Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσγειώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το A380 της Airbus
  • [02] Ομιλία Καραμανλή στη Διεθνή Δημοκρατική Ένωση
  • [03] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο εκδρομέων του Πάσχα
  • [04] Εξελίξεις στο θέμα του νόμου για το "βασικό μέτοχο"

  • [01] Προσγειώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το A380 της Airbus

    Το A380 της Airbus, το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στο αεροδρόμιο της Τουλούζης, ολοκληρώνοντας την παρθενική του πτήση η οποία, όπως είπε ο ένας από τους δύο κυβερνήτες του, υπήρξε "απολύτως τέλεια".

    Το A380, το οποίο έχει χωρητικότητα 800 επιβατών αλλά στη σημερινή του δοκιμαστική πτήση μετέφερε μόνον εξαμελές πλήρωμα, προσγειώθηκε στον ειδικό διάδρομο της Airbus στα περίχωρα της Τουλούζης στη νότια Γαλλία, αφού παρέμεινε στους αιθέρες τέσσερις περίπου ώρες.

    Στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τη βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν χαιρέτισε σήμερα την παρθενική πτήση του γιγαντιαίου αεροσκάφους, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλη επιτυχία η οποία όπως τονίζει "αποτελεί απόδειξη ότι η συνεργασία στους κόλπους της ΕΕ ανταμείβεται".

    [02] Ομιλία Καραμανλή στη Διεθνή Δημοκρατική Ένωση

    "Η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα δυτικά Βαλκάνια", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνάντηση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των δυτικών Βαλκανίων καθώς και τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων σε οργανισμούς όπως η Διεθνής Δημοκρατική Ενωση, στο βαθμό που υπάρχει σεβασμός στις αρχές και στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Τόνισε ότι τα δυτικά βαλκάνια είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της παγκόσμιας σκηνής και ήλθε η ώρα να μεταμορφωθούν από πεδίο εθνικών εντάσεων και αναταραχών σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή γειτονιά.

    Η αδιαλλαξία και η προκατάληψη είναι εντελώς ασύμβατες με το πνεύμα και τους κανόνες των καλών σχέσεων γειτνίασης, συνεργασίας, των αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και του κράτους δικαίου που προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα, είπε.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στους σκοπούς και στη δράση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης λέγοντας ότι με την ιδιότητά της ως ισχυρής διεθνώς πολιτικής ένωσης έχει ευθύνη για την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας στον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την διακήρυξη αρχών της Ενωσης τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτή είναι προσηλωμένα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μία ανοικτή για όλους κοινωνία, στο δικαίωμα των ελεύθερων εκλογών, στην ελευθερία οργάνωσης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, στο δικαίωμα ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης, στο δικαίωμα θρησκευτικών πεποιθήσεων, στην ισονομία στις ατομικές ευκαιρίες και την ευημερία.

    Συνάντηση Καραμανλή με Αυστραλό πρωθυπουργό

    Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην περιοχή και το θέμα που εκκρεμεί με τη μεταφορά ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων ομογενών απο την Αυστραλία.

    Ο κ. Χάουαρντ εξέφρασε την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την επίλυση του Κυπριακού και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι αναμένει απο την Αυστραλία σε ότι αφορά το Κυπριακό να συνεχίσει να τηρεί την ίδια εποικοδομητική στάση που τήρησε στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις στενές διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι χιλιάδες Ελληνες ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία και σημείωσε ότι είμαστε υπερήφανοι που οι ομογενείς μας διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες των δύο χωρών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και υπογράμμισε ότι τιμούμε τους Αυστραλούς που έπεσαν στην ελληνική γη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων κυρίως στον οικονομικό τομέα και τον τουρισμό και τόνισε πως υπάρχει η έντονη πολιτική βούληση και απο τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα με τη μεταφορά ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία.

    Ο κ. Χάουαρντ τόνισε πως έχουν γίνει εκτενείς διαπραγματεύσεις για το θέμα και πως το Σίδνεϊ θα είναι γενναιόδωρο απέναντι στους Ελληνες ομογενείς, αν και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πως για τις πληρωμές αυτές υπάρχει ροή μόνο απο την μία πλευρά, δηλαδή απο την Αυστραλία προς την άλλη, προς την Ελλάδα.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός με τον οποίο στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής συνέφαγε στον "Διόνυσο", υπογράμμισε ότι 700 χιλιάδες Ελληνες, Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής, υπάρχουν στη χώρα του, σημειώνοντας ότι πολλοί ξεκίνησαν απο την Ελλάδα και πήγαν στην Αυστραλία χωρίς να γνωρίζουν ακόμα και τη γλώσσα.

    Τόνισε ότι οι Ελληνες ξεχωρίζουν και συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου της Αυστραλίας. Αναφέρθηκε ακόμη στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας πως προσδοκούμε ότι οι αγώνες του Πεκίνου θα είναι το ίδιο επιτυχείς όσο και οι αγώνες της Αθήνας του 2004 και οι αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

    [03] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο εκδρομέων του Πάσχα

    Αυξημένα μέτρα στο εθνικό, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Τα αυξημένα μέτρα λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, αλλά και τα σημεία όπου στατιστικά σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ένα από τα μέτρα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, μέτρο που έχει καθιερωθεί ήδη για όλες τις περιπτώσεις αργιών .

    Η κίνηση των φορτηγών απαγορεύεται για διάστημα έξι ωρών την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη. Οι ώρες απαγόρευσης είναι 3 το απόγευμα με 9 το βράδυ και εκτός των εθνικών οδών, περιλαμβάνουν και τμήματα των επαρχιακών δικτύων που τα γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών.

    Η απαγόρευση ισχύει και για την επιστροφή, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, στο ρεύμα εισόδου των ίδιων δρόμων και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν αστυνόμευση με ειδικά συνεργεία τροχονόμων, τα οποία θα ελέγχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, μεθυσμένοι οδηγοί, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.

    Στα ειδικά συνεργεία θα συνδράμουν και ελικόπτερα της ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τα μέτρα θα αφορούν όλη την εορταστική περίοδο και όλους τους χώρους μαζικής διακίνησης επιβατών, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι σταθμοί κ.λπ. Για το διάστημα από 23 Απριλίου που θα ισχύουν τα μέτρα αυτά μέχρι 8 Μαΐου θα εργαστούν 2.626 αστυνομικοί, θα διατεθούν 904 περιπολικά, 81 αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς, 270 μοτοσικλέτες τροχονόμων και 20 γερανοί.

    Για το εθνικό δίκτυο Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι και στο νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως, θα εργαστούν 290 αστυνομικοί, ενώ θα διατεθούν 96 περιπολικά, 18 αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς, 26 μοτοσικλέτες και δύο γερανοί.

    Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στη ΓΑΔΑ, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει της εξόδου για το Πάσχα, πραγματοποίησε συμβολική επίσκεψη σήμερα για πρώτη φορά στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Τροχαίας, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Ο κ. Καραμανλής έφθασε στις 9.35 το πρωί στη ΓΑΔΑ και - συνοδευόμενος απο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη,τον Υπουργό Επικρατείας κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο,τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας -ξεναγήθηκε για περίπου μισή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Τροχαίας (ΘΕΠΕΚ) και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης.

    Φεύγοντας ο κ. Καραμανλης έκανε την εξής δήλωση:

    «Επισκεφθήκαμε σήμερα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Είναι μια νέα υπηρεσία, η οποία με σύγχρονα τεχνικά μέσα, ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο την κυκλοφορία, έτσι ώστε να κάνει αποτελεσματικότερη τη ρύθμισή της, αλλά και να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η παροχή βοήθειας σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, πέρα από αυτή την υπηρεσία, με την ίδρυση της τροχαίας Εθνικών Οδών, με τις παρεμβάσεις σε προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου, με την κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, η Πολιτεία προσπαθεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για ένα όσο γίνεται πιο ασφαλές περιβάλλον για οδηγούς και ταξιδιώτες. Οφείλω, όμως, να τονίσω ότι πρέπει και ο κάθε πολίτης να αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη, να ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις. Και το λέω αυτό γιατί, όλες και όλοι μας, γνωρίζουμε τους κανόνες ασφαλείας στο ταξίδι και βεβαίως, ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε και τί πρέπει να αποφύγουμε. Θα έλεγα λοιπόν ότι καλό είναι φέτος, με επικείμενη την έξοδο για το Πάσχα, να βάλουμε ένα στόχο: Όχι άλλες χαμένες ζωές στην άσφαλτο.

    Καλή Ανάσταση σε όλους».

    Στις 12.30 το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης μετέβη στα Διόδια Αφιδνών για να παρακολουθήσει την έξοδο και να ευχηθεί Καλό Πάσχα στους τροχονόμους.

    Ο κ. Βουλγαράκης με την επίσκεψή του αυτή εγκαινίασε την καμπάνια που ξεκινάει απο σήμερα η Τροχαία, μοιράζοντας φυλλάδια στους οδηγούς στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας, καθώς και ένα CD με δημοτικά τραγούδια. Τα φυλλάδια περιλαμβάνουν ευχές και συμβουλές προς τους οδηγούς για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και χάρτη με τα 14 τμήματα των εθνικών οδών,όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων δυστυχημάτων.

    [04] Εξελίξεις στο θέμα του νόμου για το "βασικό μέτοχο"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι «σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου 2005 και την απάντηση των ελληνικών αρχών της 7ης Απριλίου 2005,αποφάσισε να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να μεταβάλλει τον νόμο 3310/2005, ο οποίος απαγορεύει την συμμετοχή στην διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες «διασυνδέονται» με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» και ότι σε περίπτωση μη λήψης ικανοποιητικής απαντήσεως εντός προθεσμίας τριών εβδομάδων, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει την Ελληνική Δημοκρατία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής ερωτηθείς επί του θέματος υπενθύμισε ωστόσο ότι οι αιτιάσεις της Επιτροπής κατά τις ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας δεν είναι μια καινούργια υπόθεση και ότι αφορούν και τον παλαιότερο νόμο, ενώ δεν έθεσε θέμα μη συμβατότητας του Ελληνικού Συντάγματος προς το κοινοτικό Δίκαιο.

    Αναλυτικότερα στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «ο νόμος 3310/2005, κατβ εκτέλεση του άρθρου 14Β§9 του ελληνικού συντάγματος, απαγορεύει την συμμετοχή εταιρειών διασυνδεομένων με ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ στις διαδικασίες για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων» και ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι «αυτό αντιβαίνει στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις), αφού θεσπίζει λόγους αποκλεισμού οι οποίοι δεν προβλέπονται από αυτό, καθώς και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων».

    Ερωτηθείς ωστόσο ο Ολιβερ Ντριούς εκπρόσωπος του αρμόδιου για το θέμα επιτρόπου Τσάρλι Μακ Κρίβι υπενθύμισε ότι οι αιτιάσεις της Επιτροπής κατά της ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας δεν είναι μια καινούργια υπόθεση καθώς είχαν παρουσιαστεί προβλήματα κατά το παρελθόν και με τον παλαιότερο νόμο. Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του παλαιότερου νόμου και ότι η απόφαση της Επιτροπής αφορά ειδικότερα το νέο νόμο που βρίσκεται ή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ. Ο εκπρόσωπος δεν έθεσε θέμα μη συμβατότητας του ελληνικού συντάγματος προς το κοινοτικό δίκαιο ενώ παράλληλα ανέφερε ότι! η Επιτροπή δεν επιθυμεί να πάρει θέση στο πολιτικό διάλογο που διεξάγεται στην Ελλάδα.

    Δήλωση Ευ. Μεϊμαράκη

    "Η διαφαινόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει αποδεκτή τη θέση μας περί ασυμβίβαστου στο Νόμο για το βασικό μέτοχο φαίνεται ότι έχει φέρει σε νευρική κρίση ορισμένους, που αντί να ζητήσουν συγνώμη από την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους τηλεθεατές, δίνουν εικόνα τριβής που δεν υπάρχει. Η συνεργασία Κυβέρνησης - Κόμματος είναι αγαστή".

    Τη δήλωσε έκανε ο Γραμματέας της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στη σημερινή εξέλιξη που είχε το θέμα του νόμου για το "βασικό μέτοχο".

    Δήλωση Ν. Αθανασάκη

    Είχαμε σήμερα τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την συνέχεια της διαδικασίας για το θέμα του λεγόμενου βασικού μετόχου.

    Όπως ήταν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται στο νόμο 3310/2005, στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αστείες τοποθετήσεις για «νίκες» και «επιτυχίες», γιατί, όπως από την αρχή τονίζαμε, το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν ήταν το Σύνταγμα της χώρας, και ο νόμος όφειλε να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα και με το Κοινοτικό Δίκαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2005 - 22:36:09 UTC