Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Βουλή των Εφήβων
  • [02] ΣΥΝ: Κριτική σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αγγιξε το όνειρο η εθνική μπάσκετ

  • [01] Συνεδριάζει η Βουλή των Εφήβων

    Συνεδριάζει σήμερα η «Βουλή των Εφήβων», παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στο διάλειμμα των εργασιών της Ολομέλειας αντιπροσωπεία «εφήβων βουλευτών» θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

    Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση.

    Στις εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν φέτος, με γραπτά δοκίμιά τους, 24.444 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), ΤΕΕ Α΄ κύκλου του ΥΠΕΠΘ και του ΟΑΕΔ, καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πήραν μέρος νέοι από χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Ύστερα από αξιολόγηση όλων των γραπτών από την Επιτροπή του προγράμματος επελέγησαν οι 300 «έφηβοι βουλευτές» - 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ομογένεια - οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη ΙΑ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» που θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο από 1 ως 4 Σεπτεμβρίου 2006.-

    Συνεδριάζει σήμερα η «Βουλή των Εφήβων», παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών. Συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι φέτος οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος προέρχονται μόνο από τη Β΄ τάξη Λυκείου, η συμμετοχή έφτασε τους 22.444, ενώ την περυσινή χρονιά ήταν 14.000.

    [02] ΣΥΝ: Κριτική σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

    Με το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντάται στις 12.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Κριτική στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την εικόνα που παρουσιάζουν, προετοιμαζόμενοι για την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, άσκησε ο κ. Α. Αλαβάνος, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Υπογράμμισε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια τελετουργία και χορογραφία υποσχέσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα και υποστήριξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν σε πολλά θέματα , όπως στον ΟΤΕ και στο θέμα των διαδηλώσεων, αναφερόμενος στην σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

    Για την κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι της αξίζουν συγχαρητήρια και το χρυσό μετάλλιο γιατί η πολιτική της οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και ανέφερε ότι πάνω από το 20% του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες στην ΕΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, οδηγεί σε κατεδάφιση το ασφαλιστικό και με την πολιτική της οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα προς ιδιωτικοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για εκποιήσεις επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια και την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μην ισχύσει η βάση του 10 για είσοδο στα ΑΕΙ, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών, υπερασπιζόμενος το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τέλος, ως προς την εξωτερική πολιτική επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΝ στον τομέα των συνεργασιών, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, έδωσε στη συνέχέια ο κ. Β. Αποστόλου, υπεύθυνος του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ΣΥΝ κατέρχεται αυτόνομος σε 43 νομαρχίες, σε 4 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ (από τις περίπου 20 στις προηγούμενες εκλογές), ενώ για τις υπόλοιπες δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

    Στους δήμους-πρωτεύουσες των 54 νομών της χώρας, ο ΣΥΝ κατέρχεται σε 28 αυτόνομος, ενώ σε 10 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος στη Β΄Αθηνών ο ΣΥΝ κατέρχεται αυτόνομος σε 32 δήμους, σε 10 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και σε δύο με τη ΝΔ.

    [03] Αγγιξε το όνειρο η εθνική μπάσκετ

    Χωρίς να αποδώσει παιχνίδι αξιώσεων η Εθνική ομάδα μπάσκετ ηττήθηκε στον τελικό του μουντομπάσκετ με 70-47 από την αντίστοιχη της Ισπανίας.

    Οι Ισπανοί δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην Εθνική μας, πλήρωσαν τους διεθνείς με το ίδιο... νόμισμα, τη «γρανιτένια» άμυνα και φόρεσαν το στέμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελικό Μουντομπάσκετ και μαζί με τον τίτλο πανηγύρισαν και την απευθείας πρόκριση τους στο Ολυμπιακό Τουρνουά του Πεκίνου το 2008. Επίσης, οι «φούριας ρόχας», οι οποίοι στερήθηκαν των υπηρεσιών του μεγάλου άτυχου, Παού Γκασόλ, θα υποδεχτούν με τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή το Ευρωμπάσκετ του 2007.

    Η Εθνική μας συμβιβάστηκε με το ασημένιο μετάλλιο, το οποίο αποτελεί τεράστια διάκριση για τους διεθνείς μας και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, καθώς η Ελλάδα πανηγύρισε την πρώτη ιστορική συμμετοχή Εθνικής ομάδας σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα.

    Οι παίκτες και οι παράγοντες της Εθνικής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ολυμπιακής, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Το χειροκρότημα των παικτών του ζήτησε από τους Έλληνες ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης, για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Μουντομπάσκετ 2006 και απέδωσε την ήττα τελικό,στην ανυπομονησία των δώδεκα διεθνών για το χρυσό μετάλλιο και όχι στην ελλιπή προετοιμασία την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσίασαν οι Έλληνες διεθνείς στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο οποίος αναδείχθηκε μέλος της κορυφαίας πεντάδας του Μουντομπάσκετ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απώλεια του χρυσού μεταλλίου, αλλά κυρίως για την κακή αγωνιστική εικόνα της Εθνικής στον τελικό.

    Συγχαρητήρια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    "Ενα μεγάλο ευχαριστώ" απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εθνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα."Mερικές φορές τα λόγια είναι περιττά. Ίσως γιατί δεν αρκούν για να εκφράσουν τη δύναμη των συναισθημάτων μας. Για τη χαρά, τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που μας χαρίσατε απλόχερα δεν έχω να σας πω παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ", δήλωσε ο κ.Κ.Παπούλιας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρακολούθησε τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ, στο σπίτι του στη Ραφήνα και μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από την εθνική ομάδα στις δηλώσεις του συνεχάρη τους διεθνείς, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τους συνεργάτες του.

    Ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι η ελληνική εθνική ομάδα έφτασε στην κορυφή του κόσμου μετά από έναν πραγματικό άθλο, και για τρίτη συνεχή χρονιά όπως τόνισε, η Ελλάδα, που πιστεύει στις δυνατότητές της, στέλνει το δικό της μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες θα ήθελαν να κερδίσει η εθνική, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μας έκαναν υπερήφανους με την πορεία τους και τις επιδόσεις τους.

    «Η εθνική μας ομάδα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αυτά τα παιδιά κατάφεραν ένα πολύ μεγάλο θρίαμβο σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι νικητές στην καρδιά μας, έπαιξαν σκληρά, αντιμετώπισαν σήμερα μια ομάδα που τους είχε ``μελετήσει`` πολύ καλά, και που έπαιξε - τους συγχαίρω - με δύναμη και με σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, τον οποίο παρακολούθησε μαζί με τη σύζυγό του, Αντα, τον υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας, Ανδρέα Φούρα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην Πάτρα, όπου βρίσκεται από χθες.

    «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι και να ευχαριστήσουμε την ομάδα μας που ανέβασε την Ελλάδα τόσο ψηλά, δεύτερη στο μπάσκετ στον κόσμο. Δείχνει την Ελλάδα που μπορεί, που έχει μέλλον και δυνατότητες, δείχνει ότι οι αξίες μετρούν και δείχνει ότι η Ελλάδα όταν θέλει και έχει σύστημα και ομαδικότητα, όταν πιστεύει σε αξίες και κανόνες, μπορεί να πάει πολύ ψηλά», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «τους εύχομαι και άλλες νίκες, όπως παλεύουμε για άλλες νίκες για όλη την Ελλάδα».

    "Εκφράζω τα συγχαρητήρια και τη βαθιά εκτίμηση για τη συνολική σας προσπάθεια και για τη μεγάλη διάκριση της δεύτερης θέσης. Για μια ακόμα φορά όλοι οι συντελεστές του αθλήματος του Μπάσκετ, παράγοντες, προπονητές και πρωτευόντως οι ίδιοι οι αθλητές, εντυπωσίασαν όχι μόνο με το ταλέντο τους αλλά και με τη συλλογικότητα και το ήθος τους, διδάσκοντας αρχές ζωής και αθλητικού πολιτισμού", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, δήλωσε: «Είμαστε στην κορυφή του κόσμου. Νιώθουμε υπερήφανοι για αυτή την ομάδα. Είχαμε μία τεράστια παρουσία και βγάλαμε μεγάλη δύναμη. Το μέλλον ανήκει σβ αυτούς τους παίκτες και στο ελληνικό μπάσκετ.»

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην εθνική ομάδα μπάσκετ απέστειλε και η πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    "Η θριαμβευτική πορεία σας και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μας γεμίζουν περηφάνια και συγκίνηση. Με σκληρή δουλειά και συλλογικό πνεύμα κερδίσατε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, δίνοντας παράδειγμα αγωνιστικού ήθους, ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης", αναφέρει στο τηλεγράφημά της η κ.Μπενάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 September 2006 - 6:30:25 UTC