Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής : "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"
  • [02] Γ. Παπανδρέου:"Μεγάλη καταστροφή για τη χώρα"
  • [03] Παπαρήγα:"Οχι στη λογική του δικομματισμού"
  • [04] Αλαβάνος:"Καμμία μετεκλογική συνεργασία"

  • [01] Κ. Καραμανλής : "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"

    Σύσκεψη για την κατάρτιση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος και Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης.

    Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον κ. Πρ.Παυλόπουλο. Στις 12.30 θα δεχθεί την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ.

    Την κατασκευή των καμένων σπιτιών απο τις πυρκαγιές την αναλαμβάνει η πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης των πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του χθες στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συνεργασία που είχε για τα μέτρα αρωγής με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου είπε ότι η εντολή είναι "κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας".

    Οι συμπολίτες μας, πρόσθεσε, πρέπει να βλέπουν αυτές τις ημέρες την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Και είναι σημαντικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των καμένων περιοχών.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνέχεια στο νου σας. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί την συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε και χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει, είπε, να γίνει αφετηρία για μία σχέση εμπιστοσύνης στον πολίτη και στο κράτος. Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι να κινηθούμε γρήγορα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά να αποστείλει αφενός λυόμενα σπίτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους απο τις πυρκαγιές, αλλά και να πάρουν εναλλακτικά οι πληγέντες αυτοί επιδότηση ενοικίου.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα αποκατάσταση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές αλλά και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί, όπως και τα άλλα υπουργεία στις ανάγκες των πυροπληκτων, ενώ ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία είναι απαραίτητη να έχει εκδοθεί προηγουμένως για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αρωγής και από τα άλλα υπουργεία.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια.

    Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 οικίσκοι στους πληγέντες για να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια. Εστάλησαν δηλαδή όσα ζητήθηκαν και θα σταλούν επίσης όσα ζητηθούν στις επόμενες μέρες.

    Επιλογή των πολιτών είναι, είτε να πάρουν οικίσκο, είτε επιδότηση ενοικίου. Επίσης ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν και στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

    Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες απο τις καμένες περιοχές ήταν περιοχές'' νατούρα''.

    Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και στις άμεσες ανάγκες και στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με Π.Μολυβιάτη

    Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ταμείου Αλληλεγγύης (Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) Πέτρο Μολυβιάτη και τα μέλη του ΔΣ.

    Ο κ.Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, διαβεβαίωσε πως κάθε ευρώ του ταμείου θα πάει αποκλειστικά και μόνο στο σκοπό για τον οποίο έχει κατατεθεί και πως θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για το πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ.

    Επίσης, τόνισε πως σκοπός του ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που επλήγησαν.

    "Θα το κάνουμε με τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και με πλήρη διαφάνεια", επισήμανε ο κ.Μολυβιάτης, ο οποίος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στο έργο και στην αποστολή του ταμείου.

    Ο κ.Μολυβιάτης είπε πως οι πόροι του ταμείου είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και από εισφορές ιδιωτών, οργανισμών και τραπεζών, τους οποίους και ευχαρίστησε.

    Σε ερώτηση για τους επιτήδειους που προσπαθούν να πάρουν το πρώτο βοήθημα χωρίς να το δικαιούνται ανέφερε πως δεν είναι αρμοδιότητα του ταμείου και γίνεται ήδη έλεγχος από τις τράπεζες.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Ν.Μπακογιάννη

    Συνάντηση με την υπουργό των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλης.

    Η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι κατ' εντολήν του πρωθυπουργού μεταβαίνει στην Ιταλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό της Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη συνάντηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, όπου θα παρουσιάσει στους ομολόγους της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και για αρωγή των πολιτών.

    Η υπουργός τόνισε ότι εδώ και καιρό η πρόταση της κυβέρνησης βρίσκεται υπό επεξεργασία και τώρα αποκτά τη μορφή του επείγοντος, ώστε να είναι άμεση η ευρωπαϊκή συνδρομή.

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος ενημερώθηκε από την Διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στις καμένες εκτάσεις.

    Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής συνεχάρη την Διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα χωριά όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα.

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 350 χωριά που βρίσκονται στις εκτάσεις που κάηκαν και ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στα υπόλοιπα 73 που έχουν απομείνει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος από την πυρκαγιά στην Μεγαλόπολη, ο κ. Σιούφας απάντησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

    Ο κ. Καραμανλής στην σύσκεψη συνεχάρη τους εργαζομένους που κατέβαλαν προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες για να περιορίσουν τα προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σημείωσε ότι όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

    Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράτζης καθώς και στελέχη του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ.

    [02] Γ. Παπανδρέου:"Μεγάλη καταστροφή για τη χώρα"

    Σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Τρίτη Ηλικία, Δικαιώματα - Απαιτήσεις - Δεσμεύσεις», θα μιλήσει στις 11.00 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Στις 2:30 μ.μ., θα συναντηθεί στο γραφείο του στην Βουλή, με την Επίτροπο υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ.

    Στις 3:30 μ.μ., θα συναντηθεί στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος (Χαρ. Τρικούπη 50), με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σούλτς.

    "Στα παιδιά μας πρέπει να πούμε την αλήθεια: ότι η πατρίδα μας υπέστη τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της καταστροφή και δικαιολογίες δεν υπάρχουν", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, την πρώτη μετά τη διακοπή της προεκλογικής του εκστρατείας, με απόφαση του ιδίου, στις Σέρρες την περασμένη Παρασκευή, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονταν στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να εγγυηθούμε στα παιδιά μας ότι η ελληνική γη, τα ελληνικά σύμβολα, η ελληνική παράδοση και η ανθρώπινη ζωή είναι ιερά και επίσης να τους εγγυηθούμε " ποτέ πια τέτοια ανικανότητα, ποτέ πια να χάνονται άσκοπα ανθρώπινες ζωές, ποτέ πια να καταστρέφονται απροστάτευτα τα εθνικά σύμβολα, ποτέ πια να χάνονται οι ομορφιές και το περιβάλλον".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, πρόσθεσε ότι περίμενε επί τριήμερο να απαντήσει η κυβέρνηση υπεύθυνα και να δώσει όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν ασύμμετρη απειλή και συνέχισε λέγοντας ότι δεν το έκαναν και αποδεικνύεται πλέον ότι αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ασχολούνται με την κατασκευή σεναρίων τα οποία διατυπώνονται από επίσημα χείλη και διασύρουν την Ελλάδα διεθνώς.

    " Δεν θα αφήσω η κρίση της ΝΔ να γίνει και κρίση της ίδιας της δημοκρατίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε άμεσα την κυβέρνηση " να αναιρέσει αμέσως και επισήμως τις δηλώσεις αυτές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία αποκατάστασης της σωστής εικόνας της χώρας μας και κάλεσε " και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μην πέσουν στο προεκλογικό παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας που διασύρει την εικόνα της χώρας μας. Επίσης εγγυήθηκε ότι μετά τις 17 Σεπτεμβρίου ως πρωθυπουργός της χώρας θα αποκαταστήσει το κύρος της Ελλάδας διεθνώς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σήμερα είναι η ώρα να βρεθούμε κοντά στους πληγέντες και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η διαχείριση του πόνου και των χρημάτων που με αυτοθυσία δίνει ο ελληνικός λαός δεν είναι υπόθεση κομματική, αλλά εθνική και δεν μπορεί να γίνει " αντικείμενο φθηνής προπαγάνδας όπως επιχειρεί καθημερινά η κυβέρνηση".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν αρκούν κάποιες χιλιάδες ευρώ ή κάποια δάνεια καθώς οι περιοχές αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά απαιτείται συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο ήδη επεξεργάζονται τα πιο έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το οποίο θα παρουσιαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια της ομιλίας του η οποία είχε ως θέμα τα προβλήματα της οικογένειας αναφέρθηκε σε πέντε προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη βοήθεια και στήριξη της οικογένειας και της νέας γενιάς με πρώτη από αυτές τη στήριξη των νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας με την εφάπαξ παροχή δύο χιλιάδων ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού, αλλά και το διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών μέσα σε τέσσερα χρόνια, την επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών στους σταθμούς και τον εθνικό λογαριασμό για κάθε παιδί που γεννιέται με χρηματική κατάθεση 1000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ως δεύτερη δέσμευση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε το αποτελεσματικό σχολείο και την άμεση επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ μιλώντας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε ότι " πάμε σε ένα θεσμικό απολυτήριο που κατακτώντας το μέσα από την λυκειακή εκπαίδευση ο νέος θα έχει ένα ποσό στο όνομά του, που ανάλογα με τη δική του επιλογή θα πηγαίνει στο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή του".

    Η τρίτη δέσμευση που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου ήταν η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία του μέσου ελληνικού νοικοκυριού μέσα από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για το νέο ΕΣΥ , η τέταρτη αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και η πέμπτη την αντίσταση στην περιθωριοποίηση της τρίτης ηλικίας με πολιτικές για αξιοπρεπή και ενεργό γήρανση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, ενώ αναφερόμενος και πάλι στη νέα γενιά μίλησε για ασυνεννοησία και χάος που δεν άφησαν ανέπαφη ούτε τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων και είπε ότι "τα λάθη της κυβέρνησης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα πληρώσουν οι νέοι και οι νέες" και να μην αποκλειστούν υποψήφιοι από τα τμήματα στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η εισαγωγή τους.

    Τέλος στη συγκέντρωση από την οποία έλειπαν παντελώς τα τραγούδια και "οι εορταστικές εκδηλώσεις" λόγω του εθνικού πένθους ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας πως εμείς οι σοσιαλιστές πιστεύουμε και ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την οικογένεια και το παιδί και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι από την δύσκολη μάχη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα εξέλθει νικητής και μαζί με τους πολίτες θα προχωρήσει για μια δίκαιη κοινωνία και δυνατή Ελλάδα με σιγουριά, ελπίδα και προοπτική.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου Γ.Ραγκούση

    Την Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Ηλεία όπου θα εξαγγείλει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που έχει καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ για την περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τόνισε ότι αυτός που ξαναχτίζει τις κατεστραμμένες περιοχές με τα χρήματά του είναι ο ελληνικός λαός και όχι ο κ. Καραμανλής ή οι υπουργοί του. Και πρόσθεσε ότι αυτά που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι τα κενά της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή η έλλειψη της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών και η έλλειψη συντονισμού.

    Κάθε έλληνας και ελληνίδα, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, απαιτούν αυτά τα χρήματα που δίνονται ως ενίσχυση πρώτον να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους και δεύτερο να δίνονται με πολιτισμένο και αξιοπρεπή τρόπο μακριά από ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Επίσης, τόνισε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και οι δικαιούχοι είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται τις δύο τελευταίες ημέρες το βοήθημα των τριών χιλιάδων ευρώ.

    Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση σύλληψης ενός πολίτη στην Λακωνία, ο οποίος εμφανίστηκε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εναντίον του οποίου απευθύνθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό στην Αρεόπολη. Επικαλούμενος πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", το οποίο χαρακτήρισε "συγκλονιστική αποκάλυψη", ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι πρόκειται για ομολογία σκευωρίας και πρόσθεσε ότι οι ψυχολογικές πιέσεις που άσκησαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σε μάρτυρα κατηγορίας για να δώσει ψευδή κατάθεση δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε ατομικές ενέργειες κάποιων μεμονωμένων αξιωματικών. Υπάρχει πρόσθεσε ένα μείζον ερώτημα ανέφερε επίσης καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση θέτοντας το ερώτημα ποιοι υπουργοί και ποιες υπηρεσίες κρύβονται πίσω από αυτή τη σκευωρία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και νομικά στην υπόθεση αυτή.

    Ο κ. Ραγκούσης απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν μίλησε για ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας αλλά για αποστολή e-mail τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος " έχει μια εξαιρετική εξειδίκευση στο να λέει ψέματα".

    Ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αυστραλό πρέσβη στην Αθήνα από τον οποίο μεταξύ άλλων ζήτησε ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με το e-mail, οι οποίες και δόθηκαν. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι είναι θετική εξέλιξη η έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης από την πρεσβεία της Αυστραλίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση της κ. Μπακογιάννη για το ίδιο θέμα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια της υπουργού Εξωτερικών να αποσείσει τις πολύ μεγάλες προσωπικές της ευθύνες διότι δια στόματός της κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο η θεωρία των ασύμμετρων απειλών οι οποίες συνδέονται με τις πυρκαγιές.

    Πρώτιστο μέλημα για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, είναι και παραμένει η αποφυγή του ορατού κινδύνου να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής χώρα. Η προσπάθεια αυτή πρόσθεσε δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η κυβερνητική φιλολογία περί των ασύμμετρων απειλών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ο αγώνας είναι για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφοι ελλήνων πολιτών. Πρόσθεσε όμως ότι από κει και πέρα είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Διευκρίνισε, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ.

    [03] Παπαρήγα:"Οχι στη λογική του δικομματισμού"

    Επίσκεψη στην Καρδίτσα πραγματοποιεί σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα περιοδεύσει σε χωριά και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Τεχνητό κατασκεύασμα "προς χάρη του ψευτοδιλήμματος του δικομματισμού", χαρακτήρισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα -σε ομιλία της χθες στο λιμάνι του Πειραιά- "την κυβερνητική αστάθεια που παρουσιάζουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις με την πιθανότητα μελλοντικής πεντακομματικής βουλής".

    "Θέλουν να εγκλωβίσουν όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θέτοντας το δίλημμα της ακυβερνησίας, τόνισε αλλά το ΚΚΕ ανησυχεί για τους κινδύνους που απορρέουν από μια ισχυρή κυβέρνηση στο πλευρό της πλουτοκρατίας" τονίζει η κ.Παπαρήγα,

    "Μακάρι, υποστήριξε να μην υπήρχε η δυνατότητα μιας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαπάλης. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του δικομματισμού και να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ γιατί τότε όλα τα αιτήματα θα έχουν νέα δυναμική. Χίλιες φορές να παλεύουμε με το καινούριο σύστημα εκεί που μας συμφέρει παρά με μια ισχυρή κυβέρνηση που ευνοεί το κεφάλαιο".

    "Ωστόσο", πρόσθεσε, αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, "αυτοί θα βρουν το δρόμο τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας όπως εμμέσως έχουν ήδη συμφωνήσει ο Συνασπισμός και το ΛΑΟΣ".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον όρο της "ασύμμετρης απειλής" υπενθύμισε το δόγμα του ιμπεριαλισμού κατά της τρομοκρατίας για τη δυνατότητα δραστικής καταστολής προκειμένου να "προστατέψει" ένα απειλούμενο σύστημα.

    Στην επιρροή του κεφαλαίου απέδωσε η κ.Παπαρήγα και τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Χαρακτήρισε "το μεγαλύτερο μέρος των εμπρησμών οργανωμένο έγκλημα" προς χάρη του "πλιάτσικου" που θα ακολουθήσει στην περιοχή (ιδιωτικοποίηση, εκποιήσεις, κλπ), και εξέφρασε το φόβο ότι με τις λεγόμενες ισχυρές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν παρόμοια εγκλήματα.

    Στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ προς τους ναυτεργάτες στο πλοίο "ΦΑΙΣΤΟΣ" -νωρίτερα είχε επισκεφθεί τα πλοία "ΚΡΗΤΗ", "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", "Νήσος Μύκονος"- εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του κόμματος στον συγκεκριμένο κλάδο.

    "Είστε", είπε, "ένας από τους πλέον επιβαρυμένους κλάδους εργαζομένων γιατί μάχεστε ενάντια τους εφοπλιστές και γνωρίζετε από αγώνες. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας, τόσο για τον κλάδο μας, όσο και για τη ναυτιλία είναι ολοκληρωμένες, γιατί από την πάλη σας με την εργοδοσία εξαρτάται η σύνδεση και η ανάπτυξη της χώρας μας (νησιωτική και ηπειρωτική), ο τουρισμός, η αναψυχή, το κόστος των υπηρεσιών".

    Η βασική πρόταση του ΚΚΕ για τη ναυτιλία εντάσσεται στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των μεταφορών και των συγκοινωνιών με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε η ομιλήτρια διαχωρίζοντας, όμως, το ζήτημα από την περίπτωση της Ολυμπιακής.

    Έκλεισε τονίζοντας ότι η διαδικασία της ψήφου είναι στιγμιαία, αλλά με συνέπειες μεγαλύτερες της τετραετίας, αφού τα νομοθετήματα λειτουργούν μακροπρόθεσμα επιβαρύνοντας τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης αυτής της προοπτικής και ότι το ναυτεργατικό κίνημα, έχει τη δική του υποχρέωση.

    Τέλος υπενθύμισε ότι στην κάλπη ψηφίζουμε όχι για το ποιο από τα δύο κόμματα μας συμφέρει, αλλά το καλύτερο, το οποίο σήμερα είναι το ΚΚΕ.

    [04] Αλαβάνος:"Καμμία μετεκλογική συνεργασία"

    Στη Θήβα θα περιοδεύσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τους Δημάρχους Οινοφύτων- Σχηματαρίου για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής. Θα επισκεφθεί το εργοστάσιο SNENDER ELEKTRIK. Επίσης θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, διευκρίνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέκος Αλαβάνος στη συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών, η οποία μεταδόθηκε χθες διακαναλικά, και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στο καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο να προκύψει μετεκλογικά ανίσχυρη κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, στο παρελθόν είδαμε πολύ ισχυρές κυβερνήσεις που έδωσαν φτώχεια και μια πυρπολημένη Ελλάδα.

    Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διότι έχουμε βρεθεί στην άλλη όχθη και με τους δυο, τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποτελέσει στήριγμα στις πολιτικές που καταδικάζει, ενώ δεν θα ήθελε την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

    Επίσης, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε συνεργασία μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, γιατί, όπως είπε, η εμπειρία στην Ευρώπη έχει δείξει ότι στη συνέχεια οδηγούν και πάλι σε εναλλαγή των δυο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θέλει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα με ποιό ποσοστό θα ήταν ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η παράταξη δεν θέλει να εισπράξει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου, πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκφράζουν την πραγματικότητα, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόμμα του θα είναι ενισχυμένο στις εκλογές, γιατί ο κόσμος, όπως είπε, θα εκτιμήσει την πολιτική του δράση στα οικολογικά προβλήματα της χώρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις "ασύμμετρες απειλές", ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι είδαμε να κατασκευάζονται φωτογραφίες εμπρηστών και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε άσχημη πορεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όλα όσα λέγονται για οργανωμένο σχέδιο, για Αλβανούς, Τούρκους ή άλλους μετανάστες ή για τα Εξάρχεια, αποσταθεροποιούν τη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για "εκκωφαντική ανικανότητα όταν αναζητά ενόχους στη νεολαία".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψει πεντακομματική Βουλή μετά τις εκλογές, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είναι υπέρ μιας πεντακομματικής Βουλής, γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν θέλουμε δυνάμεις, όπως το ΛΑΟΣ, που θα δημιουργούσαν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

    Στην εισήγησή του στη σημερινή συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε δέκα θέσεις σχετικά με την κρίση που προέκυψε από τις πρόσφατες πυρκαγιές και οι οποίες είναι:

    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί την αμηχανία ή την ενόχληση πολιτών για πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

    2. Κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για την μεταξύ τους αντιπαράθεση για άλλα θέματα, ενώ δεν έβαλαν στην ατζέντα τους το θέμα της προστασίας των δασών.

    3. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις εκλογές με το μέτωπο ψηλά, γιατί μίλησε έγκαιρα, από το Μάιο του 2007, για τους κινδύνους από πυρκαγιές, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι απών και δεν απάντησε στην επιστολή των δέκα σημείων για συνεργασία μεταξύ των κομμάτων εκλογικά για τις πυρκαγιές, όπως και τον κ. Παπανδρέου, ενώ επέκρινε και την αρνητική στάση του ΚΚΕ.

    4. Είναι, είπε, μεγάλες οι ευθύνες της ΝΔ, αλλά και του πρωθυπουργού που διατηρεί στη θέση του τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β.Πολύδωρα.

    Οι ευθύνες της κυβέρνησης, είπε, είναι στα άκρα, γιατί πέρα από τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, ποτέ άλλοτε δεν έγινε, όπως σημείωσε, τέτοια επιχείρηση εξαγοράς ψηφοφόρων. Αντί η κυβέρνηση να δημαγωγεί και να εξαγοράζει ψήφους, έπρεπε να φωνάξει τα κόμματα για συνεννόηση, ποτέ δεν έγινε τέτοια βρώμικη επιχείρηση σε εκλογές, είπε ο κ. Αλαβάνος.

    5. Επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, δημιούργησε το βασίλειο των αυθαιρέτων, γιατί η χώρα δεν έχει Δασολόγιο και γιατί ψήφισε νόμους που κάθε άλλο παρά προστάτευαν τα δάση.

    6. Ο Αλέκος Αλαβάνος εκτίμησε ότι ο δικομματισμός έφθασε στα όριά του και στο εξής πρέπει να μπουν νέες προτεραιότητες, έξω από τον άγριο καπιταλισμό, να γίνουν επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να μειωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    7. Υπάρχει, τόνισε, κοινωνική αδικία που προκύπτει από την πολιτική των κομμάτων εξουσίας, πολιτική από την οποία πλήττεται ιδιαίτερα η νέα γενιά.

    8. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά αφυπνίζονται και γεννιούνται νέα κινήματα που είναι ελπίδα για το μέλλον.

    9. Υποστήριξε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα του δικομματισμού και ότι πάμε σε εκλογές, όπου οι πολίτες θα αρνηθούν αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, και τέλος

    10. Ζήτησε να τιμωρηθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση, παράλληλα δε τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα που προκύπτει από το περιβαλλοντικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τη στάση του αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 August 2007 - 4:30:29 UTC