Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης
  • [02] Εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
  • [03] Πρόωρες εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο στη Γερμανία.
  • [04] Επεσε η αυλαία των εκδηλώσεων για τη μάχη της Κρήτης
  • [05] Πανορθόδοξη Σύνοδος αύριο για κρίση στα Ιεροσόλυμα.
  • [06] Σε λαϊκό προσκύνημα απο αύριο η σορός του Χ.Φλωράκη.
  • [07] Μητσοτάκης:«Να μην υπερβάλουμε υπέρμετρα».
  • [08] Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ταφτς ο Κ.Καραμανλής
  • [09] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Αλογοσκούφη

  • [01] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης

    Ο ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, ο Χαρίλαος Φλωράκης, πέθανε, το απόγευμα της Κυριακής, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 91 ετών. Ο Χαρίλαος Φλωράκης το τελευταίο διάστημα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη:

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του.

    Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του".

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Χαρίλαος Φλωράκης, με τη ζωή και το έργο του, τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ιστορικός ηγέτης.

    Από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την περιπετειώδη πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Φλωράκης ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που συνέβαλαν προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας. Τη συμβολή του αυτή η Ιστορία και οι πολίτες την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν.

    Στους οικείους και συντρόφους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Ιστορικό ηγέτη της κομμουνιστικής αριστεράς, φυσικό ηγέτη του ΚΚΕ, πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό με ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, χαρακτηρίζει τον Χαρίλαο Φλωράκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, πληροφορηθείς τον θάνατό του.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι ο Χ. Φλωράκης είχε σημαντική παρουσία στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, παρουσία που αναγνωρίζεται από όλους.

    Και τονίζει ότι ο εκλιπών κέρδισε τον σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στη δήλωσή του:

    «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικός ηγέτης του ΚΚΕ, και καθοριστικός παράγοντας του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας του, που δε δίστασε να ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά.

    Έδωσε το παρόν στις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, και η σημαντική του παρουσία αναγνωρίζεται από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.

    Αν και πρωταγωνίστησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ, παρέμεινε πάντα ένα πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό, με μια ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, από τους πρώτους που διέβλεψαν την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα.

    Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη .

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Στο ΚΚΕ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

    Στην μεγάλη συνεισφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στο ΚΚΕ αναφέρθηκε σε δήλωσή της η γγ της ΚΕ του κόμματος, Α. Παπαρήγα, σε δήλωσή της που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρει στη δήλωσή της ότι ο θάνατος του Χ. Φλωράκη "είναι από τους θανάτους που περιμένεις, ήταν αναμενόμενος , αλλά δύσκολα μπορείς να συμφιλιωθείς γιατί ο Χ. Φλωράκης ήταν πάρα πολύ δεμένος με το χρονικό διάστημα της ιστορίας του κόμματος, όχι μόνο γιατί ήταν γενικός γραμματέας για πάρα πολλά χρόνια, αλλά γιατί σε όλη του τη ζωή, από απλό μέλος μέχρι στέλεχος, ήταν νύχι -κρέας με την ιστορία του ΚΚΕ".

    Η κ. Παπαρήγα σημειώνει ακόμη για τον Χ. Φλωράκη:

    " Ηταν ο άνθρωπος που από το ΄74 και μετά συνέβαλε να σταθεί το κόμμα ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας και μέσα στο πρόσωπό του να φανεί όλη η φυσιογνωμία του ΚΚΕ, η σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την πτώση της χούντας".

    "O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της", τονίζει σε δήλωσή του για τον Χ. Φλωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος προσθέτει ότι ο Χ. Φλωράκης ήταν ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα στη διάρκεια της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής, ως ΓΓ του ΚΚΕ, στη μεταδικτατορική φάση της νόμιμης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης, υπενθυμίζει ο κ. Αλαβάνος, αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου Συνασπισμού σε μια φάση ευρύτατης ενότητας, δυναμικής και ελπίδας της Αριστεράς και επισημαίνει ότι παρότι οι δρόμοι μεταξύ Συνασπισμού και ΚΚΕ χώρισαν, είχε πάντα την εκτίμηση και τον βαθύ σεβασμό μας και καταλήγει:

    "Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας.

    Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί".

    [02] Εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

    Η Μάχη της Κρήτης ήταν ένα παράδειγμα παλικαριάς και πατριωτισμού, τόνισε χθές από τα Χανιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που παρίσταται στις εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της ιστορικής μάχης.

    «Είναι μια μεγάλη ημέρα -είπε ο κ. Παπούλιας- για την ευρωπαϊκή αντίσταση εναντίον του ναζισμού. Και βέβαια η Κρήτη είναι αυτή που με το δικό της παράδειγμα, με το ηρωικό της παράδειγμα, με την παλλαϊκή αντίσταση και με τη συμβολή των συμμάχων μας αντιμετώπισε τη μηχανή του Αξονα.

    Ξεφύλλιζα την ιστορία έτσι όπως την έγραψαν οι Γερμανοί για τη Μάχη της Κρήτης, και συγκλονίσθηκα από το εύρος των απωλειών τόσο των δυνάμεων του Αξονα όσο και των συμμάχων, αλλά ιδιαίτερα του Κρητικού λαού. Ήταν ένα παράδειγμα παλικαριάς, πατριωτισμού που πρέπει όλους να μας εμπνέει, σε δύσκολες στιγμές όπως είναι αυτές που περνάμε σήμερα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι και δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στον Ελευθέριο όσο και στον Σοφοκλή Βενιζέλο.

    «Είμαι συγκινημένος γιατί επισκέπτομαι τους τάφους για πρώτη φορά, και μου δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσω στεφάνι στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός μεγάλου πολιτικού, διεθνούς εμβέλειας οραματιστή, που με τη διαίσθησή του και τη διεισδυτικότητα του μυαλού του κατάφερε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις νίκες του Ελληνικού Στρατού και να πετύχει μεγάλες διπλωματικές νίκες. Η Ελλάδα τού οφείλει πολλά. Και νομίζω ότι η τιμή που του ανήκει είναι τιμή που βγαίνει από την ψυχή του κάθε Έλληνα. Συγκινήθηκα επίσης γιατί κατέθεσα στεφάνι και στον τάφο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Είναι σαν να κατέθετα στεφάνι στον τάφο του πατέρα μου, γιατί ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Γρηγόρης Παπούλιας, ήταν συμμαχητές στη Σχολή Ευελπίδων, συμπολεμιστές ως δευτεροετείς Ευέλπιδες από το Μπιζάνι έως το Σαγγάριο. Συνδεόταν με στενή και εγκάρδια φιλία ο πατέρας μου με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και νομίζω ότι ανήκαν και κείνοι σε μια τάξη της Σχολής Ευελπίδων που πολέμησαν και μεγάλωσαν την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, όπου είναι η έδρα του ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Ο κ. Παπούλιας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, ενώ ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης του ζήτησε την ηθική συμπαράσταση στο έργο του ιδρύματος και του δώρισε μία καρφίτσα πέτου με το σήμα του ιδρύματος, ένα βιβλίο, έκδοση του ιδρύματος για την πολεοδομική πολιτική του Βενιζέλου, καθώς και ένα πορτρέτο του 1914 του Εθνάρχη.

    Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας στη συνέχεια έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων όπου τον υποδέχθηκε κρητικό συγκρότημα με μαντινάδες.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στο αεροδρόμιο Μάλεμε αναπαράσταση της Μάχης της Κρήτης.

    [03] Πρόωρες εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο στη Γερμανία.

    Το «χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου» των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συνοδεύτηκε από την έκπληξη που επιφύλαξε στο κόμμα του αλλά και στους αντιπάλους του ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αποφασίζοντας να προχωρήσει στο βήμα το οποίο απέκλειε προεκλογικά, στη διεξαγωγή δηλαδή πρόωρων εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, αντί του Σεπτεμβρίου 2006.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φραντς Μύντεφέρινγκ. Ο Μύντεφέρινγκ, αντί να σχολιάσει το συντριπτικό για τους Σοσιαλδημοκράτες εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είπε στους αρχικά άφωνους οπαδούς και μέλη του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στο «Βίλι Μπραντ Χάους» ότι «θέλουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, να φύγουμε από το δομικό «πατ» μεταξύ Μπούντεσταγκ (ΣΣ. Κοινοβούλιο) και Μπούντεσρατ (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο), ο Σρέντερ πρέπει να μείνει στο πηδάλιο της Γερμανίας και οι άνθρωποι πρέπει να πουν αν θέλουν μία σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας ή αν θέλουν την απόλυτη κυριαρχία από την CDU-CSU».

    Την αξίωση της παραίτησης της κυβέρνησης Σρέντερ-Φίσερ και την διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, στην περίπτωση ήττας του «κοκκινοπράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είχε προβάλει ρητά το μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), χωρίς ωστόσο να αποτελέσει γενική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγέτις της οποίας, Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγγελα Μέρκελ, φάνηκε αρχικά απροετοίμαστη για την εξέλιξη αυτή.

    Ο Σρέντερ, καθώς και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ δεν υποβάθμιζαν την πολιτική σημασία μιας ήττας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, απέκλειαν ως τελική συνέπεια την παραίτηση της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Στην πραγματικότητα ωστόσο - όπως τουλάχιστον αποκάλυψε ο Μύντεφέρινγκ σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης - το θέμα απασχολούσε επί μέρες τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η τελική απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντιδιαστολή με την «φθοροποιό» και «σαρκοβόρα» αναμονή των κανονικών εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006, προκρίθηκε τελικά ως ο καλύτερος δρόμος και, ίσως ως η τελευταία δυνατότητα αποτροπής της τελικής ήττας σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη τακτική «κίνηση απελευθέρωσης» του Σρέντερ, η οποία ωστόσο δεν υπόκειται σε «αυτοματισμούς» και πρέπει ακόμη να περάσει επιτυχώς από τις «συμπληγάδες» των συνταγματικών οργάνων.

    Οι λεπτομέρειες της μεθόδευσης θα συζητηθούν αύριο από το Προεδρείο του SPD, αλλά το θεσμικό πλαίσιο είναι λίγο πολύ δεδομένο: Ο καγκελάριος πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να χάσει την ψηφοφορία, αλλά ταυτόχρονα η Βουλή να μην μπορεί να εκλέξει έναν άλλο καγκελάριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαπιστώσει την ύπαρξη μίας «πραγματικής κυβερνητικής κρίσης» και τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί μέσα σε 21 μέρες να διαλύσει τη Βουλή και τότε, μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, η κυβέρνηση Σρέντερ θα ασκεί ως υπηρεσιακή τα καθήκοντά της.

    [04] Επεσε η αυλαία των εκδηλώσεων για τη μάχη της Κρήτης

    Με την επίσημη δεξίωση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έπεσε αργά χθες το βράδυ στα Χανιά η αυλαία των εκδηλώσεων για την 64η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

    Σε σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δεσμούς αίματος που συνδέουν την Κρήτη με την Ήπειρο λέγοντας χαρακτηριστικά: " Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν αισθάνομαι ξένος στην πατρίδα σας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε ιδιαίτερα για τους Κρητικούς που αγωνίσθηκαν στην Ήπειρο, ενώ για την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τη μάχη της Κρήτης είπε:

    « Βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσομε φόρο τιμής στους ένδοξους αγωνιστές που άφησαν τις πατρίδες τους, για να βρεθούν εδώ, προασπίζοντας μεγάλα ιδανικά και κερδίζοντας την αθανασία. Ο δρόμος που έδειξαν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσομε και σήμερα για να διασφαλίσομε ένα ειρηνικό μέλλον. Τον δρόμο της συναδέλφωσης και των κοινών αγώνων για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Το δρόμο της συνεννόησης για την εξεύρεση λύσεων και της αντίστασης σε κάθε μορφή τυραννίας. Δεν βλέπω την Κρήτη, σαν ένα πράγμα γραφικό και χαμογελαστό.Αυστηρη είναι μορφή της, σκαμμένη από τον αγώνα και τον πόνο. Τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη μου έρχονται και πάλι στο νου σε μία μέρα μνήμης και περισυλλογής. Σε μια ημέρα δόξας των αγώνων για την ελευθερία. Γιατί η ελευθερία δεν χαρίζεται κατακτίεται.Και αυτό εσείς το γνωρίζεται πολύ καλά. Σας το διδάσκει η δικιά σας ιστορία».

    "Κοινή πατρίδα όλων μας είναι η ειρήνη»,τόνισε ο Νομάρχης Χανίων χαρίζοντας στο πρόεδρο της δημοκρατίας μια κρητική καδένα,σύμβολο της ανδρείας των Κρητικών και αναμνηστική πλακέτα για τα 64 χρόνια της μάχης.

    Ο Δήμαρχος Χανίων πρόσφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα κρητικό μαχαίρι, σύμβολο αγάπης και φιλίας.

    Κατά την διάρκεια της δεξίωσης τιμήθηκαν επίσης βετεράνοι μαχητές της Μάχης από την Μεγάλη Βρετανία την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα.

    [05] Πανορθόδοξη Σύνοδος αύριο για κρίση στα Ιεροσόλυμα.

    Πραγματοποιείται αύριο στο Φανάρι η Πανορθόδοξη Σύνοδος με θέμα την κρίση στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Τη σύνοδο συγκαλεί ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ήδη στην Κωνσταντινούπολη έχει μεταβεί ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πάει στη σύνοδο για να δικαστεί και ανέφερε ότι δεν θα παραιτηθεί. Το μεσημέρι ο κ.Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον κ.Ειρηναίο.

    Επίσης, ο οικουμενικός πατριάρχης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Εξέφρασε δε την ελπίδα, από την αυριανή σύνοδο να βγει κάτι καλό.

    [06] Σε λαϊκό προσκύνημα απο αύριο η σορός του Χ.Φλωράκη.

    Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών.

    Η σορός του θα εκτίθεται από αύριο το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στον Περισσό και η ταφή της σορού του Χαρίλαου Φλωράκη θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι, του δήμου Ιτάμου, του νομού Καρδίτσας.

    Συλλυπητήρια για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και έγινε αναφορά στην προσφορά του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά του ο Χαρίλαος Φλωράκης, αναφέρει πως δεν το ονοματίζει διαθήκη, για το λόγο ότι δεν έχει τίποτα να διαθέσει. Ο,τι είχε, προσθέτει, το έχει δώσει στο κόμμα. Πολιτικά, σημειώνει, δεν έχει να αφήσει τίποτα, γιατί το έδωσε με τη συγκεκριμένη δράση του. Υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί σοβαρό να αφήσει πολιτικές ορμήνιες, αλλά θέλει να ταφεί στον τόπο όπου γεννήθηκε. Εξάλλου, ο ηγέτης του ΚΚΕ στο σημείωμά του αναφέρει ότι δεν θέλει λόγους και στεφάνια και αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο κόμμα.

    [07] Μητσοτάκης:«Να μην υπερβάλουμε υπέρμετρα».

    Απόλυτα επιτυχές χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, το ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι επειδή στην Ελλάδα συνηθίζουμε τα πάντα να τα αμφισβητούμε, καλό είναι κάποτε να λογικευόμαστε κιόλας. Ηταν μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να κόψει φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και τρέχουν. Ο πρωθυπουργός αναντιρρήτως έχει ευθύνες τις οποίες γνωρίζει και στις οποίες θα ανταποκριθεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης και παραλλήλως ζήτησε να μην υπερβάλουμε υπέρμετρα. Το φαινόμενο για το οποίο συζητούμε είναι θλιβερό, είναι καταδικαστέο, χωρίς να είναι παρανομία είναι παράβαση ηθικής τάξεως. Αλλά πολλές φορές σκέφτομαι: Αραγε μόνο αυτός ήταν που είχε πολλές θέσεις; Μεταξύ των δημοσιογράφων είναι ο μόνος που είναι πολυθεσίτης; Με πόση ευκολία δηλαδή αναθεματίζουμε αυτόν και ξεχνούμε όλα τα άλλα, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Χαρίλαο Φλωράκη, τόνισε ότι τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και είχε συνεργαστεί μαζί του. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, είπε, ήταν ένας τίμιος αγωνιστής, που έμεινε σταθερός στις ιδέες του, όλη του τη ζωή και ένας άνθρωπος με αίσθημα γενικότερης ευθύνης. Καταλάβαινε ότι στην ίδια πατρίδα ζούμε, τον ίδιο λαό αποτελούμε και έπρεπε να βρούμε, ιδιαίτερα στις σκληρές εποχές, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τρόπο συνύπαρξης και κει πάνω χρειαζόταν διάλογος και εντιμότητα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι "συνεργάστηκα με τον Χαρίλαο Φλωράκη και υπήρξε η συνεργασία μας σωστή γιατί και οι δύο υπήρξαμε έντιμοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Τιμώ τον ιδεολογικό μου αντίπαλο με τον οποίο με συνέδεε προσωπική φιλία και αγάπη".

    [08] Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ταφτς ο Κ.Καραμανλής

    Φορώντας την πανεπιστημιακή τήβεννο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρέστη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Ταφτς και πήρε τον τρίτο ακαδημαϊκό τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Νομικής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου, από το οποίο έχει αποφοιτήσει και ο ίδιος στα μέσα της δεκαετίας του '80.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στην Ιθάκη του Καβάφη, στον Σωκράτη και στον Πλάτωνα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο Πλάτωνας είχε προσδιορίσει την εκπαίδευση ως την ειδική μάθηση που σε οδηγεί μέσα από τη ζωή να μισείς ό,τι πρέπει να είναι μισητό και να αγαπάς ό,τι πρέπει να είναι αγαπητό.

    Πρόσθεσε πως όλοι μπορούμε να υπολογίσουμε ότι πρέπει να μισούμε την αναλγησία, την εκμετάλλευση, τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας, την κατάχρηση της εμπιστοσύνης, την κατάχρηση του περιβάλλοντος, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, αναφερόμενος στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι σχεδόν όλοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν έτοιμη και πως οι Αγώνες θα ήταν καταστροφή, αλλά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και εμείς διοργανώσαμε τους πιο εμπνευσμένους, δημιουργικούς και ασφαλείς Αγώνες στην ιστορία τους.

    Η κυβέρνησή μου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προτίθεται να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και τη μοναδική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης. Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο, σημείωσε, θα χρειαστούμε την ισχυρή υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία τους για μια μόνιμη ειρήνη σε μια περιοχή γνωστή ως πυριτιδαποθήκη της ιστορίας, με εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις για περισσότερο από έναν αιώνα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή που λειτουργεί στη σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, με αντικείμενο τις ελληνικές σπουδές και θέματα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι στόχος της γενιάς μας είναι να φέρει τη χώρα στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης καθώς και να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο προς όφελος όχι μόνο της ιδίας αλλά και όλων των λαών της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αποφοίτους είπε μεταξύ άλλων ότι είναι άξιοι για τους βαθμούς που πήραν σήμερα, για τους χαρισματικούς καθηγητές του πανεπιστημίου που τους δίδαξαν, και για τις θυσίες που έκαναν οι γονείς τους για να σπουδάσουν καθώς και για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κόσμου.

    Γνωρίζω, είπε ο κ. Καραμανλής, οτι η χαρά που νιώθετε για την αποφοίτηση αναμειγνύεται με την αγωνία για το μέλλον. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να ανησυχείτε γιατί ξέρω από την εμπειρία μου και παραφράζοντας ένα τραγούδι που μιλάει για τη Νέα Υόρκη σας λέω ότι "αν τα καταφέρατε στο Ταφτς, τότε μπορείτε να τα καταφέρετε παντού".

    Ο κ. Καραμανλής πριν από την τελετή αποφοίτησης είχε σύντομη συνομιλία με το βραβευμένο ηθοποιό Ουΐλιαμ Χαρτ που επίσης έχει αποφοιτήσει απο το πανεπιστήμιο Ταφτς και ανακηρύχθηκε και εκείνος επίτιμος διδάκτορας.

    Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα όπου αναμένεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    [09] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Αλογοσκούφη

    Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Ιαπωνία συζήτησε ο υπουργός Οικονομίας με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές του με τον υπουργό Οικονομίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

    Η Ιαπωνία, είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι μια μεγάλη αγορά, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Κίνα, μία αγορά που η Ελλάδα την είχε παραμελήσει καθώς ούτε οι εξαγωγές μας, ούτε και το τουριστικό ρεύμα είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Ανέφερε, επίσης, ότι οι εκδηλώσεις για την ημέρα της Ελλάδας στο πλαίσιο της EXPO 2005 ήταν επιτυχημένες και ότι η χώρα μας είχε μία καλή παρουσία.

    Ερωτηθείς για την πορεία του προϋπολογισμού ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα αναφερθεί σε αυτό όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ρουσόπουλος, ανακοίνωσε ότι αύριο στις 11.00 θα συνέλθει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την αγροτική πολιτική. Στις 13.30, ο πρωθυπουργός θα δεξιωθεί τους συντελεστές της μεγάλης ελληνικής επιτυχίας στην Γιουροβίζιον, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του με τον επιχειρηματικό κόσμο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18.00 με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ.Οδ.Κυριακόπουλο και στις 19.00 με τον κ.Γ.Δαυίδ.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, αναφέρθηκε, επίσης και «στο απολύτως επιτυχές ταξίδι» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας (σε απάντηση σχετικής ερώτησης) πως κατά την παγία του πρακτική, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους, ο κ.Ρουσόπουλος υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη δημόσια αναφορά του αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα ως «στρατηγικού συμμάχου» των ΗΠΑ. «Ο Πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε τη χώρα μας για την καλή συνεργασία που υπάρχει σε διμερές επίπεδο και μέσω των διεθνών οργανισμών» προσέθεσε ο κ.Ρουσόπουλος και παρατήρησε πως στο παρελθόν «δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιου είδους κινήσεις - μάλλον το αντίθετο, θα έλεγα».

    Σε ερώτηση που αφορούσε τα «πλεονεκτήματα» που αποδίδονται στη χώρα μας απο τον χαρακτηρισμό του Προέδρου Μπους και αν αυτό συνεπάγεται ότι «η Ελλάδα θα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια διεθνώς, που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 για την εξάπλωση της Δημοκρατίας. Η χώρα μας, που γέννησε τη Δημοκρατία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σ΄αυτή την προσπάθεια - τόσο σε βαλκανικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής» και τόνισε πως «η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να περιοριστεί στον ευρύτερο χώρο της Μ.Ανατολής, αλλά πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται με πάρα πολλούς τρόπους και είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι η Ελλάδα μόλις ολοκλήρωσε μια επιτυχή Προεδρία στον Οργανισμό για τον Εύξεινο Πόντο και μόλις ανέλαβε την προεδρία της Διαβαλκανικής - όπου «συνεχίζεται η προσπάθεια που είχε αναληφθεί στον ΟΣΕΠ» προκειμένου να μετεξελιχθούν τα Βαλκάνια σε Ευρώπη και να πάψουν να χαρακτηρίζονται ως «η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις επί του θέματος, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η ΕΕ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προσπαθούν επί σειρά ετών να βρούν λύσεις σε μείζονα προβλήματα - όπως στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής», ενώ στο ερώτημα αν «εν ονόματι στης ασφάλειας και της σταθερότητας, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα» ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε πως «δεν συμφωνούμε βεβαίως με τη σχετική προσέγγιση των ΗΠΑ, και ελπίζουμε ότι συν τω χρόνω θα ενισχύσουν και οι ΗΠΑ την προσπάθεια που γίνεται από τον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης» τονίζοντας πάντως ότι «η σταθερότητα και η Δημοκρατία είναι το ζητούμενο σε πολλές περιοχές του κόσμου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 May 2005 - 14:35:26 UTC