Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για Ενέργεια
  • [02] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"
  • [03] ΚΚΕ: Ερώτηση για τα ΑΕΙ
  • [04] ΣΥΝ για την Παιδεία
  • [05] Ελεγχοι ως το τέλος του έτους

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για Ενέργεια

    Με θέματα Ενέργειας συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή. Σήμερα το απόγευμα, διεξάγεται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

    Θ. Ρουσόπουλος: Μέτρα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας δήλωσε ότι επικοινώνησε και με τα δύο υπουργεία και δεν υπάρχει καμία κόντρα.

    Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, ότι μένει να ρυθμιστούν τεχνικά ζητήματα και ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση, πόσο μάλλον κόντρα.

    Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε πως αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συζητηθούν κυρίως θέματα Ενέργειας, σε άλλη δε ερώτηση αν θα γίνει συζήτηση και για την ακρίβεια κι αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει "λογαριασμό" από τους κ.κ. Φώλια και Βλάχο επανέλαβε ότι κυρίως θα συζητηθούν θέματα Ενέργειας.

    "Δεν αποκλείεται τίποτα άλλο. Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κ.κ.Φώλια και Βλάχο. Επαναβεβαιώνω όσα είπα χθες για τις φήμες που υπάρχουν για την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η προσπάθεια και από τους δύο, είναι προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας και επιβολής των 41 μέτρων τα οποία δεν μπορεί να έχουν αποτέλεσμα από τη μία ημέρα στην άλλη. Μακάρι, στρεβλώσεις δεκαετιών να άλλαζαν έτσι", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες λόγω ακρίβειας ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας για την ίδρυση του ταμείου που θα βοηθάει τους οικονομικά αδύναμους.

  • ** Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα έχει αύριο στις 10.30 συνάντηση με τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

    [02] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν περισσότερο απο μία ώρα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με το Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Παιδείας και "θυμάμαι πόσο δημιουργική ήταν η συνεργασία μας". Ο κ.Ιερώνυμος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας και σημείωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας, ενώ τόνισε ότι χάρηκε ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο να λέει ότι υπάρχει η αρχή που βασίζεται στο γνωστό ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα τού Θεού τω Θεώ'' καθώς "οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους". Επίσης, ο κ.Παπανδρέπυ εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον κ. Ιερώνυμο τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

    Επίσης, ο κ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης ότι "σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Οσκαρ Φίσερ, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Βάλτερ Στάϊνμάγιερ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκουέλ Μορατίνος".

    Επίκαιρη ερώτηση για το ΕΣΥ

    Επίκαιρη ερώτηση για την "κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου, που σημειώνει ότι "για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας" καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης και σχεδιασμού, και τον ερωτά "γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του ΕΣΥ και των χρημάτων του ελληνικού λαού".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για Συνταγματική Αναθεώρηση

    "Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που ολοκληρώνεται σήμερα με ψηφοφορία στην Βουλή, ξεκίνησε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, έχασε από την αρχή τον συναινετικό της χαρακτήρα όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και ευτελίστηκε και ακυρώθηκε στην πράξη με την γνωστή διαδικασία ψηφοφορίας στην επιτροπή για το άρθρο 24", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "σήμερα η ΝΔ προσπαθεί να σώσει το ναυάγιο της αναθεώρησης, έστω και με (την ψήφιση) ασήμαντων διατάξεων".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέδοσε την εξέλιξη αυτή "στην προσπάθεια της ΝΔ να σπάσει την απομόνωση του πρωθυπουργού και να εμποδίσει μια προοδευτική αναθεώρηση στο μέλλον, βάζοντας για ακόμα μια φορά το μικροκομματικό της συμφέρον πάνω από το μέλλον της χώρας".

    "Το ερώτημα είναι γιατί συμπράττει η αριστερά σε μια τέτοια μεθόδευση που εξυπηρετεί μόνο την ΝΔ. Στον ελληνικό λαό που περιμένει λύσεις για το μέλλον τι θα πει; Ότι έκανε μια αναθεώρηση για το ασυμβίβαστο των βουλευτών;", διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Για το ΠΑΣΟΚ προέχουν τα δικαιώματα των πολιτών", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας "να ξεκινήσουμε από την αρχή μια προοδευτική αναθεώρηση με γνώμονα τα συμφέροντα του πολίτη και συναινετικές διαδικασίες".

    ΜΙχ. Χρυσοχοϊδης: Μείωση τιμών «εδώ και τώρα»

    «Μείωση τιμών «εδώ και τώρα» που θα ξεκινά από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων και θα πρέπει να συνεχιστεί με μεσοσταθμική μείωση της τάξεως μέχρι 8% σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης», πρότεινε ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις καφετέριες, μείωση της τάξεως του 30% και άνω.

    Επιπλέον,ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι διατεθειμένο να δώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και να παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του».

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Κίνημα θα προχωρήσει στην δημιουργία «εθνικού καταναλωτικού δικτύου».

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης «δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Στο χώρο των προμηθευτών, το πρόβλημα πλέον παίρνει διαστάσεις ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, με τις πρώτες 100 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1.373 εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά, να κατέχουν το 76% του συνόλου των πωλήσεων».

    «Ταυτόχρονα, για κάθε προϊόν σβ ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, μία έως και δύο το πολύ μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν από το 60% μέχρι το 99% των ποσοτήτων αυτού του προϊόντος» είπε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση «να ενεργοποιήσει τώρα όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της και να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

    «Σήμερα οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η διατίμηση στο λάδι, είναι χωρίς καμιά πρακτική αξία, διότι απλά οι τιμές έχουν φτάσει πλέον πολύ ψηλά, σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που διατίθενται στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί κατά 20-22% από τον Δεκέμβριο του 2007», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς «θα αντιμετώπιζε το θέμα των «λίγων αλυσίδων» τροφοδοσίας και παροχής αγαθών σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς»,ο κ. Χρυσοχοίδης ειπε ότι «θα εφαρμόζαμε τη νομοθεσία άμεσα. Εδώ έχουμε σαφέστατα καταφανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις που αποτελούν μονοπώλια και ολιγοπώλια και, αυτά τα φαινόμενα, ο νόμος τα «κολάζει». Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα ανέχονται και αυτά οδηγούν σε αισχροκέρδεια, σε υψηλές τιμές, σε άδικες τιμές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

    «Η μείωση των τιμών είναι ένα πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, δεν είναι θέμα τιμής κάποιων ανθρώπων, μεταξύ δηλαδή των εμπόρων και των βιομηχάνων με την κυβέρνηση. Όλα τα άλλα, τα περί μείωσης του ΦΠΑ και παγώματος, όπως τα διατύπωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Πειραιά ή οποιεσδήποτε άλλες ευχές εκφράζονται, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα στη χώρα», είπε ο κ. Χρυσοχοίδης κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που πρότειναν διάφορες επιχειρηματικές ενώσεις.

    «Ναι, βεβαίως είναι υπεύθυνος ο πολίτης, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και πλαίσιο, για να μπορέσει ο πολίτης να ασκήσει την ευθύνη που του αναλογεί, σε μια αγορά η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και νόμιμα», είπε ο κ. Χρυσοχοίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [03] ΚΚΕ: Ερώτηση για τα ΑΕΙ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Συγκεκριμένα, η κα Παπαρήγα ερωτά τον πρωθυπουργό εάν επιμένει στις πολιτικές «εκβιαστικής εφαρμογής» του νόμου-πλαίσιου και της «αναγνώρισης και επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων», οι οποίες «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως εκφράζεται όλο αυτό το διάστημα, με κινητοποιήσεις και συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες».

    [04] ΣΥΝ για την Παιδεία

    Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής, γιατί τελειώνει και τυπικά η παρωδία της συνταγματικής αναθεώρησης που επιχείρησε η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην Παιδεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη ήττα στα πανεπιστήμια και την κάλεσε να αναγνωρίσει αυτή την ήττα, πρόσθεσε δε ότι η συνολική στάση της κυβέρνησης χρήζει ψυχαναλυτικής ερμηνείας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έχουμε μια συμπλεγματική αντίδραση εκ μέρους της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστημιο, ενώ υποστήριξε ότι το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ως εκβιαστής, όταν απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των συγγραμμάτων.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση περί διασταλτικής ερμηνείας του Συντάγματος, προκειμένου να παρακαμφθεί το άρθρο 16 και να προωθηθεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιλογή της κυβερνησης κι έκανε λόγο για εκτροπή, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τα ΑΕΙ.

    Επίσης, κατηγόρησε την υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Α.Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι μαζί με το ναυάγιο της κυβέρνησης θα παρασυρθεί και η υπεύθυνη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, μιλά για συναίνεση. Πάντως, πρόσθεσε, συναίνεση με την κυβέρνηση υπάρχει, με την Αριστερά όχι.

    Ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ανεχθεί εκβιασμό μέσω της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, δεν θα δεχθεί αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, ούτε τη διαιώνιση της μαύρης εργασίας στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρνήθηκε ότι το κόμμα του υποκινεί τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι το φοιτητικό κίνημα έχει αυτοτελείς διαδικασίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέρριψε την εκδοχή ότι η ένταση στα πανεπιστήμια οφελεί το κόμμα του, τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ είναι σε θέση άμυνας και όχι επίθεσης και πρόσθεσε ότι απαντά με σκληρή γλώσσα, γιατί είναι σκληρή η επίθεση της κυβέρνησης κατά των πανεπιστημίων.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάθε συνεργασία προαπαιτεί προγραμματική σύγκλιση. Σύγκλιση υπάρχει, αλλά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόνισε.

    Επίκαιρη ερώτηση για το άρθρο 16

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία αναφέρει ότι είναι "πρωτοφανές σε σχέση με το Σύνταγμα, αλλά και την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησής του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει πολιτικές σε σύγκρουση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, δηλαδή αντί της συνταγματικής επιταγής για δωρεάν δημόσια Παιδεία, να προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών". Ο κ.Αλαβάνος ερωτά τον κ.Καραμανλή "πώς προτίθεται να σεβαστεί το οποίο αποτέλεσμα της ψήφου του ελληνικού κοινοβουλίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, χωρίς να επιχειρηθεί παράκαμψη του Συντάγματος μέσω αυθαίρετων διασταλτικών ερμηνειών", καθώς και "εάν θα σταματήσουν σχετικές δηλώσεις του ίδιου αλλά και υπουργών που λειτουργούν εμπρηστικά σε σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα".

    Συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ

    Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και ασχολήθηκε με τα προβλήματα της Θράκης,συζήτησε το προγραμματισμό του κόμματος στους τομείς της οικολογίας, της αγροτικής πολιτικής και της περιφερειακής ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα και ενημερώθηκε για την προετοιμασία της Βαλκανικής Διάσκεψης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διοργανώνεται απο τον ΣΥΝ, στη Θεσσαλονική στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοινωση του κόμματος στη συνεδρίαση η ΠΓ του ΣΥΝ ανάμεσα σε άλλα συζήτησε:

    Α) Τα προβλήματα της Θράκης με έμφαση στα προβλήματα των μειονοτικών πληθυσμών στην περιοχή σε κοινή σύσκεψη με τοπικά στελέχη του κόμματος. Αποφασίστηκε ο συντονισμός των αρμοδίων τμημάτων (παιδείας, δικαιωμάτων, αγροτικής και εξωτερικής πολιτικής), αλλά και των τοπικών οργανώσεων ώστε να επικαιροποιηθούν οι θέσεις και να σχεδιαστούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος για την περιοχή.

    Β) Επίσης, συζητήθηκε ο προγραμματισμός στους τομείς της οικολογίας, αγροτικής πολιτικής και περιφερειακής ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αποφασίστηκε η διεξαγωγή ανοικτής εκδήλωσης - συζήτησης στο θέατρο της πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) στις 4/6/2008 με θέμα τις κλιματικές αλλαγές και την περιβαλλοντική πολιτική της αριστεράς με τη συμμετοχή του προέδρου του κόμματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ με τοπικού ενδιαφέροντος περιβαλλοντικά θέματα σε όλη τη χώρα το τριήμερο 3-5/6/2008.

    Γ) Τέλος, η ΠΓ ενημερώθηκε για την προετοιμασία της Βαλκανικής Διάσκεψης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διοργανώνεται απο τον ΣΥΝ και θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονική 7 με 8 Ιουνίου με συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων από όλες τις χώρες της βαλκανικής. Στόχος της διάσκεψης είναι η επεξεργασία των θέσεων του ΚΕΑ γύρω απο τα ζητήματα της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς με φίλιες πολιτικές δυνάμεις της περιοχής.

    [05] Ελεγχοι ως το τέλος του έτους

    Μέχρι το Δεκέμβριο θα συνεχιστούν οι έλεγχοι προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο.

    Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν, επίσης, ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου, και όπου διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι κατά νόμον διοικητικές κυρώσεις.

    Προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και στα εργαστήρια τυποποίησης ελαιολάδου ώστε να αποκλειστεί η νοθεία με ηλιέλαιο. Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων προκειμένου να αποσαφηνιστεί που έχουν διοχετευθεί οι 18.000 τόνοι ηλιελαίου Ουκρανίας που εισήχθησαν από την 1 Ιανουαρίου 2008 καθώς επαρκή στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 11.000 τόνους.

    Τη Δευτέρα πάντως ένα ακόμα φορτίο 1.500 τόνων ηλιελαίου έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό της εταιρείας UNILEVER. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Ελευσίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

    Η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε σε νέες δεσμεύσεις ποσοτήτων ηλιελαίου

    Σε νέες δεσμεύσεις ποσοτήτων ηλιελαίου προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά, ενώ ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια ζητά για την προστασία της δημόσιας υγείας την καταστροφή όλων των ποσοτήτων ηλιελαίου και την παράλληλη απόσυρση και καταστροφή όλων των συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και στα οποία περιέχεται ηλιέλαιο.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά από χθες το απόγευμα και μέχρι σήμερα νωρίς το μεσημέρι οι ελεγκτές της έχουν προχωρήσει στην προληπτική δέσμευση και απόσυρση κατά περίπτωση 13 περίπου τόνων ηλιελαίου που βρέθηκαν σε ένα συσκευαστήριο ελαιολάδου, στους αποθηκευτικούς χώρους δύο σούπερ μάρκετ και σε ένα κατάστημα μαζικής εστίασης.

    Το σύνολο των ποσοτήτων ηλιελαίου που μέχρι σήμερα έχουν είτε αποσυρθεί από την αγορά είτε δεσμευτεί από τη Νομαρχία Πειραιά ξεπερνούν τους 120 τόνους, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2008 - 16:56:29 UTC