Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία προέδρου ΣΕΒ στο συνέδριο του Εκόνομιστ
  • [02] Η έκθεση σε υπερβολικούς θορύβους προκαλεί κινδύνους για την υγεία
  • [03] Ο γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο νέος Πάπας
  • [04] Η Βουλή επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [05] Ομιλία Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του «Economist»
  • [06] Πρόγραμμα δημοσίων έργων 13,5 δισ. ευρώ.
  • [07] "Οδηγός Καταναλωτή" από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης

  • [01] Ομιλία προέδρου ΣΕΒ στο συνέδριο του Εκόνομιστ

    Σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης πρέπει να πρωτοστατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος μιλώντας σήμερα στο 9ο Συνέδριο Διακυβέρνησης του Economist, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απομακρύνει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που επιβαρύνουν την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επίσης θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μέσω της συνέχισης της απελευθέρωσης των αγορών και υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στην ευελιξία της αγοράς εργατικού δυναμικού.

    Κυριακόπουλος για ασφαλιστικό-εργασιακό-βασικό μέτοχο

    O νόμος Γιαννίτση αύξησε το κόστος για τις επιχειρήσεις, γιβ αυτό δεν αύξησε την απασχόληση. Aν θέλουμε νέες θέσεις εργασίας, δεν μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣEB στο περιθώριο του συνεδρίου του Eκόνομιστ.

    O κ.Kυριακόπουλος ανέφερε επίσης ότι το κεφάλαιο του βασικού μετόχου έχει κλείσει και ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσει τη διαπλοκή. Oι εργοδότες, είπε, αντιδρούμε όχι γιατί θέλουμε να καλύψουμε κάποιον, αλλά επειδή ο νόμος αυτός αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και τη γραφειοκρατία.

    Απάντηση ΓΣΕΕ

    "Αδιέξοδες και αντεργατικές" χαρακτήρισε τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι ο κ. Κυριακόπουλος, στις προτάσεις του για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει μονοδιάστατα την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και επισημαίνει πως, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται θεαματικά, οι θέσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα συνεχώς μειώνονται.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρει ακόμη ως "επίπονες, επίμονες και μονοδιάστατες" τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, που βρίσκονται, όπως προσθέτει, σε απόλυτη αρμονία και συμφωνία με την κυβέρνηση και στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή σε κατάργηση οκταώρου, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και σε δραστικό περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά σε αυτές τις πολιτικές, διεκδικώντας ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα βελτιώνουν την οικονομική και εργασιακή θέση των εργαζομένων.

    [02] Η έκθεση σε υπερβολικούς θορύβους προκαλεί κινδύνους για την υγεία

    Πάνω από 13 εκατομμύρια εργαζόμενοι υποφέρουν από απώλεια ακοής, λόγω της καθημερινής έκθεσης τους σε ισχυρούς θορύβους την ώρα της εργασίας τους. Ανάλογα κρούσματα έχουν παρουσιαστεί όχι μόνο στα εργοστάσια, αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως στις υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων, στους χώρους εκπαίδευση και ψυχαγωγίας.

    Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έχει εκδώσει νέα ευρωπαϊκή οδηγία η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από το Φεβρουάριο του 2006. Η οδηγία αυτή θέτει ανώτατο επιτρεπτό όριο έκθεσης των εργαζομένων στους θορύβους τα 87 ντεσιμπμέλ.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ευρωπαϊκή καμπάνια «Σταματήστε το θόρυβο» έρχεται να επισημάνει τον κίνδυνο που προκαλεί για την υγεία η έκθεση σε υπερβολικούς θορύβους κατά την ώρα εργασίας, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Ο Επίτροπος Β. Σπίντλα, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων χαιρετίζει την παρουσίαση αυτής της καμπάνιας, και τονίζει ότι ο θόρυβος στον εργασιακό χώρο δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την ακοή αλλά και για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, καθώς αυξάνει το στρες.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σχεδόν το ένα τρίτο από τα 160 εκατομμύρια των ευρωπαίων εργαζομένων των παλαιών 15 χωρών μελών της ΕΕ, εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβων στο χώρο εργασίας τους κατά τουλάχιστον 15 λεπτά. Όπως επισημαίνει, άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο θόρυβος αποτελεί τον πιο διαδεδομένο και μη αναστρέψιμο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων στις βιομηχανίες, καθώς αποδεικνύεται ότι υψηλά επίπεδα θορύβου κατά την ώρα εργασίας μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και απώλεια ακοής.

    Σημειώνεται ότι από την οδηγία αυτή εξαιρούνται ορισμένοι χώροι εργασίας όπως π.χ. οι ντισκοτέκ και οι αίθουσες συναυλιών.

    [03] Ο γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο νέος Πάπας

    Ο χιλιανός καρδινάλιος Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα Εστεβέζ βγήκε στο μπαλκόνι-κεντρικό εξώστη του Βατικανού και ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων πιστών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ανακοίνωσε στα ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά ότι ο νέος Πάπας , προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, είναι ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

    [04] Η Βουλή επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Με ψήφους 268 υπέρ και 17 κατά, η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    Με την ανακοίνωση της υπερψήφισης της Συνθήκης για το Ευρωσύνταγμα, οι βουλευτές και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ξέσπασαν όρθιοι σε χειροκρότημα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον πρόεδρό του, Γιώργο Παπανδρέου.

    [05] Ομιλία Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του «Economist»

    Τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιότητας που διακρίνουν την εποχή μας, την ανάγκη καλλιέργειας οραμάτων και την ανάγκη στήριξης της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης - διότι "όσο πιο ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνική θα γίνεται η ΕΕ, τόσο πιο ισχυροί θα γίνονται οι λαοί, οι κοινωνίες κι οι πολίτες της Ευρώπης" - ανέπτυξε στην ομιλία του, σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κων.Καραμανλής στο συνέδριο του "Economist" με θέμα "το όραμα μιας ισχυρότερης Ευρώπης μέσω των ηγετών της".

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της "Νέας Εποχής" που διανύουμε, σημείωσε πως "βιώνουμε την εποχή της παγκοσμιότητας, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Νέας Οικονομίας". Οι συνθήκες αυτές, τόνισε, επιβάλλουν στις ηγεσίες "να βλέπουν πιο μπροστά" και υπαγορεύουν την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων - όπως είναι η στρατηγική της Λισσαβώνας, "που προωθεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο κοινωνική, κυρίως όμως πιο δυναμική".

    Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων άλλωστε στο πλαίσιο της ΕΕ υπέδειξε την ανάγκη "οραματισμού. Τα όσα πετύχαμε υποδεικνύουν σε όλους, πόσο σημαντικό είναι να μην χάσουμε την ικανότητά μας να οραματιζόμαστε", υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση "πιστεύει στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ. Χρειάζονται συνεχή και τολμηρά βήματα, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη όχι μόνον παγκόσμια δύναμη αλλά και παγκόσμια πολιτική δύναμη".

    Ανατρέχοντας εν συνεχεία στις υστερήσεις της χώρας μας - η οποία υπήρξε "ουραγός" στους δείκτες της Λισαβώνας, "με ανάπτυξη κρατικοδίαιτη για ολίγους", με "αγκυλώσεις και χρόνιες παθογένειες της διοίκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η διαφθορά, το σύστημα της διαπλοκής, με πενταπλάσιο έλλειμμα απ΄ ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί μας" - ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι το βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησης εστιάζεται: στην περιστολή των μη αναγκαίων δαπανών του δημοσίου, την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας".

    Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, ότι το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης "προκάλεσε τα πιο θετικά σχόλια της Επιτροπής", ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση "κήρυξε το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας και σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια με στόχο την Ελλάδα της ποιότητας".

    Στη συνέχεια, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο - τον νέο φορολογικό νόμο, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τον σχεδιασμό προώθησης της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την τόνωση των ΜΜΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων, το νέο σύστημα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε ότι σε επόμενη φάση προωθείται: σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίσεις σε ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων, η εφαρμογή μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής και υποστηρίζεται "ο διάλογος μακράς πνοής των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων για τα προβλήματα που σχετίζονται με το μέλλον του ασφαλιστικού προβλήματος".

    Ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "τολμούμε να αλλάξουμε και να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά για να δούμε τη Νέα Οικονομία να παίρνει σάρκα και οστά", παρατήρησε ότι "γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, όμως τα πράγματα δεν αλλάζουν με τη συντήρηση του χθες. Χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να υπάρξει απασχόληση, να υπάρξει σιγουριά κι αισιοδοξία".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος στην εξωτερική πολιτική της χώρας - την ένθερμη υποστήριξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, τις προσπάθειες λύσης του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, την ένταξη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας στην ΕΕ, την άμεση επίλυση του προβλήματος ονόματος με την ΠΓΔΜ, την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] Πρόγραμμα δημοσίων έργων 13,5 δισ. ευρώ.

    Γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσίων έργων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκτελεστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη διετία 2005-2006 εξήγγειλε ο Γιώργος Σουφλιάς μιλώντας εγκαινιάζοντας το συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος για τα δημόσια έργα.

    Στο πρόγραμμα αυτά περιλαμβάνονται και τα μεγάλα οδικά έργα που θα εκτελεστούν σε βάσεις παραχώρησης, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2006 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός.

    Μέσα στο 2005 θα υλοποιηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έργα ύψους 5 δισεκ.ευρώ από τα οποία έργα ύψους 3,5 δισ.ευρώ έχουν προκηρυχθεί.

    Μάλιστα δε, για έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα έχουν υπογραφεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και οι συμβάσεις.

    Οπως είπε ο υπουργός οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται με ταχείς ρυθμούς, με απόλυτη διαφάνια και μάλιστα μέσα σε δυόμισι μήνες από την προκήρυξή τους με το νέο νόμο για τα έργα που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση.

    Παράλληλα ο υπουργός εξήγγειλε την εκπόνηση μελετών για έργα ύψους 150 εκατομ.ευρώ που και αυτές θα υλοποιηθούν με το νέο νόμο για τις μελέτες.

    Ο κ.Σουφλιάς για πρώτη φορά χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για το Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι οι δικαστές του, βγάζουν αποφάσεις που δίνουν την εντύπωση ότι αυτοί είναι οι νομοθέτες στην Ελλάδα.

    Και οι κρίνοντες, κρίνονται, είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα φέρει προς κύρωση στη βουλή όλες τις συμβάσεις για τα μεγάλα έργα που θα υπογραφούν επί των ημερών του, αν και χαρακτήρισε λογική την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο προεδρεύων του συνεδρίου Ευάγγελος Κουλουμπής, οι συμβάσεις αυτές να υπογράφονται μόνο από το υπουργικό συμβούλιο, το οποιο να φέρει και την ευθύνη των επιλογών.

    "Εγώ παρ`όλα αυτά θα τις φέρω στη Βουλή γιατί δεν θέλω να δίνω δικαιώματα για σχόλια και κριτική", τόνισε ο κ.Σουφλιάς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του συστήματος ανάθεσης των έργων (νέο νόμο για τις αναθέσεις, νέο νόμο για τις μελέτες, την καθιέρωση νέων τιμολογίων), λέγοντας ότι με τις επιλογές αυτές εξαλείφονται τα φαινόμενα της διαφθοράς και δεν μπορεί να υπάρξει πια καμία μίζα για καμία ανάθεση έργου και κανένας δεν μπορεί να αναθέσει έργο σε κανέναν.

    Μάλιστα δε, για τις πρωτοβουλίες της αυτές η κυβέρνηση πήρε και τα συγχαρητήρια της ΕΕ.

    Θα πρέπει πρόσθεσε, να είμαστε προσεκτικοί, στο τί λέμε και πότε το λέμε, αναφερόμενος με τη σειρά του σ`αυτές, στην πρόσφατη κριτική του ΤΕΕ για αδιαφάνεια στα δημόσια έργα.

    Ο κ.Σουφλιάς επανέλαβε απευθυνόμενος στο σώμα των μηχανικών τη δυσάρεστη έκπληξη, που όπως είπε ένιωσε, όταν την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι σχετικές δηλώσεις από την ηγεσία του ΤΕΕ, αν και ήταν καταφανές όπως είπε, ότι οι δηλώσεις αυτές και η σχετική έκθεση που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναφέρονταν στο παρελθόν.

    Είναι απαράδεκτο να μην γίνεται αυτή η διευκρίνιση και να δημιουργείται εσφαλμένη εικόνα στους πολίτες. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συλλήβδην για διαφθορά και χωρίς θυσία και δεδομένα.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αναφερόμενος τόσο στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα έργα όσο και στην προκήρυξη και προώθηση των έργων, τόνισε ότι στους 13 μήνες που βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει γίνει τιτάνια προσπάθεια, το νερό έχει μπει στο αυλάκι, και κάλεσε τον τεχνικό κόσμο να προχωρήσουν μαζί.

    Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα, τόνισε ο υπουργός. Δημοπρατούνται και θα δημοπρατηθούν πολλά. Πρέπει όμως και ο κατασκευαστικός κόσμος να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά.

    Τα έργα θα προχωρήσουν, η πίτα είναι μεγάλη.Με τα έργα αυτά θα ξεπεραστεί και η κρίση που υπάρχει στην αγορά των μηχανικών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καθυστέρηση στα έργα αλλά σημειώθηκε ένας άθλος.

    Ο κ.Σουφλιάς άσκησε σκληρή κριτική στα συστήματα ανάθεσης έργων που προϋπήρχαν πριν από το νόμο που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο και για πεπαλαιωμένες τιμολογήσεις.

    Πολλά έργα ήταν μπλοκαρισμένα είτε στην ελληνική δικαιοσύνη είτε στην ΕΕ, και χρειάστηκε αγώνας από τον ίδιο για να ξεμπλοκαριστούν.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι μέχρι να θεσπιστεί ο νέος νόμος λόγω των ενστάσεων και των προσφυγών οι ανάδοχοι των έργων δεν έβγαιναν από τους διαγωνισμούς αλλά από τα δικαστήρια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό έργο είχε μπλοκαριστεί στα δικαστήρια από το 2002.

    Τέλος υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος για τις αναθέσεις των νέων έργων εξασφάλισε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θέτοντας δικλείδες ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε τα έργα ατμομηχανή της ανάπτυξης.

    Με το νέο νόμο οι συνεπείς θα πάνε μπροστά ενώ οι αεριτζήδες θα μείνουν πίσω ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι μηχανικοί δεν είναι φερέφωνα της όποιας εξουσίας, ούτε πολιορκητικός κριός της όποιας αντιπολίτευσης.

    Ζήτησε να προσληφθούν 2.000 μηχανικοί στη δημόσια διοίκηση γιατί υπάρχουν ελλείψεις, χαρακτήρισε τα έργα ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας ενώ αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με την έκθεση του ΤΕΕ για τη διαφθορά στα έργα και την αντίδραση του κ.Σουφλιά απήντησε ότι από τις 3.200 λέξεις που είπε ο ίδιος προβλήθηκαν μόνο οι 78.

    Η κοινωνία πρόσθεσε ο κ.Αλαβάνος ζητεί μέτρα στην ρίζα του προβλήματος της αδιαφάνειας και δεν βλέπει μόνο τα δέντρα.

    Τέλος ανέφερε ότι ως ΤΕΕ είμαστε υπερήφανοι για τον κλάδο των μηχανικών.

    Στο συνέδριο που θα ολοκληρωθεί στις 21 του μηνός θα μιλήσουν πολλοί επιστήμονες και ειδικοί από το χώρο των κατασκευών.

    [07] "Οδηγός Καταναλωτή" από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Ο "Οδηγός καταναλωτή" είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προσφερθεί σήμερα στον Ελληνα πολίτη που ενδιαφέρεται για το τι αγοράζει για τον εαυτό του και την οικογένειά του και ανησυχεί για όσα ακούει γύρω του και θέλει να προστατευτεί.

    Τον "Οδηγό καταναλωτή" εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κάθε πολίτη που θέλει να βρει έναν εύχρηστο οδηγό για τα δικαιώματά του στις καθημερινές καταναλωτικές συναλλαγές του και τον καλύτερο τρόπο για να ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, που υπογράφει την εισαγωγή σε αυτό τον "Οδηγό καταναλωτή" μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου και το γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θανάση Σκορδά, τονίζει ότι η πρωτοβουλία για την έκδοση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις, με τις οποίες επιδιώκεται να ενεργοποιηθεί ο Ελληνας καταναλωτής ώστε να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. "Γιατί ο ενημερωμένος καταναλωτής αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ανάχωμα στην ακρίβεια, εγγύηση για συνεχή βελτίωση της ποιότητας των αγαθών και των υπηρεσιών μας".

    Με τον "Οδηγό καταναλωτή" το Υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζει ότι οι πολίτες θα αξιοποιήσουν το υλικό που προσφέρει αυτή η έκδοση και θα συμβάλλουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις προσπάθειες για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και με την ποιότητα ως καθοριστικό στοιχείο.

    Η έκδοση περιλαμβάνει πλήθος από χρήσιμα στοιχεία ξεκινώντας από τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ένα πρώτο ενημερωτικό κεφάλαιο για το ρόλο της Γενικής διεύθυνσης υγείας και προστασίας των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη συνέχεια υπάρχει ένα εκτενέστατο κεφάλαιο για τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζονται τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή με ιδιαίτερες αναφορές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο παιδί και το Διαδίκτυο, στη διαφήμιση , στον τουρισμό και τα οργανωμένα ταξίδια, στα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στα στεγαστικά δάνεια, στις εκπτώσεις αλλά και με συμβουλές για σωστές αγορές και για τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

    Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στο δικαίωμα του καταναλωτή στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ εξετάζεται επίσης ο ρόλος και η δράση των κοινωνικών εταίρων, οι ενώσεις καταναλωτών και η εταιρική κοινωνική ευθύνη.

    Τέλος υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τις ενδοσυνοριακές συναλλαγές, το συνήγορο του καταναλωτή, τον τραπεζικό μεσολαβητή , το ευρωπαϊκό δίκτυο αρωγής προς τους καταναλωτές και την επίλυση των διαφορών του πολίτη με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες.

    Στην έκδοση περιλαμβάνεται και κατάλογος με χρήσιμες διευθύνσεις και τηλέφωνα, καθώς και αναφορές στην ελληνική και την κοινοτικη νομοθεσία ή σε χρήσιμες ιστοσελίδες για τον κάθε καταναλωτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2005 - 20:02:13 UTC