Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυναμική η πορεία της ναυτιλίας
  • [02] "Εκποιείται περιουσία του ελληνικού λαού"
  • [03] Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

  • [01] Δυναμική η πορεία της ναυτιλίας

    Με θέματα ναυτιλίας ασχολήθηκε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογράμμισε το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας, λέγοντας ότι προσφέρει 2 εκατ. δολάρια την ώρα και σημείωσε ότι η έκρηξη της ναυτιλίας διεθνώς έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου στόλου είναι ελληνόκτητο ή υπό ελληνική σημαία.

    Επίσης ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αρκετές ναυτιλιακές επιχειρήσεις σκέπτονται να έρθουν να εγκατασταθούν στον Πειραιά.

    Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, σημειώνοντας ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Πειραιά δύο μεγάλες εταιρίες και τρεις για τη Θεσσαλονίκη.

    Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης και έτσι η χώρα θα αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και θα παίζει καταλυτικό ρόλο ως πύλη στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός τόνισε ότι οι τιμές των ναύλων συσχετίζονται και με την τιμή του πετρελαίου, το οποίο συμμετέχει στο κόστος μέχρι 67 έως 70%.

    Σε συνεννόηση και με τους ακτοπλόους, είπε ο κ. Βουλγαράκης, θα γίνει προσπάθεια να μην αυξηθούν οι τιμές των ναύλων, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς υψηλό κόστος οι πολίτες.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δίνει επιπλέον 14 εκατ. ευρώ φέτος για την άγονη γραμμή και συνολικά 20 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Επίσης, είπε ότι δίνει 20 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση των νησιών.

    Δηλώσεις Χρ.Φώλια - Θ.Ρουσόπουλου για ΕΦΕΤ

    Την απόσυρση όλων των υπόπτων ποσοτήτων ηλιελαίου, που βρίσκονται στην αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φώλιας ερωτηθείς για την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, την οποία έκανε αποδεκτή, είπε "ο κ. Λάζος δεν είναι εξιλαστήριο θύμα. Σε θέματα κρίσεων απαιτούνται γρήγοροι ρυθμοί και ακαριαία συνεννόηση. Για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα, έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Λάζου".

    Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε τον κ. Λάζο για την προσφορά του και τη συνεργασία που είχαν, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών και υγείας και γι' αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών αρχών, προχώρησε στην απόφαση να αποσυρθούν οι ποσότητες.

    Επίσης, ανέφερε ότι αυτεπαγγέλτως οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και έτσι εντοπίστηκε και άλλη ποσότητα επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, η οποία και δεσμεύτηκε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια κατασκευάζονται εργαστήρια του ΕΦΕΤ με σύγχρονο εξοπλισμό, σε ιδιόκτητα κτίρια, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "ανταγωνιστικότητα".

    Πρόσθεσε ότι το ένα εξ αυτών κατασκευάζεται στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται δε ότι θα παραδοθούν στο τέλος του χρόνου.

    Παράλληλα ανέφερε ότι τους ελέγχους στην εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες τους κάνουν οι χημικές διευθύνσεις των τελωνείων που υπάγονται στο Γενικό Χημείο του κράτους και οι διευθύνσεις μεταποίησης για τυποποίηση προϊόντων φυτικής προέλευσης και κτηνιατρικής για ζωϊκής προέλευσης.

    "Ο ΕΦΕΤ παρεμβαίνει από την εισαγωγή και μετά", συνέχισε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι οι έλεγχοι δεν εξειδικεύονται στην ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών, όπως ορυκτέλαιο, αρσενικό κλπ και το μόνο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναζητείται είναι το πετρέλαιο.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κατ' αρχάς αναζητούνται τοξικές ουσίες και εν συνεχεία σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, αν πχ υπάρχει καταγγελία, γίνεται έλεγχος για άλλα στοιχεία.

    Σε ερώτηση αν έχει παρατηρηθεί ολιγωρία στους ελέγχους από τα τελωνεία, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως αν υπάρξουν οι οποιεσδήποτε πράξεις ολιγωρίας δεν υπάρχει λόγος να χαριστεί η Πολιτεία σε κανένα.

    Στο μεταξύ, η Διοίκηση του ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από τα ράφια της ελληνικής αγοράς όσα ηλιέλαια εισήχθησαν στη χώρα μας από την 1.1.2008, προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν έχει διοχετευθεί στην ελληνική αγορά ηλιελαίο αναμεμειγμένο με ορυκτέλαιο και δεν εντοπίστηκε στον πρώτο τελωνειακό έλεγχο, που υπέστη, όταν μπήκε στην χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Α. Ζαμπέλας ανέφερε ότι η απόσυρση γίνεται διότι "δεν μπορούμε να ελέγξουμε εάν έχει διοχετευθεί στην ελληνική αγορά και νέα ποσότητα ηλιελαίου, πέραν όσων έχουν εντοπιστεί ήδη, που περιέχει ορυκτέλαιο".

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι το πρόβλημα του ηλιελαίου που περιέχει ορυκτέλαιο δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οκτώ χώρες της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το ηλιέλαιο που βρέθηκε προβληματικό είναι μη κανονικό και όχι επικίνδυνο για την υγεία.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη χθεσινή ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ απόσυρσης από την αγορά νέων ποσοτήτων ηλιελαίου, ο κ. Ζαμπέλας δήλωσε ότι ο ΕΦΕΤ αμέσως μόλις έλαβε το σχετικό σήμα από το Γενικό Χημείο του Κράτους προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες.

    Ο πρωθυπουργός στη Βουλγαρία

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει το απόγευμα για τη Βουλγαρία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

    Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βουλγαρία και στην πόλη Πομόριε, ο κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών.

    To πρωί της Τετάρτης, ο Κ. Καραμανλής θα μετάσχει στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο και αργότερα θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, να επιστρέψει στην Αθήνα.

    [02] "Εκποιείται περιουσία του ελληνικού λαού"

    "Εμείς δεν ασχολούμαστε με τον κ.Βγενόπουλο. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. Η υπόθεση δε της αγωγής που κατέθεσε ο κ.Βγενόπουλος δεν αφορά ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα την 18η Μαίου.

    "Εμείς ασχολούμαστε με το γεγονός ότι η χώρα έχει παραδοθεί στους μεσάζοντες, που για να κερδοσκοπήσουν, αισχροκερδούν εις βάρος του οικογενειακού εισοδήματος, για να αισχροκερδήσουν νοθεύουν προϊόντα και μέσω των οποίων εκποιείται περιουσία του ελληνικού λαού και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ", τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Πρόσθεσε δε ότι "αυτή είναι η Ελλάδα της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και στο μέλλον της ελληνικής νεολαίας".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διενεμήθη στους δημοσιογράφους το κείμενο της αγωγής του κ. Α. Βγενόπουλου κατά του κ. Γ. Α.Παπανδρέου.

    Μ.Χρυσοχοϊδης για παραίτηση προέδρου ΕΦΕΤ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ δήλωσε πως η παραίτηση αυτή "συνιστά μια κυνική ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να χειριστεί τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων ετών και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία".

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε: "Η συγκεκριμένη αλλαγή διοίκησης, αντί να καθησυχάζει, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά και ανησυχία σε όλους μας για τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της κρίσης, καθώς επί μέρες τώρα, βλέπουμε να παίζεται ένα θέατρο παραπληροφόρησης μπροστά στα μάτια μας, από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Οι ευθύνες, λοιπόν, για το διατροφικό Βατερλό των τελευταίων ημερών είναι πρωτίστως πολιτικές και δευτερευόντως επιχειρησιακές. Βαραίνουν την κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο εθνικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης διατροφικών κρίσεων".

    [03] Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

    Με 18 κύριες και 5 παράλληλες εκδηλώσεις τιμάται και φέτος στα Χανιά η 67η επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

    Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 25 Μαΐου, άνοιξε την Κυριακή 18 Μαΐου στα Καλουδιανά και την Καληδωνία Κισάμου με τελετές μνήμης.

    Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν χθες στο Κόκκινο Χωριό του Δήμου Βάμου και στο λιμανάκι της Νέας Χώρας στην πόλη των Χανίων, ενώ το βράδυ, στην " Βίλα Κούνδουρου" έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, στην οποία η μάχη της Κρήτης απεικονίζεται μέσα από σχέδια ζωγραφική κατασκευές και κεραμική.

    Σήμερα Τρίτη, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν τελετές μνήμης στο Γουβερνέτο Ακρωτηρίου καθώς και στο Κοντομαρί του δήμου Πλατανιά.

    Αύριο Τετάρτη στις 10.30, το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιόχωρα η κοινή εκδήλωση των Δήμων Πελεκάνου Κανδάνου και Ανατολικού Σελίνου.

    Τελετές μνήμης θα γίνουν επίσης στην Ράμνη του Δήμου Αρμένων στο μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι, και στο μνημείο του Αφανούς Ναύτου στη Σούδα.

    Το πρωί της Παρασκευής στο Φρούριο Φιρκά θα γίνει η επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμάχων χωρών που έλαβαν μέρος στην μάχη, ενώ τελετές μνήμες θα γίνουν στο Γαλατά και τον Αλικιανό.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, η Βρετανική Πρεσβεία οργανώνει επιμνημόσυνη δέηση στο συμμαχικό νεκροταφείο στο Βλητέ Σούδας.

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας στο πνευματικό κέντρο Χανίων με ομιλητή τον καθηγητή Ανδρέα Καραμάνο.

    Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακοί σύλλογοι από τα Χανιά και τοπικά μουσικά σύνολα καθώς και η στρατιωτική μπάντα του σώματος μηχανικού της Μεγάλης Βρετανίας.

    Στον προθάλαμο του πνευματικού κέντρου θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφιών της εποχής.

    Την Κυριακή ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων θα τελεσθεί η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων και στις 7 το απόγευμα θα πέσει η αυλαία στο μνημειακό συγκρότημα της μάχης στην θέση " Συκολιά" του Δήμου Νέας Κυδωνίας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, δρώμενα και προσκλητήριο νεκρών.

    Και φέτος στις εκδηλώσεις δίνουν το παρών βετεράνοι πολεμιστές από την Ελλάδα την Αυστραλία την Νέα Ζηλανδία και την Μεγάλη Βρετανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 2008 - 12:30:24 UTC