Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγκατάλειψη δημόσιας υγείας"
  • [02] Στο ναδίρ το Εργατικό Κόμμα
  • [03] Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου

  • [01] "Εγκατάλειψη δημόσιας υγείας"

    Υπάρχει βαθιά απογοήτευση για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και ένας πακτωλός απραγματοποίητων υποσχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ στην Υγεία δεν θα ακολουθήσει την "πολιτική της κατσαρίδας" και θα ασκήσει αντιπολίτευση ουσίας και όχι δημαγωγίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Πολιτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιου για θέματα Υγείας, Γιώργου Φλωρίδη.

    Όλα αυτά ο κ. Φλωρίδης τα εξηγεί σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ( στον Βασίλη Μούρτη), στην οποία, επίσης, αναφερόμενος στα περί "αριστερής στροφής" και συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, δηλώνει ότι το Κίνημα εκφράζει μια συμμαχία μεσαίων και φτωχών στρωμάτων και πρέπει να έχει σταθερό σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Και σε ό,τι αφορά στη συνεργασία, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν συνεργασίες, για να υπάρξει ισχυρότερη διακυβέρνηση.

    Η συνέντευξη του Γ. Φλωρίδη στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡΩΤΗΣΗ:.Ο χώρος της Υγείας δεν ήταν ο πιο οικείος για σας όταν σας ανατέθηκε η αρμοδιότητα. Ύστερα από δύο μήνες ενασχόλησης, πως θα περιγράφατε την κατάσταση που επικρατεί;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι ο χώρος της υγείας δεν ήταν κάτι το οικείο για μένα γι΄αυτό από τη στιγμή που μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσπάθησα να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα και τα δεδομένα της υγείας.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ως συνισταμένη των συζητήσεων που είχα και των απόψεων που άκουσα, είναι η βαθιά απογοήτευση όλων για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και επίσης ο πακτωλός των απραγματοποίητων υποσχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί για ένα τόσο κρίσιμο τομέα για το λαό μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Έχετε συναντηθεί με τον υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο; Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε και αυτό να αποβεί σε όφελος των ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Δεν έτυχε να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Από θέση αρχής δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεννοηθώ, αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Η διάθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ν΄ασκήσει αντιπολίτευση ΟΥΣΙΑΣ και όχι ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ.

    Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι ν΄ασκήσουμε την πολιτική της κατσαρίδας σ΄ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπου δεν χωρούν εντυπωσιασμοί και ακρότητες. Όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα, για πέντε χρόνια, στον χώρο της υγείας κυριαρχεί η υποσχεσιολογία και η πολιτική της βιτρίνας. Απουσιάζουν τα έργα ουσίας, οι δεσμευτικές πρακτικές και εκείνο που σταθερά ξεχωρίζει είναι η συστηματική αποδόμηση του δημόσιου συστήματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας και το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση και η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι οι πηγές κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τον βασικότερο ρόλο παίζει το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που διαβρώνει όλο τον ιστό του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την ποιότητα υπηρεσιών του υγειονομικού συστήματος.

    Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι από τις χαμηλότερες στον ευρωπαϊκό χώρο και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1% του ΑΕΠ, έπειτα από 4,5 χρόνια έχουμε μείωση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εξ αυτού του λόγου νοσοκομεία και κέντρα υγείας μένουν αναξιοποίητα ή υπολειτουργούν. Οι συνταξιοδοτήσεις πλέον ξεπερνούν τις προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να συρρικνώνεται και να μαραζώνει.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτιμάτε ότι η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή και όσα είπε στην Επιτροπή Προανακριτικής Επιτροπής ενδυναμώθηκε ή αποδυναμώθηκε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή πιστοποίησε το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο για τον ΟΤΕ και για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. "φωνάζει" από την αρχή: ότι δηλ. το ελληνικό δημόσιο και κατ΄επέκταση ο ελληνικός λαός είναι σίγουρα ζημιωμένος από αυτή την υπόθεση. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε δια της ψήφου του στην κυβέρνηση τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και έχει την απαίτηση αυτό να γίνει με κάθε φροντίδα που καταβάλλει και τον τρόπο που υπερασπίζεται ο καθένας τη δική του περιουσία. Όταν αυτό δεν συμβαίνει μέσα από την κυβερνητική πρακτική , τότε θεμελιώνεται το αδίκημα της απιστίας και νομιμοποιείται η διαδικασία για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, με βάση όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος, που τεκμηριώνουν, κατά τη γνώμη σας, την ύπαρξη τριγωνικής σχέσης μεταξύ κυβέρνησης, MIG, και Ντώϋτσε Τέλεκομ;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το βασικό στοιχείο είναι ότι χωρίς τη διαμεσολάβηση του κ. Βγενόπουλου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει η πώληση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telecom, διότι δεν είχε κανένα λόγο η γερμανική εταιρεία να πληρώσει το υπερτίμημα στον κ. Βγενόπουλο εάν ταυτοχρόνως δεν έπαιρνε και το management από το Δημόσιο.

    Η τριγωνική σχέση είναι παρούσα και προϋπέθετε την συμφωνία των μερών για να υπάρξει η τελική κατάληξη παρά την προσπάθεια του κ. Βγενόπουλου ν΄αποδείξει το αντίθετο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνάδελφοί σας υποστήριξαν ότι η ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών θα έπρεπε να είχε και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα, εννοώντας την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είναι κόλαφος για την πολιτική και διαχειριστική πρακτική του κ. Αλογοσκούφη στο θέμα της πώλησης του ΟΤΕ. Για τέτοια όμως κορυφαία θέματα σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα αποτελέσματά τους δεν παραπέμπουν μόνο σε ευθύνη μεμονωμένων υπουργών αλλά αναφέρονται σε συνολικές ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία έχει ανοίξει μια συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον πολιτικό του προσανατολισμό. Σχηματικά γίνεται λόγος για "αριστερή στροφή" και "στροφή στα μεσαία στρώματα". Εσείς, ποια θέση υποστηρίζετε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θετική εξέλιξη του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφορά υπερβάσεις και συνθέσεις, όχι διλημματισμούς και σχηματοποιήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει και στηρίζεται σε μια στέρεη συμμαχία μεσαίων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας τα οποία οφείλει να τα εκφράσει μέσα από μια νέα σοσιαλιστική πρόταση και η οποία θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για την ελληνική κοινωνία.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς με σταθερό σοσιαλιστικό ορίζοντα ξεπερνώντας παρωχημένα διλήμματα που το εγκλωβίζουν.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στελέχη του Κινήματος έθεσαν θέμα κοινής καθόδου με τον ΣΥΝ στις επόμενες εκλογές, ως τελευταία ευκαιρία συνεργασίας. Πιστεύετε κι εσείς το ίδιο ή στην διεκδίκηση της αυτοδυναμίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημα της αριστερής ενότητας δεν είναι μόνο πολιτικό είναι ευρύτερα θέμα νοοτροπιών, αντιλήψεων αλλά και ιστορικών τραυματισμών. Έτσι τα μέρη της αριστεράς για να ενωθούν πρέπει πρώτα ν΄αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να παραιτηθεί από την "κυβερνησιμότητά του", δηλ. την ικανότητά του να κατακτά την αυτοδυναμία και βεβαίως να δημιουργεί τις προϋποθέσεις πιο ισχυρής διακυβέρνησης με συνεργασίες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα χαρακτηρίζατε τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΠΑΣΟΚ; Προβληματική, μέτρια, καλή, πολύ καλή, ή αλλιώς και πως;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο εκλογικής ήττας και ηγετικής σύγκρουσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα συνέρχεται και τώρα αποκτά βηματισμό. Θα χαρακτήριζα την φάση που διανύουμε ως φάση σταδιακής και σταθερής ανάκαμψης. Οι συγκυριακές εκτιμήσεις, όμως, δεν έχουν μεγάλη σημασία.

    Τα κεντρικά θέματα που θα κατοχυρώσουν μια διαρκή ανοδική πορεία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να προχωρούμε όλοι μαζί, με νέες ιδέες και συμπεριφορές και σε στενή σχέση με την κοινωνία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, υποστηρίξατε την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου. Αμέσως μετά έγινε συζήτηση για τη δημιουργία "ρεύματος" στο εσωτερικό του Κινήματος, σκέψη η οποία δεν προχώρησε. Πιστεύετε ότι ήταν ορθή ή λάθος η απόφαση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε κάθε μεγάλο ζήτημα για την πορεία του Κινήματος διαμορφώνονται πολλές και διακριτές απόψεις. Οι απόψεις αυτές πρέπει να είναι κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες. Να ενσωματώνονται οργανικά στο σύνολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αποσκοπούν στο συνολικό όφελος ανεξάρτητα από την ιδιαιτερότητα τους. Μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    [02] Στο ναδίρ το Εργατικό Κόμμα

    Τα χειρότερα ποσοστά αποδοχής -αφότου άρχισαν οι δημοσκοπήσεις, το 1943- συγκεντρώνει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Telegraph.

    Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov δίνει στο Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ποσοστό 23%, ενώ στο αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, ποσοστό 47%.

    Τα ποσοστά αυτά αντανακλούν την ανησυχία του εκλογικού Σώματος για την ύφεση στην οικονομία, την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα και την πρόχειρη μεταρρύθμιση που έγινε στο σύστημα φορολογίας- παράγοντες που έχουν πλήξει την εικόνα του πρωθυπουργού.

    Την περασμένη εβδομάδα το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές που έγιναν για την πλήρωση μίας έδρας στο κοινοβούλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε τέτοια εκλογική μάχη από το 1978, ένα χρόνο πριν ανέβει στην εξουσία η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ήττα αυτή, που ήρθε μετά το "χαστούκι" που έφαγαν οι Εργατικοί στις δημοτικές εκλογές, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων για το μέλλον του Γκόρντον Μπράουν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

    Αν και ο Γκόρντον Μπράουν δεν είναι υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές πριν από τον Μάιο του 2010, οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θεωρούνται φαβορί για την άνοδο στην εξουσία και ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι η παράταξη δεν έχει ελπίδα ανάκαμψης όσο παραμένει στην ηγεσία ο Γκόρντον Μπράουν.

    [03] Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου

    Ινδιάνοι του Αμαζονίου μιας από τις τελευταίες φυλές που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από αέρος κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.

    Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες είναι μια σπάνια απόδειξη της ύπαρξης τέτοιων φυλών. Ένας Βραζιλιάνος αξιωματούχος που μετείχε στην αποστολή είπε ότι πολλοί από τους ιθαγενείς κινδυνεύουν σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.

    "Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα μνημειώδες έγκλημα εναντίον του φυσικού κόσμου, των φυλών, της χλωρίδας και μαρτυρά τον τέλειο παραλογισμό με τον οποίο εμείς, οι "πολιτισμένοι", αντιμετωπίζουμε τον κόσμο", δήλωσε ο Χοσέ Κάρλος Μεϊρέγιες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης "Διεθνής Επιβίωση".

    Μία από τις φωτογραφίες, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, δείχνει δύο Ινδιάνους, βαμμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, έτοιμους να εκτοξεύσουν βέλη στο αεροπλάνο που πετά πάνω από το χωριό τους ενώ ένας τρίτος Ινδιάνος τους παρατηρεί. Άλλη φωτογραφία δείχνει περίπου 15 ιθαγενείς κοντά σε αχυροκαλύβες ενώ μερικοί από αυτούς ετοιμάζονται και αυτοί να τοξεύσουν το αεροπλάνο.

    "Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να διασφαλίσει την προστασία των εδαφών τους με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Διαφορετικά, σύντομα θα εξαφανιστούν", είπε ο Στίβεν Κόρι, ο διευθυντής της οργάνωσης η οποία προστατεύει τους ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο.

    Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον "πολιτισμό" περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού. Όλες τους, σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους, να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από νέες ασθένειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 May 2008 - 6:30:25 UTC