Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θετικό βήμα» η συμφωνία για την έναρξη λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών
  • [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία
  • [03] Επιστροφή αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα
  • [04] Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Αλογοσκούφης

  • [01] «Θετικό βήμα» η συμφωνία για την έναρξη λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών

    Τις διαγραφόμενες προοπτικές στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, αλλά και τις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επίκεντρο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οι συνομιλίες συνολικής διάρκειας περίπου δύο ωρών ξεκίνησαν με κατ` ιδίαν συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου, στη συνέχεια διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα, του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και των κυβερνητικών εκπροσώπων Ελλάδας και Κύπρου Θ. Ρουσόπουλου και Χρ. Πασιαρδή και ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο χώρες.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών - που συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός προς τον Κύπριο πρόεδρο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας - ο κ. Καραμανλής είπε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    "Εξετάσαμε σε βάθος τις διαγραφόμενες προοπτικές στο Κυπριακό μετά την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ", επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε "θετικό βήμα, στο πλαίσιο της απόφασης Παπαδόπουλου - ΄Αναν στο Παρίσι" τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την έναρξη λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε στο σημείο αυτό την πάγια ελληνική θέση "για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα" με στόχο "την επίτευξη λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα που είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία "η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της με όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί και τα οποία καταγράφονται τόσο στο κείμενο του ενταξιακού πλαισίου όσο και στη Δήλωση που είχε υιοθετήσει η ΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου 2005. Είναι δεδομένη η απόφασή μας να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Κύπριος πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση, χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή τον οποίο και ενημέρωσε διεξοδικά για τις συζητήσεις που έγιναν στην Κύπρο με τον κ. Γκαμπάρι.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή "αυτό το πρώτο θετικό βήμα που έγινε (με τα όσα συμφωνήθηκαν με τον αναπληρωτή ΓΓ) να ακολουθηθεί και από άλλα βήματα, με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα συνεχιστεί.

    Ερωτηθείς εάν η Λευκωσία θα θέσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει στην υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε κατ΄αρχήν ότι "οι χειρισμοί οι οποίοι γίνονται έχουν κατ΄αρχήν στόχο να μην υπάρξει κρίση". Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γεννάται θέμα βέτο, καθώς είμαστε εν αναμονή της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνει και τέλος επισήμανε ότι "η λήψη τέτοιων αποφάσεων δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων".

    Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία στη σύμβασή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυπριακή και αναμένει να δει τί θα περιλαμβάνει η εκθεση της Επιτροπής ώστε ακολούθως να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

    "Δεν είναι η στιγμή να κάνουμε προβλέψεις", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν κοινοί στόχοι ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι "υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα και όλα τα άλλα είναι μυθεύματα".

    Τέλος, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα αναβολής στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δύο διαφορετικά θέματα, υπενθυμίζοντας και πάλι την υποχρέωση της γείτονος να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Συνάντηση Παπούλια-Παπαδόσπουλου

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Οι δυο Προέδροι είχαν αρχικώς κατ' ιδίαν συνομιλία περίπου 15 λεπτών και ακολούθησαν συνομιλίες παρουσία των Υπουργών των Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα. Επακολούθησε, τέλος, διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό την προεδρία των κ.κ. Παπούλια και Παπαδόπουλου.

    [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

    Το ζήτημα της προσέγγισης της στρατηγικής της Λισαβόνας, το θέμα της παιδείας, η ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής ασφάλειας για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη ευελιξία των επιχειρήσεων και το ασφαλιστικό κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τους τρεις αντιπροέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και τον πρόεδρό της Νίκο Αναλυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.

    Ο κ. Αναλυτής ανέφερε ότι η ΟΚΕ έχει δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο για τη στρατηγική της Λισαβόνας, είπε ότι η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επί του νομοσχεδίου για την παιδεία και τόνισε την αναγκαιότητα της ισορροπίας μεταξύ των συνθηκών ασφαλείας για τους εργαζόμενους και της ευελιξίας των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι ίσως χρειάζεται ευρύτατη κοινωνική συμφωνία για τα ζητήματα αυτά, καθώς αν δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία η χώρα δεν θα πάει πολύ μακριά.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό κ. Αναλυτής είπε ότι εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το κατά πόσον θα έχει ο ίδιος ένα ρόλο εφόσον συσταθεί η Τεχνική Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνος επικεφαλής της Επιτροπής, είπε ότι: "Δεν ζήτησα την άδεια αν θα δεχθώ ή δεν θα δεχθώ, δεν μπορώ να απαντήσω έτσι, το θέμα είναι αν θα έλθει το ΠΑΣΟΚ. Απ΄ότι μου είπαν στη Βουλή γίνεται ήδη συζήτηση στην οποία συμμετέχει η κα Δαμανάκη". Ο πρόεδρος της ΟΚΕ μετέφερε την εκτίμησή του ότι υπάρχει σκεπτικισμός στο ΠΑΣΟΚ για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Επιτροπή και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι στο ασφαλιστικό πρέπει να κουβαλήσουμε όλοι μας ένα αίσθημα ευθύνης.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε για μια ακόμη φορά αυτό που σταθερά λέμε: Βεβαίως και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο και για το ασφαλιστικό και για οποιοδήποτε θέμα", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικών υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

    "Θέλουμε όμως από τη μεριά της κυβέρνησης να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της, να υπάρχει ένα σχέδιο για το οποίο θα συζητήσουμε", είπε η κα Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι "αυτό προσπαθούμε να θέσουμε και εδώ στην Επιτροπή της Βουλής και ζητάμε από την κυβέρνηση, να καταθέσει συγκεκριμένα τις προτάσεις της διότι όπως αντιλαμβάνεστε και για μας ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος".

    Συνάντηση Παπανδρέου με προεδρείο του ΤΕΕ

    Με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και του Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου τις σχέσεις ΤΕΕ-ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν, καθώς, όπως σημείωσε, η στενή συνεργασία ΤΕΕ και ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει τόσο στη διατύπωση των θέσεων του ΤΕΕ, όσο και στη συμβολή του Επιμελητηρίου στις προτάσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.

    Το δεύτερο ζήτημα που συζήτησαν ήταν η αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος, με το πρώτο να αφορά θέματα Παιδείας και το δεύτερο θέματα Χωροταξίας-Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος και Δασών.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στα άρθρα αυτά.

    Ειδικότερα για το άρθρο 16, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών, εξέφρασε δε την αντίρρησή του στη διαφοροποίηση ανώτατης και ανώτερης παιδείας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα σήμερα.

    Το τρίτο ζήτημα που συζήτησαν αφορούσε στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου την ανησυχία τους για την κατάσταση του δευτερογενούς τομέα στην Ελλάδα, όπως και για την απορροφητικότητα κονδυλίων από το Γ' και Δ' ΚΠΣ.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, συζήτησαν την έλλειψη κοινών κανόνων για την ανάληψη δημοσίων έργων και τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης του μητρώου κατασκευαστών.

    Στη Ξάνθη η Μ.Ξενογιαννακοπούλου

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα μεταβεί σήμερα στην Ξάνθη, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση για την προγραμματική διακήρυξη του συνδυασμού της υποψήφιας για την Υπερνομαρχία Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, Γκιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν και των υποψηφίων Νομαρχών Ξάνθης, Φώτη Καραλίδη, Καβάλας, Δημήτρη Παπουτσή και Δράμας, Χριστόφορου Κορυφίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ. μ., στο ξενοδοχείο « Νατάσα » στην Ξάνθη, έδρα της Υπερνομαρχίας.

    Νωρίτερα, στις 4:00 μ.μ., η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο « Νατάσα».

    Στις 6:00 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα συναντηθεί με τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, τους Βουλευτές, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τα τοπικά στελέχη του Κινήματος.

    [03] Επιστροφή αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα

    Η σημασία να αναγνωρίζεται η κυριότητα της Ελλάδας σε όλες τις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται εκτός συνόρων είναι βασικό σημείο στην διεκδίκηση και τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, δημοσιοποιώντας την κοινή δήλωση στην οποία προέβη σήμερα το ΥΠΠΟ και το Ίδρυμα Γκετύ του Λος Αντζελες και η οποία αφορά την επιστροφή στην Ελλάδα δύο αντικειμένων - του Αναγλύφου από τη Θάσο και της Ενεπίγραφης Βοιωτικής Στήλης.

    Το αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο της Θάσου, 6ου αιώνα π.Χ., όπως επιβεβαιώνει η ΕΠΚΑ Καβάλας είχε κλαπεί από την αποθήκη των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο και είχε παράνομα απομακρυνθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από περιπλάνησή του σε διάφορες συλλογές αλλοδαπών, αποκτήθηκε από τον J.P.Getty, το 1955. Το 1995 η ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον ενημέρωσε το ΥΠΠΟ οπότε άρχισε η διεκδίκηση της αρχαιότητας δια της διπλωματικής οδού.

    Η στήλη των κλασικών χρόνων (4ος αιώνας) από μαύρο πέτρωμα, φέρει εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και το όνομα ΑΘΑΝΙΑΣ και πρόκειται για τύπο στήλης που εμφανίζεται συχνά στη Βοιωτία, από το ίδιο εργαστήριο, όμοια με τις 8 στήλες που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Την γνησιότητά της είχε πιστοποιήσει το ΥΠΠΟ, το 1993, όταν τότε ο δικηγόρος του Μουσείου Getty, είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα στο ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, πριν την αγορά του αρχαίου από το Getty και το 1998 το Μουσείο ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι η στήλη προέρχεται από περιοχή με εκτεταμένες λαθρανασκαφές.

    Στην κοινή δήλωση, που ανακοινώθηκε σήμερα δια στόματος Γ. Βουλγαράκη, αναφέρεται ότι η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος Getty, να επιστραφούν τα δύο αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα, βασίστηκε στο σχολαστικό εσωτερικό έλεγχο που διενήργησε το Μουσείο Getty και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σωστό να επιστραφούν τα αρχαία αντικείμενα.

    Επίσης ότι ο κ. Βουλγαράκης και ο δρ Brand, διευθυντής του Μουσείου Getty `` έχουν συζητήσει και ανταλλάξει σχετική αλληλογραφία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα βασίζεται η συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών" και πως ``έχουν ορίσει εκπροσώπους για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου". Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η διεκδίκηση εκ μέρους του υπουργείου πολιτισμού της Ελλάδας, του μαρμάρινου αγάλματος κόρης και του χρυσού στεφανιού, καθώς επίσης και μακροχρόνιοι δανεισμοί ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο J.P.Getty``

    Η από κοινού αυτή ανακοίνωση δημιουργεί ``νέο παγκόσμιο προηγούμενο`` κατά τον κ. Βουλγαράκη ο οποίος επιφυλάσεται να αναφερθεί αργότερα στους τρόπους και μεθόδους διεκδίκησης που εφάρμοσε η ελληνική πλευρά.

    [04] Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Αλογοσκούφης

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (10-11/7/2006) στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων είναι η ακόλουθη:

    Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

    1. Πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

    2. Πολυμερείς διαβουλεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα συζητηθεί πως θα γίνει η προετοιμασία στο πλαίσιο των πολυμερών διαβουλεύσεων του ΔΝΤ για τις ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

    3. Δημοσιονομικές εξελίξεις. Θα γίνει συζήτηση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και προοπτικές στην ευρωζώνη.

    4. Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Πορτογαλία. Θα συζητηθεί η πρόσφατη (21-6-2006) έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των μέτρων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που έλαβε η Πορτογαλία.

    5. Σλοβενία: Υιοθέτηση του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 28-6-2006 την υιοθέτηση του ευρώ από τη Σλοβενία και τον καθορισμό της ισοτιμίας μετατροπής του νομίσματος της Σλοβενίας (τόλαρ) σε ευρώ, ενόψει της ένταξης της Σλοβενίας στη ζώνη του Ευρώ από 1/1/2007.

    Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN:

    1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ): Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Θα παρουσιασθεί η έκθεση της Ε. Επιτροπής για τη μείωση του ελλείμματος της Πορτογαλίας. Η Ε. Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση για υιοθέτηση από το Συμβούλιο, με την οποία τερματίζεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Κύπρου.

    2. Εισαγωγή του Ευρώ στη Σλοβενία. Το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβενία από 1/7/2007, σύμφωνα με το άρθρο 122(2) της Συνθήκης ΕΚ.

    3. Δημοσιονομικές εξελίξεις: Το πρώτο έτος εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα παρουσιασθεί στο Συμβούλιο έκθεση της Ε. Επιτροπής σχετικά με την εμπειρία από την εφαρμογή του αναθεωρημένου ΣΣΑ, που τέθηκε σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2005.

    4. Κατευθύνσεις εξωτερικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στο Συμβούλιο θα τεθεί προς συζήτηση πρόταση της Ε. Επιτροπής για τις κατευθύνσεις όσον αφορά τον εξωτερικό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την περίοδο 2007 - 2013 καθώς και για τις εγγυήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού που καλύπτουν το δανεισμό αυτό.

    5. Διάλογος με τρίτες χώρες.

    - Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 21/6/2006, με έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο διατλαντικός διάλογος σε μια σειρά από θέματα, όπως η απελευθέρωση του εμπορίου, η πνευματική ιδιοκτησία, η ροή επενδύσεων, οι αεροπορικές μεταφορές, η συνεργασία σε θέματα κανονιστικής μεταρρύθμισης και τυποποίησης, η ολοκλήρωση των χρηματαγορών και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ), οι κρατικές προμήθειες, η ενεργειακή ασφάλεια, η καινοτομία και ασφάλεια ταξιδιωτικών - εμπορικών ροών. Ο διάλογος θα συνεχιστεί σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών αργότερα εντός του 2006.

    - Διάλογος με τρίτες χώρες. Θα υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή σκέψεων επί των εξελίξεων του διαλόγου της ΕΕ για οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και κανονιστικά θέματα με τρίτες χώρες, με έμφαση σε ζητήματα ολοκλήρωσης και ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών και Ελεγκτικών Προτύπων (8η Ελεγκτική Οδηγία), αντασφαλίσεων και διαδικασιών διαγραφής από χρηματαγορές.

    6. Χρηματοδότηση του Οργανισμού Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Θα τεθεί προς έγκριση σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Οργανισμού Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Σύμφωνα με αυτό, έμφαση δίνεται στην ύπαρξη ευρείας βάσης συνεισφερόντων από ολόκληρο τον κόσμο, η συμμετοχή των οποίων θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 July 2006 - 14:30:32 UTC