Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το χωριό των τσιγγάνων
  • [02] Νέες συγκρούσεις στο Λίβανο

  • [01] Το χωριό των τσιγγάνων

    Η 14χρονη Παρασκευή σιδέρωνε την δαντελένια μαξιλαροθήκη κρυφογελώντας με συστολή. Σε λίγες μέρες θα παντρευόταν, σύμφωνα με τα έθιμα της τσιγγάνικης φυλής της, τον αγαπημένο της και έπρεπε η προίκα της να είναι έτοιμη. Στο πάτωμα, μέσα στο λυόμενο σπίτι, η μητέρα και η γιαγιά της, ράβανε με μια παλιά SINGER χρυσοποίκιλτα κεντίδια σε υφάσματα που θα στόλιζαν το σπίτι τους.

    «Είναι ένας όμορφος γαλανός ο γαμπρός?.» λέει με καμάρι η μητέρα της Παρασκευής και μας δείχνει μια φωτογραφία όπου ένα αμούστακο ξανθό αγόρι, με τα σημάδια της εφηβικής ακμής ακόμη στο πρόσωπο, χαμογελάει αμήχανα. Ο αυλόγυρος του σπιτιού της νύφης είναι στολισμένος με ροζ και λευκό τούλι, στολίδια- σημάδια του χαρμόσυνου για την οικογένεια γεγονότος?.

    Αυτή είναι μόνο μια σκηνή από τον οικισμό τσιγγάνων «Αγία Σοφία» λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Στον χώρο ενός πρώην στρατοπέδου, του Γκόνου, πάνω από 200 οικογένειες στοιβάξανε τα όνειρα και την ζωή τους σε λυόμενα σπίτια που τους παραχώρησε το 2000 η πολιτεία και φτιάξανε τον δικό τους, τσιγγάνικο κόσμο. Ένα χωριό στην ουσία, με μια έρημη από παιδιά παιδική χαρά -τα τσιγγανάκια προτιμούν το παιχνίδι στον δρόμο, μέσα στις λάσπες- ένα κτίριο όπου στεγάζονται διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και υλοποιούν προγράμματα υποστήριξης των τσιγγάνων και έναν παιδικό σταθμό. Ο οικισμός, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Σαμπάνης, από το συμβούλιο διαχείρισης του «Αγία Σοφία», είναι χωρισμένος στον πάνω και τον κάτω μαχαλά με νοητή διαχωριστική γραμμή την παιδική χαρά. Άλλες οικογένειες κατοικούν στον πάνω μαχαλά και άλλες στον κάτω ενώ σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο κατοικούν μαζί 2-3 σόγια «Εμείς εδώ, στον πάνω μαχαλά, έχουμε πρόβλημα με το νερό που δεν έχει πίεση αλλά στον κάτω μαχαλά η πίεση είναι κανονική» λέει ο Παναγιώτης και αφήνει υπονοούμενα για μια αδιευκρίνιστη διαμάχη «βορρά- νότου».

    Όμως ο «πάνω» και ο «κάτω» μαχαλάς παρουσιάζουν την ίδια, πανομοιότυπη εικόνα. Παντού υπάρχουν παράγκες κατασκευασμένες με ελενίτ και πλαστικό όπως και λυόμενα με επεκτάσεις, μεγάλο κήπο και δύο πολυτελή αυτοκίνητα στην περιφραγμένη αυλή. Η αποτύπωση της κοινωνίας δηλαδή αλλά επειδή ο συνοικισμός αποτελεί μικρογραφία της, οι διαφορές γίνονται περισσότερο εμφανείς. Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά που κανένα μέλος τους δεν δουλεύει και ζουν από τα πενιχρά κρατικά επιδόματα κάτω από άθλιες συνθήκες και υπάρχουν άλλες που κυρίως χάρη στο εμπόριο, ευημερούν και διαθέτουν μάλιστα και δεύτερο λυόμενο σπίτι σε άλλες περιοχές!

    Μια τσιγγάνα που μας βλέπει να περιδιαβαίνουμε τον συνοικισμό, μας φωνάζει να μπούμε στο σπίτι της κρατώντας το μωρό της στην αγκαλιά. Η είσοδος του σπιτιού οδηγεί σε ένα μεγάλο, άδειο από έπιπλα δωμάτιο με έναν νιπτήρα κουζίνας στην άκρη και ντουλάπια με τζάμια απ΄όπου γυαλίζουν εντυπωσιακά ποτήρια και πιάτα. Μόνο η τηλεόραση έχει το δικό της έπιπλο, ένα τραπεζάκι στολισμένο με σεμέν μεταξωτό. Σε ένα άλλο δωματιάκι, είναι στριμωγμένα τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα και εκεί κοιμούνται συνήθως τα παιδιά. Στο μπάνιο μια υποτυπώδης ντουζιέρα και ένας νιπτήρας ενώ οι τοίχοι του λυόμενου είναι στολισμένοι με φωτογραφίες συγγενών από γάμους, βαφτίσια, χαρές? Τα περισσότερα σπίτια του συνοικισμού είναι φτιαγμένα μ΄αυτόν τον τρόπο και μοιάζουν ημιτελή έτσι όπως είναι χωρίς έπιπλα. Μόνο πλαστικές καρέκλες κυριαρχούν και αυτές για να κάθονται έξω, στην αυλή. Μάλιστα το καλοκαίρι, με τις μεγάλες ζέστες, κοιμούνται μέσα σε σκηνές που είναι στημένες στις αυλές τους.

    Η νεαρή τσιγγάνα με το σκαμμένο πρόσωπο- μόλις 32 χρονών- παραπονιέται για την μηδαμινή πίεση νερού. «Σηκωνόμαστε μετά τις 2 τα ξημερώματα οπότε η πίεση είναι λίγο καλύτερη, για να πλύνουμε τα ρούχα και να κάνουμε μπάνιο» δηλώνει. Στο διπλανό λυόμενο, μια τσιγγάνα με γυμνά πόδια πατάει με μανία μέσα σε μια γούρνα με μπουγαδόνερο τα ρούχα της. Δίπλα της, σε ένα μακρύ σχοινί, έχει στηθεί ένας χαρούμενος χορός με τα απλωμένα πολύχρωμα φουστάνια της, τις μακριές φούστες, τα παντελονάκια των παιδιών και τα μακό μπλουζάκια του άντρα της. Τα παιδιά της συναγωνίζονται το ένα το άλλο στις φωνές, παίρνουν αυτάρεσκες πόζες στον φακό και διαμαρτύρονται για τα ποντίκια και τις κατσαρίδες που όπως λένε, γεμίζουν τα σπίτια τους.

    Λίγο πιο πέρα, σε μια αυλή, ένα περίεργο θέαμα κεντρίζει την περιέργεια. Ενας τσιγγάνος έχει περάσει σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνει στα κάρβουνα κάποια ζωάκια, απροσδιόριστης από μακριά, ταυτότητας. Πλησιάζουμε και μας λύνει χαμογελώντας την απορία: «Σκαντζόχοιροι είναι, γίνονται ωραιότατος μεζές» απαντάει και μας προσκαλεί για γεύμα γελώντας τρανταχτά πλέον, πίσω από την πλάτη μας, την ώρα που απομακρυνόμαστε βιαστικά!

    Ένα οικοδομικό τετράγωνο πιο κάτω σταματάμε μπροστά σε ένα αυτοσχέδιο ψιλικατζίδικο. Φτιαγμένο με σανίδες και καλυμμένο με πλαστικό, το μαγαζάκι διαχειρίζεται μια 45χρονη τσιγγάνα που στις φούστες της μπλέκεται συνέχεια το εγγόνι της. «Τσιγάρα, μαστίχες, ρύζια, μακαρόνια, να, τέτοια πουλάμε» ψιθυρίζει βιαστικά και χώνεται στο σπιτάκι της να μας κεράσει μια πορτοκαλάδα. Ερχεται σε λίγο κρατώντας έναν δίσκο με ποτήρια που φαίνεται πως είναι για τις «ειδικές» περιστάσεις - κολονάτα με μια χρυσή γύρα. Οι περισσότεροι άντρες του συνοικισμού λείπουν σε δουλειές. Άλλος γυρνάει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με το διαλυμένο DATSUN του μαζεύοντας παλιοσίδερα που θα τα πουλήσει σε μάντρες για ανακύκλωση, άλλος ψάχνει στα σκουπίδια για αντικείμενα που θα ενδιαφέρουν τους παλαιοπώληδες του Μπιτ Παζάρ και της οδού Τοσίτσα, άλλος διαλαλεί σε λαϊκές αγορές τα λαχανικά του, τις κουβέρτες, τα χαλιά.

    Είναι ωστόσο κάποιες άνεργες τσιγγάνες που δεν έχουν κάποιον σύντροφο να της στηρίζει οικονομικά. Πολλές είναι άγαμες μητέρες, κάποιες τις εγκατέλειψαν οι σύζυγοί τους και μερικές περιμένουν τον άντρα τους να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές. Οι γυναίκες αυτές ζουν κυρίως από διάφορα επιδόματα και υποστηρίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αλλωστε πολλά είναι τα ζευγάρια τσιγγάνων που δεν παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο και μένουν όλοι μαζί σαν οικογένεια μαζί με τα παιδιά τους. «Ενωνονται» ανήλικοι ακόμη σύμφωνα με τα έθιμα της φυλής τους και μετά από χρόνια, κάποιοι απ΄αυτούς κάνουν θρησκευτικό γάμο και βαφτίζουν τα παιδιά τους.

    Ο έρωτας είναι κυρίως η αιτία για την ένωση δύο τσιγγάνων και σπανίως το? συνοικέσιο. Τα βέλη του μικρού θεού τους σημαδεύουν από μικρή ηλικία και δεν είναι λίγοι οι τολμηροί που «κλέβουν» τα κορίτσια που αγαπούν. Εξαφανίζονται και επιστρέφουν λίγες μέρες μετά δείχνοντας στην οικογένεια του κοριτσιού το ματωμένο σεντόνι, σημάδι της αθωότητας που χάθηκε για πάντα. Τότε οι γονείς του κοριτσιού, ανίσχυροι στο ξύπνημα της σάρκας, υποχωρούν και παντρεύουν το παιδί τους.

    Με δυσκολία, λόγω της ανορθογραφίας, διαβάζουμε σε έναν τοίχο γραμμένο με κόκκινη μπογιά, το μήνυμα του ερωτοχτυπημένου τσιγγάνου «Ο ΔΙΜΙΤΡΙΣ ΠΟΥ ΣΑΓΑΠΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΒΙ». Οι τσιγγάνοι τελικά αγαπούν και ζουν μόνο με πάθος. Δεν έχουν διαμέρισμα, έπιπλα, μόνιμη κατοικία, προτιμούν να δεσμεύονται με λιγότερες συμβάσεις που διέπουν εμάς που μας αποκαλούν «μπαλαμό». Υπακούουν τυφλά στους νόμους της φυλής τους και αρνούνται να ακολουθήσουν την ροή της σύγχρονης εποχής. Διστάζουν ακόμη να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και έτσι σε συντριπτική πλειοψηφία, είναι αναλφάβητοι Αγύριστα κεφάλια, αδιαφορούν για την τεχνολογική εξέλιξη και στυλώνουν πεισματικά τα πόδια σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν την μοναδικότητά τους με όσα προβλήματα συνεπάγονται?.

    [02] Νέες συγκρούσεις στο Λίβανο

    Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα στην Τρίπολη μεταξύ της αντιπολίτευσης και της αντισυριακής πλειοψηφίας στο Λίβανο, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι συγκρούσεις, με ολμοβόλα και πυροβόλα όπλα, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τεμπάνεχ και Τζαμπαλ Μόσχεν, στα βόρεια της πόλης.

    Την Δευτέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο βόρειο Λίβανο όμως προς το βράδυ η ηρεμία είχε επανέλθει στην περιοχή και ο στρατός έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του τον τομέα αυτό.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε χθες το Ιράν και τη Συρία ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέψει να περιέλθει ο Λίβανος εκ νέου υπό ξένη κυριαρχία.

    Ο Τζόρτζ Μπους τόνισε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με συμμάχους του στη Μέση Ανατολή κατά την προσεχή επίσκεψή του στην περιοχή αναζητώντας τρόπους για την ενίσχυση της κυριαρχίας του Λιβάνου.

    "Είναι σημαντικό να βοηθήσει η διεθνής κοινότητα το λαό του Λιβάνου αυτήν την ώρα που έχει ανάγκη", δήλωσε ο Μπους, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας που αρχίζει αύριο, Τετάρτη ,στη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 8:30:28 UTC