Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τη διεύρυνση της συμμαχίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
  • [02] «Τέλος στην ασυδοσία της ιδιωτικής παιδείας»
  • [03] «Να μιλήσουν οι λαοί»

  • [01] Για τη διεύρυνση της συμμαχίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

    Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν γενική πολιτική που επικεντρώθηκε στα Βαλκάνια και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Επίσης ο κ.Σέφερ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την κα Μπακογιάννη, αναγνώρισε ως «εξαιρετικά σημαντικό» το ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία και εξέφρασε την υποστήριξή του στην υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες προσπάθειες οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν με την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών για την παραμονή της ελληνικής δύναμης KFOR στο Κόσοβο ως την ολοκλήρωση των συνομιλιών και δεν υπέβαλε αίτημα για αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν «παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις», όπως είπε.

    Στη συνάντηση του κ.Σέφερ με την κ. Μπακογιάννη «εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής στη Ρίγα, περιλαμβανομένης της πολιτικής της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ καθώς και των αναγκών προσαρμογής του στο νέο περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας.

    Στο πλαίσιο αποτίμησης των αποστολών που έχει αναλάβει η Συμμαχία, «αναφερθήκαμε στην ελληνική παρουσία στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ανάλογη συνεισφορά έχουμε και στις προσπάθειες στήριξης για ένα ανεξάρτητο, ασφαλές, κυρίαρχο, ενιαίο και δημοκρατικό Ιράκ. Η ελληνική συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη είναι σημαντική και ουσιαστική γι αυτό και έχει τύχει ανάλογης αναγνώρισης», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    «Μιλήσαμε ακόμη για την πολιτική των μελλοντικών διευρύνσεων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, «τονίζοντας ότι οι διευρύνσεις πρέπει να γίνουν στο χρονικό σημείο που οι υποψήφιες χώρες έχουν εκπληρώσει τα πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια και η Συμμαχία είναι έτοιμη για τις διευρύνσεις». Η υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για τη μεσογειακή Ελλάδα η ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τις μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη, μέσω της εμβάθυνσης του μεσογειακού διαλόγου, τον οποίο το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. «Θέλω να τονίσω ότι η οικοδόμηση της μεγαλύτερης δυνατής εμπιστοσύνης μεταξύ του ΝΑΤΟ και όλων των κρατών της Μεσογείου στις μέρες μας έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για λόγους που είναι προφανείς», είπε.

    Ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ εποικοδομητική» και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν καθώς και στην εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων. Ενόψει της συνόδου της Ρίγας, προσκάλεσε τις χώρες που ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και αναφέρθηκε ονομαστικά στην ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Αλβανία. «Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις χώρες αυτές», είπε, «δήλωσα ότι αν καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, θα μπορέσουν να ευθυγραμμιστούν με τους όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ και στη Ρίγα να δούμε πού ακριβώς βρίσκονται για ενδεχόμενη ένταξή τους».

    Όπως και η κ. Μπακογιάννη και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανάγκη για στενότερη σχέση με την ΕΕ. Ο κ. Σέφερ μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα νέων συμπράξεων, αλλά και νέου διαλόγου με χώρες που δεν είναι μέλη όπως η Ν. Ζηλανδία και η Αυστραλία, οι οποίες μετέχουν όμως σε διεθνείς αποστολές της Συμμαχίας. Τέλος ο κ Σέφερ μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Συμμαχίας ώστε να έχει υψηλότερη ετοιμότητα και καλύτερα αναπτύξιμες δυνάμεις για να καταλήξει στο ότι «όποιες κι αν είναι οι αλλαγές, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πάντα το ΝΑΤΟ, βασισμένο στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και θα επιχειρεί πάντα με βάση το άρθρο 5».

    Στην ερώτηση πόσο ανησυχεί τη Συμμαχία η ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Σέφερ απάντησε ότι «μετά το θλιβερό περιστατικό με την απώλεια ενός πιλότου, προβληματίζονται τόσο ο ΓΓ όσο και η Συμμαχία», προσθέτοντας ότι είδε με χαρά την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, και εξαίροντας «το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε σβ αυτό η κ. Μπακογιάννη». «Εχει μεγαλη σημασία για μένα, για το ρόλο μου ως ΓΓ, να επιδεικνύω την υποστήριξή μου σε τέτοιες προσπάθειες που καταβάλλει οποιοσδήποτε, εν προκειμένου η κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να επανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

    Στο ερώτημα αν υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα για αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «σε μένα δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο αίτημα», ενώ ο κ. Σέφερ είπε ότι αν και «υπάρχει πάντα η ανάγκη για επιπλέον δυνάμεις, όσον αφορά εμένα δεν εξέφρασα καμιά τέτοια απαίτηση».

    Συνάντηση Σέφερ-Μεϊμαράκη

    Στη 45λεπτη συνάντηση με τον κ.Μεϊμαράκη, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, κυρίαρχησε, επίσης, το θέμα της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ εξετάστηκαν και θέματα που αφορούν την κατάσταση στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν.

    Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Σέφερ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της συμμαχίας για κάλυψη του ελλείμματος όσον αφορά τις στρατηγικές αερομεταφορές. Αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα, την πολύ σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στις ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσο και στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας μας στις ειρηνευτικές αποστολές της συμμαχίας, επικαλούμενος τις ιδιαιτερότητες στις συνθήκες ασφαλείας της περιοχής μας, καθώς και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

    Οσον αφορά την κατάσταση στο Κόσοβο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν την ανάγκη παραμονής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς του Κοσόβου.

    Τέλος, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκ νέου προβληματισμός από τις δυο πλευρές όσον αφορά τη δυσκολία αποδοχής από τη διεθνή κοινή γνώμη του ρόλου και της φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ.

    [02] «Τέλος στην ασυδοσία της ιδιωτικής παιδείας»

    Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη μη κρατική και τη δημόσια παιδεία, ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας την εκδήλωση "Νέα Γενιά και Αυτοδιοίκηση" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    "Θέλω να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα, είπε. Η ΝΔ θέλει από τη μια ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας παιδείας και από την άλλη ασυδοσία στο χώρο της ιδιωτικής, η οποία φέρνει και επιτροπεία, αφού τελικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αξιολογούνται και πιστοποιούνται όχι από το ελληνικό κράτος, αλλά από ξένα κράτη και πανεπιστήμια.

    "Εμείς θέλουμε το αντίθετο. Τέλος στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα και κρατικό έλεγχο στην αξιολόγηση αυτών των φορέων, ώστε να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λύση η μη κρατική παιδεία, αλλά η αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου. "Γι'αυτό, είπε, μιλάμε για ελευθερία του δημόσιου πανεπιστημίου, για στήριξή του, για έλεγχο και λογοδοσία του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πρόκειται για δυο διαφορετικούς δρόμους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη ΝΔ ότι αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στα θέματα παιδείας και ότι μπορεί να συμπίπτουν σε κάποιες ρυθμίσεις, στο άρθρο όμως 16 του Συντάγματος έχουν τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. "Είμαστε δυο δρόμοι που τέμνονται, αλλά που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις", πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση με στόχους την πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τις τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες κάθε πανεπιστημίου με το κράτος μέσα από διάλογο, τη χρηματόδοτηση με άντληση των πόρων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και στο 40% από το Δ'ΚΠΣ.

    Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, θα είναι ελεύθερο να καθορίζει με ποιό τρόπο θα επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες. Η Πολιτεία θα πιστοποιεί και θα αξιολογεί χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο του.

    Οσον αφορά την ΤΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην αποκέντρωση, με λιγότερα υπουργεία, λιγότερες αρμοδιότητες στους υπουργούς, και ισχυρούς δήμους που θα μπορούν να αποφασίζουν, όπως είπε, για το σχολείο, τους γιατρούς, τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να πάψει η χώρα να είναι όμηρος της κεντρικής εξουσίας.

    Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για "ανεπάρκεια, ανικανότητα και λανθασμένες επιλογές σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, την εξωτερικη πολιτική και το ποδόσφαιρο", λόγω της απόφασης της FIFA, ενώ τέλος κάλεσε τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους να ανοίξουν τα ψηφοδέλτιά τους στους νέους και τη νεολαία να διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε αυτές τις εκλογές.

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα της FIFA

    Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα της FIFA, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην εκδήλωση "Νέα Γενιά και Αυτοδιοίκηση".

    Η ΝΔ, είπε, με την προσπάθειά της να ελέγξει και όχι να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου, ευτέλισε την Ελλάδα του Euro 2004, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διέσυρε διεθνώς και μας έβαλε υπό επιτροπεία.

    Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει στόχο την επανίδρυση ενός κράτους, του πελατειακού κράτους της δεξιάς, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο του κ. Ορφανού για το ποδόσφαιρο η χώρα εξετέθη διεθνώς, ενώ αναστατώθηκαν οι ομάδες, ο προγραμματισμός τους, οι μεταγραφές και φίλαθλοι. "Και γι' αυτή την απίστευτη κατάσταση -είπε- υπεύθυνη είναι ολόκληρη η κυβέρνηση και φυσικά ο κ. Καραμανλής".

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην Κυβερνητική Επιτροπή συμφώνησαν όλοι για το νομοσχέδιο αυτό. Και μετά το διασυρμό, πρόσθεσε, άρχισαν τις τροπολογίες. Εφεραν τη μια τροπολογία μετά την άλλη, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, τους εαυτούς τους και την Ελλάδα, που μπήκε υπό επιτροπεία.

    Ομως, και μετά από όλες αυτές τις υποχωρήσεις αν τελικά αρθεί η απόφαση της FIFA, η ζημιά θα έχει γίνει. Πρόσθεσε ότι η περίπτωση της FIFA είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου που δείχνει "την ανεπάρκεια, την ανικανότητα αλλά και τις λανθασμένες αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης σε κάθε τομέα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γενίκευσε την κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ δεν έχει πετύχει σε κανέναν τομέα, παντού έχει πάει η Ελλάδα πίσω και οι μόνοι που έχουν δει κάποιο φως είναι παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος. Εκανε μνεία στην απογραφή με την οποία, όπως είπε, θέλησε να επιβάλει την άδικη και άνιση οικονομική της πολιτική, καθώς και στην υπόθεση του "βασικού μετόχου", που είχε στόχο, όπως υποστήριξε, τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

    Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλον, τα κάνουν θάλασσα αλλά μένουν στη θέση τους, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευαισθησία και ότι "ο πρωθυπουργός όσο και να θέλει να αποστασιοποιείται στου Μαξίμου ή στη Ραφήνα έχει τη βασική ευθύνη".

    "Ξέρετε ποια είναι η βασική κριτική που κάνουμε; Είναι ότι με τις πολιτικές της ένας τρόπος ζωής που θεωρούσε ο μέσος Ελληνας ως δεδομένο έχει μπει σε αμφισβήτηση", είπε.

    Τέλος, ανέφερε ότι έχει ανακοπεί η ανάπτυξη, έχει χαθεί η ελπίδα και η προοπτική ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, ενώ η ακρίβεια, το κόστος της παιδείας και της υγείας, τα δάνεια, καταναλωτικά και στεγαστικά, καθώς και οι πιστωτικές κάρτες τρώνε τα οικογενειακά εισοδήματα και βυθίζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά.

    "Η κυβέρνηση -κατέληξε- πουλάει προσδοκίες που θα διαψευστούν οικτρά, όπως όλες οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Καραμανλής μέχρι τώρα".

  • Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ.

    [03] «Να μιλήσουν οι λαοί»

    «Τούτη την κρίσιμη ώρα πρέπει να μιλήσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της περιοχής», τόνισε σε δήλωσή της, κατά την επίσκεψή της στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή δεν είναι μια συνηθισμένη εξέλιξη, εκτιμώντας ότι «το Ισραήλ οργανώνει την πιο εγκληματική επιχείρηση των τελευταίων χρόνων», καθώς, όπως είπε, «έχει φτάσει στο σημείο να απαγάγει υπουργούς, να προβαίνει κυριολεκτικά σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, και μάλιστα σε μία περιοχή, στη Γάζα, όπου Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

    Πρόκειται για μια σύγχρονη γενοκτονία, είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι "πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων της ΕΕ που συνιστούν ψυχραιμία και αναδεικνύουν το ρόλο των συνεννοήσεων και των διαλόγων".

    ΣΥΝ

    Την απερίφραστη καταδίκη της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Συνασπισμός θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ τονίζει ότι επιβάλλεται να γίνουν βήματα το ταχύτερο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαδικασιών, στη βάση της αποδοχής και από τις δύο πλευρές της λύσης των «δύο κρατών». Η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και η αποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα είναι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά, μέσα σε ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

    Η Πολιτική Γραμματεία αναφέρει ακόμη ότι ο ΣΥΝ εργάζεται για την προώθηση σειράς πρωτοβουλιών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την ευκαιρία της συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Ηγετών του κόμματος, στις 8-10/7/2006, στο Παρίσι.

    Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό, όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες και φορείς να εκφράσουν με τον πιο ενεργητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και την απαίτησή τους για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 July 2006 - 14:30:21 UTC