Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια"
  • [02] Συνέντευξη Χ.Καστανίδη
  • [03] Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη
  • [04] "Δικαίωμα στη Διατροφή"

  • [01] "Στόχος οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια"

    Την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στις Πρέσπες, όπου εγκαινίασε πρότυπη μονάδα τυποποίησης και διαλογής φασολιών, του αγροτικού συνεταιρισμού «Πελεκάνος».

    Κάτοικοι της περιοχής με παραδοσιακές ενδυμασίες υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα.

    Ο δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης τόνισε ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δίνει νέα πνοή στην ακριτική αυτή περιοχή του νομού Φλώρινας και ανακήρυξε τον Κώστα Καραμανλή επίτιμο δημότη του Δήμου Πρεσπών.

    Πριν πέντε χρόνια οι παραγωγοί φασολιών των Πρεσπών είχαν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος και νέοι, κυρίως, άνθρωποι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της πρότυπης μονάδας.

    «Ο συνεταιρισμός σας, χωρίς ίχνος υπερβολής, δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλες και όλοι, όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά - και όχι μόνο στα λόγια - για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην πατρίδα μας», τόνισε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Χαίρομαι πραγματικά, γιατί διαπιστώνω ότι εδώ, στη μεθόριο, τόσο μακριά από το κέντρο, αποδεικνύετε με τις πράξεις σας, με τα έργα σας, ότι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε πειστικά στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, είναι να αλλάξουμε αντιλήψεις, να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε πρακτικές. Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το χθες. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα».

    Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθηθούν οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες,τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές.

    «Στο σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα. Ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα είναι τα προτάγματα των καταναλωτών στην Ελλάδα και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Η επένδυση στην ποιότητα είναι μονόδρομος, για να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς αγορές. Το πιστεύουμε, το μπορούμε, το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Επίσκεψη στο νέο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

    Το νέο κτήριο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο νοσοκομείο, επισκέφθηκε μονάδες με ασθενείς και αφού ενημερώθηκε από τον διοικητή του 424 ταξίαρχο Χαράλαμπο Φρόνη μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού. Αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν τη μετεγκατάσταση του 424, ενώ για το παλιό κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικό μνημείο, είπε ότι θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τρόπο που προσιδιάζει στην ιστορία και το χαρακτήρα του.

    "Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες που τις στελεχώνουν. Από την 1/1/2008 έχει μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που, αυτομάτως βέβαια, επιφέρει αυξήσεις και στις συντάξεις των αποστράτων", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Η επένδυση της πολιτείας σε νέες πολιτικές και υποδομές υγείας είναι δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4%, ενώ το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ έχει ως στόχο τη θωράκιση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση. Ακόμη, προχωρά ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων δομών υγείας και η κατασκευή νέων νοσοκομείων, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην Αττική, την Περιφέρεια. Με τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, με τη δημιουργία υποδομών - νοσοκομείων, κέντρων υγείας και κέντρων υγείας αστικού τύπου - αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του".

    Το κόστος του νέου 424 ανήλθε σε 244.755.870 ευρώ. Διαθέτει 382 κλίνες, 16 κλίνες εντατικής θεραπείας, καταφύγιο στο υπόγειο και 2 ελικοδρόμια. Στο β΄ υπόγειο βρίσκεται ένα αυτόνομο νοσοκομείο, για έκτακτες ανάγκες, με 8 χειρουργεία και 290 κλίνες νοσηλείας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το νοσοκομείο «κόσμημα» και αναφέρθηκε σε όσους συνέβαλαν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους στον παριστάμενο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, και σημείωσε πως δεν έχει σημασία ποιοι ξεκινούν και ποιοι ολοκληρώνουν τα έργα, αρκεί να υπάρχει πολιτική συνέπεια.

    Παραβρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΜΑ-Θ, Λουκάς Ανανίκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γιάννης Μαγκριώτης κ.α.

  • ** Αύριο, ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε διημερίδα του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής", που πραγματοποιείται με την επιστημονική συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Σερρών. Στις 18.30 θα πάει στα αποκαλυπτήρια αδριάντος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στον ΣΕΤΕ

    "Η στρατηγική μας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Είναι στρατηγική που προτάσσει το κοινωνικό αποτέλεσμα. Στρατηγική δημιουργική και προοδευτική. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις, για δυναμική ανάπτυξη σβ ολόκληρη τη Χώρα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον, για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Συνεχίζουμε με απαράβατο γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι είναι, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός αποτελεί κάτι παραπάνω από μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα μας.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου απηύθυνε έκκληση να συγκρατήσουν τις τιμές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του εσωτερικού Τουρισμού. "Συγκρατώντας τις τιμές, διευκολύνονται οι Έλληνες «να επιλέγουν Ελλάδα», έγκαιρα, όλο το χρόνο. Συγκρατώντας τις τιμές, κερδίζει η Οικονομία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική Κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Όλοι, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλουμε να αποδεικνύουμε, στην πράξη, ουσιαστική κοινωνική ευθύνη" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τον ελληνικό τουρισμό, απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική και των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, του «ακριβού» ευρώ που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της Ευρωζώνης, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην Αυστρία και την Ελβετία.

    Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Καραμανλής και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προωθούν την αειφορία στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, κατευθύνει πάνω από το 80% των αναπτυξιακών δράσεών του στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στηρίζει τουριστικές επενδύσεις σβ ολόκληρη τη Χώρα.

    Εως σήμερα, είπε, έχουν εγκριθεί συνολικά, περίπου, 880 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού και έχουν ωφεληθεί γύρω στις 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι "προωθούνται ταυτόχρονα, καίριας σημασίας δομές και σύγχρονες υποδομές, που υπηρετούν κοινούς στόχους, ξεκίνησε η κατασκευή των «Δρόμων της Ανάπτυξης», που μειώνουν τις αποστάσεις και πηγαίνουν την ανάπτυξη σβ ολόκληρη τη Χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους".

    Μάλιστα προετοιμάζεται συγκροτημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού σειράς αεροδρομίων, είτε με συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των εργαζόμενων. Επιδιώκεται η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και η αναβάθμιση της εικόνας που δίνει η Χώρα μας στα μάτια του επισκέπτη. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη πρόσθετων επενδυτικών δράσεων γύρω από αυτά και η δημιουργία νέων τουριστικών πόλων.

    Παράλληλα, προχωρεί η χωροθέτηση τουριστικών λιμανιών και η προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς της διαχείρισής τους, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες που στόχο έχουν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Προετοιμάζονται, στο μεταξύ, νέοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση σειράς τουριστικών ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αναβάθμιση υποδομών που διαχειρίζεται η ίδια, (στον Παρνασσό, τον Καϊάφα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Χαλκιδική, αλλά και την Αθήνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού). Χιονοδρομικά και Ιαματικά Κέντρα, έργα που αφορούν στον Πράσινο Τουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό, αλλά και το Συνεδριακό Τουρισμό είναι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής μας.

    Προωθείται το αναγκαίο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, με σύγχρονους όρους και ποιοτικές προδιαγραφές. Προωθούνται, ταυτόχρονα, λύσεις σε χρόνια προβλήματα του ελληνικού Τουρισμού και καθολικά αιτήματα του τουριστικού κόσμου. Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών.

    Προχωρά η καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα (αστεριών και κλειδιών) για την ταξινόμησή τους.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανεκτίμητη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη, που παρέχει η πολιτιστική κληρονομιά και, γενικότερα, η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού: Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες, Κνωσός, Βεργίνα, είναι σταθμοί στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων, που ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρου του Κόσμου. Στο σημείο αυτό ανάφερε ότι εξελίσσονται, ήδη, συγκροτημένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων και των χώρων-συμβόλων του ελληνικού Πολιτισμού, ενώ προετοιμάζεται για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του, μέσα στο 2008, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Τέλος αναβαθμίζεται, συνεχώς, το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και την Επίδαυρο και προσφέρει μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες μας.

    Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη καταρτιστεί Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τον Τουρισμό. Σύντομα, μάλιστα, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εισέρχεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εξάλλου για την προστασία του περιβάλλοντος διατίθενται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

    [02] Συνέντευξη Χ.Καστανίδη

    Κυβέρνηση και MIG ενεργούν για τον ίδιο στόχο δηλώνει,σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης και αναρωτιέται "πώς συνέβη να ονειρευτούν το ίδιο βράδυ ο κ.Αλογοσκούφης και ο κ. Βγενόπουλος τους Γερμανούς?".

    Αναφέρει, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρός στην αποδοκιμασία πρακτικών, όπως οι αγωγές κατά πολιτικών αρχηγών.

    Σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας που γίνονται στον ΣΥΝ και απορρίπτονται, ο κ. Καστανίδης κάνει λόγο για "αλαζονεία των μικρών", την οποία θεωρεί χειρότερη από εκείνη των μεγάλων.

    Τοποθετείται δε στο ζήτημα "αριστερή στροφή" του ΠΑΣΟΚ ή πολιτική για τα μεσαία στρώματα, χαρακτηρίζει "παρωδία" την αναθεωρητική διαδικασία, όπως εξελίσσεται και αποδίδει την αδυναμία του Κινήματος να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην ανυπαρξία συγκροτημένης δημοτικής αντιπολίτευσης, πρόβλημα που, όπως λέει, ξεπερνιέται.

    Σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί το "Νέα Μακεδονία" επιθετικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Η συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στο Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάσαμε στον τύπο της Κυριακής ότι το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την "αριστερή στροφή" χάριν του μεσαίου χώρου. Αν αριστερή πολιτική σημαίνει βελτίωση της ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών, γιατί θεωρήσατε κακή μια "αριστερή στροφή";

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως σωστά διατυπώνετε την ερώτησή σας, "διαβάσατε" στον τύπο, δεν ακούσατε κάποιο μήνυμα και δεν διαβάσατε κάποια ανακοίνωση από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ας αποφύγουμε τις σχηματοποιήσεις και να μιλήσουμε επί της ουσίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη της Κεντροαριστεράς, ανήκει στη μεγάλη πολιτική ομάδα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Εξ ορισμού οι ιδέες και η πολιτική του υπηρετούν τις ανάγκες και τις ελπίδες των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Το κράτος πρόνοιας, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η μείωση των ανισοτήτων, η διεύρυνση της δημοκρατίας και η υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της προγραμματικής πολιτικής μας. Την ίδια ώρα απευθυνόμαστε και εκφράζουμε τις ανάγκες κοινωνικών ομάδων που συγκροτούν τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, δυνάμεις που διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους, την καινοτόμο διάθεσή τους και τη συντήρηση ενός σταθερού οικονομικού πλαισίου. Η αριστερή πολιτική δεν γίνεται μόνο στο όνομα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων αλλά και στο όνομα των δυναμικών και δημιουργικών κοινωνικών στρωμάτων. Με δυο λόγια, αριστερή πολιτική είναι να επιδιώκεις με την οικονομική και κοινωνική πολιτική σου, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση των ασθενέστερων και την ίδια ώρα με την πολιτική σου για το κράτος και τη διοίκηση να προσφέρεις στα μεσαία στρώματα ευκαιρίες για τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανέλιξή τους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την αντιδιαστολή της "αριστερής στροφής" προς την πολιτική υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, θέλετε να δείξετε ότι πρόκειται για κοινωνικές κατηγορίες με αντιτιθέμενα συμφέροντα; Κι αν ναι, πως εξηγείτε το γεγονός ότι οι πολιτικές της ΝΔ, σήμερα και του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1996-2004, που διακηρυκτικά ταυτίζονταν με τη μεσαία τάξη, την έφεραν στη δυσκολότερη θέση από το 1981;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως αντιλαμβάνεσθε, από την απάντηση που έδωσα στο προηγούμενο ερώτημά σας, δεν κάνουμε καμιά αντιδιαστολή μεταξύ "αριστερής στροφής" και υπεράσπισης των μεσαίων στρωμάτων. Οι στρατηγικές των κοινωνικών δυνάμεων του μεσαίου χώρου δεν είναι αντίθετες προς τις στρατηγικές των κοινωνικών δυνάμεων που συγκροτούν τον ασθενή πόλο της κοινωνίας μας. Άλλωστε, η υποχρέωση ενός πολιτικού κόμματος της Κεντροαριστεράς είναι να ενοποιεί πιθανές δευτερεύουσες αντιθέσεις και να συντάσσει ένα ενιαίο κοινωνικό μπλοκ πλειοψηφίας με τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό. Για να δώσω ένα παράδειγμα: Η πολιτική επιδίωξη μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του κράτους, ώστε η διοίκηση να βοηθά με απλούς και κατανοητούς όρους "το επιχειρείν" δεν έρχεται σε αντίθεση με μια αποφασιστική αναδιανεμητική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Σημειώνω ακόμη, ότι τα μεσαία στρώματα αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της δεξιάς πολιτικής του κ. Καραμανλή. Και από αυτή την άποψη, καταγράφονται ως στρατηγικοί σύμμαχοι των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως σπεύσατε να μιλήσετε για ποινικές ευθύνες και Προανακριτική Επιτροπή για την πώληση του ΟΤΕ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνδύασε την προανακριτική επιτροπή με τη γνώση και των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης και Deutche-Telekom. Αλλά μέχρι στιγμής, μπορεί να απαντήσει πειστικά κάποιος κυβερνητικός παράγων στο ερώτημα: πώς συνέβη να ονειρευτούν το ίδιο βράδυ ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Βγενόπουλος τους Γερμανούς και αποφάσισαν στον ίδιο ξένο να πουλήσουν μια κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση στρατηγικής σημασίας;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση για την κατάθεση αγωγής από τον κ. Βγενόπουλο κατά του κ. Παπανδρέου. Τι ακριβώς της καταλογίζετε, ότι εμμέσως ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις ή ότι τις καλύπτει και, ενδεχομένως, τις υποκινεί;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, γνωρίζουμε ότι από κοινού, κυβέρνηση και MIG, ενεργούν για τον ίδιο στόχο. Και δεύτερον, προκαλεί εντύπωση η φοβερή δυσκολία της κυβέρνησης, να πει, για αρκετές μέρες, έστω και μία λέξη για τις αγωγές του κ. Βγενόπουλου. Σας θυμίζω, ότι ο καλός στρατιώτης Σβέικ - Καραμανλής στον πόλεμο της χώρας κατά των "νταβατζήδων" ουδέποτε μηνύθηκε ούτε υπέστη τη βάσανο μιας αστικής σε βάρος του αξιώσεως. Άρα κρίνω, ότι έχοντας ο ίδιος ευαισθησία εξαιτίας του δικού του παραδείγματος, θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο αυστηρός στην αποδοκιμασία νεοεμφανιζόμενων πρακτικών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν έχετε βαρεθεί να κάνετε προτάσεις συνεργασίας στον ΣΥΝ και εκείνος να τις απορρίπτει, ζητώντας σας, ως προϋπόθεση συνεργασίας, να αλλάξετε πολιτική;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασκούμαστε στην απόδειξη της αλαζονείας των μικρών, η οποία είναι πολύ χειρότερη της αλαζονείας των μεγάλων. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στελέχη για να παρακαλούν άλλα κόμματα. Αγωνιζόμαστε για την εκλογική αυτοδυναμία του Κινήματός μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η επιμονή σας σε μια συνεργασία που δεν ευοδώνεται, δείχνει την αδυναμία σας να διεκδικήσετε την αυτοδυναμία. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διατυπώσαμε την πρόταση κοινών δράσεων απέναντι σε μια ανελέητη κοινωνικά, σκληρή και νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναζητούμε χείρα βοηθείας από τον Συνασπισμό. Διατυπώσαμε την πρόταση, γιατί θεωρούμε ότι είναι κοινό χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων να αντιτεθούν σε μια ανήκουστη δεξιά διακυβέρνηση. Όποιος δεν θέλει να "πάρει", με γεια του και χαρά του. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές συμμετείχε ένας πρωτοφανής αριθμός μελών και φίλων. Τριακόσιες χιλιάδες άτομα δεν είναι παίξε-γέλασε. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν πολλά "παρατράγουδα". Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει καινοτόμες δημοκρατικές διαδικασίες, πρωτόγνωρες πολλές φορές για τη χώρα, επιβεβαιώνοντας τον πραγματικό δημοκρατικό χαρακτήρα του. Καμιά φορά η "εκτεταμένη" δημοκρατία έχει και το κόστος της, μέχρις ότου όλοι αποκτήσουν συνείδηση που αντιστοιχεί στο δημοκρατικό δικαίωμα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει επανειλημμένα για έναν δεύτερο "Καποδίστρια". Η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα σχέδιο συνένωσης δήμων και νομαρχιών. Εσείς γιατί αντιδράτε, ενώ, και το δικό σας σχέδιο σε συνενώσεις θα οδηγούσε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική, γιατί απλούστατα μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει καμιά πολιτική για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για πιθανές συνενώσεις δήμων. Στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο Υπουργός των Εσωτερικών, ενώ είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν είπε απολύτως τίποτα, εκτός από μερικές γενικές διαπιστώσεις για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο κράτος και την αυτοδιοίκηση. Το πιθανότερο, συνεπώς, είναι να δούμε την κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Καθώς το Σκοπιανό είναι σε ύφεση, ίσως μπορούν να ειπωθούν με περισσότερη νηφαλιότητα κάποια πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, να εξηγήσετε, γιατί αντιδράτε στην ονομασία "Νέα Μακεδονία".

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι γνωστή η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί αρραγές το εθνικό μέτωπο στη διεκδίκηση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος της γειτονικής χώρας. Μια κοινή θέση του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων είναι ότι η τελευταία εθνική γραμμή μας, παραπέμπει στην αποδοχή ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επαναλαμβάνω: με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί αυτό πρέπει να το αλλάξουμε με επιθετικό προσδιορισμό.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσαστε το μόνο κόμμα που δεν συμμετέχει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτή η απομόνωση θεωρείτε ότι σας κάνει καλό;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος για δύο σαφείς και συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, γιατί η αναθεωρητική πρωτοβουλία της ΝΔ κατέστη παρωδία, αφού δεν δέχθηκε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και συνεπώς, δεν εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την αναθεώρηση ουσιωδών διατάξεων του Συντάγματος. Το αναθεωρητικό εγχείρημα προϋποθέτει πολιτική συναίνεση και η ΝΔ υπονόμευσε εξ αρχής κάθε συναινετικό πνεύμα. Δεύτερον, γιατί έπρεπε να προστατέψουμε το κύρος του Κοινοβουλίου μετά τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ψήφιση του άρθρου 24.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποια εξήγηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εδώ και 22 χρόνια;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί στη διάρκεια των 22 αυτών χρόνων ποτέ δεν υπήρξε μετά τις εκλογές συγκροτημένη δημοτική αντιπολίτευση, αφού οι κατά καιρούς υποψήφιοι που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, επέστρεφαν στα καθήκοντά τους, καθήκοντα διαφορετικά από την παρακολούθηση του δημοτικού έργου. Πάντως μετά το 2006 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ελπίζω δε, ότι στην επόμενη αναμέτρηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τις προοδευτικές δυνάμεις.

    Τηλεοπτική συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη θα μεταδοθεί από το δελτίο ειδήσεων του ΑΠΕ, τη Δευτέρα στις 18:00.

    [03] Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη

    Με το ΠΑΣΟΚ «μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα», ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ερώτημα σχετικά με την πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε προς το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Δημ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι σύντομα η φθορά της κυβέρνησης θα αγγίξει και τον πρωθυπουργό, ενώ βαθμολογεί με τρία (με άριστα το δέκα) την πολιτική της χώρας μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο Δ. Παπαδημούλης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ευρωβουλή στις εκλογές του επομένου έτους.

    Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε συνεργασία ΠΑΣΟΚ -Συνασπισμού. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του ΣΥΝ είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύετε ότι η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει, καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ είναι θετικοί σε συνεργασία των δύο κομμάτων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανοδική μας δυναμική μεγαλώνει τις ευθύνες μας, σήμερα για αποτελεσματική αντιπολίτευση και αύριο για αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Το επόμενο διάστημα, σε αντιστοιχία και με τα μηνύματα της κοινωνίας, καλούμαστε να αναπτύξουμε, ακόμη πιο πειστικά το πρόγραμμά μας και το πολιτικό μας σχέδιο. Φιλοδοξούμε ώστε ο ΣΥΡΙZA να αποτελέσει τον πυρήνα για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης, αντίπαλης προς την πολιτική της ΝΔ και διαφορετικής έναντι της δεξιόστροφης εμμονής του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδυναμία. Οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές και σημαντικές και στο πρόγραμμα και στον εκλογικό νόμο. Μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα. Μακάρι οι συλλογικές του απαντήσεις στο μέλλον να αυξήσουν τη δυνατότητα κοινής δράσης, έναντι των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του στις δημοσκοπήσεις, αν και με μικρή πτώση, παράλληλα, όμως, οι προβλέψεις για το τέλος του δικομματισμού δεν επιβεβαιώνονται. Με ποια πολιτική και με ποια τακτική μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τις δυνάμεις του;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρόκληση για μας είναι σαφής:

    ? Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και νέες πρωτοβουλίες για κοινή δράση με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε συγκεκριμένα θέματα,

    ? Διαρκής επεξεργασία και προβολή συγκεκριμένων και πειστικών εναλλακτικών προτάσεων,

    ? Πολιτικό σχέδιο και πρωτοβουλίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει τον πυρήνα για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρ΄ όλα αυτά πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί η συνοχή του. Πιστεύετε, όμως, ότι θα είναι ισχυρή η συνοχή του στις ευρωεκλογές, δεδομένων των διαφωνιών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009, είναι μια μεγάλη πρόκληση για μια μεγάλη επιτυχία. Που θα δώσει κι άλλο αέρα στα πανιά μας. Που θα δώσει απάντηση σε όσους μιλάνε για δημοσκοπική φούσκα. Στις ευρωεκλογές έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Διαθέτουμε δύο σημαντικά ατού: Την διακριτή αριστερή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και πολιτική, αλλά και έναν πλούσιο και δυναμικό απολογισμό της αριστερής μας παρέμβασης, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, η πορεία μας είναι ανοδική, η δουλειά μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ευρύτερη απήχηση, το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, η ψήφος είναι πιο χαλαρή και κατά συνέπεια πιο πολιτική και «αξιοκρατική». Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Με σύνθεση απόψεων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένους στόχους για μαχητική αριστερή παρέμβαση μέσα στην ΕΕ, μπορούμε να είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά τις προβλέψεις για οριακή πλειοψηφία, η κυβέρνηση, μετά τον ΟΤΕ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ισχυρή στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κόσμος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση. Πείθει ο πρωθυπουργός ή δεν μπορεί να πείσει η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύντομα η μεγάλη φθορά της NΔ θα αγγίξει πιο έντονα και την εικόνα του Πρωθυπουργού. O κ. Καραμανλής είναι ο κορυφαίος υπεύθυνος για τα κυβερνητικά χάλια. Τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, του κομματισμού, της διαφθοράς, τα χάλια του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, τα χάλια στη δημόσια παιδεία και υγεία, δεν μπορούν να κρυφτούν εσαεί «κάτω από το χαλί» του «Μακεδονικού», τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και τη συνάντηση με τον Πούτιν. Το βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν και το ηγετικό έλλειμμα του ΠAΣOK δεν θα λειτουργεί για πάντα ως άλλοθι για τις ευθύνες της NΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού. H ανάδειξη, από την κοινωνία, του ΣΥΡΙZA ως του δημοφιλέστερου κόμματος και αυτού που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, δείχνει το δρόμο: Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΣΥΡΙZA στο χώρο της σημερινής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πιέσει το ΠAΣOΚ για μια επί της ουσίας αριστερή στροφή και να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης, προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης έναντι της ΝΔ. Δεν είναι εύκολος δρόμος. Είναι, όμως, ο μόνος ρεαλιστικός για να απαλλαγεί το ταχύτερο η χώρα από μια κακή κυβέρνηση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι πάρα πολλές οι παρεμβάσεις που έχετε κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιβάλλοντος Στην κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα, σε ποια θέση θα τοποθετούσατε την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα υστερεί δυστυχώς σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Προσωπικά θα έδινα 3 στα 10. Οι αρμόδιες αρχές δεν εφαρμόζουν συχνά την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Η χώρα σέρνεται στα δικαστήρια, εισπράττει καταδίκες και πρόστιμα. Τελευταία, εισέπραξε έναν διεθνή διασυρμό, η μόνη από τις 141 χώρες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ σχετική πολιτική βούληση. Γι' αυτό ακριβώς εξακολουθεί η άρνηση να υπάρξει ένα ισχυρό, αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι υπαρκτές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι «γομολάστιχα» για να σβήνουν τις μεγάλες ευθύνες της ΝΔ. Η θεωρία ότι φταίει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμας ή ο Παπαδημούλης, που θέλουν να σπιλώσουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά, δεν πείθει.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις ευρωεκλογές του 2009 θα είστε και πάλι υποψήφιος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σκοπεύω να στρατευτώ στη μάχη των ευρωεκλογών με όλες μου τις δυνάμεις. Αν αξιοποιήσουμε όλα μας τα ατού και αποφύγουμε τα αυτογκόλ, μπορούμε να στοχεύσουμε πολύ ψηλά.

    [04] "Δικαίωμα στη Διατροφή"

    Mε κοινή πρόταση ψηφίσματος των 6 πολιτικών ομάδων του ΕΚ η Ολομέλεια εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των τιμών των τροφίμων στην ΕΕ αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλεί τη διεθνή κοινότητα να σεβασθεί το «Δικαίωμα στη διατροφή» για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 7 αποχές.

    Βάσει των στοιχείων του ψηφίσματος, η αύξηση των τιμών «έχει γυρίσει 7 χρόνια πίσω τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας».

    Σήμερα υπολογίζεται ότι 2 δισ. άτομα ζουν σε «δεινή ένδεια» και 850 εκατ άνθρωποι «πεινούν καθημερινά».

    Τούτο αποδεικνύει τη συστηματική παραβίαση του δικαιώματος στη διατροφή, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

    Βάσει άλλων στοιχείων διαπιστώνεται ότι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές σίτου έφτασαν το 181% μέσα στην περίοδο 36 μηνών (έως τον Φεβρουάριο 2008), ενώ από τον Ιανουάριο οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 141%.

    Παράλληλα διαπιστώνεται ότι οι σοδειές σίτου και ρυζιού ήταν πολύ καλές το 2007, μέρος όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, αφού μεγάλα ποσοστά προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.

    Ως εκ τούτου το ΕΚ υπογραμμίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα του «Δικαιώματος στη διατροφή», και καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις δεσμεύσεις του προς τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (AΣX)», επαναβεβαιώνοντας τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις και εγκρίνοντας ένα Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για τους ΑΣΧ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την «Αειφόρο παραγωγή τροφίμων» και ζητούν από την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αναλύσουν τις διαφορές μεταξύ των πρωτογενών τιμών και εκείνων που χρεώνουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων.

    Ζητούν επίσης καλύτερες προβλέψεις σε σχέση με τη γεωργική παραγωγή και να δοθεί προτεραιότητα στα τρόφιμα σε σχέση με τα καύσιμα.

    Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών η παραγωγή βιοκαυσίμων «θα πρέπει να συνδεθεί με αυστηρά κριτήρια αειφορίας».

    Αναγνωρίζουν ότι «δεν αιτιολογείται πλέον η επιδότηση των καλλιεργειών με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων».

    Τονίζουν όμως, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι μόλις το 2 έως 3% των γεωργικών γαιών της ΕΕ χρησιμοποιείται σήμερα για το είδος αυτό παραγωγής και ότι οι κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης προς τα βιοκαύσιμα για την τρέχουσα επισιτιστική κρίση είναι υπερβολικές όσον αφορά την ΕΕ.

    Συμφωνούν τέλος, ότι η πολιτική σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, βάσει της οποίας παραχωρείται περισσότερη γη για την καλλιέργεια αραβοσίτου με σκοπό την παραγωγή βιοαιθανόλης, είχε επιπτώσεις στην τιμή και τη διαθεσιμότητα αραβοσίτου και άλλων δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

    «Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτυπώνει την αγωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοδο των τιμών, φαινόμενο που τείνει να προσλάβει διαστάσεις σιωπηλού τυφώνα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παπαστάμκος που είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, το φαινόμενο αυτό «θέτει εν αμφιβόλω επιστημονικές προγνώσεις, ακυρώνει στρατηγικές επιλογές και υπαγορεύει τον επαναπροσανατολισμό δράσεων".

    Κατά τον κ. Παπαστάμκο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους με στόχο «τη διαφάνεια, την εμπορική ισορροπία και την ισοκατανομή των ευθυνών έναντι του αναπτυσσόμενου κόσμου».

    Κατέληξε λέγοντας ότι «εάν δεν διαμορφωθεί μία αποτελεσματική διεθνής πολιτική ατζέντα στόχων-μέσων, η επισιτιστική πρόκληση θα πυροδοτήσει κρίση παγκόσμιας πολιτικής διακυβέρνησης, με ορατές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 14:30:39 UTC