Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] "Ξεκάθαρη πώληση στη DT"
  • [03] ΕΕ: Ενημέρωση των φιλάθλων

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με σημείο αιχμής την αντίθεση στην πώληση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ στον ΟΤΕ και τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑ και ΕΥΔΑΠ. Στάση εργασίας την ίδια ώρα της ΠΟΣΠΕΡΤ.

    Συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και των ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στη Αθήνα, και στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, όπου έκαναν λόγο για "πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας" και προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Την ίδια ώρα, εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούσε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (από τις 11 το πρωί ως το τέλος της βάρδιας) στο Δημόσιο, διεκδικώντας νέο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο ασφαλιστικό εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων, που το δικαιούνται. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στην Αθήνα, και στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Τετράωρη στάση από τις 11 το πρωί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΟΤΟΕ σε ένδεκα τράπεζες, ως αντίδραση στην άρνηση των τραπεζιτών να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στις τράπεζες.

    Στη διάρκεια του διαβήματος των απεργών τραπεζοϋπαλλήλων στο χώρο (κτίριο Μελά, πλατεία Κοτζιά), όπου διεξαγόταν η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, σημειώθηκαν περιορισμένα επεισόδια.

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    Ανέστειλαν την απεργία και οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Μετά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αποφάσισαν σήμερα την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, που κράτησαν περίπου δέκα μέρες.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης που προηγήθηκε, διατυπώθηκαν δύο προτάσεις, η μία για συνέχιση της απεργίας και η άλλη για αναστολή της, και τελικά μετά από σχετική συζήτηση επικράτησε η δεύτερη.

    Έτσι, από το απόγευμα τα φορτηγά αυτοκίνητα αποχωρούν από τα σημεία των εθνικών οδών όπου είναι σταθμευμένα και από το βράδυ "πιάνουν δουλειά".

    Ήδη, η αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά. Εκτιμάται ότι μέχρι το Σάββατο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

    Τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν από σήμερα κανονικά, καθώς οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων έπιασαν δουλειά από χθες το απόγευμα και τροφοδότησαν με καύσιμα όλα τα βενζινάδικα.

    Οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της απεργίας, αλλά, όπως τόνισαν, με αίσθημα ευθύνης και συνυπολογίζοντας την κοινωνική αναστάτωση αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, σημειώνοντας όμως ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εφοδιαστεί με καύσιμα και το πιο απομακρυσμένο πρατήριο υγρών καυσίμων.

    Tην αναστολή της απεργίας αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ και οι βυτιοφορείς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Σε δηλώσεις τους μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μακεδονίας-Θράκης «Ο Φίλιππος» επισήμαναν ότι για την αναστολή έλαβαν υπόψη το κοινωνικό σύνολο.

    [02] "Ξεκάθαρη πώληση στη DT"

    «Με την συμφωνία για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τέλος στην αυτόνομη, αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού, 60 χρόνων. Είναι μια πορεία επιτυχημένη που προσέφερε πολλές υπηρεσίες στην χώρα μας και τους Ελληνες πολίτες, αλλά και την δυνατότητα να ασκήσει η χώρα μας μια εξωστρεφή οικονομική πολιτική σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Η ΝΔ στην πράξη παραιτείται από τις ευθύνες και την υποχρέωση του κράτους να συνδράμει στην ανάπτυξη των προηγμένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην χώρα. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και ιστορικές. Εμείς θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να μην επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, ξεκινώντας με την ερώτηση που θέσαμε αύριο στον πρωθυπουργό και συνεχίζοντας με την συζήτηση στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας».

    Με τις δηλώσεις αυτές περιέγραψε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει «κάθε θεσμική δυνατότητα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης ύπαρξης απιστίας, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως αυριανή κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να επανέλθει ο δημόσιος έλεγχος».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σημερινή ανακοίνωση της Deutsche Telekom (DT), όπου αναφέρεται ότι η DT θα αναλάβει το management και τον έλεγχο του ΟΤΕ και θα τον ενοποιήσει στις λογιστικές της καταστάσεις, είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα συνδιοίκησης, έχουμε ξεκάθαρη πώληση στην DT».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος την ίδια ανακοίνωση, όπου καταγράφονται εκτενώς τα οφέλη της DT, είπε ότι «αυτό που δεν είναι σαφές είναι τι κερδίζει ο ΟΤΕ και τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις του νέου του ιδιοκτήτη φαίνεται πως κερδίζει κάποια γενικόλογα πράγματα, που έχουν να κάνουν με κάποια μεταβίβαση τεχνογνωσίας,που δεν είναι σαφές περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τίποτα παραπάνω».

    «Μια ακόμα απόδειξη του κατά πόσο αυτός που κερδίζει είναι ο ΟΤΕ ή όχι, είναι η κατακόρυφη πτώση της μετοχής του στο ελληνικό Χρηματιστήριο»,πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος στο τίμημα της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε κατβ αρχή ότι η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ ανέρχεται στα 10 δισεκ. Ευρώ, με επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά το 1 δις. Ευρώ και κέρδη το 2007, 662 εκ. ευρώ.

    «Το Δημόσιο πουλά τον έλεγχο του ΟΤΕ για το συνολικό ποσό των 442 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 4% της χρηματιστηριακής αξίας του, (ή) ένα ποσό 3 φορές λιγότερο από όσα έδωσε ο ΟΤΕ για να εξαγοράσει την εταιρεία «Γερμανός»",είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    «Για να ελέγξει τον ΟΤΕ η DT δαπανά 2,6 δις για να αγοράσει το 20% από την MIG (Marfin) και 442 εκ. ευρώ για να αγοράσει το 3% από το ελληνικό Δημόσιο. Η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι περίπου 20 ευρώ. Για να αποκτήσει το 23% του ΟΤΕ, η DT δίνει περίπου 750 εκ. ευρώ ως υπερτίμημα, δηλαδή πάνω από την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που αγοράζει. Από αυτά 600 εκ. πηγαίνουν στην MIG και μόλις 145 εκ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου», είπε, επισημαίνοντας, επίσης, ότι «τελικώς το Δημόσιο έδωσε το management για 145 εκ, ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη 3 μηνών του ΟΤΕ».

    Σε ό,τι αφορά την συμφωνία αυτή καθβ εαυτή,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε την συμφωνία» και υπογράμμισε ότι «είναι στοιχειώδης υποχρέωση διαφάνειας,η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα την συμφωνία».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το σημείο ή τα σημεία που πιθανόν θα αποτρέψουν μια μελλοντική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να ασκήσει και πάλι τον δημόσιο έλεγχο στον οργανισμό».

    «Τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου περιορίζονται πλέον στην άσκηση διαφόρων βέτο με χρονικούς και άλλους περιορισμούς», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «τα τιμολόγια τώρα θα τα προτείνει ο γερμανός μάνατζερ», το δε εμπορικό σήμα του ΟΤΕ "ισχύει για 24 μήνες και μετά μπορεί να αλλάξει, (άρα) η διατήρηση του ονόματος πέραν του 2010 δεν είναι εξασφαλισμένη».

    Επίσης, είπε ότι «μάθαμε πως από 1η Ιανουαρίου 2012 η DT μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, διότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που την εμποδίζουν να προβεί σε ορισμένες πράξεις εξαντλούνται το 2011».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα «μέχρι πού θέλει να πάει η κυβέρνηση το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ προς τα κάτω» και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε για το αν υπάρχουν ρήτρες που να απαγορεύουν την αύξηση του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου, την πολιτική επενδύσεων του ΟΤΕ, το στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού, τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις που δουλεύουν για τον ΟΤΕ, και τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις εξωτερικού του ΟΤΕ».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να θέσει το ερώτημα «τι θα γίνει με τον ελληνικό δορυφόρο».

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Θ. Πάγκαλου ότι η υπόθεση του ΟΤΕ θα «στοιχίσει» θέση υπουργού,ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική δυνατότητα ελέγχου που ακολουθήθηκε στην διαδικασία εκχώρησης του ΟΤΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για όσα αναφέρονται από το ΠΑΣΟΚ για «απιστία», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις απιστίας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πώληση, δηλαδή η μεσολάβηση τρίτου», ωστόσο διευκρίνισε ότι το Κίνημα θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά την μελέτη της συμφωνίας.

    Σε ό,τι αφορά ερώτηση για την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν σχολιάζει «την αυξομείωση της τιμής των μετοχών», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ακόμα και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο δεν φαίνεται να διαβλέπουν σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση ποια θα είναι τα οφέλη του ΟΤΕ».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην αντίληψη της κυβέρνησης η οποία «θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αλλά η διοίκηση πρέπει να περάσει στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε διαφόρους κινέζους, άραβες ή γερμανούς».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ «έχει εντοπίσει έστω και ένα θετικό στοιχείο" στην συμφωνία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους Ελληνες πολίτες, απλώς τα οφέλη από την νέα διοίκηση δεν είναι αυτά που περίμεναν οι καταναλωτές και η ελληνική οικονομία».

    «Δεν είναι σήμερα η στιγμή να καταστροφολογήσουμε,αλλά σίγουρα δεν είναι η στιγμή για να συγχαρούμε οποιονδήποτε. Εχουμε την απώλεια του δημοσίου ελέγχου μιας μεγάλης ελληνικής επιχείρησης άνευ λόγου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν διέψευσε πληροφορία που μεταδίδει η Deutsche Welle περί πρόθεσης της γερμανικής κυβέρνησης να πωλήσει τμήμα του μετοχικού της κεφαλαίου στην DT και να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της γερμανικής εταιρείας, ωστόσο σημείωσε ότι «ο ΟΤΕ μπαίνει σε μια περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέει την συμφωνία Deutsche Telekom-ΟΤΕ με την υπόθεση της Siemens.

    [03] ΕΕ: Ενημέρωση των φιλάθλων

    Φρένο στην κερδοσκοπία και στα πλαστά εισιτήρια κατά τη διάρκεια των αγώνων του EURO 2008 θέλει να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με την UEFA, εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των φιλάθλων - καταναλωτών.

    Σύμφωνα με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα καταναλωτών, Μεγκλένα Κούνεβα, σκοπός της εκστρατείας είναι να δώσει πρακτικές συμβουλές στους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στην Αυστρία και την Ελβετία για τους αγώνες του EURO 2008, αρχής γεννoμένης από τα πλαστά εισιτήρια αγώνων και τη μεταβίβαση εισιτηρίων σε περίπτωση ασθένειας έως τα αεροπορικά ταξίδια, τις χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας, την ευρωπαϊκή ασφάλιση ασθένειας και τα προβλήματα με τις αγορές στο εξωτερικό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, στην ιστοσελίδα www.euro2008.com και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.supportersrights.eu διατίθεται ένας κατάλογος με χρήσιμες πληροφορίες για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης.

    Επιπλέον, καθβ όλη τη διάρκεια των αγώνων θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας χωρίς χρέωση, η οποία θα απαντά, σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, στις ερωτήσεις των φιλάθλων σχετικά με τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές (π.χ. τί δικαιούνται σε περίπτωση που η αεροπορική τους πτήση ακυρωθεί, τί πρέπει να κάνουν αν ένα προϊόν που αγοράσουν αποδειχθεί ελαττωματικό, ή ποιά ιατρική κάλυψη έχουν). Από 1ης Ιουνίου, φίλαθλοι και καταναλωτές θα μπορούν να καλούν στο 00 800 6 7 8 9 10 11, καθημερινά από τις 9.00 έως τις 18.30, από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ..

    Επίσης, καταναλωτές και φίλαθλοι στην Αυστρία μπορούν να επικοινωνήσουν με το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών στην ανοιχτή γραμμή 0810 - 810 225 (στην γερμανική και αγγλική γλώσσα, διαθέσιμη μόνο στην Αυστρία).

    Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τους φιλάθλους από όλες τις χώρες να ευχαριστηθούν την παραμονή τους στην Αυστρία και στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια των αγώνων του EURO 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 16:30:46 UTC