Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανοικτός διάλογος για προστασία δανειοληπτών"
  • [02] "Δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ"
  • [03] "Δεν πλειστηριάζονται τα όνειρα"
  • [04] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

  • [01] "Ανοικτός διάλογος για προστασία δανειοληπτών"

    Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια. «Πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί» τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να διασφαλίσει την προστασία των συναλλασσόμενων» και να λάβει πρόσθετα μέτρα, «με υιοθέτηση προτάσεων απβ όπου κι αν προέρχονται». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, που -όπως είπε- ανακινήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, «ενός θεσμού που εμείς καθιερώσαμε», επισημαίνοντας ότι «τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν σχέδιο θεσμικού πλαισίου που βάζει κανόνες και στο συγκεκριμένο κλάδο».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των συναλλασσόμενων με τις Τράπεζες, που ανάμεσα στβ άλλα προβλέπουν:

    1. Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

    2. Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές.

    3. Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες που θα φτάνει τον ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με την Τράπεζα, έτσι ώστε να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου.

    4. Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.

    5. Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο Δημόσιο ή τις Τράπεζες, οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, και

    6. Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10 χιλ. ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό στην υιοθέτηση προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή είπε ο κ. Καραμανλής: «Αυτό ισχύει και για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη».

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπεραπλουστεύσεις και οι υπερβολές δεν βοηθούν» ενώ επισήμανε την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ΕΕ από παράγοντες όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου: «Οι εξελίξεις αυτές είναι μοιραίο να επηρεάζουν τόσο τις εθνικές οικονομίες, όσο και τα οικονομικά των πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις «θα ήταν δραματικές, πολύ χειρότερες, εάν δεν είχαμε προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας».

    Επέκρινε μάλιστα εκείνους που ως κυβέρνηση «ποτέ δεν τόλμησαν να αγγίξουν ζητήματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις Τράπεζες και τους πελάτες τους» θυμίζοντας ότι «μόλις πέρυσι καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση για την αποφυγή πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες» και ότι στη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατιόταν το όριο αυτό πολύ πιο χαμηλά (στις 5 χιλ. ευρώ).

    Αναφερόμενος στις αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων και στις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν καταχρηστικούς ορισμένους από τους όρους των τραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο για ορισμένα ζητήματα και ότι για τα πιο σοβαρά, οι Τράπεζες υπέβαλαν έφεση και ότι αναμένεται η τελεσίδικη δικαστική απόφαση: «Τότε μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να προβεί στις όποιες κανονιστικές ρυθμίσεις. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προβεί σε αυτές» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε μια περίοδο που η διεθνής συγκυρία προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης, όσο και στα οικονομικά των νοικοκυριών, «τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν μπορεί ούτε να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα, ούτε να καθυστερούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις. [...] Οφείλουν λοιπόν να δουν με προσοχή τόσο τα αιτήματα των πελατών τους, όσο και την πρόταση της Κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συμμόρφωσης στο περιεχόμενο των πρωτόδικων αποφάσεων».

    Γ.Αλογοσκούφης για ΟΤΕ

    Την διαβεβαίωση ότι με τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και DΕUTCHE TELECOM που βρίσκεται όπως είπε, πολύ κοντά στο τέλος της, διασφαλίζονται πλήρως όλα τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημοσίου, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πέσει η συμμετοχή του σε χαμηλά ποσοστά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, που έκανε λόγο «για ποινικές ευθύνες για το ξεπούλημα», όπως το χαρακτήρισε του ΟΤΕ, ο κ Αλογοσκούφης, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή, που θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν εγκριθεί από τη Βουλή, ισχύει στο διηνεκές και ακυρώνεται μόνο στη περίπτωση που άλλη κυβέρνηση ρίξει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 5%.

    Ο κ Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική στρατηγικής συμμαχίας με κατάλληλο μάνατζμεντ, με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος και την ανάπτυξη του ΟΤΕ, προς το συμφέρον των καταναλωτών, και με χαμηλές τιμές.

    «Με τη συμφωνία στην οποία προχωρούμε αποφεύγεται ο κίνδυνος που υπήρχε να χάσει το δημόσιο τον έλεγχο. Με τις συζητήσεις που γίνονται και έχουν προχωρήσει αρκετά, θα διασφαλίσουμε όλα τα στρατηγικά συμφέροντα και της χώρας και του ελληνικού δημοσίου που θα έχει το τελευταίο λόγο», σημείωσε ο κ Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία.

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομίας, τις προτάσεις από την αντιπολίτευση να ανακτήσει σταδιακά το δημόσιο το 51% του ΟΤΕ, έκανε λόγο για «τριτοκοσμικούς υπολογισμούς» αφού όπως είπε αυτό σημαίνει κόστος της τάξεως των 2 δις 300 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και σε καμιά περίπτωση η συμφωνία δεν θα ενεργοποιηθεί αν δεν περάσει προς έγκριση από τη Βουλή.

    [02] "Δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ"

    Εντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επειδή ο πρωθυπουργός, στον οποίο απευθυνόταν ερώτηση για τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και DΕUTCHE TELECOM, δεν απάντησε ο ίδιος αλλά άφησε τον κ Αλογοσκούφη να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι ''προτίμησε να δραπετεύσει από ενοχές γιατί πρόκειται για μια αποικιοκρατικής αντίληψης συμφωνία''.

    «Πρέπει να κατανοήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Ένας ντήλερ είναι. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να πουλάει. Και είναι επικίνδυνη γιατί πουλάει ένα οργανισμό που είχε πέρσι κέρδη 600 εκ ευρώ όταν η γερμανική εταιρία που τον αγοράζει είχε 554 εκ ευρώ» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , αφού ζήτησε να ανακτηθεί σταδιακά ο έλεγχος του ΟΤΕ με την αγορά του 51% από το ελληνικό δημόσιο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη κίνηση, μίλησε για «ποινικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και που θα αναζητηθούν διότι υπάρχει ένα σκοτεινό δωμάτιο που μεσάζοντες παίξανε βρώμικο ρόλο».

    «Όσα είπατε κ υπουργέ είναι παραμύθια, γιατί δεν δώσατε καμιά απάντηση, γιατί παραδώσατε τον ΟΤΕ χωρίς καμία εγγύηση», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.

  • ** Με θέμα "Οικονομική κρίση-Μέτωπα πάλης" θα συνεδριάσει αύριο η Κεντρική Πολιτκή Επιτροπή του Συνασπισμού. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Παναναγιώτη Λαφαζάνη.

    [03] "Δεν πλειστηριάζονται τα όνειρα"

    Την πρότασή του να μην μπαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία, η οποία -όπως είπε- δεν είναι μπετά και δοκάρια αλλά οι αναμνήσεις της ζωής μιας οικογένειας, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια.

    "Όταν πριν από χρόνια είχα καταθέσει την πρόταση ότι η πρώτη κατοικία δεν πλειστηριάζεται κανείς δεν έδωσε προσοχή. Η πρώτη κατοικία να μην πλειστηριάζεται. Να μην αφήνουμε τον δανειολήπτη χωρίς τίποτα να ξαναρχίσει. Δεν μπορεί να πλειστηριάζονται τα όνειρα, οι αναμνήσεις" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε πως κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να πλειστηριάζονται οι τελευταίες 10 γελάδες ή τα τελευταία 50 γιδοπρόβατα ενός αγρότη. «Δεν θα τον πεθάνουμε τον άλλο. Θα του αφήσουμε κάτι, να βρει ελπίδα και το βηματισμό του για να ξαναρχίσει» είπε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν αυξημένα κέρδη από 45% έως 240%, και ότι μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζει μείωση κερδών. "Στήνεται παιχνίδι με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να απαξιωθεί και να περάσει στα χέρια συγκεκριμένων εφοπλιστών", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καλώντας τον πρωθυπουργό να ψάξει για την υπόθεση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε και για την ακρίβεια σημειώνοντας ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα, όταν εκεί οι μισθοί είναι διπλάσιοι. Όταν έχουμε τέτοιες διαφορές στο καλάθι της νοικοκυράς, πώς θα μπορέσουν οι καταναλωτές να είναι συνεπείς στα δάνειά τους αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρότεινε την ευθεία σύνδεση των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

    [04] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε στο Λονδίνο η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, ανερχόμενη έως και στα 125,98 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει ελαφρά στη συνέχεια.

    Τα 125 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε, για πρώτη φορά, και το αργό τύπου μπρεντ σημείωνοντας νέο ρεκόρ στα 125,63 δολάρια, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας και η εκτίναξη των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων καυσίμων θέρμανσης έδωσαν το σύνθημα στα επενδυτικά funds να εισέλθουν μαζικά στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα funds είναι πρόθυμα να μεταφέρουν επενδυτικά κεφάλαια από άλλες αγορές στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου μετά την αύξηση σε ποσοστό 13% που σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού από την 1η Μαΐου.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε αργά το μεσημέρι, 2,11 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 125,80 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 125,63 δολάρια - σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ - κερδίζοντας 2,79 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 12:30:33 UTC