Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 7 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Καραμανλή σε Μπους, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Σρέντερ και Σέφερ για ΠΓΔΜ
  • [02] Αποχώρησε απο τα Ιμια η τουρκική ακταιωρός
  • [03] Συναντήσεις Μολυβιάτη στην Άγκυρα
  • [04] Δείγματα επικίνδυνου ιού της γρίπης στάλθηκαν κατά λάθος σε 18 χώρες
  • [05] Νίκη της ΔΑΠ και αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές

  • [01] Επιστολή Καραμανλή σε Μπους, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Σρέντερ και Σέφερ για ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έστειλε επιστολές (την περασμένη Παρασκευή) προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπους και στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και (τη Δευτέρα) στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον γερμανό καγκελάριο Σρέντερ και τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ Σέφερ, σχετικά με τις προτάσεις του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Στις επιστολές του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα» και προσθέτει ότι «γι' αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σβ αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις επιστολές του κ. Καραμανλή αναφέρεται:

    «Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος. Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο είναι "Republika Makedonija-Skopje", αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα Κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση.

    Το συνταγματικό όνομα "Republika Makedonija" θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα.

    Γι αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σβ αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις Ευρω-Ατλαντικές δομές.

    Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

    [02] Αποχώρησε απο τα Ιμια η τουρκική ακταιωρός

    Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κυρίους Σεζέρ και Ερντογάν, αντίστοιχα, συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Χθες είχε διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για την επικοινωνία μεταξύ του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας και του Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου του Εσκί Σεχίρ.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι "η βελτίωση των σχέσεών μας θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο". Ο κ.Γκιούλ αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας και επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ- Κομοτηνής το 2006. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν, επίσης, τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά.

    Συμφωνήθηκε τέλος, η επίδειξη ελαστικότητας στις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών και των τουρκικών παραλίων.

    Αποχώρησε η τουρκική ακταιωρός απο τα Ιμια

    Oι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν στο Αιγαίο, με τουρκικές ακταιωρούς να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να προσεγγίζουν την περιοχή των Ιμίων. Πάντως, λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί αποχώρησε από την περιοχή η ακταιωρός που ευρίσκετο εκεί από χθες και παρακολουθείτο στενά απο σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

    Νωρίτερα, στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε οτι περιμένει απο τον κ.Μολυβιάτη να πεί στην Τουρκία οτι δεν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις όσο συνεχίζεται η παρουσία της ακταιωρού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε οτι τα περί αποχώρησης δεν συνέβησαν στο παρελθόν, για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τα επικαλείται.

    [03] Συναντήσεις Μολυβιάτη στην Άγκυρα

    Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε, όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, όποια συμβάντα υπήρξαν στο Αιγαίο να αποτραπούν από το να εξελιχθούν σε κρίση. Αυτό, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε πολύ καλή και ικανοποιητική την επίσκεψή του στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο πλευρών να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη βελτίωση της συνεργασίας.

    "Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ολόκληρη την τουρκική ηγεσία στα επιμέρους θέματα, όπως η συνεργασία μας στους τομείς του τουρισμού, των συγκοινωνιών, της ενέργειας και του εμπορίου".

    Ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

    Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μεχμέτ Ντουλγκέρ, όπως επίσης και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πρέσβη κ. Αλπογκάν.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Αντώναρος: Η κυβέρνηση παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις γύρω από τα Ιμια

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησε στενά και συνεχώς τις εξελίξεις γύρω από τα Ιμια και προέβη σε όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που ήταν απαραίτητα ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά συμφέροντα στο Αιγαίο και να υπάρξει εκτόνωση της έντασης, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στην παραβίαση, χθες, των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από τουρκική ακταιωρό, η οποία παρέμεινε στο σημείο μέχρι σήμερα το πρωί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξε προβληματισμός να αποχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από τις διαπραγματεύσεις που είχε στην Άγκυρα με τον ομόλογό του κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ. Διευκρίνισε ότι η διπλωματία δεν γίνεται δημοσίως και διαβεβαίωσε ότι ο κ. Μολυβιάτης έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.

    Ερωτηθείς ποια είναι η πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στην περιοχή των Ιμίων ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δυο πλευρών.

    Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες ταξίδι στην Άγκυρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε "δεν νομίζω ότι έχει οριστεί τέτοια ημερομηνία".

    Απαντώντας επίσης σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή των Ιμίων περιοχή εθνικής κυριαρχίας, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρουσία της τουρκικής ακταιωρού συνιστά "εισβολή", ο κ. Αντώναρος είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις λέξεις που θέλει για να δημιουργεί εντυπώσεις. Διευκρίνισε όμως ότι ήταν ενέργεια που έθεσε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι στη ζωή δεν υπάρχει μόνο το μαύρο και το άσπρο.

    Σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι θα κριθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενημερώνεται συνεχώς.

    Σε ερώτηση σχετική με την τηλεφωνική γραμμή Λάρισας-Εσκισεχίρ που αποφασίστηκε στην Άγκυρα, ο κ. Αντώναρος είπε ότι η ανοιχτή γραμμή δημιουργείται για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης καταστάσεων που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.

    Διευκρίνισε όμως ότι θα συνεχίσει να ακολουθείται η πάγια τακτική και όλα τα "ίχνη" τουρκικών αεροσκαφών, εφόσον δεν έχουν υποβάλει σχέδια πτήσης, θα αναγνωρίζονται και θα αναχαιτίζονται από τα ελληνικά αεροσκάφη.

    Τέλος, σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να περιορίσει τον εθνικό εναέριο χώρο στα έξι μίλια, ο κ. Αντώναρος απάντησε κατηγορηματικά, όχι.

    [04] Δείγματα επικίνδυνου ιού της γρίπης στάλθηκαν κατά λάθος σε 18 χώρες

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την καταστροφή δειγμάτων ενός πιθανόν θανατηφόρου ιού της γρίπης του 1957 που εστάλησαν κατά λάθος για εξετάσεις σε περισσότερα από 3.700 εργαστήρια 18 χωρών.

    Αυτός ο ιός της γρίπης που πρέπει να καταστραφεί ονομάζεται Η2Ν2 και προκάλεσε την επιδημία του 1957, ενώ εξαφανίστηκε το 1968. "Συνεπώς, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1968 έχουν περιορισμένη ανοσία ή και καθόλου στον ιό αυτό", επισημαίνει η ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της.

    Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε το Κολέγιο των Αμερικανών Παθολόγων (CAP) να ζητήσει από όλα τα εργαστήρια των 18 χωρών να καταστρέψουν τα δείγματα της γρίπης του 1957 που τους έχει στείλει από τον Οκτώβριο του 2004.

    Η ΠΟΥ δεν έχει εξηγήσει κάτω από ποιες συνθήκες εστάλησαν τα δείγματα αυτά στα εργαστήρια.

    Τέλος, η οργάνωση κάνει έκκληση να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για την τήρηση της ασφάλειας "σχετικά με τους ιούς της γρίπης που δεν εμφανίζονται πλέον και στους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία".

    [05] Νίκη της ΔΑΠ και αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές

    Αύξηση συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, διατήρηση της πρώτης θέσης από τη ΔΑΠ και αύξηση του ποσοστού της ΠΑΣΠ στην περιφέρεια προκύπτει από τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνουν οι παρατάξεις , για τις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα. Παράλληλα σημειώθηκαν επεισόδια κυρίως στις μεγάλες σχολές της Αθήνας (Πολυτεχνείο και Νομική).

    Σε δύο σχολές στα ΤΕΙ δεν άνοιξαν οι κάλπες και αναβάλλονται οι εκλογές, προκειμένου να ερευνηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, στη Νομική σχολή παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και αναταραχή, όταν η ΠΑΣΠ αξίωσε να επιδεικνύεται εκτός από τη φοιτητική και η αστυνομική ταυτότητα των ψηφοφόρων, καταγγέλλοντας υπόνοιες νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος από τη ΔΑΠ, ενώ στους πολιτικούς μηχανικούς του Πολυτεχνείου Αθήνας κάηκαν τρεις κάλπες και σταμάτησε η διαδικασία. Ομως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αποχή εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που έφθανε το 25%.

    Η ΔΑΠ κατηγορεί για λασπολογία και "προβοκάτσιες" τους υπόλοιπους και τονίζει ότι τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου μιλά για μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανάγκη να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ΠΑΣΠ προβληματίζεται για τη διαφάνεια των διαδικασιών, ενώ ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος ζητά να καθιερωθεί η διεξαγωγή των εκλογών μόνο με την επίδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων και να παραδίδονται οι εκλογικοί κατάλογοι στις παρατάξεις τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από τις εκλογές.

    Με πρώτο ζητούμενο την αύξηση της συμμετοχής, οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν ότι οι φετινές εκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία αφού ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της πολιτείας όσο και των εμπλεκομένων φορέων με συνέπεια να διακυβεύονται σημαντικά θέματα που καθιστούν κρίσιμη την αναμέτρηση. Από την άλλη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός για την οικοδόμηση ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννά πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στους φοιτητές ώστε να τους παροτρύνει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης. Οι επερχόμενες αλλαγές στο χώρο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να σταθεί ισότιμα η παιδεία της χώρας με εκείνη των εταίρων μας στην ΕΕ -σημειώνουν οι περισσότερες παρατάξεις -απαιτούν τη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της νέας προοπτικής.

    Στα θέματα που διακυβεύονται αυτή την περίοδο είναι η διάρθρωση των σπουδών (ελάχιστη διάρκεια σπουδών για κάθε κύκλο φοίτησης) που αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες της Διακήρυξης της Μπολόνια, αλλά και σημεία από τις επόμενες συνόδους της Πράγας και του Βερολίνου. Πολλοί φοιτητές θεωρούν αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο για την Ελλάδα το βρετανικό πρότυπο δύο κύκλων σπουδών που ευνοεί η ΕΕ.

    Άλλα "φλέγοντα" θέματα, είναι το νομοσχέδιο ενός νέου οργανισμού αναγνώρισης και ισοτίμησης των πτυχίων (σε αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ) καθώς και οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από όλες τις παρατάξεις - της ΔΑΠ περιλαμβανομένης, το νομοσχέδιο για το δικαίωμα επιμόρφωσης μέσα από την δια βίου εκπαίδευση, το πάγιο αίτημα όλων των φοιτητών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για την παιδεία (στον φετινό προϋπολογισμό αυξήθηκε κατά 7%), η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, τα συγγράμματα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις με αποκορύφωμα τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Πρόκειται για την επαναλειτουργία του θεσμού (το Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία ιδρύθηκε το 1999 αλλά κομματικοποιήθηκε και υποβαθμίσθηκε στη συνέχεια) στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο της πολιτείας όσο και των εμπλεκομένων φορέων με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής στρατηγικής για την παιδεία. Εγκαινιάσθηκε εκ νέου τον περασμένο Ιανουάριο από τον πρωθυπουργό παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Συνασπισμού (το ΚΚΕ απείχε) και περιλαμβάνει ως "ακανθώδη" ζητήματα διαλόγου μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μετεξέλιξη των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2005 - 21:35:51 UTC