Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφιση νομοσχεδίου για αδειοδότηση ΜΜΕ

  • [01] Ψήφιση νομοσχεδίου για αδειοδότηση ΜΜΕ

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση, στο σύνολο του, του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση των Επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα μπροστά στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, εγγυάται τη διαφάνεια, προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και βάζει τέλος στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης επί του άρθρου 17 που αφορά τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας της ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Ρουσόπουλος επικαλούμενος για άλλη μια φορά και τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, επισήμανε ότι αντίθετα με το νόμο του 1998 του ΠΑΣΟΚ, τώρα υπάρχει πρόβλεψη για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το 49%.

    Ακόμα, ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε και της ρύθμισης για την κατάργηση των τοπικών καναλιών, τονίζοντας ότι η έννοια της περιφερειακής τηλεόρασης εισάγεται με στόχο να δοθεί η δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης τους.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των εργασιακών θέσεων, αφού όπως είπε, σε κάθε νομό είναι υποχρεωμένα τα κανάλια να έχουν στούντιο αλλά και να προβάλουν τις τοπικές ειδήσεις.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, αφού επισήμανε ότι με το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 1998 δεν υπήρχε πρόβλεψη να προικοδοτείται η θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ με 15% ανταποδοτικό τέλος, πρόσθεσε ότι το κόμμα του την καταψηφίζει και αναλαμβάνει την υποχρέωση να την καταργήσει όταν θα γίνει κυβέρνηση.

    Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ερχόμενο το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα αλλάξει και το νόμο για τα περιφερειακά κανάλια.

    «Αφού μόνο δύο σημεία λέει ότι θα καταργήσει το ΠΑΣΟΚ όταν και όποτε έρθει στην εξουσία, να εικάσω ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ομόφωνα τα κόμματα της Βουλής έκαναν δεκτή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η διαφημιστική επιβράβευση που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 9,9% θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους διαφημιστές και δεν θα είναι μεταβιβάσιμη αξία προς άλλες κατευθύνσεις, ούτε θα μπορεί να οδηγεί σε υπερβάσεις πέραν του οριζόμενου ποσοστού.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι όλα τα παραστατικά, σχετικά με τον υπολογισμό της επιβράβευσης αυτής, θα κοινοποιούνται στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία υποχρεώνεται να χορηγεί αντίγραφο σε όποιον έχει έννομο συμφέρον.

    Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είχε ξεκινήσει με τοποθετήσεις βουλευτών επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Σημεία αιχμής της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήταν κυρίως οι δύο διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας της ΕΡΤ ΑΕ για την ψηφιακή τηλεόραση και η ρύθμιση για τη συγχώνευση των τοπικών καναλιών με περιφερειακούς σταθμούς.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε άδικους τους ισχυρισμούς των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για την ΕΡΤ ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση, αλλά και στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της.

    «Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι την απόλυτη πλειοψηφία την έχει το δημόσιο με 51% και οι ιδιώτες θα έχουν μόνο το 49%. Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ που το ισχυρίζονται αυτό δεν λένε λέξη για το νόμο του 1998 με τον οποίο μπορούσε να δοθεί σε ιδιώτες μέχρι και το 99%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λυκουρέντζος.

    Ο εισηγητής της ΝΔ επανέλαβε επίσης στη χθεσινή καταγγελία του ότι οι κυβερνητικού βουλευτές της περιφέρειας δέχονται απειλές, από ιδιοκτήτες τοπικών καναλιών που αντιδρούν στη ρύθμιση, για αποκλεισμό τους από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    «Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι οι κατέχοντες δημόσια περιουσία δεν μπορούν να απειλούν και να εκβιάζουν βουλευτές με αυτές τις ακραίες συμπεριφορές για να υποστηρίξουν το δίκαιο ή άδικο αίτημα τους. Ευτυχώς είναι μια μικρή μειοψηφία αυτή και δεν εκπροσωπούν το σύνολο των τοπικών καναλιών. Πρέπει η Βουλή να καταδικάσει αυτές τις συμπεριφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Λυκουρέντζος.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης έκανε λόγο για ρύθμιση "δούρειο ίππο" για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, ενώ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του όταν θα γίνει κυβέρνηση θα την καταργήσει.

    «Μπορεί η ΕΡΤ να έχει το 51%, αλλά το 49% θα το έχουν ιδιώτες. Και όταν μπαίνουν ιδιώτες μπαίνουν για να μείνουν. Τους μπάζουμε από την πίσω πόρτα δήθεν για να γίνει ψηφιακή τηλεόραση», υποστήριξε ο κ. Χυτήρης. Παράλληλα χαρακτήρισε "προφάσεις εν αμαρτίαις" τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι επί ΠΑΣΟΚ έγινε ο νόμος που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ γιατί αφορούσε τη συνδρομητική τηλεόραση και επιπλέον, όπως είπε, δεν δινόταν το 15% του ανταποδοτικού τέλους στη θυγατρική εταιρία.

    «Εμείς επιμένουμε ότι είναι αντισυνταγματικό και θα γίνουν προσφυγές και αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας », πρόσθεσε ο κ Χυτήρης.

    Παράλληλα τόσο ο κ. Χυτήρης όσο και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν τη ρύθμιση για τους τοπικούς σταθμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια χειράγωγησης τους ενόψει εκλογών.

    Την έντονη αντίθεση της για τη ρύθμιση που αφορά την ΕΡΤ εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη υποστηρίζοντας ότι «όταν θα μπουν ιδιώτες στην ψηφιακή θα γίνει η δημόσια Τηλεόραση «ΡΙΚΟΜΕΞ».

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι «είναι πρόδηλο ότι η ίδρυση θυγατρικής ουσιαστικά ρηγματώνει το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ, ενώ θα σημάνει και την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 July 2007 - 16:30:23 UTC