Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πάνω απβ όλα τα συμφέροντα των εργαζομένων»
  • [02] Αποκλεισμός του Λιβάνου

  • [01] «Πάνω απβ όλα τα συμφέροντα των εργαζομένων»

    Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει και πρωτοβουλίες, δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συμβάλλει σε «μια ενεργητική αντίσταση και αντίδραση, στις προσπάθειες που μέχρι και σήμερα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να σφαγιάσει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων - στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την Εμπορική - να βάλει κυριολεκτικά στο χέρι τα δικαιώματά τους στο επικουρικό ταμείο, προκειμένου να την μοσχοπουλήσουν σε μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα».

    Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος στο καπιταλιστικό σύστημα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, «πάνω απβ όλα βάζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι και την παραγωγικότητά τους έχουν ανεβάσει και η προσφορά τους έχει ανέβει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και σήμερα χάνουν αυτά που οι ίδιοι έχουν προσφέρει και έχουν καταθέσει».

    [02] Αποκλεισμός του Λιβάνου

    Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή. Έχοντας καταστήσει τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ επιβάλλει στον Λίβανο αεροπορικό, θαλάσσιο και χερσαίο αποκλεισμό, ενώ ήδη τα πολεμικά του πλοία βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και εμποδίζουν την πρόσβαση στα λιμάνια.

    Νωρίτερα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν με τουλάχιστον έξι ρουκέτες δύο διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού και ένα παρακείμενο δρόμο αναγκάζοντας τις αρχές του αεροδρομίου να εκτρέψουν τις πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Λάρνακα. Εκπρόσωπος του ισρραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την αεροπορική επιδρομή στους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Βηρυτού.

    Τουλάχιστον 52 Λιβανέζοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκαπέντε παιδιά, σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των σημερικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με απολογισμό της αστυνομίας και νοσοκομείων.

    Σε αντίποινα, αντάρτες της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν δέκα ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του οικισμού Ναχαράγια στο βόρειο Ισραήλ,ανέφεραν πηγές της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 40χρονη Ισραηλινή.

    Χθες ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τουλάχιστον 12 γέφυρες και ύποπτες θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Πέρετζ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να παραμείνει η Χεζμπολάχ στις θέσεις που κατείχε στα σύνορα πριν από την απαγωγή των δυο ισραηλινών στρατιωτών.

    "Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε κατά μήκος των συνόρων" πριν από την απαγωγή των δυο ισραηλινών στρατιωτών, τόνισε ο Πέρετζ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ.

    Χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι "θα πληρώσει το τίμημα" και δήλωσε πως αρνείται να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών. "Δεν θα διαπραγματευτούμε και δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία. Αυτό ίσχυε χθες, αυτό ισχύει και σήμερα", τόνισε.

    Ο Λίβανος είχε ζητήσει χθες την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να εξετασθεί η «ισραηλινή επίθεση» κατά του νοτίου Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Γάζι Αρίντι.

    Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, η χώρα του δεν συνέβαλε στη διαμεθοριακή επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, ενώ καταδίκασε τα αντίποινα του Ισραήλ και πρόσθεσε πως η χώρα του θα ζητήσει μία έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ. «Η κυβέρνηση δεν γνώριζε και δεν αναλαμβάνει ευθύνες, ούτε ασπάζεται ότι συνέβη στα διεθνή σύνορα», τόνισε ο Σινιόρα.

    Παράλληλα, ισραηλινά F16 έπληξαν, τα ξημερώματα, με ρουκέτες το, ελεγχόμενο από τη Χαμάς, υπουργείο Εξωτερικών στην Πόλη της Γάζας, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά στο κτήριο και τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων.

    Πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν ότι επλήγη ένα κτήριο έξι ορόφων, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Από τον βομβαρδισμό υπέστησαν μεγάλες καταστροφές οι δύο τελευταίοι όροφοι του κτηρίου.

    Ο Τζόμα αλ-Σάκα, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο νοσοκομείο Σίφα, στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι δέκα πολίτες τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

    Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι οι δύο απαχθέντες ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο Ιράν

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι "απέρριψε κατηγορηματικά" ως ψευδείς τις πληροφορίες για την μεταφορά στο Ιράν των δύο ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν στο Λίβανο από μέλη της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

    "Το Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί στην κρίση που το ίδιο δημιούργησε", δήλωσε ο κ. Ασέφι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Από απελπισία και απομονωμένο λόγω της φωτιάς που προκάλεσε το Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί σε μια βαθύτατη κρίση και παραλογίζεται", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Διαψεύδουμε κατηγορηματικά" τις ισραηλινές πληροφορίες για τη μεταφορά στο Ιράν των δύο ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν την Τετάρτη από τη λιβανική Χεζμπολάχ", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για μεταφορά στο Ιράν των δύο στρατιωτών.

    Πύραυλοι της Χεζμπολάχ έπληξαν τη Χάιφα, υποστηρίζει το Ισραήλ

    Ανδρες των σωστικών συνεργείων στο Ισραήλ ανέφεραν αργά σήμερα ότι πύραυλοι της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έπληξαν την ισραηλινή πόλη Χάιφα, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

    Από την πλευρά της η ιδιωτική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι πύραυλοι τύπου Κατιούσα εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο κατά της τρίτης σε μέγεθος ισραηλινής πόλης Χάιφα στο νότιο τμήμα των συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο.

    Εξάλλου, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνιελ Αγιαλον, που πληροφορήθηκε, μέσω ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού, το γεγονός δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπληξε το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφας είναι "μια σοβαρότατη επιδείνωση" της κατάστασης.

    Ωστόσο, η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πύραυλο Κατιούσα κατά της Χάιφας.

    Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι "αξιωματούχος της Ισλαμικής Αντίστασης αρνείται ότι βομβαρδίστηκε η Χάιφα".

    Δυσανάλογη χαρακτηρίζει η ΕΕ την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα "δυσανάλογη" την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του Λιβάνου μετά από την απαγωγή δύο ισραηλινών στρατιωτών από την σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ενώ παράλληλα κατάγγειλε τον αποκλεισμό που επέβαλε το εβραϊκό κράτος στο Λίβανο.

    "Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την προσφυγή του Ισραήλ σε μια δυσανάλογη απάντηση κατά του Λιβάνου λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ", αναφέρει η φινλανδική προεδρία σε σχετική της ανακοίνωση.

    "Η επιβολή ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού στο Λίβανο είναι αδικαιολόγητη", προσθέτει η προεδρία εκφράζοντας τη λύπη της "για τις απώλειες αθώων πολιτών και για την καταστροφή πολιτικών δομών".

    Η ΕΕ προειδοποιεί κατά κάθε "ενέργειας αντίθετης προς τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Η φινλανδική προεδρία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Χεζμπολάχ να απελευθερώσει τους ισραηλινούς στρατιώτες "αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις" και να θέσει τέλος στις επιθέσεις της κατά του εβραϊκού κράτους.

    Τέλος, η προεδρία ζητά "από όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας για να αποφευχθεί η επιπλέον κλιμάκωση της βίας μέχρι το βαθμό της κατάστασης πολέμου".

    Τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο καταδίκασαν η Ρωσία και η Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συντάχθηκε με το Ισραήλ και κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν ότι υποστηρίζουν τη λιβανική σιιτική οργάνωση.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης κρίνει δίκαιο το αίτημα απελευθέρωσης των ισραηλινών στρατιωτών αλλά θεωρεί δυσανάλογες τις ισραηλινές ενέργειες

    Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις τόνισε σήμερα ότι υποστηρίζει μεν το αίτημα του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτών, αλλά χαρακτηρίζει τις ισραηλινές μεθόδους " ανάρμοστες και μη παραγωγικές".

    Με αφορμή την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο ο κ. Ντέιβις δήλωσε: "Υποστηρίζω τον στόχο των ισραηλινών αρχών να απελευθερωθούν οι ισραηλινοί στρατιώτες και να προστατευθούν οι ισραηλινοί πολίτες από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά οι μέθοδοι του Ισραήλ είναι ανάρμοστες και μη παραγωγικές".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε σήμερα στο Στρασβούργο "η σκόπιμη καταστροφή των δομών στη Λωρίδα της Γάζας, τα σκληρά αντίποινα που πλήττουν αθώους πολίτες, και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο γειτονικό Λίβανο δεν πρόκειται να συνεισφέρουν στην απελευθέρωση του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ και των δύο συναδέλφων του, ούτε και να μειώσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ".

    Ο κ. Ντέιβις κρίνει ότι "οι μέθοδοι αυτοί του Ισραήλ αποσταθεροποιούν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή και πλήττουν τις ήδη ευαίσθητες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής και ειρηνικής λύσης που θα είναι προς το συμφέρον των Ισραηλινών αλλά και των Παλαιστίνιων καθώς και υπέρ όλων των γειτόνων τους στη Μέση Ανατολή".

    Οι Νίκολας Μπέρνς και Ζαοσίνγκ Λι επικοινώνησαν με την Ν. Μπακογιάννη, για την κατάσταση Μέση Ανατολή

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζαοσίνγκ Λι επικοινώνησαν, σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, και συζήτησαν τις εξελίξεις και την κατάσταση στο Λίβανο και ευρύτερα στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης επικοινώνησε το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χαβιέ Σολάνα και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Γ.Κουμουτσάκος: Μεγάλη η ανησυχία της Αθήνας

    Για "δραματικές εξελίξεις" και για "χειροτέρευση της κατάστασης" στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το βομβαρδισμό θέσεων στο Λίβανο από το Ισραήλ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της Αθήνας και κάλεσε την οργάνωση "Χεζμπολάχ" να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που έχει συλλάβει και το Ισραήλ να αποφύγει την "υπέρμετρη, δυσανάλογη και ανώφελη" χρήση βίας. Κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν "ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

    Η Ελλάδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος, συμμετέχει στις ήδη εν εξελίξει διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ανέφερε όμως ότι προς το παρόν τα μέλη της 'Ενωσης μάλλον αποκλίνουν στις εκτιμήσεις τους.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα και παραμένει ανοιχτή η οδός αναχώρησης κυρίως μέσω της Συρίας, για όσους ξένους επιθυμούν να φύγουν από το Λίβανο. Στο Λίβανο βρίσκεται απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων και τουριστών.

    Παπανδρέου: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση

    "Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ανησυχητική και κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα. Οι πολεμικές συρράξεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη γενίκευση των συρράξεων σε ολόκληρη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες. Καταδικάζω τις επιθέσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και καλώ να απελευθερωθούν και οι στρατιώτες που κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τη Διεθνή Επιτροπή Γυναικών για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία συνέρχεται εκτάκτως στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων γυναίκες από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

    "Η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστεύει ότι αντί της βίας πρέπει να επικρατήσει η λογική και αντί της σύγκρουσης ο διάλογος. Στη συνάντηση σήμερα με τις γυναίκες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη αναδεικνύεται συμβολικά και ουσιαστικά ότι υπάρχουν φωνές και δυνατότητες να πάμε σε ένα άλλο δρόμο και σε μια άλλη πορεία διαπραγμάτευσης, εκεχειρίας, μια πορεία με πολιτικές λύσεις και με στόχο δύο ανεξάρτητα κράτη, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, που μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και συνεργασία μεταξύ τους", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε λέγοντας πως η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να μεταφέρει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι και αυτή έχει τεράστιες ευθύνες να μην κάθεται απλώς και να παρακολουθεί, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας και της ειρήνης.

    Παπαρήγα: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, η κ. Παπαρήγα είπε ότι: «σήμερα μίλησε ο Μπους. Σήμερα μίλησε η αφρόκρεμα των εγκληματιών του ιμπεριαλισμού. Εμείς περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη δολοφονική επιδρομή, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και στο Λίβανο και ενδεχομένως για να μην εξελιχθεί αυτή και σε μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού της Συρίας. Αυτή να είναι η θέση τους. Αν δεν το κάνουν πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να τους δώσει μαθήματα».

    Αλαβάνος: Απειλή γενικής ανάφλεξης

    «Δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σχολιάζοντας σήμερα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι υπάρχει πια απειλή γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθετικές και επικίνδυνες, για όλους μας, ενέργειες της Ισραηλινής κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 July 2006 - 18:30:24 UTC