Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένει το αδιέξοδο στον ΟΗΕ, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο Λίβανο
  • [02] "Ιδιαίτερη χρονιά για τον τουρισμό"
  • [03] Αποκατάσταση πτήσεων προς τη Βρετανία
  • [04] Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Π.Ιακωβάκης

  • [01] Παραμένει το αδιέξοδο στον ΟΗΕ, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο Λίβανο

    Τα κυριότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν, χθες, ένα σχέδιο ψηφίσματος για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή λόγω αντιρρήσεων από το Λίβανο, με αποτέλεσμα η Ρωσία να απευθύνει έκκληση για 72ωρη εκεχειρία.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία επί του σχεδίου που καλεί για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, είπε πως ελπίζει ακόμη ότι θα διεξαχθεί μια ψηφοφορία σήμερα. Ωστόσο, κανένα κείμενο δεν έχει κατατεθεί στο 15μελές συμβούλιο και ορισμένοι αντιπρόσωποι δεν αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από το Σάββατο.

    Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κυκλοφόρησε ένα ψήφισμα που καλεί για ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών έτσι ώστε να μπορέσουν να παρασχεθούν οι προμήθειες σε όσους τις έχουν ανάγκη.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με την ελπίδα μιας ψηφοφορίας, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ, που διέκοψε τις διακοπές της στη Γαλλία, έφθασε στη Νέα Υόρκη αργά χθες το βράδυ.

    Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να βρίσκεται ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών Ντείβιντ Γουέλς ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και ο Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος σήμερα και αύριο θα έχει επαφές "ανωτάτου επιπέδου" στο Λίβανο και στη συνέχεια την Κυριακή, θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Στη Βηρυτό θα βρίσκεται την Δευτέρα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο ντ Αλέμα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με μέλη της λιβανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Πρόντι είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με το Λιβανέζο πρωθυπουργό, Φουάντ Σινιόρα και τον αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ με τους οποίους συζήτησε την παρούσα κατάσταση στο Λίβανο.

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον Γάλλο Υπουργό Μπλαζί, είχε χθες το βράδυ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κρίση του Λιβάνου.

    Η κ Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε τις επαφές της με όλους τους εμπλεκόμενους και χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με τον ομόλογό της των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,κατά την οποία συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα το Σεπτέμβριο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται να ληφθούν και άλλες σημαντικές αποφάσεις για την υπόθεση του Λιβάνου αλλά και τη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Λίβανο.Ο ισραηλινός στρατός προωθείται θέτοντας υπό τον έλεγχο του, την στρατηγική πόλη Μαρζαγιούν που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από τα λιβανοισραηλινά σύνορα. Σε επιδρομές της αεροπορίας την αυγή στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

    Τα ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν πολλές αλλεπάλληλες επιδρομές, είπε η αστυνομία, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ακόμη ποιοι ήταν οι στόχοι.

    [02] "Ιδιαίτερη χρονιά για τον τουρισμό"

    Συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πετραλιά είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κα Πετραλιά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη χρονιά, αναφερόμενη στα θετικά στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια αλλά και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Φέτος, όπως τόνισε η υπουργός, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός όλων των υπουργείων γεγονός που αποδεικνύεται από τους εντατικούς ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές σε θέματα ποιότητας των υπηρεσιών, αλλά και για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε στο αεροδρόμιο του Χήθροου , η υπουργός υπογράμμισε οτι'' η Ελλάδα έχει κερδίσει το όνομα ασφαλούς χώρας και η επιτυχής διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων το αποδεικνύει.''

    Απάντηση Πρωτόπαπα - Σγουρίδη σε Πετραλιά για ελληνικό τουρισμό

    "Δυστυχώς η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι όπως την παρουσίασε η κα υπουργός με τις σημερινές δηλώσεις της", δήλωσαν ο συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εισηγητής του ΚΤΕ Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην στηρίζεται στη θετική «κεκτημένη ταχύτητα» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

    Οπως επισημαίνουν, "οι αφίξεις -σύμφωνα και με την διεθνή τάση - όντως αυξήθηκαν, αλλά (σύμφωνα και με την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών) οι τουριστικές συναλλαγματικές είσπραξης μειώθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σημαντικά. Η παντελής απουσία ελέγχων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, καθώς και η έλλειψη κάθε συγκεκριμένης πολιτικής για την ενίσχυση της ποιότητας και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ευνοούν δυστυχώς εκείνους που θέλουν την Ελλάδα ως χώρα του «φθηνού τουρισμού».

    [03] Αποκατάσταση πτήσεων προς τη Βρετανία

    Είκοσι τέσσερις είναι συνολικά οι ύποπτοι που συνελήφθησαν στη Βρετανία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την αποτυχημένη τρομοκρατική συνωμοσία με στόχο αεροσκάφη που συνδέουν τα βρετανικά αεροδρόμια με τις ΗΠΑ.

    Η Σκότλαντ Γιαρντ δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι αναζητούνται ακόμη πέντε άτομα, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τουλάχιστον δύο μέσα ενημέρωσης. Η βρετανική αστυνομία δεν διευκρίνισε ούτε την εθνικότητα των συλληφθέντων.

    Ωστόσο, από την Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι Βρετανοί υπήκοοι. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τσαρλ Άλεν επεσήμανε ότι ο στόχος δεν ήταν αμερικανικές πόλεις. "Επρόκειτο για μια προσπάθεια να ανατινάξουν πολλά αεροσκάφη εν πτήσει", πρόσθεσε.

    Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι διαχειριστές των κυριότερων αεροδρομίων της Βρετανίας εξουσιοδοτήθηκαν να άρουν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν νωρίς το πρωί στις πτήσεις από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια, περιλαμβανόμενου και του αεροδρομίου του Χίθροου, λόγω της τρομοκρατικής συνωμοσίας που αποκαλύφθηκε από τη βρετανική αστυνομία.

    Ηδη η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα επαναλαμβάνει κανονικά τις πτήσεις της προς τη Βρετανία.

    Η προειδοποίηση για τρομοκρατικές αεροπορικές επιθέσεις στη Βρετανία προκάλεσε χάος στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και σε πολλά άλλα ευρωπαικά αεροδρόμια και ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων.

    Η Βρετανία δεν έκλεισε το Χήθροου αλλά ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο αυτό, αμέσως μετά την ανακάλυψη τρομοκρατικής συνωμοσίας σε αεροσκάφη που εκτελούν δρομολόγια Βρετανία-ΗΠΑ.

    Πολές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους όπως η Lufthansa,η Iberia,η KLM,η Air France, η Alitalia και η Austrian Airlines προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τη Βρετανία, τόσο στο Χίθροου όσο και στα άλλα δύο βρετανικά αεροδρόμια, το Λούτον και το Στάνστεντ.

    Αναβολές πτήσεων και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σημειώθηκαν και στα αεροδρόμια της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, κυρίως σε αυτές με προορισμό τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις πτήσεις στην Ιαπωνία, στη Μαλαισία, την Ταϋλάνδη και την Ινδία.

    Και στις ΗΠΑ τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά ενισχυμένα (επίπεδο κόκκινο) σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις προς τα αμερικανικά αεροδρόμια.

    Στο αεροδρόμιο Κένεντι οι επιβάτες απαγορεύεται να μεταφέρουν οποιοδήποτε υγρό, όπως αναγράφεται σε πολλές τις γλώσσες του κόσμου σε τεράστια πανώ στους χώρους αναμονής, ενώ ζητήθηκε από όσους πρόκειται να ταξιδέψουν (εσωτερικές πτήσεις) να προσέλθούν δύο ώρες νωρίτερα από την ώρα πτήσης τους ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος να ερευνηθούν οι ίδιοι και οι αποσκευές του.

    Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ και τις μυστικές υπηρεσίες ΜΙ 5 και ΜΙ 6 ,οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να μεταφέρουν τις βόμβες σε χειραποσκευές εντός των αεροσκαφών που θα απογειώνονταν από βρατανικά αεροδρόμια με προορισμό διάφορες αμερικανικές πόλεις. Η αστυνομία πραγματοποίησε "μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να αποτρέψει μιά μεγάλη απειλή ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους διεθνείς εταίρους του" τόνισε ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών ,Τζον Ριντ,τονίζοντας οτι στόχος των τρομοκρατών ήταν "η κατάρριψη πολλών αεροσκαφών εν πτήσει, προκαλώντας σημαντικές ανθρώπινες απώλειες".

    Μετά την ανακοίνωση της εξάρθρωσης του σχεδίου, η βρετανική αστυνομία αναβάθμισε σε "κρίσιμο" το επίπεδο ασφαλείας στα βρετανικά αεροδρόμια και επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. H " British Airways" ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά χειραποσκευών εντός των αεροσκαφών που θα απογειώνονται από τα βρετανικά αεροδρόμια.

    " Η "British Airways,ενεργώντας μετά από απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης,συμβουλεύει τους επιβάτες ότι δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν χειραποσκευές εντός των αεροσκαφών που αναχωρούν από τα βρετανικά αεροδρόμια" αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας. "Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η οδηγία αυτή θα ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τα βρετανικά αεροδρόμια",σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η BA σημειώνει μάλιστα ότι δεν θα επιτρέπεται στους επιβάτες να φέρουν μαζί τους εντός των αεροσκαφών υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

    Σύμφωνα με το BBC,η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας στον ανώτατο βαθμό δεν σημαίνει ότι η αστυνομία πιστεύει ότι επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση. Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας γίνεται για την περίπτωση που υπάρχουν κάποιες άλλες απειλές μικρότερης έκτασης τις οποίες δεν γνωρίζει η αστυνομία" ανέφερε το BBC.

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου

    Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι έπειτα από τη σημερινή επιχείρηση της Βρετανικής Αστυνομίας, τα μέτρα ασφαλείας στα Βρετανικά αεροδρόμια έχουν αυξηθεί και συμπληρωματικοί έλεγχοι ασφαλείας εφαρμόζονται σε όλες τις πτήσεις.

    Οι ακόλουθες οδηγίες, σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών, εφαρμόζονται ήδη σε όλους τους επιβάτες που έχουν για αφετηρία του ταξιδιού τους και όσους ταξιδεύουν τράνζιτ σε αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου:

    - Όλες οι χειραποσκευές θα ελέγχονται και θα τοποθετούνται μαζί με τις υπόλοιπες στο κύτος των ανάλογων αεροσκαφών που αναχωρούν από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου

    - Οι τσέπες των επιβατών πρέπει να είναι κενές. Επιβάτες μπορούν να έχουν μαζί τους πέρα από το σημείο ελέγχου, σε μια και μόνη (ιδανικά διαφανή σακούλα), μόνο τα παρακάτω αντικείμενα.

    Πορτοφόλια και τσαντάκια τσέπης (όχι όμως μεγαλύτερες τσάντες) μαζί με το περιεχόμενο τους (π.χ. χρήματα, πιστωτικές κάρτες, ταυτότητες κλπ).

    Ταξιδιωτικά έγγραφα απαραίτητα για το ταξίδι (π.χ. διαβατήρια και εισιτήρια).

    Φάρμακα χορηγούμενα με ιατρική συνταγή, καθώς και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα επαρκή και αναγκαία για την διάρκεια της πτήσης. Απαγορεύεται η μεταφορά σκευασμάτων σε υγρή μορφή η αυθεντικότητα των οποίων δεν μπορεί να πιστοποιηθεί.

    Γυαλιά οράσεως και ηλίου χωρίς τις προστατευτικές θήκες τους.

    Θήκη φακών επαφής, όχι όμως μπουκάλια με διάλυμα για τους φακούς.

    Για όσους ταξιδεύουν με βρέφη: παιδική τροφή, γάλα (τα περιεχόμενα των οποίων πρέπει επιτόπου να δοκιμαστούν από τον συνοδό) και είδη προσωπικής υγιεινής σε ποσότητα ικανή και αναγκαία για την διάρκεια της πτήσης (πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες).

    Είδη γυναικείας υγιεινής (όχι σε κουτιά) σε ποσότητα επαρκή και αναγκαία για την διάρκεια της πτήσης (π.χ. ταμπόν, σερβιέτες, πετσέτες και χαρτομάντηλα).

    Χαρτομάντηλα εφόσον έχει αφαιρεθεί η συσκευασία και μαντήλια.

    Κλειδιά (αλλά χωρίς κλειδοθήκη που να λειτουργεί με ηλεκτρικό / ηλεκτρονικό τρόπο π.χ. τηλεχειριστήριο).

    Σε όλους τους επιβάτες θα πραγματοποιείται σωματικός έλεγχος. Όλοι οι επιβάτες, καθώς και τα υποδήματα τους και ό,τι άλλο μεταφέρουν, θα ελέγχεται με μηχάνημα ακτίνων Χ. Παιδικά καρεκλάκια και αναπηρικά βοηθήματα θα ελέγχονται επίσης με ακτίνες Χ και μόνο αναπηρικά αμαξίδια του αεροδρομίου θα μπορούν να περάσουν τα σημεία ελέγχου.

    Επιπροσθέτως, όλοι οι επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ και όλα τα αντικείμενα που μεταφέρουν, καθώς επίσης ό,τι αγοράστηκε πέραν του ελέγχου, θα επανελέγχονται πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Όλες οι συσκευασίες που μεταφέρουν παντός είδους υγρά προϊόντα, θα αφαιρούνται από τον επιβάτη.

    Δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ελέγχου για τις αποσκευές που αποθηκεύονται στο κύτος του αεροπλάνου.

    Σημαντικές καθυστερήσεις είναι δυστυχώς αναπόφευκτες και γι' αυτό ζητείται από τους επιβάτες να έχουν αρκετό χρόνο στην διάθεση τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα αντικείμενα που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα αντικειμένων που μπορούν να φέρουν μαζί τους, θα τοποθετηθούν στο κύτος του αεροσκάφους.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας αναπόφευκτα θα δυσκολέψουν τα ταξίδια των επιβατών, ειδικά τώρα που η κίνηση είναι αυξημένη. Αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να είναι ασφαλείς. Ελπίζουμε πως τα μέτρα αυτά, τα οποία υπόκεινται σε διαρκή αναθεώρηση από την (βρετανική) κυβέρνηση, θα χρειαστεί να βρίσκονται σε ισχύ για σύντομο μόνο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τις απειλές στην αεροπλοΐα και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητάμε από το ταξιδιωτικό κοινό να επιδείξει υπομονή και κατανόηση και να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές ασφαλείας των αεροδρομίων και την αστυνομία. Αν επιβάτες έχουν ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι τους ή με τα μέτρα ασφαλείας των αεροδρομίων, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις οικείες αεροπορικές εταιρείες".

    Αποκαθίσταται σταδιακά οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς Βρετανία

    Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόγραμμα πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το "πράσινο φως" που άναψαν οι Βρετανικές αρχές, οι οποίες είχαν επιβάλει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας.

    Περίπου στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης αναχώρησε η πρώτη πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς το αεροδρόμιο Heathrow, ενώ κανονικά θα εκτελεστεί εκτός απροόπτου η βραδινή πτήση προς το Μάντσεστερ.

    Ήδη από το μεσημέρι υπάλληλοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών άρχισαν να ειδοποιούν τηλεφωνικώς τους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με την εταιρία, να προσέλθουν στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

    Από την πλευρά της, η British Airways συνιστά στους επιβάτες που έχουν προορισμό τα αεροδρόμια Heathrow και Gatwick του Λονδίνου, πριν από τη μετάβασή τους στο αεροδρόμιο, να επικοινωνούν πρώτα με το τηλέφωνο 801 11 56000 για να ενημερώνονται αν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις.

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λήφθησαν τόσο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας όπου εκτελούνται πτήσεις τσάρτερ ή προγραμματισμένες πτήσεις για το εξωτερικό. Οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου προς τα αεροσκάφη είναι αυστηροί, κυρίως σε ό,τι αφορά τις χειραποσκευές που παίρνουν οι επιβάτες μαζί τους μέσα στο αεροσκάφος.

    [04] Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Π.Ιακωβάκης

    Ο Περικλής Ιακωβάκης στέφθηκε χθες στο Γκέτεμποργκ, χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης με απόλυτη άνεση και θαυμάσιο χρόνο (48.46). Η χρυσή του κούρσα φάνηκε από την αρχή ότι θα τον οδηγούσε μόνο στη νίκη. Έφθασε πρώτος στο νήμα, αφού δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο απειλής στους αντιπάλους του, που ούτως ή άλλως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ο Έλληνας πρωταθλητής δύσκολα μπορεί να χάσει τη πρωτιά με το 47.82 που έχει πετύχει φέτος.

    Ετσι λοιπόν, πήραμε το χρυσό μετάλλιο, που χθες έχασαν την τελευταία στιγμή οι Δεβετζή και Χαλκιά και όλοι στην ελληνική αποστολή πανηγυρίζουν. «Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, το πήραμε τελικά το χρυσό. Ηταν κάτι που ήθελα τόσο πολύ. Μοναδική μου σκέψη ήταν να τρέξω σωστά πάνω απ΄ όλα και το κατάφερα. Είναι δύσκολο να αφιερώνεις σε τέτοιες στιγμές μία διάκριση, αλλά εγώ αφιερώνω το μετάλλιό μου σε αυτούς που με στήριξαν και σε αυτούς που χαίρονταν όταν είχα προβλήματα. Ας είναι καλά όλοι τους».

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Πολωνός Μάρεκ Πλάβγκο με 48.71 και στην τρίτη ο Βρετανός Ρίς Γουίλιαμς με 49.12. Ο Μηνάς Αλοζίδης, στο ίδιο αγώνισμα, τερμάτισε έβδομος με 49.61. «Ο Περικλής είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος εμποδιστής, τι άλλο να πω εγώ» δήλωσε ο 22χρονος πρωταθλητής.

    Εκτός τελικού έμειναν από τα προκριματικά του άλματος τριπλούν (όριο πρόκρισης 16.95μ) οι Κώστας Ζαλαγκίτης και Χρήστος Μελέτογλου, με τρία άκυρα άλματα ο καθένας, και εκτός ημιτελικών των 200μ η Ελευθερία Κομπίδου, που πήρε την 7η θέση στην προκριματική της σειρά με 23.92. «Δεν ένιωθα και πολύ καλά στην κούρσα μου. Τώρα το μυαλό μου βρίσκεται στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ, όπου μπορούμε να διακριθούμε», είπε η αθλήτρια από την Θεσσαλονίκη. Μαζί της στα 4Χ100μ, θα τρέξουν οι Κοκλώνη, Πατσού και Μπουντά.

    Ο Χρήστος Μελέτογλου πραγματοποίησε σήμερα τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. «Φεύγω από την ενεργό δράση "γεμάτος" από αθλητισμό», είπε ο αθλητής του Ολυμπιακού ενώ ο Ζαλαγκίτης τόνισε: «Τα επόμενα χρόνια θα δείτε από εμένα θαυμάσια πράγματα».

    Η 4η ημέρα του ευρωπαικού πρωταθλήματος έκλεισε με τον 27χρονο Τάσο Γκούση, που πήρε μέρος στον μεγάλο τελικό των 200μ. Κατέλαβε την 8η θέση με επίδοση 20.94, ενώ δύο ώρες νωρίτερα στα ημιτελικά είχε τερματίσει σε 20.76. «Έμαθα πώς είναι ένας τελικός μιας μεγάλης διοργάνωσης. Πήρα ένα σπουδαίο μάθημα. Μπορώ και καλύτερα στο μέλλον, αρκεί να είμαι υγιής» είπε ο Τάσος Γκούσης. Νικητής της κούρσας, ο Πορτογάλος Ομπικβέλου, με 20.01, που έκανε το ντάμπλ σε 100μ και 200μ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 August 2006 - 4:30:26 UTC