Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αναπτυξιακή πορεία της χώρας
  • [02] Διάσκεψη για το Περιβάλλον

  • [01] Στόχος η αναπτυξιακή πορεία της χώρας

    "Υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην οικονομία των ΗΠΑ. Το ζήτημα του μεγάλου πληθωρισμού είναι πολύ σημαντικό. Από πλευράς των διεθνών παραγόντων αλλά και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή αναταραχή" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι "είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το διεθνή πληθωρισμό, με στόχο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας".

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΤΕ τόνισε ότι "η Ελλάδα αποκτά ένα στρατηγικό σύμμαχο στις επικοινωνίες" και πρόσθεσε πως "οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναλογιστούν γιατί έδωσαν βήμα σε έναν επιχειρηματία που μίλησε απαξιωτικά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας".

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα θα έρθει στη Βουλή προς επικύρωση η συμφωνία για την πώληση του ΟΤΕ, που διασφαλίζει το μέλλον του οργανισμού, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, οπως ανέφερε.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργου Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα 41 μέτρα, σημειώνοντας ότι τα μισά έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και σήμερα θα εξαγγελθούν και άλλα.

    Τα μέτρα αυτά, είπε ο κ. Φώλιας, θα αποδώσουν όταν και τα 41 αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλουποστηριζόμενα θα μπουν σε εφαρμογή. Σίγουρα οι καταναλωτές θα δουν αποτελέσματα υποστήριξε ο κ. Φώλιας, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον υφυπουργό Γ. Βλάχο και το υπουργείο Οικονομίας.

    "Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και με τον Γιώργο Βλάχο και με το υπουργείο Οικονομίας, όπου πριν από λίγες μέρες υπήρξε και συνεργασία και συμφωνήθηκαν τα μέτρα από κοινού", τόνισε ο υπουργός.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο κ. Φώλιας απάντησε "από εσάς το μαθαίνω".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για μακροχρόνιο σχεδιασμό και σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική, καθώς, όπως τόνισε, "το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του σε συνδυασμό και με την κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου".

    Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι παρέλαβε την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής την οποία και παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να χαραχθεί πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

    Θα αξιοποιηθεί, τόνισε, κάθε δυνατότητα με βάση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις που έχουν γίνει, με στόχο αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας στους καταναλωτές, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Γι'αυτό το λόγο, τόνισε, η έκθεση θα δοθεί σε ευρεία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

    [02] Διάσκεψη για το Περιβάλλον

    Η Ελλάδα, αν και έχει μικρή συμβολή στη ρύπανση του πλανήτη, πρωτοστατεί στην παγκόσμια κινητοποίηση και τον διάλογο για τη βοήθεια των φτωχότερων και πιο ευάλωτων πληθυσμών που πλήττονται από τις κλιματικές μεταβολές, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την "κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη ασφάλεια".

    Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι στις φτωχότερες χώρες και κυρίως τα παιδιά και οι γυναίκες, που κατοικούν σ' αυτές, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές. "Για παράδειγμα", είπε, "η αύξηση της θερμοκρασίας διευκολύνει τη γεωγραφική εξάπλωση της ελονοσίας, η οποία θανατώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, από τους οποίους το 80% είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ".

    Οι γυναίκες, σκληρά εργαζόμενες στη γεωργία και στο σπίτι, πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.

    Μια ακόμα επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στην ανθρώπινη ασφάλεια είναι η μετακίνηση πληθυσμών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν μετακινηθεί λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, συνέχισε η υπουργός.

    Αναφερόμενη στη δράση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και κάνοντας τον απολογισμό της ετήσιας ελληνικής προεδρίας στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας, η οποία ολοκληρώνεται με τη σημερινή διάσκεψη, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα έχει στρέψει το επίκεντρο της Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας με σκοπό την ανακούφιση των πληθυσμών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της προσαρμογής τους και μέσω της μαζικής μεταφοράς πράσινης τεχνογνωσίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Υπενθύμισε, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ήταν από τις χώρες που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της μονομερούς δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων κατά 20% ως το 2020.

    Στέλνοντας, τέλος, το μήνυμα της αναγκαιότητας της Διεθνούς Συνεργασίας, προς τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών και των ξένων αντιπροσωπειών που ήταν παρόντες στη διάσκεψη, είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από καμιά χώρα μεμονωμένα και η επίτευξη μιας πλανητικής συμφωνίας στην οποία προσβλέπουμε το 2009 στην Κοπεγχάγη, απαιτούν τη συμμετοχή και τη δέσμευση όλων μας.

    Από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υφυπουργός Παύλος Καλογιάννης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται μέσα στους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Παράλληλα έκανε έκκληση να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας, λέγοντας ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή χωρίς να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας, μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

    Χρειάζεται η συνειδητοποίηση των πολιτών να αλλάξει το ήθος. Ως πολίτες της γης πρέπει να γνωρίζουμε καθένας τα όριά του, υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους συνέδρους η παρουσίαση εκ μέρους του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Μισέλ Ζαρό, γραφημάτων που έδειχναν το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μέσα σε δύο χρόνια, μεταξύ του 2005 και του 2007.

    Θα χρησιμοποιήσουμε τα νέα κλιματικά δεδομένα στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο κ. Ζαρό. Είπε ακόμη ότι το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και αν είχε χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις πολλών απ' αυτές.

    Έκανε και αυτός έκκληση για διεθνής συνεργασία, τονίζοντας ότι καμιά μα καμιά χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη της.

    Η πρέσβης Καλής Θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αναφερόμενη τόσο στη σημερινή διάσκεψη όσο και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ελλάδα στον ένα χρόνο που είχε την προεδρία στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας, είπε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές "τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που πρωτοστατούν στην παγκόσμια κινητοποίηση και τον παγκόσμιο διάλογο για το μεγάλο αυτό ζήτημα".

    Το πρώτο μέρος της πρώτης ημέρας της διήμερης διάσκεψης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αναπληρωτή διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων Τζον Πάουελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:17:01 UTC