείου στον Χάρτη Ενέργειας.

    Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι, ενώ στις 31 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συμβούλιο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

    Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η κ.ντε Παλάθιο τόνισε ότι στη σημερινή σύνοδο τέθηκαν οι βάσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επι των δυο προτάσεων οδηγιών ίσως και τον Μάιο στην Αθήνα.

    Αύριο οι υπουργοί που πήραν μέρος στη σύνοδο θα επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας.

    [05] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με Β. Παπαγεωργόπουλο

    22/02/2003 16:25:29

    Συνάντηση με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο δημαρχείο της πόλης, όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει πολλά από την κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι ''πρέπει κάτι να κάνουμε στο επίπεδο των οικονομικών πόρων και στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων''. Παράλληλα, χαρακτήρισε "αδιανόητο" η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται έξω από την ύδρευση, την αποχέτευση, τις συγκοινωνίες κ.α., τονίζοντας ότι ''πρέπει να αγωνιστούμε για να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της αυτοδιοίκησης και στην Ελλάδα''.

    Με τη σειρά της η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι η ίδια και ο κ. Παπαγεωργόπουλος ως δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας έχουν ευθύνες απέναντι σε θέματα θεσμικά και οικονομικά. ''Μπορεί πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών'', τόνισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια καινούργια νοοτροπία, μια καινούργια πολιτική σκέψη και μια νέα αντίληψη.

    [06] 17Ν: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης

    22/02/2003 15:44:06

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που εκκρεμούσαν κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 2869/2002 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη''.

    Στον Αρειο Πάγο είχαν καταθέσει, μέσω των δικηγόρων τους, αιτήσεις ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλ. Γιωτόπουλος και τέσσερα ακόμα άτομα φερόμενα ως μέλη της ''17 Νοέμβρη (Παυλ. Σερίφης, Κ. Καρατσώλης, Ηρ. Κωστάρης και Σωτ. Κονδύλης) και ζητούσαν να αναιρεθεί το υπ αριθμ. 2869/2002 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη (3 Μαρτίου 2003) ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

    Αναλυτικότερα, ο Αρειος Πάγος με το υπ αριθμ. 464/2003 βούλευμά του, έκρινε απαράδεκτες τις αναιρέσεις και αμετάκλητο το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού δέχθηκε ότι σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο 2928/2001, δεν χωρεί κατά του βουλεύματος το ένδικο μέσο της αίτησης αναίρεσης. Έκρινε, επίσης, ο Αρειος Πάγος ότι ο αποκλεισμός της αναίρεσης στο πρόωρο αυτό στάδιο της προδικασίας κατά βουλεύματος, που αποφαίνεται μόνο για ζήτημα παραπομπής σε δίκη, δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) γιατί το δικαίωμα πρόσβασης του κατηγορουμένου ενώπιον της Δικαιοσύνης έχει πλήρως εξασφαλισθεί και στο στάδιο της προδικασίας, αφού παρέχεται σε αυτόν ανεμπόδιστα η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο, να υποβάλει αντιρρήσεις ή αιτήματα κ.λπ.

    Έτσι, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ η ΕΣΔΑ δεν καθιερώνει παράλληλα υποχρέωση του εθνικού (Έλληνα) νομοθέτη για θέσπιση και ενδίκων μέσων υπέρ του κατηγορουμένου.

    Επίσης, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των ''όπλων'' με τη διατήρηση της δυνατότητας μόνο του εισαγγελέα Αρείου Πάγου να ζητεί την αναίρεση του βουλεύματος, γιατί ο εισαγγελέας λειτουργεί ως αυτοτελές και αμερόληπτο όργανο που βοηθά στη διάγνωση της αλήθειας και στην απονομή Δικαίου και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορουμένου.

    Τέλος, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν παραβιάζονται τα άρθρα 7 και 26 του Συντάγματος από τις επίμαχες δικονομικές ρυθμίσεις του νόμου 2928/2001.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 February 2003 - 21:30:13 UTC