Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 5 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπέρασε τα 122 δολάρια το πετρέλαιο
  • [02] Βιβλική καταστροφή

  • [01] Ξεπέρασε τα 122 δολάρια το πετρέλαιο

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 122 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας του αδύναμου δολαρίου και της ανησυχίας που δημιουργεί μια σειρά από εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν το απόγευμα στα 122,19 δολ. το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από την τιμή-ρεκόρ των 122,73 δολαρίων, που σημείωσε νωρίτερα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 120,49 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή-ρεκόρ που σημείωσε λίγο νωρίτερα ήταν 120,99 δολ. το βαρέλι.

    Μια σειρά εξελίξεων στο γεωπολιτικό πεδίο ενίσχυσαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τις όποιες απειλές στην ομαλή ροή του "μαύρου χρυσού".

    Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση της έντασης μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν μετά την άρνηση της Ισλαμικής δημοκρατίας να δεχθεί τις οχληρές επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατασκευή όπλων.

    Εξάλλου, ενισχυτικά της τιμής λειτουργεί το "κλίμα" που επικρατεί στη Νιγηρία καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Νίγηρα (τις τελευταίες εβδομάδες) έχουν οδηγήσει αναγκαστικά σε μείωση της παραγωγής και κατ' επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

    Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

    Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 150-200 δολαρίων το βαρέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αδυναμίας επαρκούς αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ίδια τράπεζα είχε προβλέψει το 2005 ότι το πετρέλαιο εισερχόταν σε μια "ιδιαίτερα δυναμική" περίοδο.

    "Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, το δολάριο που υποχωρεί μετατρέπει το πετρέλαιο σε μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό, η κερδοσκοπία, οι περιορισμοί της προσφοράς εκ μέρους του ΟΠΕΚ, οι κίνδυνοι για την προσφορά σε Ιράν, Ιράκ, Νιγηρία και η περιορισμένη παραγωγή στα διυλιστήρια των ΗΠΑ σπρώχνουν την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω" αναφέρει σε ερευνητική αναφορά του ο Τζόν Κίλντουφ, αντιπρόεδρος στην MF Goldman.

    [02] Βιβλική καταστροφή

    Tεράστιες εκτάσεις στην νοτιοδυτική Μιανμάρ έχουν καλυφθεί από νερά μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς που στοίχισε την ζωή σε σχεδόν 22.500 ανθρώπους, ενώ άλλοι 41.000 άνθρωποι αγνοούνται.

    Στις εικόνες της Νasa που ελήφθησαν χθες Δευτέρα φαίνεται ένα τμήμα της χώρας να έχει πλήρως πλημμυρίσει στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, η περιοχή με τις σημαντικότερες ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

    Στις εικόνες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας φαίνεται η Ρανγκούν, που έχει πληθυσμό πάνω από έξι εκατομμύρια κατοίκους, και το ανατολικό τμήμα του δέλτα να έχουν καλυφθεί από νερό.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έδειξε εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα όπου έχουν παρασυρθεί πλοία, σπίτια έχουν καταστραφεί και τεράστια δένδρα έχουν ξεριζωθεί. Στην πόλη Μπογκαλάι, στο κέντρο του δέλτα του Ιραουάντι, έχει καταστραφεί το 95% των σπιτιών. Στην πόλη αυτή, που έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους, έχασαν την ζωή τους 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με σημερινή δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

    Στην Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών, σε σημερινή της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικός συναγερμός που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όταν ο κυκλώνας έπληξε την ασιατική χώρα. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μπριγκίτε Λεόνι, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για Πρόληψη των Καταστροφών (SIPC) ανέφερε ότι "το σύστημα προληπτικού συναγερμού δεν είχε τεθεί σε λειτουργία". "Τα συστήματα προληπτικού συναγερμού είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" εκτίμησε σήμερα ότι τα θύματα από τον φονικό κυκλώνα Ναργκίς, που έπληξε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες την Μιανμάρ (Βιρμανία) μπορεί να φτάσουν και τις 50 χιλιάδες.

    Η οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" που ανακοίνωσε ότι διαθέτει 500 εργαζόμενους στην Μιανμάρ, έχει προσφέρει ήδη τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 30 χιλιάδες πολίτες των πέντε περιοχών της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς.

    Διεθνής βοήθεια

    Διακόσιες χιλιάδες δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία έγινε στη Μιανμάρ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την άδεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών για να αναχωρήσει αεροσκάφος με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έχει ανοίξει τα αεροδρόμια για να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά μόλις συμβεί αυτό η Ελλάδα θα είναι παρούσα, τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο δήλωσε ότι τα τρία εκατομμύρια δολάρια προστίθενται στις 250 χιλιάδες δολάρια που δόθηκαν αμέσως για βοήθεια από την αμερικανική πρεσβεία της Μιανμάρ.

    "Ζητήσαμε από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει στους ειδικούς που συνοδεύουν τη διεθνή βοήθεια και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να επισκέπτονται απρόσκοπτα τις ζώνες που επλήγησαν από τον κυκλώνα για να μοιράζουν εύκολα την βοήθεια στους πληγέντες", πρόσθεσε η κ. Περίνο.

    Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Μιανμάρ μια πρώτη έκτακτη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα θύματα του κυκλώνα. Ο εκπρόσωπος Κιν Γκανγκ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, απέστειλαν τηλεγραφήματα υποστήριξης προς τους βιρμανούς ηγέτες.

    Η Ταϊλάνδη και η Ινδία θα αποστείλουν επίσης έκτακτη βοήθεια προς την Μιανμάρ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την αποστολή μίας επείγουσας βοήθειας προς την Μιανμάρ". Βοήθεια προσφέρθηκε να αποστείλει και η Νέα Ζηλανδία αλλά υπό τη προυπόθεση ότι δεν θα προωθηθεί στους πληγέντες από την κυβέρνηση.

    Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ (3,1 εκατομμύρια δολάρια) ως έκτακτη βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής αναφέροντας ότι οι πιο άμεσες ανάγκες είναι η στέγαση και το καθαρό πόσιμο νερό.

    "Απέναντι στην τραγωδία αυτή, θέλουμε να δείξουμε ότι οι αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη και ανθρωπιά μένουν σταθερές. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια θα παρασχεθεί άμεσα και αδιακρίτως στα θύματα", είπε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Λουί Μισέλ.

    Η οικονομική βοήθεια θα φθάσει στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μη κυβερνητικών ευρωπαϊκών οργανώσεων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση Τύπου.

    Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε επίσης χθες ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβόντα, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικώνοργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή αυτή.

    Στο μεταξύ, ομάδες του ΟΗΕ άρχισαν σήμερα να επιθεωρούν ορισμένες από τις περιοχές της Μιανμάρ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού η διανομή βοήθειας αποτελεί μια μεγάλη πρόκλήση για τα συνεργεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    "Εξαιτίας των πλημμυρών η διανομή βοήθειας στους πληγέντες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση", τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. "Προς το παρόν αυτό που επείγει είναι να βρουν καταφύγια οι άστεγοι να να διανεμηθεί νερό. Χωρίς πόσιμο νερό ο κίνδυνος επιδημιών είναι η βασική μας ανησυχία", υπογράμμισε.

    Όπως είπε ο Χόρσεϊ, η μεγάλη πρόκληση είναι να σταλεί βοήθεια και να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, περιοχή με βάλτους και ορυζώνες που έχει πλημμυρίσει.

    Ωστόσο, άλλες ομάδες των οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ εξακολουθούν να περιμένουν άδειες εισόδου για να παράσχουν την βοήθειά τους στη Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους. "Περιμένουμε να μας δοθούν άδειες εισόδου", δήλωσε η Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος της UNICEF στη Γενεύη.

    Το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) περιμένει επίσης "να δοθεί άδεια για να μπουν στη Βιρμανία τα πέντε μέλη της ομάδας εκτίμησης του γραφείου που έχουν την έδρα τους στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης", πρόσθεσε η Ελίζαμπετ Βιρς, εκπρόσωπος του OCHA.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που προτίθεται να στείλει επίσης ομάδες επιτόπου για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του βιρμανικού Ερυθρού Σταυρού, εξακολουθεί επίσης να περιμένει να δοθούν στο προσωπικό της άδειες εισόδου στη Μιανμάρ.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, πίεσε σήμερα τη χούντα της Μιανμάρ να αποδεχτεί τη διεθνή βοήθεια.

    "Πιέζω την κυβέρνηση της Μιανμάρ να επιτρέψει στις οργανώσεις αρωγής να φθάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη", αναφέρει ο Ζέλικ, σε ανακοίνωση του.

    "Εκφράζουμε την συμπάθεια μας στα χιλιάδες θύματα αυτής της φοβερής τραγωδίας", πρόσθεσε.

    Μετά τον κυκλώνα, η χούντα της Μιανμάρ αποδέχτηκε τις προτάσεις για ξένη βοήθεια έθεσε όμως τους όρους της: οι ειδικοί για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις αρχές, δήλωσε ο Μαούνγκ Μαούνγκ Σούε, υπουργός Κοινωνικής Προστασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 18:30:37 UTC