Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση για τον Χ. Φλωράκη

  • [01] Εκδήλωση για τον Χ. Φλωράκη

    Στην προσφορά του Χ. Φλωράκη στο ΚΚΕ αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχε μαζί του πριν το θάνατό του, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας όπου βρίσκεται ο τάφος του Χ. Φλωράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πορεία του Χ. Φλωράκη, στους αγώνες του και την ανέλιξή του στην ιεραρχία του ΚΚΕ, το οποίο και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

    Ανατρέχοντας σε συζητήσεις που είχε μαζί του, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «μια μέρα, ένα ή δύο χρόνια πριν φύγει από τη ζωή ο αλησμόνητος σύντροφός μας, εξέφρασε δακρυσμένος ένα μεγάλο παράπονο. Αν θυμάμαι ακριβώς τα λόγια του είπε: ξέρω ότι μου μένει λίγος χρόνος, πεθαίνω. Δεν λυπάμαι γι' αυτό, γιατί αυτός είναι ο προορισμός της ανθρώπινης φύσης, κανείς δεν ξεφεύγει. Ήθελα όμως να ζήσω μερικά χρόνια ακόμα για να δώ με τα ίδια μου τα μάτια την νίκη της επανάστασης, την νίκη του σοσιαλισμού σε κάποια χώρα, όποια και αν είναι αυτή, μακάρι να είναι βέβαια η Ελλάδα. Δεν θα τα καταφέρω, να δώ ούτε το νέο ξεπέταγμα του κινήματος, νίκες λαϊκές, εδώ ή αλλού».

    Η Γραμματεας του ΚΚΕ είπε ότι τα λόγια αυτά του Χ. Φλωράκη είναι μεν πικραμένα λόγια ωστόσο, πρόσθεσε, «έκρυβαν μια μεγάλη, αξεπέραστη αισιοδοξία. Ο Χαρίλαος Φλωράκη ήξερε καλά, ότι το πισωγύρισμα θα ήταν προσωρινό, ότι ο σοσιαλισμός θα νικήσει, ότι η ανασύνταξη του επαναστατικού κινήματος θα έλθει, και ήθελε να ζήσει αυτή τη χαρά».

    Μιλώντας στη συνέχεια για τις πολιτικές εξελίξεις, και αναφερόμενη και στην συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της δεν υπέγραψε και δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας στην εγχώρια και διεθνή αστική τάξη. Πρόσθεσε ότι «τα κόμματα της αστικής τάξης δεν κάνουν λάθη, έχουν συνειδητά αντεργατική, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική. Οι οπορτουνιστές δεν κάνουν λάθη, ακολουθούν συνειδητά μια επιλογή που αν γίνει ευρύτερα αποδεκτή οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, το κίνημα στο γκρεμό».

    Αποτιμώντας την «πορεία προς τον λαό», που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΚΚΕ , η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα λέγοντας ότι «είμαστε σε καλή πορεία σίγουρα, όμως δεν χρειάζεται επανάπαυση και αυτοϊκανοποίηση. Δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να χαλαρώσουμε ως προς το κύριο και βασικό μας καθήκον: Να βρισκόμαστε συνεχώς στο ύψος μας, που σημαίνει να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε την ικανότητά μας να θεμελιώνουμε επιστημονικά τη στρατηγική μας, υπολογίζοντας τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «η ανανέωση του ΚΚΕ, όπως και κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος δεν γίνεται με απόρριψη των επαναστατικών του γνωρισμάτων, αλλά με την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντα της ταξικής πάλης. Εξαρτάται από την ικανότητα να έχουμε έγκαιρη πρόγνωση, να ερμηνεύουμε ταξικά τις εξελίξεις. Εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα διαπιστώνουμε και διορθώνουμε τα τυχόν λάθη μας, τις ατέλειές μας, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε καμπές, σε στροφές. Λάθη μπορεί να γίνουν σε δύσκολες και περίπλοκες εξελίξεις, αλλά η διεθνής πείρα και η δική μας έχει δείξει ότι μπορεί να στραβοπατήσουμε και σε συνθήκες που οι εξελίξεις είναι ή μοιάζουν αργόσυρτες, ή σε συνθήκες που πιέζει η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι για το κόμμα της δεν αρκεί η παρέμβασή στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά, «αυτό που αλλάζει τα πράγματα είναι η δουλειά κάτω, στη βάση, εκεί που ζει και εργάζεται ο λαός, εκεί που συντελείται η ταξική εκμετάλλευση, εκεί κάτω που δουλεύουν συστηματικά οι μηχανισμοί καταστολής, εξαγοράς και χειραγώγησης» και προέβλεψε ότι ο 21ος αιώνας θα αποδειχθεί αιώνας της αναγέννησης του επαναστατικού κινήματος, αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 May 2008 - 12:30:39 UTC