Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε προτάσεις για το Περιβάλλον

  • [01] Πέντε προτάσεις για το Περιβάλλον

    Κάλεσμα "διαρκές και συνεχές σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για ευρύτατες συμμαχίες" ώστε με την "αυριανή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας επίκεντρο θα είναι η πράσινη ανάπτυξη, να αλλάξει η χώρα, απηύθυνε ο πρόεδρος του κινήματος Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κ.Ο. των ευρωβουλευτών και ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

    Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε 5 προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με επίκεντρο την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Τόνισε την αναγκαιότητα ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα με άξονα την Πράσινη Ανάπτυξη ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι " προωθεί την αντίληψη της ιδιώτευσης και της ανομίας". Επίσης κάλεσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε προγραμματικό διάλογο και συνεργασίες και τις ηγεσίες των κομμάτων της άλλης Αριστεράς να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας ότι "όσοι αποκλείουν αυτοαποκλείονται".

    Οι προτάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης πέραν του νέου ΥΠΕΧΩΔΕ αφορούν:

    - την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και οχήματα με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων και συνθηκών,

    - στήριξη με συγκεκριμένα κίνητρα των επιχειρήσεων που γίνονται πράσινες,

    - υποστήριξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη τη χώρα,

    - και τολμηρές πολιτικές και νομοθεσίες με βούληση και αρχές που θα δώσουν νέα κίνητρα για τεχνολογίες φιλικές με το περιβάλλον και κατάλληλη εκπαίδευση στη νέα γενιά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναπτύσσοντας περαιτέρω τις προτάσεις του, μίλησε για ποιοτικό τουρισμό με ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου. π.χ. στη Ζάκυνθο η καρέτα καρέτα να γίνει πόλος έλξης με κατάλληλες εκδηλώσεις, στα Γιάννενα τουρισμός υγείας, είπε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απαραίτητη γιατί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί τακτική πολιτική με θιγόμενους τους μικρομεσαίους και φτωχούς πολίτες. Π.χ στον Ασωπό λόγω της μόλυνσης των υδάτων αναγκάστηκαν να φύγουν οι πολίτες.

    Για την ποιότητα ζωής και τη δημοκρατία την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε είπε ότι η πυρηνική ενέργεια περιορίζει την ανεξαρτησία της χώρας και των πολιτών αφού θα εντείνει την αστυνομοκρατία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων.

    Τέλος, είπε ότι η χώρα μας έχει δύο δυνατότητες να είναι ουραγός ή πρωτοπόρος σ΄αυτή την παγκόσμια αναγκαιότητα για ποιοτική ζωή πρέπει να πρωτοστατήσει και να προχωρήσει με ασφάλεια και σιγουριά σε παραγωγικές επενδύσεις.

    Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή και αφορούσε το περιβάλλον, την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές. Ομιλητές ήταν οι ευρωβουλευτές Ανυ Ποδηματά, Κατερίνα Μπατζελή και Ευαγγελία Τζαμπάζη, ο γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης και εκπρόσωποι της Greenpeace και της WWF.

    Υπήρχαν συνδέσεις με τηλεοπτικά δίκτυα της Περιφέρειας όπου προβλήθηκαν τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ στον παριστάμενο νομάρχη Ηλείας κ. Καφίρα δόθηκαν εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Σουλτς 218 ελιές, όσοι και οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές.

    Νωρίτερα το απόγευμα υπήρχαν εκδηλώσεις και δρώμενα για τα παιδιά ,στα οποία προσφέρονταν και βιβλία περιβαλλοντικού περιεχομένου του κ. Τριβιζά. Παράλληλα υπήρχαν στο χώρο συστήματα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννητριών προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για το πως παράγεται από αυτά ηλεκτρική ενέργεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 May 2008 - 20:31:03 UTC