Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση
  • [02] Η Μπακογιάννη στη Βηρυτό

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση

    Οξεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η σκέψη μας είναι κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένους επισκέπτες που βιώνουν μια πραγματική τραγωδία λόγω των πυρκαγιών στη Χαλκιδική, τη Μάνη και την Αρκαδία, και πρόσθεσε, ότι η ελληνική οικογένεια έζησε ένα καυτό καλοκαίρι ακρίβειας και ήρθαν και οι πραγματικές πυρκαγιές για να αποδείξουν ότι η δεξιά επανίδρυση του κράτους ήταν η διάλυση του κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, τον κοινό πλούτο και την οικολογική παράδοση και ιστορία της χώρας, είπε ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα με τις πυρκαγιές, όμως προχώρησαν στην πλήρη αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οργάνωση της δασοπυρόσβεσης, στον εξοπλισμό του Σώματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην απόκτηση του μεγαλύτερου πυροσβεστικού αεροπορικού στόλου στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σήμερα παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ζήτησε την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, για ανεπάρκεια, για λάθος εκτίμηση της κατάστασης, για καθυστέρηση στην αντίδραση, για έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, για απαράδεκτη διαχείριση του αεροπορικού στόλου, για κακό προγραμματισμό της συντήρησης των αεροσκαφών και για έλλειψη επαρκούς διασποράς των αεροσκαφών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι υπάρχουν αδυναμίες στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω του κομματισμού, της αποστρατείας άξιων στελεχών με κομματικά κριτήρια και της προαγωγής ημετέρων χωρίς προσόντα. Επίσης επεσήμανε ότι εκ μέρους των υπουργών σημειώνεται πλήρης άρνηση ανάληψης των ευθυνών, κάτι που σημαίνει αλαζονεία της εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι άφαντος, διότι είναι ένας πρωθυπουργός που φοβάται τα δύσκολα και επεσήμανε επίσης ότι η οικολογική καταστροφή στέλνει και ένα μήνυμα ενόψει των αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο είναι ένα όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς πολλοί δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ όσοι μπόρεσαν να πάνε αντιμετώπισαν την πρωτόγνωρη ανικανότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί τα στοιχειώδη που είναι η μετακίνηση στους τουριστικούς προορισμούς και έκανε λόγο για απαράδεκτο ναυτικό αποκλεισμό πολλών νησιών, ακόμα και της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εν μέσω καλοκαιριού η κυβέρνηση "λειτούργησε ως διαρρήκτης" επιβάλλοντας νέους φόρους στα κινητά, τα καύσιμα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αδυνατεί να συνομιλήσει με τους κοινωνικούς φορείς. ''Η ελληνική οικογένεια βλέπει περαιτέρω μείωση της αγοραστικής της δύναμης, πρωτόγνωρη ακρίβεια και αντιμετωπίζει έναν υπερδανεισμό που αποφέρει τεράστια κέρδη στις τράπεζες'' τόνισε χαρακυηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ο Καραμανλής και οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης" ετοιμάζουν νέες φοροαπαλλαγές προς όφελος των λίγων και υπογράμμισε ότι ό,τι και να δώσει η κυβέρνηση μέσω επιστροφών, όπως και οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, αφενός τα έχει μεν ήδη πάρει, αφετέρου δε τα χρωστάει και επισήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την ανάπτυξη με δίκαιη ανακατανομή και επανέφερε την πρότασή του για την απόδοση του επιδόματος θέρμανσης.

    Τέλος, κάλεσε σε συστηματική δουλειά και συντονισμένη δράση, ώστε "να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές πολιτικές της ΝΔ, να κερδίσουμε τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για μια πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη".

    [02] Η Μπακογιάννη στη Βηρυτό

    Ενα "μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης" προς το λαό του Λιβάνου, απηύθυνε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, φθάνοντας στη Βηρυτό από την Κύπρο.

    Κατά την επίσκεψή της στο κατεστραμμένο τμήμα της πόλης της Βηρυτού από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε, πως "πάντα μια από τις χειρότερες εντυπώσεις είναι η εντύπωση της απόλυτης καταστροφής" και σημείωσε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να βοηθήσει "όσο πιο επιτυχώς για μια καλύτερη μέρα, καθώς ο Λίβανος δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ελληνίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι για να ξεπεραστεί η ανησυχία που δημιουργείται από την ύπαρξη ενός διαστήματος που χαρακτηρίζεται από κενό ασφαλείας (ως την εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας), θα πρέπει "οι δυνάμεις να αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατόν και να υποστηριχθεί η εκεχειρία".

    Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και σημείωσε πως η συμβολή της θα αναφέρεται σε αυτό το πεδίο.

    Στη Βηρυτό η υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό της Φαούζι Σαλούχ και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής Ναχίμπ Μπέρι, τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα, τον μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία και αργότερα το μεσημέρι θα έχει γεύμα που θα της παραθέσει ο Λιβανέζος ομόλογός της.

    Από την Κύπρο, η οποία διαδραμάτισε έναν "εξαιρετικά, σημαντικό, στρατηγικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση", ξεκίνησε χθές το απόγευμα η κα. Ντόρα Μπακογιάννη την τετραήμερη περιοδεία της σε Λίβανο, Ισραήλ και Ιορδανία.

    Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανθρωπιά του Κυπριακού λαού και τη φιλοξενία που επέδειξε ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που γέννησε η κρίση του Λιβάνου. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Κύπρος ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκάλεσε η κρίση του Λιβάνου, αναφέροντας ενδεικτικά τη συνδρομή της στον απεγκλωβισμό πολιτών.

    "Ελλάδα και Κύπρος ήταν και είναι παρούσες ανταποκρινόμενες στα αισθήματα των λαών τους", τόνισε η κ. Μπακογιάννη και ανέφερε ότι η περιοδεία της στη Μέση Ανατολή γίνεται "για να εξετάσουμε από κοντά την κατάσταση". Η κ. Μπακογιάννη είχε χθες το βράδυ δείπνο με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση των μεσανατολικών, των ευρωτουρκικών και των κυπριακών εξελίξεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 August 2006 - 10:30:18 UTC