Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον
  • [02] "Νέο μοντέλο ανάπτυξης"

  • [01] Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον

    "Η Ελλάδα θα τιμήσει στο έπακρον τις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας", ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.

    Η πρόκληση για κάθε χώρα είναι διπλή ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από τη μία πλευρά η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και από την άλλη η μείωση στην συμβολή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια που ακολουθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

    Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τις συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, την πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", την υπογραφή για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων. Με τις δράσεις αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα πετυχαίνει την ουσιαστική γεωπολιτική της αναβάθμιση ως σταυροδρόμι ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς στην ανατολή και το νότο και τις χώρες καταναλωτές της Ευρώπης. Πετυχαίνει επίσης την διασφάλιση επαρκούς ενέργειας για τα χρόνια που έρχονται και την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού καθώς και την εμπέδωση του ρόλου της ως αξιόπιστου διαμετακομιστικού κέντρου.

    Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων περνά από την σταδιακή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι περνά επίσης από την περιστολή της ενεργειακής σπατάλης και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και με την εκπαίδευση όλων και κυρίως της νέας γενιάς πάνω στα θέματα περιβάλλοντος. Περνά ακόμη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός από την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης και από την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας κάθε χώρας. Ειδικότερα για τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το οποίο ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα γνωρίζει τι μπορεί να κάνει που και πως.

    "Είναι ένα πολύτιμο απαραίτητο εργαλείο ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικά υψηλό ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως σε ότι αφορά την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την υδροηλεκτρική, την βιομάζα, τα βιοαέρια, την γεωθερμία" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Σύντομα η επίλυση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων

    Συνεργασία με τον υπουργό της Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο της επίλυσης, ίσως και μέσα στις διακοπές.

    Ο υπουργός απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την υπόθεση της Siemens, ανέφερε ότι όλες αυτές οι μεγάλες υποθέσεις θα επιταχυνθούν και πρόσθεσε "θα κάνουμε ένα τσουνάμι δικαστικών υποθέσεων, ώστε μέσα στο καλοκαίρι όλες οι αυτές οι μεγάλες υποθέσεις που εκκρεμούν να πάρουν το δρόμο τους".

    Σε άλλη ερώτηση γιατί θα υπάρξει η επιτάχυνση και αν συνδέεται με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Χατζηγάκης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, προσθέτοντας ότι πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις υποθέσεις και να εδραιώσουμε την πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η Δικαιοσύνη κινείται σωστά, δίκαια και γρήγορα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την παρέμβασή του για την απόφαση δικαστή σχετικά με βιβλίο που βρισκόταν στις σχολικές βιβλιοθήκες και ζήτησε να αποσυρθεί, ανέφερε ότι ο ίδιος διαπίστωσε ότι πρόκειται για απόφαση της οποίας το σκεπτικό είναι επιεικώς απαράδεκτο και γι'αυτό το λόγο έστειλε έγγραφο στον αρμόδιο επιθεωρητή για να ελέγξει τα πράγματα.

    Ζούμε, πρόσθεσε, σε έναν αιώνα ελευθερίας και δεν είναι επιτρεπτός ο σκοταδισμός κι οι επιθέσεις εναντίον της πνευματικής ιδιοκτησίας. Τέτοια πράγματα είναι απαράδεκτα στις σημερινές ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγάκης, σημειώνοντας ότι ο καθένας έχει νου και κρίση και μπορεί να κάνει τις επιλογές του, σε σχέση με τα δημιουργήματα του πνεύματος και τα συγγραφικά δημιουργήματα.

    Σε άλλη ερώτηση για το περιστατικό στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ήταν συγκλονιστικό γεγονός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα κι η υπόθεση παίρνει το σωστό δρόμο.

    Ο Σ. Χατζηγάκης ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό για τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή, τα οποία αφορούν στις οικογενειακές σχέσεις και το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και για άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις οι οποίες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων "στην ώρα τους".

  • ** Αύριο, στις 10.00 το πρωί ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομίας κ.κ. Μεϊμαράκη και Αλογοσκούφη καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, ενώ στις 11.00 θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Στις 18.00 ο πρωθυπουργός θα πάει στη συζήτηση στη Βουλή επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

    Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ιδρυμα στη Φιλοθέη όπου βρίσκεται και ο τάφος του, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, φίλων και συνεργατών του.

    Παρούσα και η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της, μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο.

    Η κ. Γιαννάκου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην περιπέτεια της υγείας της, λέγοντας ότι πήρε δύναμη για να ανταπεξέλθει σκεπτόμενη το παιδί της ότι έχει να κάνει ακόμη πολλά πράγματα και σημείωσε ότι "η επιβίωση είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Σκεφτόμουν ό,τι κάθε άνθρωπος".

    Η κ. Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν ασχολείται με το παρελθόν και τις επιθέσεις που δέχθηκε, είπε ότι θα συνεχίσει στην πολιτική, πως σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα είναι απόσταγμα της 30χρονης πολιτικής της εμπειρίας, αλλά και για το δέον γενέσθαι για τη χώρα.

    Η πρώην υπουργός σημείωσε ακόμη, αναφερόμενη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια πως εάν δεν προχωρούσε σε αυτήν, τότε το 2010 η Ελλάδα "θα πάθαινε ό,τι έπαθε πρόσφατα και για την υπόθεση του περιβάλλοντος".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε σύντομη συνομιλία μαζί της και η πρώην υπουργός είπε το κλίμα ήταν φιλικό και ευχάριστο, όπως πάντα.

    Το παρών μεταξύ άλλων στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, καθώς και βουλευτές της ΝΔ.

    [02] "Νέο μοντέλο ανάπτυξης"

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί, στην αίθουσα γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου, η κατάσταση της υγείας του οποίου εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, είχε το απόγευμα συνεργασία στο Καστρί με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννη Ραγκούση. Μέρος μάλιστα της συζήτησης έγινε καθ' οδόν, καθώς ο κ. Παπανδρέου έκανε σήμερα τον πρώτο του περίπατο μετά το ατύχημα.

    Στο μεταξύ, στο μήνυμά του προς το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την «πράσινη οικονομία», που θα βασίζεται σε καθαρές πηγές ενέργειας και θα αναπτύσσει δεξιότητες στους ανθρώπους της πάνω στις νέες τεχνολογίες".

    "Η κρίση στην οικονομία δεν είναι εισαγόμενη"

    Σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει την κρίση στην οικονομία στην πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι "η ΝΔ δεν θωράκισε την Ελλάδα απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις αλλά και υπονόμευσε το εισόδημα του μέσου Έλληνα". Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αύξησης "αισθητά" των μισθών. "Αυτό εννοούμε εμείς με την πολιτική της αναδιανομής. Μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, σωστές τιμές στην αγορά", προσθέτει.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι "η ΝΔ παραδίδει τον οργανισμό αυτό, αντί πινακίου φακής και με σκανδαλώδη τρόπο σε κρατική γερμανική εταιρεία". "Εμείς, αντιθέτως, προσθέτει, θέλουμε τον ΟΤΕ ελληνικό ισχυρό παίκτη στα Βαλκάνια και όχι θυγατρική μιας ξένης επιχείρησης, που θα ελέγχει κάποιο άλλο κράτος".

    Για τις εξελίξεις γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Ζήμενς, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "αν και πάλι η ΝΔ παίξει ένα παιγνίδι κομματικό, αυτό θα είναι απλώς απόδειξη της αδυναμίας του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ίδιο του το κόμμα".

    Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει εκείνη τους όρους και τα χρονοδιάγραμματα επίλυσης του προβλήματος, τασσόμενος υπέρ "μιας ονομασίας για κάθε χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου. "Θα ήταν λάθος ολέθριο το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας", αναφέρει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά " είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι".

    Παράλληλα επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι "αδυνατεί να αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στον τόπο σε μία παρόμοια προσέγγιση και ακολουθεί μία πορεία εύκολης διαμαρτυρίας και καταγγελίας των πάντων".

    Όσον αφορά στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "έχω εκλεγει από τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ για χρονικό διάστημα που ορίζεται από το καταστατικό μας, με μία σαφέστατη εντολή νίκης και αλλαγής. Αυτή η απόφαση δεσμεύει όλους μας. Σε κάθε περίπτωση, όρια και όρους δεν μπορει να βάζει κανένας", καθιστά σαφές.

    Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα, "να φέρω ένα νέο ήθος στην εξουσία, μια νέα αντίληψη που θεωρώ πως χρειαζεται μια σύγχρονη χώρα, σε μια Παγκόσμια οικονομία και κοινωνία".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα διευκρινίζοντας ότι " μένει να δούμε πόση είναι η ουσία και πόσοι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί". Παράλληλα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στη χώρα μας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δημιουργούν ουσιαστικά αυτονομία και ασφάλεια στην Ελλάδα.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει έλλειψη βούλησης στην κυβέρνηση να προστατεύσει το περιβάλλον στη χώρα μας και δεσμεύεται ότι "αύριο ως κυβέρνησης θα υλοποιήσουμε την πρόταση αναγέννησης ολόκληρης της Πελοππονήσου, που προεκλογικά είχαμε καταθέσει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 13:51:58 UTC