Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης"
  • [02] Άρχισε ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [03] Ομιλία Κ. Παπούλια στην Ουνέσκο

  • [01] "Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης"

    Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Η πρώτη μετεκλογική ανοιχτή εκδήλωση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου έγινε χθές στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το πρωί τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε σε δύο εκδηλώσεις, στην Ελευσίνα και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Αύριο θα επισκεφθεί την Αρκαδία και την Μεσσηνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης σήμερα και αύριο περιοδεύει σε νομούς της Πελοποννήσου.

    Επίσκεψη Κ.Σκανδαλίδη στην Τρίπολη

    Στην Τρίπολη βρέθηκε το μεσημέρι ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο της Τρίπολης Αλέξανδρο Κοτσιάνη, κατόπιν επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος και ακολούθως έδωσε συνέντευξη Τύπου και εκφώνησε ομιλία, σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Στην ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στο προσκήνιο και έκανε λόγο για την ανάγκη να βγει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

    Είπε επίσης ότι ο κόσμος περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να δώσει ελπίδα στον τόπο και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι αποκαλύφθηκε η "κρυφή ατζέντα της", κάνοντας ειδική αναφορά στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

    Ανέφερε δε, ότι «όσοι πιστεύουν ότι ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος, χτυπούν λάθος πόρτα».

    Τέλος, μίλησε για την ανάγκη για να δημιουργηθεί μία "μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική συμμαχία".

    Γ. Παπανδρέου: «Ζητώ νέα εντολή για νέα πορεία»

    "Σήμερα ζητώ νέα εντολή, για νέα πορεία, νέα αρχή, δεσμευτική για μένα και για ολόκληρη την ηγεσία του κινήματός μας. Για να ξεκινήσουμε συλλογικά από τις 12 Νοεμβρίου μια νέα πορεία, προοδευτική, οραματική, μια πορεία αξιόπιστη και νικηφόρα" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση υποστήριξής του στο Σπόρτινγκ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ζητά την εντολή για να "χτίσουμε μαζί το ΠΑΣΟΚ της ρήξης και της νίκης, το ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει τη δεξιά, επειδή θα βρίσκεται σε ρήξη με τα πάσης φύσεως κατεστημένα, τις πελατειακές αντιλήψεις, τον καθεστωτισμό και τις προσωπικές πολιτικές που δυστυχώς επιβίωσαν στο κίνημά μας".

    "Προϋπόθεση για την νέα αλλαγή και τη νέα αρχή είναι η υπεύθυνη, ισχυρή και προγραμματική αντιπολίτευση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, λέγοντας πως αυτή "δεν κατάλαβε το μήνυμα των εκλογών και παραμένει σκληρή και ανάλγητη".

    "Τώρα έρχεται η ώρα να επιβεβαιωθούν όσα λέγαμε προεκλογικά" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "αυτούς και τις πολιτικές τους έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε και θα εκπληρώσουμε αυτό το χρέος".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως δεύτερη προϋπόθεση της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ το "να τοποθετήσουμε την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον" και αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι "για την διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης και ισχύος της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ".

    "Η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν τα Σκόπια είναι προδιαγεγραμμένη συνέπεια των χειρισμών από την κυβέρνησή του κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζουμε, υπογραμμίζουμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η "Ενδιάμεση Συμφωνία", την οποία πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και για την οποία είμαστε υπερήφανοι, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρεωτική η πολιτική καλής γειτονίας και ότι δεν νοούνται αλυτρωτικές βλέψεις", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους τους συμμάχους. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα κανενός. Είναι συλλογική και ομόφωνη η απόφαση που πρέπει να ληφθεί", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "οι πιέσεις που ασκούνται από ορισμένες χώρες για άμεση και μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της περιοχής" και τάχθηκε υπέρ της συμφωνημένης και αποδεκτής από όλους τους ενδιαφερομένους λύσης.

    "Ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει την Τουρκία στην ΕΕ, την ασφάλεια και την πρόοδο, είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και του σεβασμού όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη" είπε, αναφερόμενος στην γείτονα ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων και προειδοποιώντας την κυβέρνηση να "αφυπνιστεί και να πράξει το καθήκον της".

    Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση και καμία παρέμβαση της Ελλάδας δεν έγινε γνωστή, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό για αδράνεια.

    "Η χώρα μας όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει αυτές τις μάχες. Το βλέπουμε κάθε φορά που έχουμε δίπλα μας στην ΕΕ τους εκπροσώπους της Κύπρου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για μια Νέα Εθνική Στρατηγική που θα βασίζεται σε ένα νέο πατριωτισμό στην εξωτερική πολιτική και στον τρόπο ανάπτυξης της χώρας, θέτοντας ως προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής την αναγέννηση της δημοκρατίας στον τόπο και την πολιτική αυτονομία ως προϋπόθεση του νέου κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αυτονομία της πολιτικής τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα "πολιτικής βούλησης να μην έχουν το δικαίωμα οι ισχυροί να παραβιάζουν τους νόμους και την δεοντολογία και να μην έχουν την δυνατότητα τα λεφτά να εξαγοράζουν προνόμια, να παρέχουν ασυλία, να κατευθύνουν τα ΜΜΕ, να εξαγοράζουν πολιτικούς".

    "Η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Εχθρός της αυτονομίας της πολιτικής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα. Είναι και εκείνοι που τα υπηρετούν. Ο τρόπος που ενεπλάκησαν τα μεγάλα συμφέροντα και τα εκδοτικά συγκροτήματα στις εσωτερικές μας διαδικασίες, επιβεβαιώνει την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου των ΜΜΕ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως όπως σεβόμαστε την αυτονομία των ΜΜΕ, θέλουμε ο κάθε επιχειρηματίας και το κάθε ΜΜΕ να σέβεται και τη δική μας πολιτική αυτονομία , υπογραμμίζοντας ότι "δεν δέχομαι και δεν δεχόμαστε αφέντες στο κεφάλι μας".

    "Εμείς θα θέσουμε τέρμα στο καθεστώς της ανομίας. Οι συχνότητες είναι δημόσια αγαθά και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται και αντιμετωπίζονται", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές είπε ο κ. Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι "όσοι υποστηρίζουν ότι η καθαρή εντολή που ζητώ θα συνοδευτεί με διαγραφές και μάλιστα "σταλινικού" τύπου, δεν έχουν καταλάβει τις πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και ο τόπος".

    "Κάποιοι επιχειρούν να διαγράψουν τους στοιχειώδεις κανόνες συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε υποψήφιους για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα στελέχη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ποτέ του δεν υπήρξε οπαδός των αποκλεισμών, των διαχωρισμών και των διαγραφών, αλλά και "ουδέποτε θα με εμποδίσουν κάποιοι, επισείοντας ανύπαρκτους κινδύνους, να προωθήσω την αναγκαία ανανέωση του ΠΑΣΟΚ".

    "Δεν θα επιτρέψω την άδικη διαγραφή συντρόφων αλλά δεν θα επιτρέψω και την διαγραφή των ιδεών, της πολιτικής αναζήτησης, του νέου και νεωτερικού στο ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε αυτούς που "ταυτίζουν το ισχυρό με το μικρό" και τόνισε ότι "η σαφήνεια και η καθαρότητα της πολιτικής μας ταυτότητας είναι αυτά που θα κάνουν πραγματικότητα την πολυσυλλεκτικότητα του Κινήματός μας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "όπως θα νικήσει το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ στις εσωτερικές του διαδικασίες, έτσι θα νικήσει και την ΝΔ προκειμένου να παράγει έργο για την χώρα" και τόνισε ότι "κάνουν λάθος όσοι επενδύουν και ονειρεύονται μελλοντικές ήττες για το ΠΑΣΟΚ"

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σύντομη αναφορά στην προσωπική του πολιτική διαδρομή, τονίζοντας ότι "ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ, για να υπηρετήσω τα κοινά μας οράματα, για να εγγυηθώ ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει κίνημα λαού".

    Ανέφερε επίσης ότι δεν συμβιβάστηκε ποτέ με λογαριασμούς πολιτικού και προσωπικού κόστους "ακόμα κι όταν έπρεπε να διαφωνήσω με εκείνους που αγαπούσα, τιμούσα και σεβόμουν".

    Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 11ης Νοεμβρίου.

    Β.Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης»

    Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε συγκέντρωση στο κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για "τη χειρότερη μετεκλογική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης".

    Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κινδυνολογούν όσοι διακινούν σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς, διότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ήρθε η ώρα της εσωκομματικής δημοκρατίας, προσθέτοντας απευθυνόμενος στους ακροατές του ότι "κάποιους τους σοκάρει ότι εσείς θα αποφασίσετε". Το μεγάλο ζήτημα ήταν η ήττα μας και τότε κάποιοι κατασκεύαζαν επιχειρήματα για να την δικαιολογήσουν. Το δικαίωμά μας να νικήσουμε στις εκλογές δεν το ασκήσαμε, συμπλήρωσε.

    Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην "αυτονομία της πολιτικής" και στα "διάφορα συμφέροντα που ασκούν πιέσεις" ενώ επισήμανε ότι η προσωπικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική ζωή.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι έθεσε υποψηφιότητα γιατί η παράταξη ήθελε μια λύση, μια λύτρωση. Όταν χάνουμε, πρόσθεσε, πρέπει να το παραδεχόμαστε. Δεν το κάναμε, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στον τόπο και ότι "πρέπει να αγωνιστούμε όχι με τα λόγια και όχι σημειωτόν".

    Επίσης αναφέρθηκε στην επέτειο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981 τονίζοντας ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου στο μυαλό του είχε μια ενωμένη πλειοψηφική παράταξη και αυτή είναι το δικό μας ΠΑΣΟΚ. Η εντολή και η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 ήταν ένα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, αριστερό κόμμα, ένα κίνημα πλειοψηφικό που μπορεί να μετατραπεί σε κυβέρνηση".

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν είναι επαγγελματικοί μηχανισμοί και πελατειακά δίκτυα. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του είπε ότι "βρίσκομαι στην πολιτική υπό έναν όρο. Την επόμενη φορά που θα μας δοθεί εντολή να μην πουν ότι προδώσαμε την εμπιστοσύνη τους".

    Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι σε 30 ημέρες προεκλογικής περιόδου αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα καθώς τρεις μέρες μετά την εκλογική του νίκη, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2008 και ο μόνος τρόπος είναι να επιβάλλει φόρους.

    "Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του κ. Καραμανλή ήταν μια φούσκα, μια απάτη" είπε ο κ. Βενιζέλος, που έκανε λόγο επίσης για "αδιέξοδη εξωτερική πολιτική" και τόνισε ότι "δεν είστε μόνος στο γήπεδο κύριε Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ".

    Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι "μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Όλοι μαζί μπορούμε. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει το μεγάλο ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Ηθική δέσμευσή μου είναι να αγωνιστώ για το λαό, την παράταξη και τη χώρα και να μου ζητήσετε το λόγο, εάν δεν κάνω αυτά που πρέπει".

    Τον κ. Βενιζέλο προλόγισε ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος κάνοντας λόγο για επιστροφή της πολιτικής στη χώρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Χαραλάμπους, που ανέφερε ότι "θα κάνουμε καινούργιο ξεκίνημα στο ΠΑΣΟΚ".

    [02] Άρχισε ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Ολοκληρώθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η "πρεμιέρα" της συζήτησης για το διάλογο του ασφαλιστικού συστήματος. Η σημερινή συζήτηση δεν εστιάσθηκε στην ουσία του ασφαλιστικού προβλήματος, αλλά στην ατζέντα των θεμάτων, την οποία ανέπτυξαν οι δύο παριστάμενοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, καθώς και στα διαδικαστικά θέματα, με την ανταλλαγή απόψεων για καλύτερη οργάνωση του διαλόγου που θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

    Η έναρξη του διαλόγου σημαδεύτηκε από την μη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή, από πλευράς αντιπολίτευσης, μόνο των βουλευτών του ΛΑΟΣ, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κοινωνικοί φορείς.

    Η κυβέρνηση, δια στόματος τόσο του Γ.Αλογοσκούφη όσο και του Β.Μαγγίνα, διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται και ότι οι όποιες λύσεις και αλλαγές γίνουν, θα είναι βασισμένες «στις αντοχές της κοινωνίας».

    Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κοινωνικοί φορείς, έθεσαν, ως προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου, την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αναλογιστική μελέτη για την οικονομική τους κατάσταση.

    Στην αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας έθεσε τη βάση του διαλόγου, που θα γίνει σε τρεις κύκλους. Η πρώτη ενότητα θα αφορά την οικονομική πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως χρηματοδότηση, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και καταβολή των οφειλών του Δημοσίου.

    Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τον διοικητικό τους εκσυγχρονισμό, ενώ ο τρίτος κύκλος θα αφορά ειδικά ζητήματα, ανάμεσα τους επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και μέτρα για ενίσχυση της μητρότητας.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Θόδωρος Πάγκαλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του κόμματός του στον διάλογο: Να υπάρχει σαφής εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, να κατατεθεί αναλογιστική μελέτη, αλλά και γραπτή, σαφής και συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

    «Αρνούμαι να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που γίνεται κάτω από την ασφυκτική αντίληψη μιας διαδικασίας. Πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική κατάσταση των ταμείων. Το ασφαλιστικό είναι κυρίως θέμα αναλογιστικό, γι' αυτό μας χρειάζεται και αναλογιστική μελέτη. Διάλογο επικοινωνιακό ή για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν θα έχετε ούτε εσείς, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ Πάγκαλος.

    Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, καθώς και ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισαν προσχηματική τη στάση του ΠΑΣΟΚ λόγω, όπως είπαν, ανυπαρξίας θέσεων. «Η πολιτική αναχωρητισμού του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρι την 11η Νοεμβρίου και δεν συνάδει με ένα κόμμα εξουσίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ Αλογοσκούφης.

    «Είναι απόλυτα δική του ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και θα τους κρίνει η κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Π Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Είναι προσχηματική η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να κρύψει την ανυπαρξία θέσεων της. Τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία υποχρέωση να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθεσε: «Εμείς δεν βλέπουμε ουσιαστικό διάλογο, αλλά μια ανούσια διαδικασία, την οποία δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε, γι' αυτό θα αποχωρήσουμε».

    «Αν τώρα δεν παρέμβουμε ως Πολιτεία, η ανατροπή θα προκύψει και θα είναι βίαιη. Αντίθετα, είναι προτιμότερο, είναι απολύτως αναγκαίο και θα ωφελήσει όλους, ιδιαίτερα τους νέους, αν όλοι μαζί, επιδιώκοντας την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις εκείνες που σταδιακά, χωρίς τριγμούς και ανατροπές, θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεθοδικά και χωρίς αιφνιδιασμούς. Με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα. Με σύνεση και αποτελεσματικότητα».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια ευρύτερη συναντίληψη: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα και αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μην περιμένει κανείς ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού θα λυθεί από αυτή την κυβέρνηση. Κάποια βήματα θα γίνουν. Χρειάζεται χρόνος. Δεν μπορεί όμως να είναι ένας ατέρμονος διάλογος».

    Ακόμα, ο κ Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι «η κοινωνία αντέχει ως ένα σημείο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, φθάνουν σήμερα στο 13% του ΑΕΠ και προβλέπεται να σημειώσει αλματώδη αύξηση φτάνοντας το 2050, στο 25%.

    Στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι «η έναρξη του δημόσιου διαλόγου δεν πρέπει να εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων». «Πρέπει", πρόσθεσε, "να δεσμευτούμε όλοι ότι κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί».

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν αυτό το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να τον παίξει το ΠΑΣΟΚ, θα το κάνουμε εμείς, οι βουλευτές της ΝΔ και θα καλύψουμε αυτό το κενό, μεταφέροντας την αγωνία της κοινωνίας".

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θα παραμείνουμε μέχρι τέλους στο διάλογο, γιατί είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τα δίκαια δικαιώματα και αιτήματα των ασφαλισμένων κάτω από τις όποιες διαδικασίες».

    Στις παρεμβάσεις τους, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι έθεσαν ως προϋπόθεση συνέχισης του δημόσιου διαλόγου την αποσαφήνιση του τρόπου χρηματοδότησης και την κατάθεση αναλογιστικής μελέτης για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα:

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω το φόβο μου ότι μπορεί ο διάλογος να καταλήξει να είναι προσχηματικός. Καλώ όλους τους κοινωνικούς εταίρους να καθίσουμε άμεσα σε ένα κοινό τραπέζι και εντός τριμήνου να καταθέσουμε ένα κοινό πλαίσιο για το ασφαλιστικό».

    Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της, την κατάθεση σχεδίου νόμου από πλευράς κυβέρνησης. «Τον διάλογο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως εργαλείο συνεννόησης και όχι φάκας. Η κορωνίδα του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η χρηματοδότηση. Γιατί αν δεν έχουμε πόρους, τι θα κατανέμουμε; τη φτώχεια μας;» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Αρχή για να υπάρξει παραγωγικός διάλογος και θεμελιακό στοιχείο του είναι αναγνώριση των θέσεων όλων των πλευρών. Γι' αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε τις θέσεις της κυβέρνησης», ήταν η επισήμανση του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου. .

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργος Αρμενάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα συζητηθεί η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγειινών επαγγελμάτων, όταν, όπως είπε, λειτουργεί ήδη ειδική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα αυτό.

    [03] Ομιλία Κ. Παπούλια στην Ουνέσκο

    Μήνυμα εγρήγορσης και δραστηριοποίησης γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της Ιδρυτικής Πράξης της Ουνέσκο, σε μία εποχή όπου αντιμετωπίζουμε « την παγκοσμιοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας», απηύθυνε σήμερα στην Ουνέσκο ο Ελληνας πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Η καταπολέμηση της άγνοιας μέσα από την εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η επιστήμη, η μετανάστευση και το περιβάλλον, ήταν τα θέματα που έθιξε ο Έλληνας πρόεδρος, ενώ άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στην επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης που αποτέλεσαν «στόχο ζωής» της Μελίνας Μερκούρη.

    Ο κ. Παπούλιας ήταν προσκεκλημένος του Γενικού Διευθυντή της Ουνέσκο κ.Koichiro Matsuura για να απευθυνθεί στην Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού που συνεδριάζει έως τις 3 Νοεμβρίου. Τον Ελληνα πρόεδρο συνοδεύει στο Παρίσι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

    Η Γενική Διάσκεψη η οποία γίνεται ανά διετία, είναι η 34η κατά σειρά ύστερα από την ίδρυση της Ουνέσκο το 1945.

    Η πρόσκληση του Ελληνα προέδρου συμπίπτει με την εκλογή του Ελληνα πρέσβη κ. Γιώργου Αναστασόπουλου στην προεδρία της Γενικής Διάσκεψης για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο κ. Παπούλιας είναι ο τρίτος πρόεδρος που απευθύνθηκε στη Γενική Διάσκεψη, προηγήθηκαν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1979 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1982.

    Αναφερόμενος στην ίδρυση της Ουνέσκο αμέσως μετά τον Ββ Παγκόσμιο Πόλεμο (Νοέμβριος 1945) ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «ήταν το γέννημα της συλλογικής απαίτησης να μην γνωρίσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοια τραγωδία. Και επειδή ο πόλεμος ξεκινάει από τη σκέψη των ανθρώπων από εκεί να ξεκινήσει και η ειρήνη».

    Έτσι, η Ιδρυτική Πράξη της Ουνέσκο στηρίζεται στη θεμελιώδη ιδέα ότι: «οι αιτίες των συγκρούσεων δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές, αλλά έχουν αναφορές στο πνευματικό και πολιτισμικό περιβάλλον που τις γέννησε ή τις εξέθρεψε».

    - Η άγνοια, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, είναι ένας εχθρός της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων ενώ αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο στόχος της Ουνέσκο « για ισοτιμία στην εκπαίδευση».

    «Κάθε παιδί που έχει πρόσβαση σε σχολείο, είπε, είναι ένα βήμα για ανάπτυξη και ειρήνη. Όμως πιστεύω ότι απέχουμε ακόμη πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα στενόχωρο είναι ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, ειδικά στην ποιοτικότερη, εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες και τον τόπο γέννησης. Η παιδεία πρέπει να πάψει να είναι προνόμιο των «εχόντων» εις βάρος της εκπαίδευσης των αξίων».

    - Στα θέματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της φύσης που αποτελεί «τη μοναδική πανανθρώπινη κληρονομιά που αντιμετωπίσθηκε με τόση αχαριστία και αναίδεια», αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας, προωθώντας και την έννοια της «οικολογικής δημοκρατίας».

    « Όσοι αδιαφορούσαν, είπε, τα προηγούμενα χρόνια για την επίθεση που δέχθηκε το περιβάλλον στο όνομα της ανάπτυξης και του πλουτισμού, υφίστανται σήμερα τις επιπτώσεις της συλλογικής ανοχής. Τώρα που φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, αφυπνίζονται συνειδήσεις και ασκείται όλο και μεγαλύτερη πίεση στις πολιτικές ηγεσίες».

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα πρόσθεσε : « Στη χώρα μου ζήσαμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι. Κάηκαν άνθρωποι, χιλιάδες στρέμματα γης, ζώα, δάση. Η στράτευσή μας δεν μπορεί πια παρά να είναι στον αγώνα να μην υπάρξουν άλλα θύματα της περιβαλλοντικής καταστροφής. Όταν λοιπόν μιλάμε σήμερα για δημοκρατία, δεν μπορούμε παρά να αναφερόμαστε σε μία οικολογική δημοκρατία».

    - Μιλώντας γιά τη μετανάστευση ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «μαζί με τις αγορές, παγκοσμιοποιήθηκε και η ανθρώπινη δυστυχία». Οι δυτικές κοινωνίες, είπε,«ανησυχούν για τα καραβάνια των προσφύγων και οι ανησυχίες τους γίνονται πολλές φορές έναυσμα για τη λογική της δημιουργίας κρατών-φρουρίων, για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών ως απειλής. Όσο όμως υπάρχει φτώχεια και απελπισία στον κόσμο, τόσο θα υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα».

    Υπογράμμισε ως σημαντικό το γεγονός οτι η Ουνέσκο με την «πρωτότυπη Διακήρυξη του Νοεμβρίου 2001, χαρακτηρίζει την πολιτισμική πολυμορφία ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

    - Χαρακτήρισε επίσης ως « θετική » την πρωτοβουλία της Ουνέσκο να συγκροτήσει το 1993 τη Διεθνή Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία ελέγχει την εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    - Ο πολιτισμός επίσης,«είναι μία διαρκής αγωνία για την Ουνέσκο και το απέδειξε το 2003 με τη Διεθνή Σύμβαση γιά την προστασία της άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς » είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε οτι παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Υπογράμμισε ότι «έχοντας πίστη στις αξίες τις οποίες πρεσβεύουν τα μεγάλα μουσεία και θεωρώντας ότι δημιουργείται τελευταία ένα θετικό κλίμα, θέλω να ελπίζω ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας. Το αίτημα της επιστροφής είναι αίτημα οικουμενικό και πάντοτε επίκαιρο και θεωρώ ιδιαίτερα συγκινητικό ότι η ομιλία μου συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης της Ελληνίδας Μελίνας Μερκούρη για την οποία η επιστροφή των Μαρμάρων αποτέλεσε στόχο ζωής».

    - Αναφέρθηκε τέλος στη θέληση και στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτυχθούν, μέσω της Ουνέσκο, σε περιφερειακό επίπεδο πρωτοβουλίες γιά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών.

    Συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο του 2008 Σύνοδο των αρχηγών κρατών της περιοχής αυτής με θέμα τις «διαπολιτισμικές συναντήσεις σε θαλάσσιες, λιμναίες και ποτάμιες διαδρομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    - Απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα με τους εκπροσώπους των 193 χωρών μελών της Ουνέσκο, ο κ. Παπούλιας κατέληξε :

    « Κάθε σκεπτόμενος πολίτης έχει λόγους να αναρωτιέται, εάν η ανθρωπότητα πηγαίνει μπροστά ή αν, σε κάποια θέματα, γυρνάει πίσω. Έχουμε πολλές ένοπλες συγκρούσεις, διάσπαρτες στον κόσμο, με εκατοντάδες θύματα και ανέστιους, που αναζητούν αλλού την τύχη τους. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι η απειλή του πολέμου είναι πάντα ισχυρή, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται ιλιγγιώδη ποσά σε εξοπλισμούς. Ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη και τη φτώχεια έχει ακυρωθεί πολλές φορές στην πράξη, έχει συνθλιβεί στις μυλόπετρες ισχυρών συμφερόντων. Η φιλοσοφία της Ουνέσκο δείχνει τον μόνο δρόμο που έχουμε μπροστά μας για να πραγματώσουμε τα ιδανικά της Ιδρυτικής της Πράξης που είναι: Ειρήνη στον κόσμο, Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη σε Δημοκρατικές κοινωνίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 October 2007 - 16:30:27 UTC